Hemoglobin, kırmızı kan hücrelerinde bulunan demir ihtiva eden bir proteindir. Akciğerlere giren oksijen, kandaki hemoglobine bağlanır ve vücuttaki dokulara taşınır.
Bir kadının kırmızı kan hücreleri yetersizse vücut taşınması gereken oksijenin altında oksijen taşır. Bu duruma da anemi denir.
Hemoglobin, birbirine bağlı dört protein molekülünden (globulin zincirleri) oluşur. Normal yetişkin hemoglobin (kısaltılan Hgb veya Hb) molekülü iki alfa-globulin zinciri ve iki beta-globulin zinciri içerir. Fetüslerde ve bebeklerde beta zincirleri yaygın değildir ve hemoglobin molekülü iki alfa zincir ve iki gama zincirinden oluşur. Bebek büyüdükçe gama zincirleri kademeli olarak beta zincirlerle yer değiştirerek yetişkin hemoglobin yapısını oluşturur.
Her globulin zinciri, heme adı verilen önemli bir demir içeren porfirin bileşiğini içerir. Heme bileşiğine gömülü olan şey, kanımızda oksijen ve karbondioksit taşınmasında hayati önem taşıyan bir demir atomudur. Hemoglobin içerisindeki demir, aynı zamanda kanın kırmızı renginden sorumludur.
Hemoglobin ayrıca kırmızı kan hücrelerinin şeklinin korunmasında önemli bir rol oynar. Kırmızı kan hücrelerinin doğal şekli, ortasında bir delik olmayan bir simide benzeyen elips benzeri yuvarlaktır. Bu nedenle, anormal hemoglobin yapısı, alyuvarların şeklini bozabilir ve işlevlerini ve kan damarları boyunca akışını engelleyebilir.
Hemoglobin Seviyeleri (HGB) Nasıl Ölçülür?
Hemoglobin genellikle bir kan örneğinden yapılan rutin tam kan sayımı (CBC) testinin bir parçası olarak ölçülür.
Hemoglobin ölçümünde çeşitli yöntemler mevcuttur, bunların çoğu şu anda kan üzerinde farklı testler yapmak üzere tasarlanmış otomatik makinelerle yapılmaktadır. Makinede, kırmızı kan hücreleri biriktirilir ve hemoglobin bir solüsyon haline getirilir. Serbest hemoglobin, siyanomethemoglobin oluşturmak için hemoglobin molekülüyle sıkı bağlayan bir siyanür içeren bir kimyasala maruz bırakılır. Çözeltiden bir ışığı parlatarak ve ne kadar ışığın emildiğini ölçerek (özellikle 540 nanometre dalga boyunda), hemoglobin miktarı belirlenebilir.
Normal Hemoglobin (HGB) Değerleri Nedir?
Hemoglobin seviyesi, desiliter (dL) cinsinden tam kanın gram cinsine oranı (gm) hemoglobin miktarı olarak ifade edilir; bu 1 desilitre 100 mililitredir. Hemoglobin için normal aralıklar yaşa ve ergenlik çağından başlayarak kişinin cinsiyetine bağlıdır. Normal aralıklar şunlardır:
- Yenidoğanlar: 17 ila 22 gm / dL
- Bir (1) haftalık bebek: 15 ila 20 gm / dL
- Bir (1) aylık bebek: 11 ila 15 gm / dL
- Çocuklar: 11 ila 13 gm / dL
- Yetişkin erkekler: 14 ila 18 gm / dL
- Yetişkin kadınlar: 12 ila 16 gm / dL
- Orta yaştan sonraki erkekler: 12.4 ila 14.9 gm / dL
- Orta yaştan sonra kadınlar: 11.7 ila 13.8 gm / dL
Bu değerlerin tümü laboratuvarlara bağlı olarak biraz değişebilir. Bazı laboratuvarlar yetişkin ve “orta yaştan sonra” hemoglobin değerlerini ayırt etmemektedir. Ölü doğumların (yüksek hemoglobin – normal aralığın üstünde) ve prematüre doğum veya düşük doğum ağırlıklı bebeklerin (düşük hemoglobin – normal aralığın altında) riskini artırmaktan kaçınmak için hamile kadınların hem yüksek hem de düşük hemoglobin düzeylerini önlemeleri önerilir.
Düşük Hemoglobin Düzeyi Ne Anlama Gelir?
Düşük hemoglobin seviyesine anemi (düşük kan sayımı) denir. Normalden daha düşük sayıda kırmızı kan hücresi anemi olarak adlandırılır ve bu sayı hemoglobin düzeylerini gösterir. Anemi için birçok neden vardır. Aneminin daha yaygın nedenlerinden bazıları şunlardır:
- Kan kaybı (travmatik yaralanma, ameliyat, kanama, kolon kanseri veya mide ülseri)
- Beslenme yetersizliği (demir, vitamin B12, folat),
- Kemik iliği sorunları (Kemik iliğinin kansere göre değiştirilmesi)
- Kemoterapi ilaçlarıyla kırmızı kan hücresi sentezi yoluyla bastırma,
- Böbrek yetmezliği
- Anormal hemoglobin yapısı (orak hücre anemisi veya talasemi)
Hamilelikte HGB Düşüklüğü Anemi Oluşumuna Neden Olabilir
Kırmızı kan hücreleri kanınızdaki hücrelerdir. Ana rolü, kalbinizden vücudunuzun geri kalanına oksijen taşımaktır; beyniniz, kaslarınız, cildiniz, böbrekleriniz ve diğer her yere. Kırmızı kan hücreleri kemik iliğinde önemli rol oynar. Hemoglobin adı verilen, oksijen taşımak için hayati önem taşıyan bir protein içerirler. İhtiyacımız olan tüm hemoglobinleri üretmek için yeterli demir, vitamin B12 ve folata ihtiyaç duyuyoruz.
Anemi Nedir?
Anemi, kanda yeterli sayıda kırmızı kan hücresi olmadığında ortaya çıkan durumdur. Bu, beyne, kaslara ve başka yerlere giden oksijen miktarında azalmaya neden olur. Hafif anemi olan birisi biraz yorgun hissedecektir Ağır anemi olan bir kişi sürekli nefes darlığı hisseder, halsizlik ve baş dönmesi yaşar, sinirli olur ve konsantre olmakta zorlanabilir. Kalbi ise yarışıyor gibi çarpabilir. Birçok hamile hafif dereceli anemi geliştirecektir.
Hamileler Neden Anemi Oluyor?
Ana sebep, kadının vücudunun büyüyen çocuğa bakmak için gebelik boyunca değişmesidir.
Bir değişiklik de, kadın hamile olduktan sonra daha fazla kan yapacaktır. Ortalama bir kadın gebe olmadığı zaman yaklaşık beş litre kana sahipken, hamileliğin sonlarına geldiğinde vücudunda yedi ila sekiz litre kan olacaktır.
Ekstra kan hücrelerinin yapılması, fazladan hemoglobin yapmak için bol miktarda demir, B12 vitamini ve folat gerektirir. Maalesef, demir absorbe etmek zordur, bu da hemoglobinin sertleşmesine neden olur. Pek çok kadın demir takviyeleri almadıkça gebelik sırasında anemik hale gelir.
Anemi Testleri Nelerdir?
Hamileliğiniz hakkında bir doktora ilk gittiğinizde genellikle kan sayımı yapar. Bu kan sayımı, yeterli hemoglobin ve yeterli kan hücresi olup olmadığını gösterir. Testlerdeki herhangi bir anormallik, doktorunuzu aşağıdaki gibi diğer testlere yönlendirecektir:
- Demir seviyeleri
- B12 vitamini ve folat seviyeleri
- Talasemi gibi kalıtsal bozukluklar için genetik testler
Hamile Bir Kadın Anemik İse Riskler Nelerdir?
Bir kadın hamile iken anemik hale gelirse, bu durum onu beklenenden daha fazla yorgun düşürür. Anemi şiddetliyse bebek çevresindeki amniyotik sıvı miktarı azalabilir. Düşük yapma olasılığı da vardır, bebek erken doğabilir veya düşük doğum ağırlığına sahip olabilir. Anemik annelerden doğan bebekler de anemik olabilir. Eğer bir kadın hamileliği boyunca anemikse ve doğum sırasında kan kaybediyorsa doğum sırasında kan nakline ihtiyaç duyulabilir.
Hamilelikte Anemi Nasıl Önlenir?
Hamile kalırken anemik olmamak için üç iyi yol var. Bunlar aşağıdaki gibidir:
- Hamileliğinizi sağlıklı bir şekilde başlatın
- Hamileyken iyi beslenin
- Takviyeler alın