Hemen herkesin yılda bir kez yakalandığı, hatta bazı bireylerin her mevsim geçişinde bir de kış aylarında yakalandığı grip; çocuk, yetişkin, genç, yaşlı herkes için söz konusudur. Grip aslında, birkaç gün içinde doğal önlemlerle, hafif bir dinlenme moduyla birkaç gün içinde kendiliğinden geçebilse de, çocuklar, yaşlılar ve hamileler söz konusu olduğunda grip çok daha ciddi seyredebiliyor.
Grip dolayısıyla biraz dinlenme, vücudu, bağışıklık sistemini güçlendirici bir beslenme çoğunlukla yeterli olurken, gripten fazlaca etkilenebilen yaşlılar, çocuklar ve hamilelerin tıbbi tedaviye ihtiyacı olabiliyor. Pek çok kişi önemsemese de aslında grip, soğuk algınlığına göre daha ciddi seyreden, zorlu geçen ve çok şiddetli sağlık sorunlarına da sebep olabilen bir salgın olabilir.
Gripten nasıl korunmak gerektiği, gribe karşı hangi önlemlerin alınması gerektiği, kimler nelere dikkat ederse gribe yakalanmayacağına dair uzmanlar pek çok öneri sunmakta, internette, televizyonda bu konuda çok fazla bilgi dolaşmaktadır. Tıbbi açıdan bakıldığında ise gripten korunmanın bilinen tek bilimsel yolu grip aşısı olmak ve gribe sebep olan virüse karşı bir bariyer oluşturmaktır. Grip aşısı, her ne kadar ortalama son 5 – 6 yıldır daha popüler hale gelmiş olmakla birlikte, kimler gönül rahatlığıyla grip aşısı olabilir, çocuklar ya da hamileler grip aşısı olabilir mi, olmalı mı gibi soruların yanıtlarını bilmek de çok önemlidir. Zira yaşamlarının hassas bir döneminde olan çocuklar ve hamileler için ekstra özen göstermek gerekiyor.
Gebelik söz konusu olduğunda kadınlar; yeme, içme, uyku, dinlenme, çalışma, sosyal yaşam gibi hayata dair her bir hususa özen göstermek durumundadır. Bu hassas süreçte grip olmak, tüm vücudu olumsuz etkileyen bir virüs kapmak bu süreci çok daha zorlu ve yorucu hale getirir.
Özellikle de gebelikte yaşanan ufak tefek her türlü rahatsızlığın hem anne adayını hem de bebeği gebelik dışındaki döneme göre çok daha olumsuz etkilediği göz önünde bulundurulduğunda grip sorununun da kesinlikle daha şiddetli ve ciddi geçmesi muhtemeldir. Bir de grip, bulaşıcı bir hastalık olduğu için anne adayının sadece kendisine dikkat etmesi yeterli olmazken, başkalarından bulaşmaması için de ekstra bir özen göstermek gerekiyor. Gribe yakalanmak istemeyen anne adayları, virüsün bulaşmasının muhtemel ortamlardan kesinlikle uzak durmalılar.
Grip nedir? Grip belirtileri nelerdir?
Grip, bulaşıcı ve ciddiye alınması gereken virüs kaynaklı bir hastalıktır. Çoğunlukla kişinin burun, boğaz ve akciğerlerini etkileyen grip, yaşam kalitesini düşürür. Grip pek çok farklı şekilde ve farklı yolda bulaşabildiği için, bir grip olup olmaması, gribe yakalanıp yakalanmaması, temas ettiği, maruz kaldığı ortamlar ve bağışıklık sisteminin ne kadar güçlü olduğu gibi pek çok hususla ilgilidir.
Grip, herkesin kolayca yakalanabileceği bir rahatsızlık olmakla birlikte, gribin semptomları aslında herkeste farklılık gösterebilmekte, duruma, sorunun şiddetine göre değişiklik göstermektedir. Gripte önemli olan grip belirtileri konusunda bilinçli olup zamanında önlem almak, gerekiyorsa müdahale etmektir. Zira doğru zamanda önlem alınmamış ve müdahale edilmemiş grip vakalarının tedavisi çok uzun sürebilmekte, semptomlar normalden daha şiddetli seyredebilmektedir. Çok nadir de olsa zamanın tedavi edilmeyen grip vakalarında ölüm bile söz konusu olabilir.
Gribin belirtilerine gelince; öncelikle vücutta hafif kırgınlık, halsizlik, yorgunluk, sonrasında solunum yollarında ağrı, sızı, nefes almakta zorluk şeklinde kendini gösterir. Eğer bu ilk belirtilerde müdahale edilmezse baş dönmesi, baş ve boğaz ağrısı, burun akıntısı ve giderek şiddetlenen öksürük nöbetleri yaşanır. Hatta bunun biraz daha ileri vakalarında tüm vücudu, tüm organları olumsuz etkileyecek bir semptomlar zinciri yaşanabilir, hastanede yatarak tedavi gerekebilir.
Gebelikte grip belirtileri nelerdir?
Grip; genellikle her yaş grubunda ve her durumda yaklaşık olarak aynı belirtileri gösterir. Fakat gebelik döneminde anne adayının bağışıklık, sistemi, organları ve tüm vücudu çok daha hassas olduğu için belirtiler çok daha kısa süre içinde şiddetlenebiliyor, bebeği olumsuz etkileyecek kadar sorunlar ortaya çıkabiliyor. Bu bağlamda gebelikte grip vakalarında;
- Boğazda ağrı, sızı ve yanma hissi,
- Nefes alıp verirken zorlanma,
- Ani ve şiddetli baş dönmesi,
- Bebeğin hareketlerinde fark edilir derecede azalma,
- Tüm vücutta halsizlik, yorgunluk, kırgınlık hissi,
- Şiddetli baş ağrısı nöbetleri,
- Burun tıkanıklığı hissi, burunda akıntı,
- Şiddetli öksürük,
- Uyku hali gibi belirtiler yaşanır.
Hamilelikte grip anne ve bebeğin sağlığını olumsuz etkiler
Hamilelik dönemi kesinlikle çok hassas bir dönemdir. Normalde kısa sürede, basit önlemlerle atlatılabilen rahatsızlıklar, gebelik döneminde çok daha ciddi seyredebilir, şiddetli semptomlar yaşanabilir. Çünkü hamilelikte salgılanan hormonlar, kilonun kısa sürede artması, değişen kan basıncı değeri anne adayını fiziksel ve ruhsal açıdan çok hassas bir hale getirir. Dolayısıyla da grip gibi viral, bulaşıcı bir rahatsızlık durumunda iyileşmek çok daha zor olur. Hamilelikte grip olan anne adayları genel olarak;
- Gebelikte yaşanan şikayetlerin daha şiddetli yaşanması,
- Zamanından daha erken doğum,
- Düşük,
- Zatürre,
- Bronşit gibi pek çok ciddi sorun yaşayabilirler.
Hamilelikte yaşanan gribin bebeğe etkileri;
- Fiziksel gelişim geriliği,
- Normalden düşük doğum ağırlığı,
- Erken doğum şeklinde sıralanabilir.
Hamilelik döneminde yaşanan grip, zamanında tedavi edilmezse, ilerleyen dönemde rahatsızlık şiddetlenir, nadir de olsa ölü doğum ya da anne adayının yaşamını yitirmesi gibi olumsuz sonuçlar yaşanabilir.
Hamilelikte grip aşısı yapılır mı?
Aşı, bir rahatsızlığın olmaması için önlem amaçlı olarak uygulanmaktadır. Yani aşı, bir hastalığı tedavi etmek değil, daha var olmadan önleyebilmek amaçlı yapılmaktadır. Dolayısıyla da grip aşısı, kişinin grip olmaması için önlem olarak yapılır.
Bu bağlamda grip olma riski taşıyan kişiler, daha gribe yakalanmadan önce aşı olmalıdır. Fakat hamilelikte alınan ilaçlar, yapılan aşılar konusunda çok dikkatli olmak gerekir. İşte bu sebeple de hamilelikte grip aşısı yapılıp yapılmayacağı konusunda olumlu, olumsuz pek çok yaklaşım bulunuyor. Gebelikte grip aşısı konusunda uzmanların genel görüşü; aşı yapılmasının bir sakıncası olmayacağı şeklindedir. Çünkü grip aşısının bebeğe ya da anne adayına zarar verebileceğine dair her hangi bir bilimsel veri yoktur.
Hamilelikte grip aşısının faydaları nelerdir?
- Grip ve diğer bulaşıcı hastalıklara karşı koruyucudur.
- Gribe yol açan virüslere, mikroplara karşı bağışıklık geliştirir.
- Hamilelik dolayısıyla zayıflayan vücudun savunma sistemi bazı virüs ataklarına karşı güçlenir.
- Bazı antikorlar bebeğe ulaşarak koruyucu etki gösterebilir.
Hamilelik döneminde grip aşısı ne zaman yapılmalı?
Gebelikte ya da gebelik dışındaki dönemde grip aşısı yapılması için genellikle Mart ve Ekim ayları tercih edilir. Zira ilkbahar ve kış aylarında bireylerin gribe yakalanma riski daha yüksektir. Fakat bu konuda en doğru kararı gebeliği takip eden doktor verecektir. Bununla birlikte eğer anne adayı, gebe kalmadan önce aşı döneminde grip aşısı olmuşsa gebelik boyunca gripten korunma olasılığı çok yüksektir.
Hamilelikte grip aşısı yaptırmadan önce nelere dikkat edilmeli?
- Grip aşısı enjeksiyon şeklinde yapılmalı, hamilelikte aşının burun spreyi olarak uygulanması güvenli olmaz.
- Alerjiler bakımından hassas olanlar, aşıdan sonra çok dikkatli olmalılar.
- Anne adayı sağlıklıyken aşı yapılmalı.
- Kesinlikle cıva içermeyen aşılar yapılmalı.
- Yumurta alerjisi olan anne adaylarına, yumurta proteini içermeyen aşılar yapılmalı.