Her ne kadar istenmeyen bir durum olsa da emziren anneler de zaman zaman hasta olabiliyor. Bunun olması hiç hoş bir durum değil. Çünkü, bir ebeveynin hasta olması için asla iyi bir zaman yoktur, değil mi?
Tüm hastalıklar ya da tıbbi sorunlarda antibiyotik kullanımı gerekmese de kulak ya da sinüs enfeksiyonlarında, dişler ile ilgili sorunlarda ya da mastitistte antibiyotik kullanımı gerekebiliyor.
Emzirirken antibiyotik kullanmanız söylendiyse antibiyotik kullanımının güvenli olup olmadığıyla ilgili endişeler duyabilirsiniz. İlaç, anne sütüne geçer mi? Bebeğiniz için güvenli midir? Reçete edilen antibiyotiğin kullanımı güvenli değilse bu antibiyotiğin daha güvenli alternatifleri var mıdır?
Tüm bu sorular çok fazla stres yaratabilir ve bu gayet normaldir. Sorularınızın cevaplarını bu yazıda bulabilirsiniz.
Antibiyotikler, emzirme sürecinde güvenle kullanılabilir mi?
Çoğu durumda antibiyotikler, hem emziren anne hem de bebek için güvenli olmaktadır.
Antibiyotikler, anneler için en çok reçete edilen ilaçlardan bir tanesi ve bu ilaçlar anne sütüne bir miktar geçer. Genel olarak erken doğan bebeklerde ya da yenidoğanlarda kullanılabilen antibiyotikleri, annenin emzirme süresince almasının güvenli olduğu kabul edilir.
Peki, bu siz ve emzirdiğiniz bebeğiniz için ne anlama gelmektedir?
Öncelikle emzirirken ilaçların genel olarak nasıl işe yaradıklarını bilmeniz önemlidir.
İlaçların çoğu, kan dolaşımında ve aynı zamanda anne sütünde bulunur. Ancak anne sütünde bulunan ilaç miktarı, genel olarak kanınızda bulunan ilaç miktarından daha düşük olur ve çoğu ilaç, bebekler üzerinde bir risk yaratmaz.
Ancak bazı istisnaların olduğunu da bilmek gerekir. Antibiyotikler de dahil olmak üzere aldığınız tüm ilaçları, bebeğinizin doktorunun bilmesi gerekir.
İlacın kendisinin yanı sıra bebeğin ne kadarlık olduğu gibi akılda bulundurulması gereken diğer faktörler de vardır. Antibiyotiklere maruz kalmak, daha büyük bebekler ve küçük çocuklardan ziyade erken doğan ve yenidoğan bebekler için daha fazla risk yaratır.
Ancak tekrar hatırlatmakta fayda var: Bebeğinizin güvenli bir şekilde alabildiği bir antibiyotiği sizin de emzirme sırasında kullanmanız muhtemelen güvenli olacaktır.
Bebeğiniz için güvenli olmayan bir antibiyotik kullanmayı düşünüyorsanız, bu ilacı almanızın ne kadar önemli olduğuna karar vermelisiniz.
İlacın daha güvenli alternatifleri var mı? İlacı ne kadar süre kullanmanız gerekiyor? Sütünüzü sağıp döktükten sonra tekrar emzirmeye başlayabilir misiniz?
Hangi antibiyotikler güvenlidir?
Bu sorunun cevabı bebeğin yaşına, kilosuna, genel sağlığına göre değişmekle beraber ilaç kullanmadan önce mutlaka bebeğinizin doktoruna danışmalısınız.
Emziren anneler için güvenli olduğu düşünülen antibiyotikler genel olarak şunlar olmaktadır:
- Amoksisilin ve ampisilin de dahil olmak üzere penisilinler
- Sefaleksin gibi sefalosporinler
- Flukonazol – Bu her ne kadar antibiyotik olmasa da mantar enfeksiyonlarını tedavi etmek için yaygın olarak kullanılan bir antimikrobiyaldir
Yukarıda listelenmiş olanlar harici antibiyotik kullanmayı düşünüyorsanız öncelikle çocuğunuzun doktoru ile görüşmeniz en iyisi olacaktır. Kullanmak istediğiniz antibiyotikler güvenli de olabileceği gibi olmasa bile güvenli bir alternatifi vardır.
Antibiyotik kullanımının emzirme üzerinde ne gibi etkileri olabilir?
Antibiyotiğin, bebeğiniz üzerinde zararlı etkileri olabilmesinin yanı sıra emziren annelerde antibiyotik kullanımı başka sorunlara da neden olabilir.
Antibiyotikler, vücudunuzdaki hem sizi sağlıklı tutan iyi bakterileri hem de zarar veren bakterileri öldürerek işe yarar. Bu nedenle antibiyotikler, hem annede hem de bebek üzerinde rahatsız edici durumlara neden olabilir.
- Bebeklerde mide bozukluğu ve huysuzluk
Bazı anneler, antibiyotik kullandıktan sonra bebeklerinin midelerinin bozulduğunu söylemektedir. Bunun nedeni, bebeğin bağırsaklarındaki iyi bakterilerin yok olmasından kaynaklanabilir.
Antibiyotiğin neden olduğu bu etkiler genelde kısa süreli ve zararsız olmaktadır. Anne sütünün, bebeğinizin bağırsak sağlığı için sağlıklı olduğunu unutmadan emzirmeye devam etmeniz önemlidir.
Bebeğinizin yaşadığı bu sorunu çözmek için bebeğinize probiyotik vermeyi düşünebilirsiniz. Ancak bunu yapmadan önce mutlaka bebeğinizin doktoruna danışmalısınız.
- Pamukçuk
Antibiyotikler, sisteminizdeki yararlı bakterilerin sayısını azaltabileceği için hem sizde hem de bebeğinizde Candida albicans isimli mantarın neden olduğu mantar enfeksiyonu meydana gelebilir.
Bu mantarların aşırı çoğalması, annede ve bebekte rahatsızlık verici belirtiler görülmesine neden olabilir. Bebeklerde mide bozulması, bebek bezi isiliği ile dilde ve ağızda beyaz tabaka meydana gelebilir. Annede ise meme ucunda acı (genelde bıçaklanma hissi olarak tarif edilir) ile kırmızı meme ucu görülebilir.
Pamukçuk tedavisinde anne ve bebek için genelde antifungal ilaçlar kullanılması önerilir. Ancak bunları baştan önlemek daha önemlidir. Antibiyotik alıyorsanız bağırsak bakterilerinizin sağlıklı ve dengeli olması için probiyotik almalısınız.
Doktorunuz antibiyotik önerdiyse ona neler sorabilirsiniz?
Kullanmanız için antibiyotik reçete edildiyse öncelikle bebeğinizin doktoru ile görüşmelisiniz. Bebeğinizin doktoruna sorabileceğiniz sorular arasında şunlar yer alabilir:
- Bu ilaç bebeğim için güvenli mi?
- Bebeğimin yaşayabileceği herhangi bir yan etki var mı?
- Bebeğime probiyotik vermeli miyim?
Antibiyotiklerin bebeğiniz için güvenli olmadıkları söylendiyse endişelenmeyin. Genelde kullanabileceğiniz daha güvenli antibiyotikler bulunmaktadır.
- Doktorunuza, emzirirken güvenli olan antibiyotikler olup olmadığını sorun.
- Daha düşük dozda antibiyotik kullanmanızın işe yarayıp yaramayacağını sorun.
- Antibiyotiği ne kadar almanız gerektiğini ve vücudunuzda ne kadar süre kalacağını sorun.
Doktorunuzun endişelerinizi dikkate almadığını düşünüyorsanız ikinci bir görüş için başka bir uzmanla görüşebilirsiniz. Emzirme konusunda daha bilgili olan bir doktor ile görüşmenizde hiçbir sakınca yoktur.
Emzirme döneminde güvenli olmayacak bir antibiyotik kullanmak zorundaysanız ne olur?
Bebeğiniz için güvenli olmadığı düşünülen bir antibiyotik almanız gerekiyorsa endişelenmeyin.
Bazen antibiyotik kullanımı bebek için güvenli olmasa da sağlığınız için önemliyse bu konuda kendinizi suçlu hissetmeyin. Bebeğinizin her şeyden önce sağlıklı bir anneye ihtiyacı vardır. Bu nedenle sağlıklı olmak için ne gerekiyorsa yapmalısınız.
Antibiyotik alırken bebeğinizi emziremiyorsanız sütünüzün salgılanmaya devam etmesi için düzenli olarak sütünüzü sağmalı ve dökmelisiniz. Bu süre içerisinde bebeğinizi süte alternatif olacak şeyler ile beslemelisiniz. Antibiyotik vücudunuzdan tamamen atıldıktan sonra bebeğinizi tekrar emzirmeye başlayabilirsiniz.
İlaç kullanımı ve emzirme konusunda daha çok bilgiye nerden ulaşabilirsiniz?
Bunun için güvenebileceğiniz internet sitelerinin yanı sıra bir emzirme danışmanı ile iletişime geçebilirsiniz. Emzirme danışmanı, aldığınız antibiyotiğin artıları ve eksileri konusunda sizi bilgilendirebilir. Ayrıca kararınızı vermeniz konusunda size daha fazla bilgi sağlayabilir.
Sonuç Olarak
Antibiyotik kullanımı gerektiren hastalıklar ya da sağlık sorunları yaşamak zordur. Bunun üstüne kullanmanız gereken antibiyotiğin emzirme için güvenli olup olmadığı daha fazla stres yaşamanıza neden olabilir.
Doktorunuzun reçete etmiş olduğu antibiyotiği kullanmanız muhtemelen güvenli olacaktır. Çocukluk döneminde çocuklara sık sık antibiyotik reçete edilir; yani çoğu antibiyotiğin bebekler de dahil olmak üzere çocuklar için güvenli olduğu bilinmektedir. Bununla birlikte emzirmenizin sakıncalı olmasına neden olan bir antibiyotik kullanmanız gerekiyorsa genelde bu ilacın alternatifleri bulunmaktadır.
Doktorunuza alternatifler sormak ve doktorunuzun tavsiyesini sorgulamak, bazen zor konuşmalar gerçekleştiriyor gibi hissetmenize neden olabilir. Sütünüzü sağıp sonrasında dökmek bazen iyi bir seçenek olsa da bazen bu en iyi seçenek bu olmamaktadır. Bu nedenle pek çok annenin bu seçeneği neden tercih etmediği anlaşılabilir bir durumdur.
Düşündüklerinizi savunmaktan, iyi ve bilimsel kanıtlara dayalı bilgileri araştırmaktan, kendinizi emzirme ve ilaç kullanımı konusunda eğitmekten ve gerekli olduğu durumlarda ikinci bir fikir için başka bir doktora danışmaktan çekinmeyin.
Emzirme danışmanları da öğrendiklerinizi daha iyi anlamanıza ve doktorunuzla gerçekleştirdiğiniz zor konuşmaların üstesinden gelmenize yardımcı olacaktır.
Sonuç olarak ne olursa olsun, bebeğiniz ve siz, bu durumun üstesinden başarılı bir şekilde geleceksiniz.