Kabızlık, hamilelikte sık görülen bir sorundur: Hamile kadınların yarısı kadar bir kısmı kabızlık sorunuyla mücadele eder.
Hamilelik sırasında kabızlık sebeplerinden biri, sindirim sistemi de dahil olmak üzere düz kasları rahatlatan progesteron hormonundaki artıştır. Bu, gıdanın bağırsaklardan daha yavaş geçtiği anlamına gelir.
Ve büyüyen uterusun rektum üzerindeki baskısıyla gebelikte kabızlık sorunu sıklaşabilir. Demir takviyeleri, özellikle yüksek dozlarda alındığında, gebelikte kabızlığı daha da kötüleştirebilir.
Genel olarak stres, az miktarda fiziksel egzersiz ve düşük lifli bir diyet kabızlığa neden olabilir. Gebe kadınlarda kabızlığın bağırsak kasını rahatlatan hormonlar ve genişleyen uterusun bağırsaklar üzerindeki baskısıyla ortaya çıktığı düşünülmektedir. Bağırsak kasının gevşetilmesi, yiyecek ve atıkların sisteminiz boyunca daha yavaş ilerlemesine neden olur.
Bazen demir tabletleri kabızlığa katkıda bulunabilir. Demir takviyeleri kullanıyorsanız bol miktarda su içtiğinizden emin olun. Farklı bir demir tableti tipine geçmeniz gerekebilir, ancak önce sağlık uzmanınızla görüşmeniz önemlidir.
Hamilelik Sırasında Kabızlığı Hafifletmek İçin Neler Yapabilirsiniz?
Hamilelikte kabızlık önleme ve hafifletme ile ilgili bazı ipuçları aşağıdadır:
- Bütün tahıl gevrekleri ve ekmekler, kahverengi pirinç, fasulye ve taze meyve ve sebzeler, her gün dahil olmak üzere yüksek lifli gıdalar tüketin. Birkaç çorba kaşığı işlenmemiş buğday kepeğini (sağlıklı yiyecek mağazalarında bulunur) sabah öğününüze eklemek kabızlıktan kurtulmanıza yardımcı olabilir, ancak değişimi fark etmeniz birkaç gün sürebilir.
- Bolca su için. Her gün 10 bardak su veya diğer içeceklerden içmeye çalışın. Veya idrarınız açık veya soluk sarı renkte olana kadar gün boyunca su yudumlayın, bu idrar rengi yeterli hidrasyon belirtisidir. Her gün bir bardak meyve suyu, özellikle kuru ot suyu içmek de yardımcı olabilir. Bazı insanlar uyandıktan hemen sonra ılık bir sıvı içmenin işlerin ilerlemesine yardımcı olduğunu söylüyorlar.
- Düzenli egzersiz yapın. Yürüyüş, yüzmek, kondisyon bisikleti sürmek ve yoga tüm kabızlığı hafifletebilir ve kendinizi daha sağlıklı ve dinç hissetmenizi sağlayabilir.
- Vücudunuzu dinleyin. Bağırsaklarınızın yemeklerden sonra aktif olması muhtemel olduğundan, gerekiyorsa yedikten sonra tuvaleti kullanmak için kendinize zaman ayırın. Dürtü hissettiğinizde tuvalete gitmeyi ertelemeyin.
- Başka bir prenatal vitamini deneyin. Doğum öncesi multivitamin çok miktarda demir içeriyorsa (ve anemik değilseniz), doktorunuza danışarak daha az demir içeren takviye hapına geçiş yapmak istediğinizi belirtin.
- Yukarıdaki önlemler yardımcı olmazsa (veya bunları uygulamk zor ise), eczaneden alabileceğiniz bir lif takviyesi veya müshil konusunda doktorunuzla görüşün.
Hamilelikte Kabızlık Ciddi Bir Sorunun Habercisi Olabilir Mi?
Genellikle değildir, fakat bazen gebelik sırasında kabızlık başka bir sorunun belirtisi olabilir. Karın ağrısı eşliğinde ciddi kabızlığınız varsa ya da alternatif olarak ishal oluyorsanız veya dışkıda mukus veya kan varsa derhal doktorunuzu aramalısınız.
Ayrıca bağırsak hareketi sırasında zorlama veya sert dışkı geçmesi rektal bölgede şişen damarlara yol açabilir ve hemoroide neden olabilir veya hemoroidi kötüleştirebilir. Hemoroid çok rahatsız edici olabilir, ancak nadiren ciddi sorunlara neden olur. Çoğu durumda, bebeğiniz doğduktan hemen sonra kaybolurlar. Bununla birlikte, ağrı şiddetli ise veya rektal
kanama geçirmeniz durumunda doktorunuzu arayın.
Hamilelikte Kabızlığı Önlemek İçin Bol Su Tüketmeye Çalışın
Nemlendirme (hidrasyon) her zaman önemlidir ve gebelik sırasında bu sıvılar her zamankinden daha değerlidir. Vücudunuzun amniyotik sıvı oluşturmak, ekstra kan hacmi oluşturmak, yeni doku oluşturmak, besin maddeleri taşımak, hazımsızlığa yardımcı olmak ve atıklarınızı ve toksinleri boşaltmak için suya ihtiyacı vardır.
Hamilelik sırasında çok miktarda sıvı içmek, kabızlıkları hafifleterek hemoroidi rahatlatır, cildi yumuşatır, ödem azaltarak hem idrar yolu enfeksiyonları hem de erken (preterm) doğum riskini azaltır. Mayo Kliniğe göre, hamile kadınlar ortalama her gün 10 bardak (2.3 litre) sıvı içmeyi hedeflemelidir. Sıcaksa veya egzersiz yapıyorsanız, muhtemelen daha fazlasına ihtiyacınız olacaktır.
Tüm bu suyun düşüncesi sizi mide bulantısı konusunda endişelendiriyorsa, sakin olun; diğer sıvıları eklemekte özgürsünüz. Süt, meyve suyu, çorba, ayran ve kafeinsiz çay da sayılıyor ve meyveler ve sebzeler de bu duruma dahildir. (beş porsiyon sebze veya meyve = iki porsiyon sıvı)
Genellikle susuz kalmıyorsanız ve idrarınız renksiz veya açık sarı renkte ise yeterli miktarda sıvı içiyorsunuz ve muhtemelen sulu kalma konusunda iyi bir iş çıkarıyorsunuz demektir.
Hamilelikte Kabızlığı Azaltmak İçin Ne Tür İpuçları Deneyebilirsiniz?
Güne başlarken henüz hiçbir şey yemeden önce ilk öğün olarak; bir fincan ılık su ve bir dilim limon ile başlayın. Her yemeğe, salata veya çiğ sebze veya meyve ile başlayın ve her gün aşağıdakilerden bazılarını almaya çalışın:
- Portakal, greyfurt, mandalina ve üzüm gibi taze meyveler.
- Kuru meyve, özellikle kuru erik.
- Sebzeler, kereviz, su teresi, lahana ve ıspanak
- Tam tahıllı tahıllar ve kepekli ekmek.
- Fasulye, mercimek ve bakliyat.
Pisilyum özellikle irritabl bağırsak sendromunuz (IBS) varsa kabızlık için etkili olabilir. Psyllium, dışkıyı toparlayan müsilaj etkisine sahiptir.
Sağlıklı gıdalar satan mağazalardan pisilyum satın alabilirsiniz, özellikle de ilaç alıyorsanız, pisilyum almadan önce doktorunuzla görüşün. Bazı ilaçlarla etkileşime girebilir.
Keten tohumu (keten tohumları) lif ve esansiyel yağ asitleri bakımından zengindir ve pisilyum için bir alternatiftir. Kahvaltıda tahıllara, salatalara veya yoğurda birkaç kaşık keten tohumu serpiştirmeyi deneyin. Yiyecek olduğunuz her bir tatlı kaşığı keten tohumu için en az bir bardak su için. Çok fazla keten tohumu ishale neden olabilir ve nadiren alerjik reaksiyonları tetikleyebilir.