Hamilelik döneminin anne adayları ve bebek için çok önemli olduğu aşikar. Zira bu dönemde annenin beslenmesi ve yaşam tarzı, bebeğin doğumda ne kadar ağırlığa sahip olacağını, hatta bazı özelliklerinin nasıl oluşacağını bile belirliyor. Bu nedenle anne adayları gebelik dönemi boyunca bunlara dikkat etmeli, bebeklerinin en sağlıklı şekilde dünyaya gelmesini garanti altına almalılar.
Bebeklerin anne karnındaki gelişimleri onların genleri tarafından belirlenir ancak yapılan araştırmalar, pek çok genin aktif olması veya olmamasının annenin durumu ile ilgili olduğunu da göstermektedir. Örneğin, şeker hastalığına sahip olan anne adaylarının bebeklerinin doğum ağırlığı normalin üzerinde olmaktadır ve annenin sağlık durumunun bebeğin durumu üzerindeki etkilerinin nasıl olduğu bununla açık şekilde görülmektedir.
Hamilelikte Vitaminlerin Önemi
Hamilelikte genel beslenme düzeni çok önemlidir ancak bunun yanında doğru vitaminleri doğru miktarlarda almak da bebeğin sağlığı ile annenin sağlığı için değerli. Zira annenin yetersiz vitamin alması onu zayıf düşürüp sağlık sorunlarına yol açabilirken, bebeğin de eksik gelişim göstermesinin kaynağı olabilir. (Kaynak)
Vücudumuzun normal işleyişi içerisinde vitaminler sıklıkla kullanılırlar ve bu nedenle vitaminlerde herhangi bir eksiklik olması bizi zayıf düşürür, hormonal dengesizliklere sebep olur ve aşırı düzeylerdeki eksikliklerde hastalıklarla boğuşmamıza neden olur. Depolanabilen vitaminlerin eksikliği bir süreliğine tolere edilebilir ancak depolanamayan vitaminlerde düzenli olarak eksiği tamamlamak gerekmektedir.
Hamilelikte A Vitamini Eksikliği
Vitaminlerin genel olarak ne kadar değerli olduklarına değindik ancak gebelikte önemli olan vitaminlerden bir tanesi de A vitamini olarak karşımıza çıkıyor. Özellikle görme, bağışıklık sistemi ve embriyo gelişimi konusunda etkin olan A vitamini, eksikliği halinde anne adayı ve bebek açısından pek çok handikapın ortaya çıkmasına sebep olabiliyor.
Yapılan incelemelerde A vitamini eksikliğine sahip olan anne adaylarında fetüsün gelişiminde eksiklikler olduğu, düşük riskinin arttığı ve düşük doğum ağırlığının ortaya çıktığı görülmektedir. Bu faktörler bazen bebeğin kaybı ile sonuçlanırken, bazen de kısa veya uzun vadeli olarak sağlık problemleriyle karşılaşılmasına sebep olmaktadırlar.
Hamilelikte A Vitamini Fazlalığı
Vitamin eksiklikleri kadar vitamin fazlalıkları da gebelik döneminde sorunlara sebep olabiliyor. A vitamini fazlalığının hamilelikte doğum kusurlarına neden olduğu uzmanlar tarafından açıklanıyor ve bu yüzden hamilelikte vitamin destekleri almak yerine vitamin ihtiyaçlarını tüketilen gıdalardan karşılamak gerekli.
A vitaminini yeterli miktarda alması gereken hamilelerin et ve süt ürünlerini, yumurtayı, yeşil yapraklı sebzeleri, havucu ve bal kabağını tüketmeleri, ihtiyaçlarının karşılanmasını sağlayacaktır. Böylelikle fazla A vitamini alma gibi istenmeyen etkilerden korunmak da mümkün olmaktadır.
Hamilelikte Doğru Beslenmenin Önemi
Bebeğinizin ve sizin sadece A vitaminine ihtiyacınız olduğu yanılgısına da kapılmamak gerekli. Bebekler annelerinden sadece vitamin almazlar ve bunun yanında proteinler, karbonhidratlar, yağlar, mineraller ve pek çok asit çeşidi de hamile anne adaylarının tedarik etmeleri gereken besinler arasında bulunurlar.
Dolayısıyla hem hayvansal hem de bitkisel ürünlerden oluşan geniş ve sağlıklı bir beslenme programı, A vitamininin yanında bebeğin ihtiyaç duyacağı diğer maddelerin de kolaylıkla alınmasına yardımcı olacaktır.
Annelerin doğru beslenme dönemi sadece hamilelik ile de sınırlı değil. Emzirme döneminde bebeğin beslenmesi anneye bağımlı kalmaya devam eder ve dolayısıyla en azından anne sütünün beslenmedeki öneminin düştüğü zamanlara kadar annenin sağlıklı beslenme programını terk etmemesi gerekmektedir. Aksi taktirde bebeğin doğumdan sonraki gelişiminde sorunlar yaşanması mümkün olmaktadır. Pek çok diğer canlının aksine insan yavruları olan bebekler anne karnından tam gelişim görmüş olarak doğmazlar ve gelişimlerinin önemli bazı kısımlarını doğduktan sonra yaşarlar.