Astım ve diğer alerjik sorunlar, hamileliği zorlaştıran potansiyel ciddi hastalıkların en sık görülenleri arasındadır. Her 100 gebe kadının yaklaşık 1’inde gebelik sırasında astım görülmektedir. Birçoğu da saman nezlesinden ve diğer alerjik rahatsızlıklardan muzdariptir.
Mevsimsel Alerjilerin Sebebi Nedir?
Vücudunuzun bağışıklık sistemi, sizi grip yapmaya teşvik eden grip virüsleri, soğuk algınlığı ve diğer enfeksiyon yaratan organizmalar gibi “kötü adamlara” karşı ideal bir mücadele verir. Ancak bazen, bağışıklık sistemi, sana gerçekten zararlı olmayan şeylere tepki gösterir. Bu durum mevsimsel alerjilerde söz konusudur.
Mevsimsel alerjiler, vücudunuz belirli bir mevsimde ortaya çıkma eğiliminde olan alerjenlere tepki gösterdiğinde ortaya çıkar. Mevsimsel alerjiler genellikle vücudunuzun polen reaksiyonudur. Polen, bitkileri dölleyerek tekrar üretebilecek erkek sperm hücrelerini oluşturan toz halindeki bir maddedir. Mevsimsel alerjilerin ortak suçluları arasında şunlar bulunur:
- Polenler
- ağaçlar
- çalı
- ev tozu
Yaşadığınız yere bağlı olarak, bahar alerjileri Şubat ayı başlarında ortaya çıkabilir ve yaz başlarında sona erer. Sonbahar alerjileri geç yazda da gerçekleşebilir ve sonbahar sonuna kadar devam edebilir.
Hamilelik mevsimsel alerjileri daha da kötüleştirebilir. Ayrıca, “gebelik riniti” adı verilen bir durum mevsimsel alerjilere benzer belirtilere neden olabilir. Bu genellikle son üç ayda meydana gelir. Fakat gebelik rinitinin nedeni alerjenler değil ekstra hormondur.
Alerji İlaçları Gebelik Sırasında Güvenle Kullanılabilir mi?
Antihistaminikler; mevsimlik veya devamlı allerjik rinit, alerjik konjunktivit, ürtiker veya egzama kaşıntısı ve anafilaksi (alerjik şok dahil olmak üzere ciddi alerjik reaksiyonların tedavisine ek olarak) tedavisinde gebelik sırasında yararlı olabilir. Hayatı tehdit edici anafilaksi hariç olmak üzere, kullanımlarından sağlanan faydalar fetüse yönelik herhangi bir riske karşı tartılmalıdır. Belirtiler maternal yeme, uyku veya duygusal refahı etkilemek için şiddetli olabilir ve kontrol edilemeyen rinit, sinüzitlere neden olabilir veya astımı daha da kötüleştirebilir, fakat antihistaminikler hamilelikte kesin yarar sağlayabilir.
Klorfeniramin (ChlorTrimeton®) ve difenhidramin (Benadryl®) hamilelik sırasında uzun yıllar güvence altındaki hayvan çalışmalarıyla kullanılmıştır. Genel olarak klorfeniramin tercih edilen bir seçenek olabilir, ancak bazı hastalarda uyku hali ve performans düşüşü bu ilaçların en büyük dezavantajıdır. Yeni az yatıştırıcı antihistaminiklerden ikisi loratadin (Claritin®) ve setirizin (Zyrtec®) güven verici hayvan ve insan çalışma verilerine sahiptir ve hamilelikte kullanım için şu anda önerilebilir.
Dekonjestan kullanımı daha sorunludur. Burun spreyi oksimetazolin (Afrin®, Neo-Synephrine® Long-Acting, vb.) en güvenli ürün gibi gözükmektedir çünkü kan dolaşımına asgari düzeyde emilimi vardır. Bununla birlikte, bu ve diğer reçetesiz burun spreyleri uzun süreli tıkanıklığa neden olabilir ve aslında hangi koşullarda kullanıldığına bağlı olarak durumu kötüleştirebilir. Bunların kullanımı genellikle çok aralıklı kullanım veya yalnızca üç ardışık gün olarak düzenli kullanımla sınırlıdır.
Pseudophedrine (Sudafed®) yıllardır kullanılmasına ve çalışma sonuçlarının rahatlamasına rağmen, yakın zamanda yeni doğanlarda karın duvarındaki kusurlarda hafif bir artış olduğuna dair raporlar bulunmaktadır. İlk üç aylık dönemdeki dekonjestan kullanımı, sadece diğer ilaçların etkili olmadığı maternal semptomların ciddiyetini düşündükten sonra kullanılmalıdır. Fenilefrin ve fenilpropanolamin mevcut bilgi temelinde psödoefedrin’den daha az tercih edilir.
Alerjik burun belirtilerinin hafiften fazla veya birkaç günden fazla sürdüğü herhangi bir hastada bir kortikosteroid burun spreyi düşünülmelidir. Bu ilaçlar semptomları önler ve oral ilaçlara olan ihtiyacı azaltır. Gebelikte intranazal kortikosteroidlerin güvenliği ile ilgili çok az veri vardır. Bununla birlikte, inhale formda (astım için) kullanılan aynı ilaçlara ilişkin verilere dayanılarak, budesonid (Rhinocort®) burun içi kortikosteroid olarak düşünülebilir, ancak diğer intranazal kortikosteroidler, gebelik öncesi etkili bir kontrol sağlıyorsa devam edilebilir .
İmmünoterapi ve İnfluenza Aşısı
Allerjen immünoterapi (alerji iğneleri), optimal çevresel kontrol ve uygun ilaç tedavisine rağmen semptomların sürdüğü hastalar için sıklıkla etkilidir. Alerjen immünoterapi, olumsuz reaksiyonları yaşamayan ve almayan hastalarda hamilelik süresince dikkatle sürdürülebilir. Artmış dozlarda immünoterapi ile anafilaksi riski nedeniyle genellikle gebelik sırasında bu tedavinin başlatılmaması önerilir.
Gebelik sırasında immünoterapi alan hastalar dikkatlice değerlendirilmelidir. Enjeksiyonlara alerjik reaksiyon olasılığını daha da azaltmak için dozajın düşürülmesi uygun olabilir. Orta ve ağır astımı olan tüm hastalar için influenza (grip) aşısı önerilir. Anne veya fetüs ile ilişkili herhangi bir risk kanıtı yoktur.
Hamilelik Sırasında Alerji İğnelerine Devam Etmem Gerekir mi?
İğnelere tepki göstermeyen kadınlarda, gebelik sırasında alerji iğnelerine devam etmek uygundur, çünkü alerjik veya astım semptomlarınızı azaltabilir. Yeni doğanlarda alerjilerin önlenmesinde herhangi bir etkisinin olduğuna dair bir kanıt bulunmamaktadır. Gebelik sırasında alerji iğnelerinin başlatılması genellikle önerilmez.
Özetlemek gerekirse: Hamileliğiniz sırasında astım veya alerjik sorunları yakından takip etmek son derece önemlidir. Vakaların büyük çoğunluğunda, astım şiddetli olsa bile, doktorunuzun talimatlarını titizlikle uyguladığınız sürece siz ve çocuğunuz iyi bir sonuç bekliyor olabilir. Nefes alma zorluğunun ilk işaretlerinde doktorunuzu arayın.
Bebeğinize oksijen yetersizliği tehlikesinin, yaygın olarak kullanılan astım ilaçlarını kullanmaktan çok daha büyük bir risk olduğunu unutmayın.
Mevsimlik Alerjiler İçin Evde Bakım Önerileri
Mevsimsel alerjisi olan anneler, semptomlarını hafifletmek için evde çeşitli tedavilerden yararlanabilirler. Bazı örnekler şunları içerir:
- 200 ml. sıcak su ve 1 çorba kaşığı tuz birleştirilerek tuzlu burun spreyi oluşturulur. Bunu tahriş olmuş burun kanallarını sulandırmak ve yatıştırmak için bir sprey şişesine ekleyebilirsiniz. Neti pot da başka bir seçenektir.
- Hava durumunu izlemek ve günlük polen durumunu kontrol etmek. Büyük polen dönemlerinde, hamile kadınlar açık havada çok fazla zaman geçirmekten kaçınabilirler.
- Dışarıda sabah saat 05:00 ile akşam 10 arasında, genellikle polen sayılarının en yüksek olduğu zamanlardır.
- Eve geldikten sonra duş almak ve giysileri değiştirmek. Bu, saç ve giysilere sinen polenlerin uzaklaştırılmasına yardımcı olabilir.
- Çim biçme veya bahçecilik gibi açık hava etkinlikleri yaparken koruyucu maske takmak yardım edebilir.
- Mevsimsel alerjiye neden olan şeylerden kaçınabilirseniz, semptomlarınızı genellikle uzak tutabilirsiniz.
Hocam iyi günler \r\n18 haftalık gebeyim. Alerjik öksürüğüm var ve bebeğime zarar verecek diye çok korkuyorum:( tam 8 gündür kesintisiz öksürüyorum. İlaç kullanmaktan da çok korkuyorum. Hocam lütfen yardımcı olun bana. \r\nTeşekkürler
Hocam az önce alerjik öksürük ile ilgili bir soru sordum fakat ismimin yayınlanmamasını rica ederim.
Hocam bende 2 yıldır urtiker var gebelik istiyorum.Gebeligim süresince yani doğuma kadar Zyrtec 10 mg tablet kullanabilirmiyim acaba bebegime birsey
Iyi günler hocam ben 2 yıldır urtiker hastasıyım gebelik düşünüyorum. Zyrtec 10mg tablet ilacı kullansam gebelik sürecinde doğuma kadar bi zararı olurmu acaba onu çok merak ediyorum.Teşekkür ederim.
Iyi günler hocam ben 2 yıldır urtiker hastasıyım gebelik düşünüyorum. Zyrtec 10mg tablet ilacı kullansam gebelik sürecinde doğuma kadar bi zararı olurmu acaba onu çok merak ediyorum.Teşekkür ederim.yorumunuzu bekliyorum
Salam 10haftalik hamiləyəm.Keskin ürtiker var bəndə 1aydi gecmiyor.zyrtex kullana bilirmiyim.bunun bebeye zarari varmı,və nə karat müddətə kullana bilirim?lütfən cevab yazardız.şu anda Amerikada Tom burdaki doktorlar zyrtrx kullana duyarlar ana bən cok titerginim bebeye birşey olacam diyə