D vitamini, bir grup yağda çözünebilen prohormonda bulunan steroid bir vitamindir. D vitamini ve gebelik birlikte önemlidir. Bebek bekleyen annelerin hem gebelik sırasında hem de kendi refahı ve bebeğinin sağlıklı gelişimi için önerilen miktarda D vitamini almaları gerekir. Bebeğin gelişmesi için en önemli bileşikler D2 ve D3 vitaminleridir.
Prenatal Takviyenizde Yeterli D Vitamini Var Mı?
Doğum öncesi takviyelerin yeterli derecede D vitamini içermesi muhtemel değildir. Yeni bir araştırma, günlük 4000 IU D vitamini kullanan kadınların erken (preterm) doğum, düşük ve enfeksiyonların önlenmesinde büyük yarar sağladığını bulmuştur.
D vitamini bu seviyede sadece sizin için değil, aynı zamanda bebeğiniz için de onaylandı ve bu araştırmacılar şimdi tüm hamile kadınlar için bu günlük D vitamini dozunu öneriyorlar. Ortalama doğum öncesi vitamin sadece 400 IU D vitamini içerir, bu nedenle günlük ek takviye alınmalıdır.
Hamilelikte D Vitamini Neden Çok Gereklidir?
D vitamini kendi kişisel sağlığınız için faydalıdır. D vitamini, şu anda bağışıklık fonksiyonu, sağlıklı hücre bölünmesi ve kemik sağlığı üzerindeki rolünü destekleyen kapsamlı araştırmalara sahiptir. D vitamini, kalsiyum ve fosforun absorpsiyonu ve metabolizması için gereklidir. Birçok çalışma, düşük serum D vitamini seviyeleri ile belirli kanser tipleri, otoimmün hastalıklar, nörolojik hastalıklar, insülin direnci ve kardiyovasküler hastalık riski arasında bir ilişki buluyor.
D vitamini sağlıklı kemik gelişimini destekleyerek bebeğinizin refahına yatırım yapar. D vitamini eksikliği ayrıca gebelikte preeklampsi ile ilişkilidir.
Hamilelikte D Vitamini Eksikliğine Katkıda Bulunan Faktörler Nelerdir?
Şu anda, nüfusun % 40-60’ı gebe kadınlar da dahil olmak üzere D vitamini eksikliği yaşamaktadır. Bu yaygın eksikliğin nedenleri çoktur ve bu sorunun nedenini anlamaya başlamak için, D vitamini içeren yiyeceklerin çok kısa bir listesini tutmakla başlayabilirsiniz.
Bu gıdalar yumurta sarısı, somon ve morina karaciğeri yağıdır, ancak çoğu D vitamini süt gibi kuvvetlendirilmiş gıdalar yoluyla tüketilmektedir. Laktoza toleranslı olmayan nüfusun % 75’i için, güçlendirilmiş süt ürünleri, D vitamini tüketiminin güvenilir bir kaynağı değildir.
Ayrıca, vücudun vitamin D yapımı ve emme yeteneğini pek çok faktör etkilemektedir. Bu faktörler şunlardır: Yaşadığınız yer, iklim, güneş koruyucular, cilt pigmentasyonu, yaş, obezite, kirlilik olmayan açık havada ne kadar zaman harcadığınız ve sağlıklı bağırsak sahibi olmaya bağlı emilim kapasitesi.
D vitamini aslında bir hormondur ve vücudun düzgün bir şekilde hormon üretimini sağlamak için bu faktörler rol oynamaya başlar. Çünkü D vitamini aslında bir hormondur ve aktif olmak için güneş ışığına ihtiyaç duyar. D vitamini eksikliğinin en çok görülme nedenleri aşağıdadır:
- Obezite
- Güneş kremi kullanmak
- Yaşlılık (50+)
Bu nedenle D vitamini eksikliklerinin hızla artması pek şaşırtıcı değildir.
D Vitamini Almak İçin Atabileceğiniz Adımlar Nelerdir?
Daha fazla D vitamini içeren besinler yemek için çaba sarf ederek başlayabilirsiniz. Ardından, araştırmalar makul miktarda güneşe ışığına maruz kalmanın da (genellikle kollar, bacaklar veya ellerin ve yüzün 5-10 dk maruz kalması, haftada 2-3 kez) yardımcı olabileceğini düşündürmektedir.
Bununla birlikte, yeterli D vitamini sağlamak için en iyi yol basit takviye yöntemidir. Takviye alırken, seçimleriniz iki D vitamini formu arasında olacaktır. Ergokalsiferol, D vitamininin vejetaryen şeklidir ve ergokalsiferol, genellikle balık karaciğer yağı ya da koyunlardan lanolin kaynaklı hayvansal formdur. Kolekalsiferol formu vücut için en çok emilebilir ve kullanılabilir formdur, ancak vegan olduğunuz takdirde ergokalsiferolü seçmelisiniz. Kalitesi önemlidir.
Hamilelikte D Vitamini Eksikliği Gebelik Zehirlenmesi (Preeklampsi) Riskini % 40 Artırır
Araştırmalar, gebeliğin ilk 26 haftasında yetersiz D vitamini seviyesine sahip kadınların, ağır preeklampsi geliştirme olasılığının % 40 daha yüksek olduğunu ortaya koydu. Bu oran, gebeliğin ilk 26 haftasında yeterli düzeyde vitamin alan kadınlara kıyasla belirlendi.
Bununla birlikte, araştırmacılar D vitamini ve hafif preeklampsi arasında herhangi bir ilişki bulamadılar. Bu sonuçlar, gebelik öncesi vücut kütle indeksi (BMI), ırk, sigara, beslenme, önceki gebeliklerin sayısı, fiziksel aktivite ve güneş ışığına maruz kalma gibi bir kadının vitamin D düzeylerini etkileyebilecek diğer faktörleri dikkate alarak belirlendi.
Bulgularla ilgili olarak, üst düzey çalışma yazarı Dr. Mark A. Klebanoff, şunları söyledi:
“Bilim adamları ağır preeklampsi ve hafif preeklampsinin farklı kök nedenlere sahip olduğuna inanıyor. Şiddetli preeklampsi anne ve çocuğa karşı daha yüksek sağlık riskleri oluşturduğundan, bunu kolaylıkla tedavi edebileceğimiz, D vitamini eksikliği gibi bir faktörle ilişkilendirmek büyük bir potansiyel taşıyor “dedi.
Tıbbi araştırmalar geçtiğimiz günlerde, gebelik süresince daha yüksek bir D vitamini alımı olan annelerin daha güçlü kasları olan çocuk sahibi olma olasılığının daha yüksek olduğunu düşündüren bir araştırma yaptığını bildirdi.
Gebelik Zehirlenmesi (Preeklampsi) Nedir?
Preeklampsi, gebelik sırasında, çoğunlukla yüz, el ve ayaklarda kan basıncında ve şişme noktalarında ani bir yükselme görülen bir durumdur. Preeklampsi, gebelik sırasında ortaya çıkan en yaygın komplikasyondur. Genellikle üçüncü trimesterde (üç aylık dönemde) gelişir ve 20 hamilelikten yaklaşık 1’ini etkiler.
Preeklampsi tedavi edilmediğinde annede konvülsiyonlar, koma ve hatta ölüm gelişebilir. Bununla birlikte, annenin prenatal (doğum öncesi) randevularına katılması durumunda, preeklampsi kaynaklı komplikasyonlar çok nadir görülür.
D vitamini Bakımından Zengin Gıdalar Nelerdir?
- 100 gram Sardalya: 164 IU (Günlük D vitamini ihtiyacının % 41’i)
- 100 gram Somon: 400 IU (Günlük D vitamini ihtiyacının % 100’ü)
- 100 gram Uskumru: 400 IU (Günlük D vitamini ihtiyacının % 100’ü)
- 100 gram Ton balığı: 228 IU (Günlük D vitamini ihtiyacının % 57’si)
- 1 fincan Süt: 98 IU (Günlük D vitamini ihtiyacının % 24’ü)
- 1 büyük Yumurta: 41 IU (Günlük D vitamini ihtiyacının % 10’u)
- 1 fincan Mantar: 2 IU (Günlük D vitamini ihtiyacının % 1’i)
- Gün ışığı: D vitamini sentezini destekler.
Güneş ışığına çıkmanın yanında, bu D vitamini bakımından zengin gıdalardan 2’sini günlük olarak tüketin.