Kadınların cilt bakımı konusunda hassas oldukları bilinmektedir. Özellikle de ergenlik, gebelik, doğum sonrası ve menopoz dönemlerinde kadınların ciltleri dış etkenlere karşı çok duyarlı olur ve hassas olur. Bu dönemler arasında en önemlisi, en hassas olanı kesinlikle gebelik dönemidir. Gebelik döneminde yaşanan yoğun hormonsal değişim dolayısıyla anne adayının dolaşım sistemi ve metabolizması hızlanır, diğer organlarda olduğu gibi ciltte de bir takım değişiklikler olur. Özellikle de gebeliğin ilk 3 ayında, derinin doğal yağ salgısı olan sebumda artış olduğu için, normalde hiç akne yatkınlığı olmayan anne adaylarında bile akne görülebilir.
Gebelikte yaşanan cilt sorunları ve cilt değişiklikleri düşünüldüğünde akne bunlar arasında en basit olanıdır. Bunun yanında lekelenme, sivilcelenme, hassaslaşma, kızarma ve daha pek çok değişim ve cilt sorunu anne adayını rahatsız eder. Bu dönemde anne adayı kimyasal içermeyen, organik güvenilir temizleyicilerle cilt temizliğini yapmaya ve cildini güneşten korumaya, bir de sürekli olarak nemlendirmeye özen gösterilmelidir. Gebelik döneminde dermatoloji uzmanının gözetiminde, kimyasal madde kullanılmadan, cilt bakımı da yaptırılabilmekle birlikte, cildi doğal ürünlerle korumaya çalışmakta fayda var.
Gebelikte ciltte renk değişiklikleri yaşanır!
- Meme başları koyulaşır.
- Göbek ve göğüs arasındaki dikey çizgi koyulaşır.
- Vücuttaki benlerin sayısı artar ve ebatları büyür.
- Yüzde elmacık kemiklerin üzerinde, alında ve burunda gebelik maskesi oluşur.
Özellikle ciltteki lekelenmeleri önlemek için anne adayları, organik ve mineral filtre içeren güneş koruyucu ürün kullanmalılar. Bunun için güneşe çıkmadan 20 dakika önce yeterli miktarda güneş kremi cilde sürülmeli ve cildin kremi emmesi beklenmelidir. Açık havada kalınıyorsa her 3 saatte bir güneş kremi sürülmelidir.
Gebelikte saçlar canlanır!
Hamilelik döneminde yaşanan hormonsal değişimden dolayı saç hücreleri, anagen adı verilen büyüme ve gelişme fazına girerler. Bundan dolayı da gebelikte anne adayının saçları çok canlı, parlak, kaliteli ve sağlıklı olur. Ancak bunun tam olarak kendini gösterebilmesi için yine kimyasallardan uzak durmak gerekiyor. Bu bakımdan kadınlar hamilelik ve emzirme dönemlerinde saçın rengini ve şeklini değiştirecek kimyasal işlemlerden uzak durmalılar.
Gebelikte tırnaklar zayıflar!
Gebelik hormonları ve büyümeye çalışan bebeğin ihtiyaçları dolayısıyla gebelikte birtakım vitamin ve mineral eksiklikleri yaşanabilir. Böyle bir durumda da anne adayının tırnakları çizilir, daha çabuk kırılır. Bu bakımdan mutlaka gebelikte doğal ürünlerle tırnak bakımı yapılmalı, doktor önerisiyle destekleyici takviye tedaviler uygulanmalıdır.
Gebelikte özellikle de ayak tırnaklarında batma sorunu sıkça yaşanıyor. Çünkü kilo artışı, ayak parmaklarını, tırnakları da etkiler, bir de son aylarda ödem olduğu için tırnak batması kaçınılmaz olur. Bunu önlemek için anne adayı çok rahat ayakkabı tercih etmeli ve en küçük bir sorunda dermatoloji uzmanına başvurmalıdır.
Gebelikte mantar sorununda artış olur!
Hijyen kurallarına yeterince özen gösterilmemesi, cildin havasız ve nemli kalması, ayakkabıların yeterince rahat olmaması gibi pek çok olumsuzluk mantar oluşumuna sebep olabiliyor. Hamilelik dönemde cildin mantar enfeksiyonları eğiliminde ciddi bir artış olmaktadır. Gebelikte bağışıklık sisteminin farklı çalışması, kısa sürede hızlı kilo almak ve daha fazla terlemek mantar oluşumunu teşvik eder.
Gebelikte cilt sorunları ne zaman görülür?
Gebeliğin başından itibaren cilt, dış etkenlere karşı hassaslaşır ve hormonsal değişimler de ciltte sorun oluşmasını teşvik edici rol oynar. Ancak özellikle de anne adayının daha hızlı kilo aldığı, bebeğin büyüdüğü, cildin gerildiği son 3 ay içinde cilt sorunları daha fazla yaşanır. Ancak bunları önlemek için mutlaka gebeliğin erken dönemlerinde dermatolog önerisi ile cilt elastikiyetini artıran, kimyasal olmayan, bebeğe zarar vermeyecek tıbbi kozmetik ürünlerin uygulamasına başlanmalıdır. Bu ürünler masaj şeklinde cilde uygulanır. Bununla birlikte özellikle cilt çatlaklarını azaltmak, önlemek için anne adayının kilosunu kontrol altında tutması, fazla kilo almaması gerekiyor.
Gebelikte banyo sonrası bakım önemlidir!
Yukarıda da bahsedildiği üzere hamilelikte ciltte mantar enfeksiyonlarına eğilim artmaktadır. Bu sebeple hem hijyen kurallarına dikkat etmek hem de bazı önerileri uygulamak faydalı olur. Anne adayları banyo sonrasında; kulak içi, kulak arkası, boyun, koltukaltı, göğüs arası ve göğüs altı, göbek çukuru, kasık bölgesi, ayak parmaklarının arasını iyice kurulamalı, pamuklu çamaşır ve çorapları tercih etmelidir.
Gebelik döneminde anne adayının cildine, bedenine gösterdiği ilgi, sağlıklı bir anne olması dışında vücudunun eski haline daha çabuk dönmesini sağlar. Bu sebeple gebeliğin başından sonuna kadar vücut temizliğine ve bakımına dikkat ederek bu iyileşme sürecini hızlandırmak gerekir.
Gebelikte cilt ve vücut bakımı önerileri!
- Kozmetik ürünler, kimyasal içerikler barındırdığı için mümkün olduğunca uzak durmak faydalı olur. Zira bazı kimyasal ürünler bebeğin fiziksel ya da zihinsel gelişimini olumsuz etkileyebilir.
- Gebelik döneminde kadınlar, normalden daha fazla terler. Çünkü ter bezleri çok daha hızlı çalışır. Bu sebeple de çoğu zaman her gün duş almak gerekir.
- Anne adayı banyoda 15 dakikadan daha uzun süre kalmamalı.
- Duş alınan su, çok sıcak ya da soğuk olmamalı, ılık olmalı.
- Banyonun camı, kapısı mutlaka aralık olmalı. Bu sayede içeriye temiz hava girebilir.
- Olası bir sorunda acilen müdahale edilebilmesi için banyo kapısı kilitlenmemeli.
- Küvete mutlaka kaymayı önleyici paspas serilmeli. Çünkü hamilelik döneminde anne adayları sık sık baş dönmesi sorunu yaşar ya da dengesini kaybedebilir.
- Hamilelikte kimyasal ürünlerden, fabrikasyon ürünü maddelerden mümkün olduğunca uzak durmak gerekiyor. Bu bağlamda doğal sabunlar kullanmak, saçınızı bile doğal zeytinyağlı sabunla yıkamak önerilir.
- Karın, göğüs, kalça ve basen bölgesinde çatlak oluşumunu önlemek için her duştan sonra doğal yağlar ya da bebe yağı sürülmeli.
- Gebelikte en çok özen gösterilmesi gereken yerlerden birisi göğüslerdir. Göğüslerde çatlak oluşumunu önlemek için her duştan sonra nemlendirici doğal yağlarla göğüslere masaj yapılmalı. İrileşen göğüslerin sarkmasını önlemek için de günde 2 kez göğüsleri soğuk suyla yıkamak gerekir.
Gebelikte el ve ayak bakımı için öneriler!
- Tırnakların kırılmasını önlemek ve onları beslemek için besleyici yağlar ve parlatıcılar kullanılabilir.
- Her gün oje sürmek tırnakların havasız kalmasına sebep olur. Bu sebeple tırnakları 3 günde bir havalandırmak için oje kullanılmamalıdır.
Gebelikte diş ve dudak bakımı için öneriler!
- Hamilelikte diş çürümesi rutin olarak yaşanan bir sorundur. Zira anne adaylarının tükürüklerinde bulunan bir madde diş minelerinin sağlığını olumsuz etkiler.
- Dişleri sağlamlaştıran florür adlı madde gebelikte azalır. Bu sebeple de anne adayı ayda ya da 2 ayda bir mutlaka doktor kontrolüne gitmelidir.
- Gebelikte ağız içinde zararlı bakterilerin çoğalma riski yüksektir. Bunun için ara sıra ağzı bir antiseptikle çalkalamak, bu şekilde mikropların dişlerde yuvalanmasını önlemek önerilir.
- Gebelik hormonlarının bir etkisi olarak dudaklar çatlayabilir. Bunun önlemek için dışarı çıkmadan önce ve geceleri yatmadan önce dudaklara besleyici doğal yağlar sürmek önerilir.
Gebelikte cilt sağlığı için nelerden uzak durulmalı?
- Kimyasal içerikli fabrikasyon ürünü maddelerden,
- Cilde ve saça uygulanan kimyasal işlemlerden,
- Boya, perma, röfle, ombre gibi işlemlerden,
- Vitamin ve mineraller bakımından eksik bir beslenme programından,
- Manikür ve pedikür uygulamalarında başkalarıyla ortak kullanılan aletlerden,
- Ayağı rahatsız eden ayakkabılardan,
- Güneşe korumasız çıkmaktan uzak durulmalıdır.