Bipolar bozukluğunuz var ve hamile kalmak mı istiyorsunuz ya da zaten hamile misiniz? Belki bipolar bozukluğunuz var ve hamilelik istemiyorsunuz. Hem bir kadın hastalıkları uzmanı hem de bir psikiyatristle, bipolar ilaçların ve doğum kontrol yöntemlerinin riskleri ve yararları hakkında konuştuğunuzdan emin olun. Bazı kadınlar için, sadece birkaç ayda bir ihtiyaç duyulan bir kontraseptif iğne en iyisidir.
Bipolar bozukluğunuz varsa ve beklenmedik bir şekilde hamile kalırsanız: İlaçlarınızı aniden bırakmak, size ve doğmamış çocuğunuza zarar verebilir.
Gebelikte Bipolar Bozukluk Komplikasyonları
Bipolar bozukluk ve gebelik hakkında az sayıda çalışma yapılmıştır, bu nedenle tedavi edilmemiş bipolar bozukluk riskleri veya gebelik sırasında alınan ilaçların risk ve yararları hakkında yeterli bilgi yoktur. Hamilelik sırasında nüksetmeye neden olan faktörler yeterince açık değildir.
Bununla birlikte bipolar bozukluk hamilelik sırasında daha da kötüleşebilir. Bipolar bozukluğu olan gebeler veya yeni doğum yapmış annelerin, bipolar bozukluğu olmayan gebelere kıyasla hastaneye yatma riski yedi kat artmaktadır.
En az bir çalışma, bipolar bozukluğu olan kadınlar için hamileliğin koruyucu bir etkiye sahip olabileceği yönündeki yaygın inancı sorgulamıştır. Çalışma, 89 kadını hamilelikten ve doğumdan sonraki sene takip etti. Gebe kalmadan altı hafta öncesine kadar bipolar bozukluk için ilaç alımı durduğunda kadınların hastalığının nüksetme riskinin iki kat arttığı bulundu ve ilaç alımı aniden durduysa, sadece iki hafta içinde oran % 50’ye çıktı.
Gebelikte Bipolar Bozukluk İlaçları
Bazı kadınlar bipolar ilaçları kullanmaya devam ediyor ve sağlıklı bebeklere sahipler. Ancak birkaç bipolar bozukluk ilacı ilk üç ayda doğum kusurları riskinde artışa neden olabilir. Bunlar aşağıdakı gibi kusurlardır:
- Nöral tüp defektleri
- Kalp sorunları
- Gelişimsel gecikme veya nörodavranışsal sorunlar
Bununla birlikte, bu riskleri tedavi edilmeyen bipolar bozukluk risklerine karşı tartmanız gerekir. Örneğin, tedavi edilmemiş depresyon bazı çalışmalarda, düşük doğum ağırlığı veya bebekte beyin yapılarının gelişmesi üzerinde olası olumsuz etkilerle ilişkilendirilmiştir. Duygu durum sorunları, bebeklere zarar verebilecek davranışlara da yol açabilir:
- Doğum öncesi bakımın yetersizliği
- Yetersiz beslenme
- Alkol veya tütün kullanımında artış
- Stres
Doktorunuz bazı ilaçları bırakmanızı önerebilir, ancak diğerlerine devam etmenizi söyler çünkü bazı kadınlar için, bir ilacı bırakmanın zihinsel sağlık riskleri, olası risklerden daha fazladır. Kadın sağlığı alanında uzmanlığı olan psikiyatristler sıklıkla, bebeğinizin sağlığını kontrol etmek için düzenli testler yaparak, hamilelik sırasında bazı psikiyatrik ilaçlara devam etmenizi önerir. Ama ne yaparsanız yapın, doktorunuzla konuşmadan ilaç almayı bırakmayın.
Hamileliğiniz planlanmamış mıydı? Eğer öyleyse, aniden ilaç bırakmanın daha fazla zarar verebileceğini bilin.
Ruh hali dengeleyiciler: Çoklu duygu durum düzenleyici ilaçlar kullanmak sadece bir tanesini kullanmaktan daha fazla risk taşıyabilir. Belli bir kalp bozukluğu riski için risk oluşturabileceğinden dolayı, bazen faydaları açıkça risklerinden daha ağır basmadığı sürece lityum, hamileliğin ilk üç ayında önerilmemektedir. Lityum, bazı antikonvülzanlardan daha güvenli bir seçim olabilir. Ayrıca doğumdan sonra kullanılmaya devam edildiği zaman, nüksetme oranını % 50’den % 10’a düşürür.
Siz ve çocuğunuz için söz konusu riskleri azaltmak için:
- Lityum toksisitesini önlemek için bol su için ve normal oranda tuz kullanın.
- Lityum seviyenizi düzenli olarak kontrol ettirin.
- Lityum alırken emzirmeyi tercih ederseniz, pediatristinizin bebeğinizin lityum, tiroid hormonu ve böbrek işlevlerini doğumdan sonra, 4-6 haftalıkken ve sonra 8-12 haftada bir kontrol ettiğinden emin olun.
İlk trimesterde hem valproate (Depakote) hem de carbamazepine (Tegretol), beyin ve omurilik oluşumunu etkileyen nöral tüp defektleri gibi doğum kusurlarına yol açabilir. Ve çoğu uzman, en azından hamileliğin ilk üç ayında bu ilaçların durdurmanın iyi bir fikir olduğunu söylüyor. Başka bir ilaç kullanmanız gerekebilir.
Yeni antikonvülzanların güvenliği konusunda daha az bilgi bulunmaktadır. Bununla birlikte, lamotrigine (Lamictal) bazı kadınlar için yararlı bir alternatif olabilir.
Antipsikotik ilaçlar: Antipsikotik ilaçlar, özellikle sanrıları veya halüsinasyonları yönetmek için kullanılabilir. Buna benzer bazı ilaçlar da akut bipolar depresyon için standart birinci basamak tedaviler haline gelmiştir.
Doktorunuz hamilelik sırasında haloperidol (Haldol) gibi eski kuşak antipsikotiklere geçiş yapmanızı önerebilir. Bu, duygu durum dengeleyicileri kullanmayı bıraktıysanız, ancak semptomlar geri geliyorsa iyi bir fikir olabilir.
Antidepresanlar: Antidepresanların bipolar bozukluk ve gebelik üzerine etkileri hakkında daha az bilgi vardır. Antidepresan kullanıyorsanız, doktorunuz sizi zaman içinde oluşabilecek ruh hali değişiklikleri için yakından izleyecektir. Ayrıca, bu ilaçların hastalık riskini artırabileceğini bilin. Bu durumun duygudurum düzenleyicileri bırakıldığı takdirde özellikle doğru olduğu düşünülmektedir.
Gebelikte Elektrokonvülsif Terapi (EKT)
Elektroşok olarak da bilinen bu tedavi, hamilelik sırasında en güvenli tedavi seçenekleri arasındadır ve duygudurum bozuklukları için terapötik bir etkiye sahip olabilir. Hamilelik sırasında, bu tip tedavi birkaç komplikasyona neden olur. Ancak riskleri azaltmak için:
- EKT sırasında bebeğin kalp atış hızı ve oksijen seviyesi izlenmelidir.
- EKT sırasında kusma veya akciğer iltihabı riskini azaltmak için antasitler veya bir hava yolu tüpü (entübasyon) yerleştirilmesi önerilir.
- Erken kasılmaları önlemeye yardımcı olmak için iyi beslenin ve bol su için.
Atabileceğiniz Diğer Adımlar
Stresi yönetmek için neler yapabileceğinizi araştırın. Ve günün tamamından ruh halinizi koruyun. Bu adımlar, iyi bir uyku çekmenize ve ruh halindeki hızlı değişimlerin azalmasına yardımcı olabilir. Her zaman olduğu gibi, psikoterapi de büyük bir yardım olabilir.
Mrhb hocam eşim hamile ozaprin kullaniyor dogumdan sonra nasil yapacagiz