Hamilelik Sırasında Kasık Bölgesine Ne Olur?
Gebelik sırasında vücudunuz relaxin adlı bir hormon üretir. Relaxin bağlarınızı birbirine bağlayan sert dokuları yumuşatır.
Bu, hamilelikte pelvis ve kasıktaki eklemlerin daha hareketli olabileceği anlamına gelir. Bu iyi bir nedenden dolayı olur. Bağların yumuşamış olması bebeğinizin doğum sırasında pelvisinizden geçmesine yardımcı olur.
Ancak gevşek bağlarınızın olması mutlaka ağrılı problemlere neden olmaz. Genellikle, sinirleriniz ve kaslarınız eklemlerinizdeki daha büyük esnekliği uyarlayabilir ve telafi edebilmektedir. Bu, vücudunuzun bebeğiniz büyüdükçe duruşunuzdaki değişikliklerle iyi başa çıkması gerektiği anlamına gelir.
Kasık Ağrısına Ne Sebep Olur?
Kasık ağrısı, muhtemelen aşağıdaki faktörlerin bir kombinasyonundan kaynaklanır:
- Pelvisindeki eklemler düzensiz hareket ediyor
- Pelvik kemer ekleminizi desteklemek için kaslarınızın çalışma şekline göre değişiyor
- Bir pelvik eklem düzgün çalışmıyor ve pelvisinizin diğer eklemlerinde de ani ağrı yaratıyor
Normalde yatarken, ayağa kalkarsanız veya yürürseniz, kasık bölgesi ve pelvis istikrarlı ve düzgün bir konumdadır. Pelvik ağrılarınız varsa, muhtemelen daha az istikrarlı, pürüzsüz bir pelvisle bu aktiviteleri yapıyorsunuz demektir. Sonuç tahriş olmuş eklemlerdir.
Hamilelikte Kasık Ağrısı Normal midir?
Aslında kasık ağrısı hamileliğin genel semptomlarından biridir. Anne adayları gebeliğin bir aşamasında kasık ağrısı, pelvik ağrı veya sırta vuran ağrı yaşarlar, bu normaldir. Sık görülse de aslında pelvik ağrı normal olmayabilir. Yani her hamile kadın illa ki pelvik ağrı yaşamak zorunda değildir. Pelvik veya kasık ağrılarınız varsa veya acı hissetmeye başlarsanız durum kötüleşebilir. Hamilelikte kasık ağrısı gayet normaldir ancak dayanılmaz veya tekrarlayan ağrılarda doktorunuza danışmalısınız. Hamilelikte pelvik veya kasık ağrısı görülme sebepleri aşağıdakilerden biri olabilir:
- Dış (ektopik) gebelik
- Yumurtalık kistinin patlaması
- Kasık fıtığı
- Endometriyozis
- Adet semptomları
- Miyom
- Tüp defektleri
- İdrar yolları enfeksiyonu
- Apandisit
Yukarıda bahsedilen sebeplerden dış gebelik sadece hamilelik durumunda görülebilen ve kasık ağrısına sebep olan bir durumdur. Geri kalan her rahatsızlık hem normal dönemlerde hem de hamilelikte de görülebilir. Her kasık ağrısı belirli bir hastalığın habercisi olmayabilir. Durumu değerlendirmesi için doktorunuza görünmeyi ihmal etmeyin.
Pelvik Kemer Ağrısı (PGP) Nedir?
Pelvik kemer ağrısı (PGP), pelvis eklem ağrısını anlatan terimdir:
- Üçgen kemiğe veya kasığa bağlanan eklemler pelvisinizin arkasındaki kalça kemikleriniz arasındadır. Bu eklemlere sakroilyak eklemler denir.
- Pelvisinizin önünün iki yarısını birbirine bağlayan eklem, buna simfiz pubis eklemi denir. Simfiz pubis disfonksiyonu (SPD) terimi, simfiz pubis eklemindeki problemlerden kaynaklanan ağrıyı tanımlamak için kullanılır.
Pelvik Kemer Ağrısının (PGP) Belirtileri Nelerdir?
Acı derecesi ve yeri kadından kadına değişebilir. Ağrı tek taraflı olabilir veya yana atlıyor gibi gelebilir. Ağrı genel bir ağrı olabilir veya kalçanıza veya bacaklarınızın arkasına vurabilir. Aşağıdaki bölgelerde ağrı hissedebilirsiniz:
- Alt sırt
- Simfizis pubis ekleminde
- Sakroiliak eklemlerinizde
- Kasıkta
- Uyluğunuzun ön ve arka tarafında
- Alt bacağın üstünde
- Kalçaların etrafında
- Pelvik tabanda ve vajinanızın ve anüsünüzün çevresinde
Pelvik Ağrıyı Daha da Kötüleştiren Nedir?
Ağrı sıklıkla daha önce yapmış olduğunuz, sırt üstü yatma ve yatakta dönme gibi faaliyetler yüzünden kötüleşir. Seks yapmak pozisyonlara bağlı olarak acı verici olabilir. Oturmak veya uzun süre ayakta durmak, sorunu daha da kötüleştirebilir.
- Özellikle gün boyunca çok aktif olduysanız, ağrı genellikle geceleri daha kötüdür.
- Özellikle otururken veya yatarken bacaklarınızı ayırırsanız canınız yanabilir. Dolayısıyla bir arabadan çıkmak veya yatağa yatmak acılı olabilir.
Hamilelikte Hangi Aşamada Gerçekleşir?
Pelvik kemer ağrısı, ilk trimester (üç aylık dönem) kadar erken başlayabilir veya doğumdan önceki son günlere kadar geç görülebilir.
Ağrınız gebeliğinizin sonunda ortaya çıkarsa, bunun nedeni bebeğinizin kafasının ağırlık yapması veya pelvisinize doğru ilerlemesi olabilir. İlk kez doğum yaptıktan sonra da pelvik ağrı veya kasık ağrısı hissedebilirsiniz.
Bir gebelikte pelvik kemer ağrısı yaşarsanız, bir dahaki sefer hamile kaldığınızda da yaşayacaksınız demektir. Ancak bir dahaki sefere o kadar da kötü olmayabilir, bu yüzden derhal yardım alın.
Bir gebelikten diğerine geçerken biraz beklemeyi düşünebilirsiniz. Aşırı kilo vermek, uyum sağlamak ve çocuklarınız yürüyene kadar beklemek bir dahaki sefer yaşayacağınız pelvik kemer ağrısı belirtilerini azaltmaya yardımcı olabilir.
Pelvik Kemer Ağrısı Nasıl Tedavi Edilir?
Tedavi etmek için fizyoterapistle çalışmak ve bazı yaşam tarzı değişiklikleri yapmak ana taktiktir:
- Günlük faaliyetlerde dikkatli olun. Fizyoterapistiniz size yürüme veya ayakta kalma gibi genellikle ağrılı hareketler sırasında pelvisi ve kasığı nasıl koruyacağınızı gösterebilir.
- Fizyoterapistiniz pelvik destek kemeri verebilir. Kemer, özellikle egzersiz yaparken ağrıdan kurtarabilir.
- Egzersizler, özellikle kasık, karın, pelvik bölge, kalça ve pelvik taban kasları için, pelvisinizin ve sırtınızın duruşunu artırmayı amaçlar. Su içinde spor yapmak gibi egzersizler faydalı olabilir.
- Fizyoterapistiniz, sert alanları gevşetmek için nazikçe kasık, kalça, sırt veya pelvik bölgeye müdahale edebilir.
- Akupunktur ağrıyı azaltmaya yardımcı olabilir ve hamilelikte güvenlidir. Fakat pratisyeninizin hamile kadınları tedavi konusunda eğitilmiş ve deneyimli olduğundan emin olun.
- Fizyoterapi tedavilerine ve egzersizlerine rağmen ağrı devam ederse, düşünülmesi gereken başka seçenekler de vardır. Parasetamol gibi düzenli ağrı kesici veya işinize veya çalışma saatlerinizdeki değişiklikler hakkında işvereninizle konuşmayı deneyebilirsiniz. Parasetamolün etkili bir ağrı kesici olduğunu önermek için çok fazla kanıt olmadığını akılda tutun. Ne kadar almanız gerektiği ve ne kadar süreyle alabileceğinize dair tavsiye almak için doktorunuzla konuşun.
Hamilelikte Kasık Ağrısını Önlemek veya Azaltmak İçin Neler Yapabilirsiniz?
- Elinizden geldiğince aktif olun, ancak acıyı hissetmek için kendinizi zorlamayın.
- Fizyoterapistinizin önerdiği pelvik taban egzersizlerini yapın.
- Günlük işler için yardım isteyin ve kabul edin.
- Sorun yaratan faaliyetleri azaltmak için plan yapın. Taşımak için bir sırt çantası kullanabilirsiniz.
- Özellikle arabaya, yatağa veya banyodan içeri girerken ve banyodan çıkarken bacaklarınızı yavaşça açmaya özen gösterin.
- Ağrınızı kötüleştiren bir konumdan uzak durun, örneğin çapraz bacaklı oturma gibi faaliyetlerden kaçının. Bir şey kasığa ya da pelvik bölgeye baskı yapıyorsa düzelin. Ağrı patlarsa, dinmesi belki de uzun zaman alabilir.
- Düzenli olarak dinlenin veya ütü gibi normalde ayakta duracağınız aktiviteler için oturun veya yapmayın.
- Mümkün olduğunca bebeğinizin ağırlığını pelvisinizden kaldırmak için ellerinizi ve dizlerinizi indirin.
- Ağır kaldırma veya itme yapmamaya çalışın. Süpermarket arabalarını itmek, ağrınızı daha da kötüleştirebilir, bu nedenle birinden sizin için alışveriş yapmasını isteyin.
- Merdivenlerden inip çıkmamaya özen gösterin. Merdivenlerden çıkmanız gerektiğinde, her seferinde bir adım atın. En iyi bacağınızla bir adımı atın ve karşılamak için diğer bacağınızı getirin. Her adımda tekrarlayın.
- Tek bacak üstüne abanmaktan kaçının.