Hamilelik çok heyecanlı bir dönemdir. Vücudunuz hem fiziksel hem de duygusal olarak çok sayıda değişiklik geçirir. Ancak, önünüzdeki dokuz ay boyunca, hormon düzeylerinin değişmesi bazı olağandışı şeylerin gerçekleşmesine neden olabilir. Bu olağandışı şeylerin başında, istenmeyen yerlerde çıkan ekstra kıllar var.
Hamilelikte Kıllanma
Hamileyken hormonlar saç, kıl ve tırnaklarında değişikliğe neden olur. Aktif büyüme döngüsü daha uzun sürer. Kafa derinizdeki saçlar daha kalınlaşabilir. Fırçanızda veya duşta dökülen saçların çok azaldığını fark edebilirsiniz.
Daha kalın saç telleri ve daha gür saç ilk bakışta kadınlara hoş gelir, ancak maalesef kılın kalınlaşacağı tek yer saç derisi değildir. Birçok kadın koltuk altı, bacaklar, bikini bölgesi veya kasık bölgesi gibi yerlerde istenmeyen derecede kıl artışı yaşar.
Çeneniz, üst dudağınız, sırt bölgeniz, karnınızdan aşağısı ve kasık bölgesi ve göğüsleriniz gibi daha önce fark etmediğiniz yerlerde kıl çıkarma olasılığınız yüksektir. Endişelenmeyin, bu yeni kıl gelişimi sonsuza dek sürmeyecek. Yaklaşık altı ay kadar, doğum yaptıktan sonra saçlarınız ve tırnaklarınız normale dönecektir. Bu esnada çıkan, ekstra kılları rahatsız edici buluyorsanız, ağda yapmak onlardan kurtulmanın bir yoludur.
Hamilelikte Ağda
İstenmeyen kılları temizlemek için ağda kullanabilirsiniz. Kuaföre gidebilirsiniz veya kendiniz mağazadan satın alınan ağda kitini kullanarak evde ağda yapabilirsiniz. Artık ısıtılmayan ağdalar da mevcuttur. İsteğinize göre seçim yapabilirsiniz. Hazır ağda bantları, sir ağda ya da kartuşlu sir ağda kitleri alabilirsiniz.
İki çeşit ağda vardır, biri yumuşak ve diğeri serttir. Yumuşak ağda ince bir katman şeklinde sürülür. Ağda üzerine bir hazır ağda bezi yapıştırılır ve sonra kıl kökünün uzadığı yönün tam aksine doğru hızla çekilir.
Sert ağda daha kalın bir tabaka halinde kıllar üzerine sürülür ve daha sonra sertleşene kadar kurumaya bırakılır. Sonra bu tabaka, kılın çıktığı yönün aksine doğru hızla çekilir. Sert ağda yumuşak ağda kadar cilde yapışmaz, bu nedenle genellikle bikini çizgisi veya kol altındaki daha hassas bölgelerde kullanılır.
Hamilelikte Ağda Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Hamilelik esnasında ağda yapmak genel olarak güvenli kabul edilir. Ancak unutmamalısınız, ister evde ister bir kuaförde ağda yaptırın dikkat etmeniz gereken bazı yönler vardır. Deneyimli ve temiz bir ağdacıya gittiğinizden emin olun.
Ayrıca kuaförün temiz olduğunu ve her müşteri için farklı aletler kullanıp kullanmadığını kontrol etmelisiniz. Bunu yapmak bakteriyel enfeksiyonlara yakalanma riskini azaltır. Ağda aplikatörlerini tekrar tekrar kullanmak veya aynı ürünleri ağdaya tekrar tekrar batırmak enfeksiyon riskini artırır. Aşağıdaki sağlık koşullarına sahip kişiler asla ağda yaptırmamalıdır:
- Açık kesikler
- Varis
- Döküntüler
- Yara dokusu
- Leke
- Sivilce
- Siğiller
- Akne ilaçlarının uygulandığı alanlar
Ağda, tahriş olmuş, şişmiş cildi şiddetlendirebilir, potansiyel olarak akne kopmaları, folikülit ve kıl dönmelerine neden olabilir. Önlem alırsanız, genellikle topikal antibiyotiklerle tedavi edilebilen, yerel cilt enfeksiyonları gelişme şansı azalır.
Evde kullanılan ağda kitleri hamileler için genellikle güvenlidir. Ağdanın kullanmadan önce aşırı sıcak olmadığından ve ağdayı yapıştıracağınız herhangi bir alanı gözünüzle görebileceğinizden emin olmalısınız. Göremediğiniz bölgelere ağda yapmaktan özellikle hamilelikte kaçının. Bu, ağrılı ve enfekte hale gelebilecek cilt tahrişini engeller.
Gebelikte Cilt Hassasiyeti
Vücudunuz, büyüyen bebeğinizi desteklemek için fazladan kan ve sıvı üretiyor. Sonuç olarak, cildiniz normalden daha hassas olabilir, böylece ağda daha acı verici hale gelir.
Daha önce hiç ağda yapmadıysanız hamilelik döneminde başlamak iyi bir fikir olmayabilir. Doktorunuzun onayı ile rahatsızlığı en aza indirgemek için tedaviden 1 saat önce iki Tylenol almayı deneyin.
Ağdacıya cildinize küçük bir kıl teli üzerinde bir topikal test yaptırmak istediğinizi bildirin. Bu işlem, nasıl bir şey hissedeceğinizi ve cildinizin nasıl tepki vereceğinizi anlamanıza yardımcı olur. Eğer çok acı vericiyse, cildinizin geniş bir bölümü etkilenmeden önce durabilirsiniz. Cildinize uyguladığınız ağdadan sonra, bakterileri öldürmek için birkaç damla gebeliğe etki etmeyecek bir esansiyel yağ uygulamayı deneyin.
Hamilelikte Lazer Epilasyon
Lazer gibi kalıcı epilasyon uygulamaları, gebelik sırasında gereksiz ve tehlikelidir. Lazer epilasyonda, lazer ışığı kıl folikülünü hedef alır, gelecekteki kıl büyümesini durdurmak için saç folikülüne zarar verir. Aynı şekilde elektroliz ile kıl folikülünün yok edilmesi için bir kılın büyüdüğü şaftın içine elektrik akımı geçiren bir metal aparat yerleştirilir. (Özellikle gelişmekte olan bir fetüsü çevreleyen amniyotik sıvı elektriği ilettiği için anneler için risklidir).
Sonuç: Lazer epilasyon veya elektrolizin hamile kadınlar için güvenli olup olmadığını belirlemek için esaslı bir çalışma yapılmamıştır ve ekstra istenmeyen kıllarınız doğumdan yaklaşık altı ay sonra azalacaktır. Bu yöntemleri doğumdan sonra yaptırmak en iyisidir.
Hamilelikte Tıraş Olmak
Daha büyük alanlarda istenmeyen kılları ortadan kaldırmak için kadınlar için üretilen tıraş bıçaklarını kullanabilirsiniz. Hem manuel tıraş bıçaklarını hem de elektrikli tıraş makinelerini kullanmak güvenlidir; ancak kanama olasılığınız olacağından, her zaman yeni bir bıçak kullandığınızdan emin olun. Ve makineyi eşinizle paylaşmayın.
Duşta ve dengenizi kaybetmenin çok kolay olduğu bir yerde epilasyon yapmak tehlikeli olabilir. Mümkünse banyoda yanınızda birisi olsun, bu anneniz, eşiniz veya bir arkadaşınız olabilir. Veya yatağınızın kenarında oturarak epilasyon yapabilirsiniz.