Gebelik döneminde sauna, kaplıca ve hamam gibi aşırı sıcak ortamlar sakıncalı mıdır?
Amerikan Obstetrisyenler ve Jinekolog Derneğinin (ACOG) de içerisinde bulunduğu birçok uzman, hamilelik döneminde sauna, kaplıca ve hamam gibi aşırı sıcak ortamların sakıncalı olduğunu ve kesinlikle hamilelerin bulunmaması gerektiği vurgulanmaktadır.Aşırı sıcak ortamlar, bebeğin organ gelişiminin devam ettiği ilk trimester (ilk 3 ya) döneminde teratojen (sakatlı) riskini arttırmaktadır. Bebek gelişimindeki olumsuz etkisine takiben, ikinci ve üçüncü trimester döneminde de riski faktörleri devam etmektedir. Amerikan Teratoloji İnformasyon Servisinin yaptığı açıklamaya göre 39 santigrat derecede 10 dakikadan fazla duran anne adaylarında, hamilelik komplikasyonlarının ortaya çıkabileceği belirtmiştir. Bu konuda hayvanlar üzerinde yapılan çeşitli araştırmalarda, hamileliğin ilk aylarında aşırı sıcak ortama maruz kalınması halinde bebeğin beyin ve omurilik gelişiminde anormalliklerin olabileceği saptanmıştır.
Sıcaklığın bebek üzerindeki etkisi nedir?
Hamilelik döneminde yüksek sıcaklığın daha çok bebeğin organ gelişmişinin devam ettiği ilk trimester dönemi içerisinde sakatlık riskinin artacağı yönünde ciddi tehlike barındırmaktadır. Hamileliğin ikinci ve üçüncü trimester döneminde ise bu risk faktörü azalsa da, tehlikesi devam etmektedir. Anne adayının hamilelik süresince vücut ısısını arttıracak her türlü aktiviteden uzak durması gerekir. Ayrıca gebelik döneminde anne adayını ateşli hastalıklar geçirmesi halinde, yüksek ateşin bebek üzerindeki olumsuz etkisi de söz konusu olmaktadır. Gebelikte anne adayını kan hacmi gebeliğin etkisi ile yükselmektedir. Sıcaklığın artmasına bağlı olarak anne adayını beynine giden kan miktarı azaldığı için baygınlık görülebilir. Bu durum yalnızca anne adayı için geçerli olmamakla beraber, bebeğin beynine giden kan miktarını azalması sonucunda bebeğin beyin gelişi olumsuz yönde etkilemektedir. Bu nedenle anne adaylarının hamilik döneminde sauna, kaplıca ve hamam gibi aşırı sıcak ortamlardan uzak durması gerekir.
Vücut sıcaklığının artışına bağlı olarak bebek ne zaman zarar görmeye başlar?
Hamilelik döneminde soğuk su ile duş almak zorunlu değildir. Ancak uzun süre sıcak su altında kalmaktan kaçınmanız hem sizin hem de bebeğinizin sağlığı açısından önem kazanmaktadır. Bu nedenle vücut ısısının artmayacağı bir sıcaklıkta duş almanız önerilmektedir.Vücut ısısının 38, 9 derecenin üzerinde olması halinde bebeğin sağlıklı gelişimi olumsuz yönde etkilenmektedir. Vücut ısısının artmasına neden olan aşırı sıcak banyo, sauna, buhar odası ve sıcak havada uzun süre çalışmak, gebeliğin ilk 3 ayında sakıncalı durumlar yaratmaktadır. Yapılan bazı araştırmalara göre, omuzların ve kolların dışarıda kalması ya da su sıcaklığını 38, 9 derecenin altında olması halinde vücut ısısını yükselme seviyesi ve tehlikesi birden artmamaktadır. Vücut sıcaklığının artması yani riskli seviyelere ulaşması yaklaşık 10 dakika sürmektedir. Fakat bu süre anne adayının genetik ve çevresel faktörleri doğrultusunda değişebilmektedir. Bu nedenle anne adaylarının vücudunun üst kısmının dışarıda durması vücut ısısını dengelemekte, risk faktörünü düşürmektedir.
Hamile olduğunu bilmeden hamam ve sauna gibi aşırı sıcak ortamlarda bulunmak
Hamile olduğunu bilmeden sauna, hamam, kaplıca ve buhar odası gibi aşırı sıcak ortamlarda bulunan anne adaylarını endişe etmesini gerektirecek ciddi bir risk durumu söz konusu değildir. Genellikle hamileliğin etkisi ile bu ortamlarda rahatsızlık duyan kadınlar yoğun sıcaklığa maruz kalmadan ortamdan uzaklaşmaktadır. Bu nedenle bebeğin etkilenebileceği tehlike riski daha düşüktür. Ayrıca yapılan bazı araştırmalara göre fiziksel aktiviteye bağlı olarak vücut sıcaklığı artışında bebekte oluşabilecek anomali riskinin daha yüksek olduğu belirtilmiştir. Fakat hamile olduğunu bilmeden sauna gibi aşırı sıcak ortamlarda bulunan anne adaylarının, hamilelik takiplerinde bebeğin beyin ve omurilik incelemelerini yaptırması önerilmektedir.
Meraba.suan 9 haftalık hamileyim Yazınızı okudum ve bu benim korkmama neden oldu beş haftalık hamileyken sıcak su torbası kullandim zararlı bir şey olduğunu bilmiyordum ve bazen geceleri terliyorum hep korkuyorum vücut sıcaklığım çok mu arttı acaba diye lutfen beni bilgilendirin çok endiseliyim
Sıcak su torbasını karnıma uygulamıştım
Merhaba ben de aynı şeyi yaptım maalesef muhtemelen daha döllenme zamanında rahimde ağrı ve şişlik olduğu İçin sıcak su torbası kullandım siz çoktan doğum yapmışsınızdır bebeğinizde bir anomali oldu mu umarım mesajımı görürsünüz ?