Bebeğin Eşinin Erken Ayrılması (Plasental Abrupsiyon veya Dekolman Plasenta)
Doğumundan önce plasentanın uterustan kısmen veya tamamen ayrıldığı ciddi bir durumdur.
Bu durum bebeğinizi oksijen ve besin maddelerinden mahrum edebilir ve her ikiniz için tehlikeli olabilecek ciddi kanamalara neden olabilir. Bir plasental ayrılma ayrıca bebeğinizin büyüme problemleri yaşama riskini artırır. Eğer ayrılma küçükse ve fark edilmezse, bebek erken veya ölü doğar.
Plasental ayrılma 150 gebelikten yaklaşık olarak 1’inde gerçekleşir. En sık üçüncü üç aylık dönemde görülür, ancak 20. haftadan sonraki herhangi bir zamanda olabilir.
Plasental Ayrılma Yaşayıp Yaşamadığınızı Nasıl Anlarsınız?
Çoğu durumda, küçük bir miktarda veya belirgin ve ani bir boşalma şeklinde vajinal kanama yaşarsınız. Bazen de, kan plasentanın arkasındaki rahim içinde kalır, bu yüzden hiç bir kanama görmeyebilirsiniz.
Çoğu kadının bir miktar uterus hassasiyeti veya sırt ağrısı olur. Ve vakaların dörtte birine yakınında, dekolman plasenta, kadının erkenden doğum yapmasına yol açacaktır.
Plasental ayrılma belirtileriniz varsa, fetal nabız kontrolü ve ultrason da dahil olmak üzere tam bir değerlendirme için hastaneye gitmeniz gerekir. Ultrason küçük bir ayrılmayı her daim tespit edemeyebilir, ancak plasenta previa gibi bir sebepten de rahim kanaması yaşıyor olabilirsiniz. En azından diğer ihtimaller ortadan kaldırılmış olur.
Belki de kanama rahimde değildir. Doktorunuz vajinayı ve serviksi görecek, kanamanın bir enfeksiyondan mı, bir yırtılmadan mı, servikal bir polipten mi, yoksa başka bir sebepten mi olduğuna karar verecektir. Ayrıca, serviksinizin dışarı çıkıp çıkmadığını, küçük damarların durumunu ve bu durumun kanama yaratma ihtimalini kontrol edecektir.
Eğer kan grubunuz Rh negatif ise ve ikinci veya üçüncü üç aylık dönemde herhangi bir vajinal kanamanız varsa, bebeğin babasının kanı Rh negatif değilse, kan uyuşmazlığı (Rh immünglobülin) iğnesine ihtiyacınız olacaktır.
Aşağıdaki belirtilerden herhangi birini yaşıyorsanız hemen doktorunuzu arayın:
- Vajinal kanama veya lekelenme, ek olarak; su gelirse ve sıvı kanlıysa
- Kramp, uterus hassasiyeti, karın ağrısı veya sırt ağrısı varsa
- Sık sık kasılmalar ya da bitmeyen bir kramp yaşıyorsanız
- Bebeğiniz daha önce olduğu kadar hareket etmiyorsa
Aşırı kanama ya da herhangi bir şok belirtisi varsa; zayıf, soluk, solgun, veya sersem hissediyorsanız veya kalbiniz çok hızlı çarpıyorsa ve soğuk terleme varsa; 112’yi arayın.
Plasental Ayrılma Varsa Ne Olur?
Eğer doğum tarihinize yakınsanız, bebeğinizin hemen doğması gerekebilir, ayrılma küçük olsa bile, plasenta herhangi bir anda daha fazla ayrılabilir. Eğer aşırı kanama varsa veya bebeğiniz yeterli oksijen almıyorsa, sezaryen doğum gerçekleşecektir.
Ancak, kanama hafif miktarda ise ve bebeğinizin durumu iyiyse, size de acil müdahale edildiyse ve doğum sırasında bir komplikasyon yaşama ihtimali yoksa, doktorunuz normal doğum yapılmasını uygun görebilir. Yani plasental ayrılma illa ki bir sezaryen doğumla sonuçlanmak zorunda değildir.
Ayrıca doktorunuz küçük bir ayrılma söz konusuysa ve bebeğinizin doğumuna daha çok varsa, annenin ve bebeğin sağlığı için doğumu erteleyebilir. Bu noktada, erken doğumun risklerini veya ayrılmanın kötüleşmesine dair ihtimalleri değerlendirmek için doktorunuzla konuşmalısınız.
Bebeğinizin akciğerlerinin gelişimini hızlandırmak ve prematüre doğum ile ilgili diğer problemleri önlemek için kortikosteroid verilebilir. Hastanede kalabilir ve sürekli olarak izlenebilirsiniz, böylece tıbbi bir ekip, bebeğinizi her hareketini kontrol edebilir, bebeğinizin daha da kötüye gittiğini görürlerse gebelikle ilgili kritik bir karar verilmesi gerekebilir.
Kimler Plasental Abrupsiyon veya Dekolman Plasenta Riski Altındadır?
Hiç kimse plasental ayrılma vakalarına neyin neden olduğunu bilemez, ancak bu sorun aşağıdaki durumlarda daha sık görülür:
- Bir önceki hamilelikte plasental ayrılma yaşamış olmak (ve iki veya daha fazla hamilelikte ayrılma yaşanmışsa, risk daha da yüksektir)
- Kronik hipertansiyon, gestasyonel hipertansiyon veya preeklampsi varsa
- Kan pıhtılaşma bozukluğu varsa
- Erken su gelmesi
- Çok fazla amniyotik sıvı (polyhydramnios) varsa
- Hamileliğin erken döneminde kanama yaşamak
- Çoğul gebelik yaşıyor olmak
- Bir kazaya (özellikle bir araba kazası) veya saldırıya (karna darbeler) karışmak veya karnınızda başka türlü bir travma yaşamak.
- Sigara kullanmak, metamfetamin veya kokain kullanmak ve aşırı alkol kullanımı
- Fazla doğum yaptıysanız ya da yaşlıysanız (risk kademeli olarak yaşla birlikte artar)
- Uterus anormalliği veya miyomlar (özellikle plasentanın tutulduğu yerde bir fibroid varsa)
Plasenta Previa (Plasentanın Rahim Ağzını Kapatması) İle Karıştırmayın
Plasenta previa, plasentanın rahim boynunun yanında durması veya rahim boynunun üzerini kapatıyor olması durumudur. Plasenta, uterusun üst kısmına yakın bir yerde bulunan ve bebeğinizi göbek kordonu yoluyla besleyici maddelerle besleyen bir oluşumdur.
Hamilelikte plasenta previa, genellikle bir sorun olarak görülmez. Fakat eğer plasenta servikse çok yakınsa, kanamaya neden olabilir, bu da başka komplikasyonlara yol açabilir ve erken doğum yapmak zorunda kalabilirsiniz. Bebeğinizi doğurma zamanı geldiğinde plasenta previa’nız varsa, sezaryen doğum yapmanız gerekebilir. Plasenta serviksi tamamen kapatırsa, buna tam veya total previa denir. Eğer serviksin sınırındaysa, kısmi plasenta previa olarak adlandırılır. Plasentanın yeri, hamilelik dönemindeki ultrason muayeneniz sırasında (genellikle 16-20 hafta arasında) ve gerekirse daha sonra tekrar tekrar kontrol edilecektir.
8 aylik bebegimi gun önce plesanta ayrilmasi sebebi ile kaybettim. Kanama ice oldugu icin hic birseyin farkina varamadim. Ikinci gebeligimdede mutlaka olur mu tekrar böyle birşey.
Elif hanım bebek hareketlerinden anlaşılmıyormu platansadan ayrılınca bende riskiyim
Benim oğlumda 35+3te bu sebeple acil olarak sezeryanla doğdu çok şükür sağlıklı ve şu an 4yasinda şimdi ikinci gebeliğinin 6.haftasindayim bende yeniden aynı şeyleri yaşamaktan korkuyorum sanırım risk altındayım ilk gebeligimin basında kanamalar yaşamıştım şu an böyle bir sorun yok ama yinede ürküyorum Allahım herkesin yardımcısı olsun