Hamilelik döneminde anne adayının karnında beslemesi gereken bir bebek vardır ve bebek tüm beslenme ihtiyaçlarını plasenta vasıtasıyla annesinin kan dolaşımından alır. Yani bebeğin doğru bir şekilde beslenebilmesi için anne adayının da beslenmesine azami oranda dikkat etmesi gerekmektedir.
Bebekler anne karnındayken sadece enerji verici maddeleri değil, aynı zamanda proteinleri, yağları, vitaminleri ve mineralleri de almak isterler. Zira oldukça hızlı bir gelişim içerisinde olan bebeklerin organları ve uzuvları, gelecek olan bu maddeler ile şekillenir, doğru bir şekilde gelişirler. Bu maddelerin bazıları annenin vücudu tarafından geçmiş senelerde depolanmış olabilirler ancak bebeğin hızlı tüketimi nedeniyle depolanmış olan vitaminler kısa süre sonra biterler ve annenin vitaminleri dışarıdan alarak yerine koyması gerekir. Bu durum yağda çözünen vitaminler için geçerlidir ancak B vitamininin suda çözünen bir vitamin olması, onun depolanmasını çok kısıtlı bir hale getirir.
Hamilelikte B vitamini tam olarak bu nedenle önemlidir çünkü suda çözündüğü için sadece hücrelerde çok az miktarda depolanmış olan B vitaminleri kısa sürede tükenirler ve tam 8 çeşit B vitamini bulunduğu için bunların hepsinin yerine konması gerekmektedir. Düzenli olarak B vitaminlerini almayan anne adaylarının bebeklerinde bu vitaminlere bağlı eksiklikler sıklıkla kendisini göstermektedir.
Hamilelikte B Vitamini Eksikliği
Hamilelik döneminde bilhassa B12 vitamininin eksikliği hissedilir ve diğer B grubu vitaminlerde çok yüksek bir kullanım olmadığı için onların düzeylerinde azalma yaşansa bile bunun etkileri B vitamini kadar belirgin olmaz.
B12 başta olmak üzere B vitamini eksikliklerinde karşımıza çıkan kansızlık, bebeğin erkenden kaybedilmesine yol açabilirken, anne adayının sinir sisteminin bozulmasına neden olur. Zira B vitamini eksikliğinde kan hücrelerinin oksijen taşıma kapasitesi düşer ve bu da hem anne hem de bebek için risk oluşturur.
Özellikle vejeteryanlarda B12 eksikliği ciddi bir risktir çünkü bitkisel olan gıdaların hiç birinde B12 vitamini bulunmamaktadır. Sadece bitkisel ürünler ile beslenenler genellikle B12 vitaminini haplarla almaya çalışsalar da, doktorunuza başvurmadan kesinlikle gebelik döneminde vitamin haplarının alınmasını önermiyoruz.
Hamilelikte B Vitamini Nasıl Alınmalı?
100 gramlık bir koyun etinde anne adayının günlük B12 vitamini ihtiyacının tam olarak yarısı bulunurken, 100 gram peynirde günlük ihtiyacın yaklaşık olarak yüzde 6’sı bulunur. Yani B grubu vitaminleri et ve hayvansal ürünlerden doğrudan ve yeterli miktarlarda almak oldukça kolay. Bu nedenle doğrudan et yemeyenler bile en azından çeşitli hayvansal ürünlerden üretilmiş gıdaları almaları halinde bebekleri için gerekli olan B vitaminlerine erişebiliyorlar.
Geçmiş senelerde B grubu vitaminler içerisinde değerlendirilmiş olan ancak daha sonra zaruri bir vitamin olmadığı için bu klasmandan çıkarılmış olan folik asit de gebelik döneminde dikkat edilmesi gereken bir asit çeşidi. Zira folik asidin gebelikten önce alınmaya başlanması ve gebelikte de yeteri kadar alınması, pek çok doğum kusurunun önlenmesinde ciddi bir etkiye sahiptir.
Folik asit almak isteyen anne adaylarının özellikle yeşil yapraklı sebzelere göz atmaları, bunun yanında barbunya gibi baklagilleri tüketmeleri ve mercimeğe sofralarında yer vermeleri gerekiyor. Folik asit günümüzde bir B vitamini olarak değerlendirilmiyor ancak bu onun gebelikteki önemini azaltmıyor.
Hamilelikte B Vitamini Ölçümü
Gebelik döneminde hangi B vitaminine yeterli miktarda sahip olduğunuz veya hangisinin ihtiyacını hissettiğiniz basit bir kan testi ile ölçülebilmektedir. Ancak durduk yere bu konuda teste başvurmanız yersiz olacaktır. Bebeğinizin ve sizin durumunuza göre doktorunuz sizi teste yönlendirecektir ve herhangi bir şüphe mevcutsa test ile gerekli sonuca ulaşılacaktır. Kendi başınıza yetersiz B vitamininiz olduğunu düşünerek besin destekleri almaktan kaçınmalısınız.