Bebeğin Kafa Şeklinin Pürüzlü Görünmesi Neden Olur?
Bazen bebeğin kafası, doğum kanalını geçerken düzensiz kalıplanır. Diğer vakalarda bebek sırt üstü yatarken doğumdan sonra başın arkasındaki baskı nedeniyle kafa şekli değişir.
Bebeğinizin başında, kafatası kemiklerinin henüz birlikte büyümediği iki yumuşak alan görürsünüz. Fontanels adı verilen bu lekeler, bir bebeğin nispeten büyük kafasının dar doğum kanalı boyunca hareket etmesine izin verir. Ayrıca bebeklik döneminde bebeğinizin hızla büyüyen beynini barındırırlar.
Ancak, bebeğinizin kafatası yumuşak olduğu için, kafayı aynı konuma getirme eğilimi, doğumla ilgili kayganlığın ortaya çıktığı zamandan daha iyi düzensiz bir baş biçimine neden olabilir. Bu pozisyonel plagisefali olarak bilinir.
Ancak bebek doğduktan sonra kafasında gelişen bazı şişlikler de vardır. Aşağıda doğumdan sonra bebeğinizin kafasındaki şişliğin sebeplerine değineceğim.
Kaput Suksadenum Nedir?
Doğumdan kısa bir süre sonra bebeğin başında bir yumru veya darbe olarak görülen bir bebek kafa derisinin şişmesi veya ödemi ifade eder. Bu durum zararsızdır ve doğum sırasında bebeğin başında oluşan basınçtan kaynaklanmaktadır. Beynin ya da kafatasının kemiklerine hasar vermediğini göstermez. Bununla birlikte, sarılık gibi başka konulara da yol açabilir.
Benzer faktörlerin neden olduğu bu durum, kafa derisi altındaki kanamaya atıfta bulunan sefal hematom ile karıştırılmamalıdır.
Kaput Suksadenum Neden Olur?
Bebek başının çıkması için genişleyen rahim ağzı ve vajinal duvarlardan gelen basınç artışı şişme, şişkinlik ve morarmaya neden olur. Bunlar kaput suksadenumun belirgin semptomlarıdır. Çok zorlayan uzun, zor bir doğum bu duruma neden olabilir. Doğumda vakum veya forseps kullanımı da bu tip şişmelerin riskini artırabilir.
Amniyotik sıvı zarı doğumdan önce yırtılırsa, kafa derisi şişmesi daha muhtemel olabilir. Bazı durumlarda zar çok erken yırtılırsa veya amniyotik kese içinde çok az sıvı varsa annenin pelvik kemikleri bebeğin kafasına baskı yapar. Sonuç olarak, bu tür kafa derisi şişlikleri doğumdan önce ortaya çıkabilir ve ultrasonda rahimde görülebilir. Genellikle, bebeğin çevresinde sıvı bir yastık ne kadar uzun süre kalırsa, kafa derisinin şişme şansı da o kadar düşük olur.
Kaput Suksadenum Belirtileri Nelerdir?
Başlıca semptomu, kafa derisinin altındaki şişliktir. Cilt şişmiş ve yumuşaktır. Üzerine bastığınızda ette bir çukura neden olabilir. Şişme bir tarafta olabilir veya saç derisinin orta çizgisinden doğru uzanabilir. Etkileri, doğum kanalına giren ilk kafatası kısmında genellikle daha belirgindir.
Bazı renk değişiklikleri veya morarma olabilir, ancak sefal hematom kadar geniş değildir. Şişlik indikten sonra, baş kemiklerindeki baskı nedeniyle bebeğinizin başının hafifçe sivri olduğunu fark edebilirsiniz ve bu zaman içinde düzelmelidir. Bebeğinizin kafasının kemikleri kaynaşmamış olabilir. Teşhis için bebeğin fiziksel bir muayenesi yapılmalıdır.
Sefal Hematom Nedir?
Sefal hematom, bir bebeğin kafa derisi ile kafatası arasındaki kan birikmesidir. Hasar gören kan damarları kanları serbest bırakır ve kan, kafa derisinin altındaki bir kütleye toplanır. Kan damarları genellikle doğum başlangıcında ve doğum sırasında zarar görür.
Doğan tüm bebeklerin yüzde 1-2’si doğum sırasında veya doğumdan sonra sefal hematom geliştirir, bu nedenle nadir bir durum değildir. Ayrıca tehlikeli de değildir. Kan kafatasının üstünde oturur, kafatasının altında değil; bu da, beynin etkilenmediği anlamına gelir.
Sefal Hematom Belirtileri Nelerdir?
En belirgin sefal hematom semptomu, bir bebeğin kafatasının arkasında yumuşak, alışılmadık bir çıkıntı olacaktır. Büyük ihtimalle kabarcık üzerinde cildin yüzeyinde bir kesik veya çürük görmüyorsunuzdur.
Birkaç hafta boyunca kan, kireçlenince şişlik sertleşebilir. Birkaç hafta sonra kan tahrip olmaya başlayacak ve şişme azalacak. Bazen, çıkıntının merkezi kenarlardan önce kaybolur. Bu noktaya krater benzeri bir his verebilir. Bu şişkinlikten başka, sefal hematomlu bebeklerde belirgin bir belirti veya davranış farklılığı bulunmayabilir. Bunun yerine, belirtiler daha içsel olabilir. Bunlar içsel belirtiler arasında şunlar olabilir:
- anemi veya düşük kırmızı kan hücre sayıları
- sarılık veya sararma
- enfeksiyon
Sefal Hematom Nedenleri Nelerdir?
Sefal hematom doğum başlangıcında ve doğum sırasında en sık görülen küçük bir yaralanmadır. Örneğin, bir bebeğin başı annesinin pelvik bölgesinden daha büyükse, sefal hematom daha olasıdır. Bir bebek doğum sırasında başını annenin pelvisine karşı vurabilir ve zarif kan damarlarını parçalayabilir.
Forseps veya vakum gibi doğum destekleyici cihazlar da bu yaralanmaları daha olası kılmaktadır. Zor ya da uzun süreli doğum yaşı olan kadınların bu cihazlara ihtiyacı olabilir ve doğum süresinin uzaması bebeklerin sefal hematom için riskini artırabilir.
Subgaleal Hematom Nedir?
Subgaleal hematomda, kafa derisi üzerinde gelişen dalgalanan bir topaklı kitle ve bazen başın bükülmüş veya dengesiz görünmesini sağlayan sığ bir morluk oluşur. Şişkinlik doğumdan birkaç saat sonra ortaya çıkabilir ancak bazı durumlarda doğumdan hemen sonra fark edilebilir. Bebeğin ayrıca baş dönmesi ve başını çarpması hissi olabilir.
Subgaleal Hematom Nedenleri Nelerdir?
Subgaleal hematom, bebeğin kafatasında travmatik bir doğum sonrası ya da kırık veya kafanın darbe alması sonucu oluşabileceğinden sıklıkla ortaya çıkar. Travmatik doğumla ilgili olarak, genellikle ventil yardımıyla doğum sırasında kafaya bir vakum uygulandığında ortaya çıkar. Vakum tarafından desteklenen doğum, kafa derisi kasının bulunduğu derinin altında kan birikimine neden olan beyin yarımküresi bölümüne sürüklenmesine neden olabilir. Bazı bebekler, kanının yaklaşık yüzde 50 ila 70’ini kaybederek anemi, şok ve koagülopati yaşayabilirler ve hatta ölümle sonuçlanabilir.
Subgaleal Hematom Belirti ve Bulguları Nelerdir?
Hastalığın başlangıç lokalize bulguları belirsizdir. Kafa derisi şişmesi ve kafa derisinin bir gevşekliği ile genelleştirilmiştir. Kanama daha da birikirken dokunma sırasındaki his, sıvı dolu eski bir deri kılıfa benziyor. Daha sonra taşikardi, kötü aktivite ve solgunluk, anemi, koagülopati, hipotansiyon, asidoz ve ölüm yer alır.
Subgeleal Hematom ve Vakumla Doğum İlişkisi
Subgaleal hematom, çoğunlukla normal doğum, forseps ile doğum ve sezaryen sonrası ortaya çıkan en sık görülen ilişki vakum dozu ile ilgilidir. Vakum işlemi sırasında kapsamlı bir hazırlık ve denetim yapılmalı ve işlem sırasında çok dikkatli olunmalıdır. Durum riskini en aza indirgemek için kafa derisindeki vakumlama kuvvetleri en aza indirilgenmelidir.
İyi günler benim çocuğun kafasının arka kısmın üste doğru ödem gibi deri aldında su birikintisi gibi yumuşak bir şişkinlik var doktor bir kaç gün sonra geçmese cerahi kontrol dedi ama merak etim bilgi alabilirmiyim yada ne yapmamız gerekiyor
Benimde oyle naptiniz acaba
Doktora gtiniz mi naptiniz acaba?