Genç kızlar ergenliğe girdikleri dönemden itibaren zaman zaman iç çamaşırlarında akıntı görürler. Özellikle de her ay yumurtlama döneminde sıklıkla vajinal akıntı olur ve bu da normaldir. Ancak gebelik söz konusu diğer tüm faktörler gibi akıntı da merak konusu olur, anne adayını endişelendirir. Zira hamilelik döneminde vücut birçok farklı değişimden geçer.
Bunlardan biri ve en sık yaşananı da vajinal akıntıda artıştır. Hamilelik döneminde vücuttaki östrojen hormonu arttığı için vajinal akıntının da artması normal kabul edilir. Bu şekilde hamilelikte akıntı bazen normal kabul edilirken, kimi zamanda hormonsal değişimlerden değil, başka nedenlerden de kaynaklanabileceği için normal kabul edilmez. Böyle bir endişe olduğunda en iyisi gebeliği takip eden doktora danışmak ve gerekli tetkiklerin yapılmasıdır.
Gebelikte vajinal akıntının rengi beyaz, sarı ya da hafif daha koyu renkli olabilir. bu şekilde gebelik öncesi döneme göre akıntının görüntüsünün ve yapısının farklı olması normal karşılanır. Gebelik hormonları salgılandığı için bu akıntıların da miktarı, yapısı ve görüntüsü değişmektedir.
Hamilelikte vajinal akıntı gelmesi normal mi?
Hamilelik döneminde anne adayının iç çamaşırında görülen hafif kokulu, beyaz renkli vajinal akıntı tıp dilinde “lökore” olarak adlandırılır. Hamilelikte dönem dönem bu akıntının miktarında artış olması normaldir. Hamilelik öncesi zamanlara kıyasla, hamilelikte akıntının miktarının artması beklenen bir durumdur ve endişelenmeye gerek olmaz.
Hamilelikte akıntı neden olur?
Ergenlikten itibaren kadınlarda zaman zaman artan miktarda vajinal akıntı olması ve hamilelik döneminde de bu akıntının yapısı, görüntüsü, miktarının değişerek devam etmesi de normaldir. Ancak hamilelikte akıntı olmasına neden olan etkenleri de bilmekte fayda var. Hamilelikte hormonların aşırı derecede genişleyen vajina duvarına yaptığı etki ve hamilelik dolayısıyla deri ve kaslara giden kan akışının artmasının akıntıya sebep olduğu bilinmektedir. Akıntılar doğumla birlikte sonlanmayacak ve doğum sonrasında yaşanan hormonsal iniş çıkışlar da lohusalık akıntısına sebep olacaktır.
Gebelikte beyaz akıntı neden olur?
Hamilelik döneminde her anne adayının yaşadığı beyaz akıntı, genellikle vajinal akıntı olarak bilinir. Beyaz akıntının nedeni, yukarıda da bahsedildiği üzere hormonların aşırı derecede genişleyen vajina duvarına yaptığı etkidir. Bu beyaz akıntı gebelik süresince zaman zaman artabilir veya azalabilir.
Gebelik süresince görülen beyaz akıntı, doğum sonrasındaki ilk zamanlarda kanlı olarak da görülür, ancak zaman geçtikçe rengi açılır ve miktarı da azalır. Bu akıntı doğumdan sonraki süreçte 2 – 4 hafta kadar sürer.
Gebelikte beyaz akıntının normal olduğundan bahsettikten sonra bu akıntının renginin ve kokusunun değişmesiyle birlikte tehlike arz ettiğinin de altını çizmekte fayda var. Şöyle ki, gebelikte vajinal akıntının koyu sarı, yeşilimsi bir renk alması, kıvamının çok koyu olması ve en önemlisi de çok pis kokulu olması, vajinal enfeksiyon olabileceğine işarettir. Zaten ergenlikten beri zaman zaman vajinal akıntılar yaşayan bir kadın, akıntının renginden ve kokusundan normal dışı bir durum olduğunu anlayabilmektedir.
Özellikle de akıntının renginin koyu olması ve kötü kokulu olması enfeksiyon belirtisidir. Bunların yanında bir de hamilelikte beyaz akıntının miktarının çok fazla olması da erken doğumun tetikçisi ve habercisi olabilmektedir. Ancak gebelikte sürekli devam eden ve sulu olan bir akıntı suyun gelmesi anlamına da gelmez.
Hamilelikte akıntının yanı sıra karın ağrısı, ateş, kaşıntı, karın bölgesinde hassasiyet, çok fazla kan pıhtısı gelmesi ve idrar yaparken yanma olduğu zaman vakit kaybetmeden uzman doktora başvurulmalıdır. Bu süreçte doktorun verdiği tedaviye mutlaka uyulmalı ve unutulmamalıdır ki; gebelikte akıntı normal, ancak takip edilmediği ve gerekiyorsa tedavi edilmediği takdirde mantar enfeksiyonuna dönüşebilir.
Hamilelikte beyaz renkli, kokusuz akıntıyı tolere etmek için günlük ped kullanmak, pedi de sık sık değiştirmek önerilir. Bu sayede enfeksiyon riski azaltılabilir ve daha ferah, temiz olur. Ancak vajinal akıntıları önlemek için asla duş sırasında vajinanın içine su tutulmamalı, vajinanın içi ya da dışı kokulu mendillerle, sabunlarla temizlenmemeli, vajinal deodorantlar ve parfümlerden uzak durulmalıdır. Çünkü bu tür uygulamalar vajinanın içindeki doğal florayı bozar ve zararlıdır.
Ayrıca vajinanın içine su tutmak, burada bulunan bakterilerin alanın dışına çıkmasına yol açmaktadır. Kadınlar gebelikte pamuklu iç çamaşırlar kullanmalı, gerekirse günde 2-3 kez ped ya da çamaşırını değiştirilmelidir. İç çamaşırların hijyeni için de yüksek derecede ısı ile ütülenmelidir.
Hamilelikte vajinal akıntı ne zaman biter?
Yukarıda da anlatıldığı üzere vajinal akıntı ergenlikle birlikte başlar ve menopoza kadar devam eder. Vajinal akıntı genellikle yumurtlamanın ve kadınlık hormonlarının salgılandığının göstergesidir. Ancak gebelikte bu akıntının miktarının arttığı da bir gerçektir. Akıntı hamilelik süresince ve aslında hamilelikten sonra da devam etmektedir. Çünkü doğum sonrasında, lohusalık akıntısı bir denen akıntı oluşur.
Bu akıntı başlangıçta koyu renkli ve koyu kıvamlı iken doğumdan 3 – 4 gün sonra rengi açılır ve daha açık kahverengi bir renge döner. Bundan 10 gün kadar sonra da sarımsı bir renk oluşurken, bu şekilde akıntının 2 – 8 hafta kadar sürmesi normaldir. Bununla birlikte arada bir pıhtı da gelir ve aslında bu akıntı doğumdan sonraki 2 ay boyunca devam eder.
Hamilelikte akıntı olması durumunda neler yapılmamalı?
- Hamilelikte ve hamilelik dışındaki dönemlerde akıntı için vajinal tampon kullanılmamalıdır. Vajinal akıntıda tampon kullanmak vajina içinde bakteri üremesine neden olabilir. Bu akıntının dışarı çıkmasına izin verilmeli ve ped kullanarak akıntının rengi, kokusu takip edilmelidir. Vajinal akıntı için kullanılan pedler birkaç saatte bir mutlaka değiştirilmelidir.
- Vajinal duş yapılmamalıdır. Vajinal duş vajina içindeki sağlıklı bakterilere zarar verebilir ve bu şekilde enfeksiyon ortaya çıkabilir. Hamilelikte sadece vajinanın dış kısmını ılık su ile yıkamak ve kesinlikle iyice kurulanmalıdır.
Hamilelikte akıntı zararlı mıdır?
Yukarıda da anlatıldığı üzere hamilelikte vajinal akıntı hamilelik hormonlarının salgılanmasından kaynaklanmaktadır. Bu sebeple de akıntının zararlı olduğundan bahsetmek söz konusu değildir. Ancak hamilelikte akıntının renginin, yoğunluğunun ve kokusunun takip edilmesi gerekiyor.
Beyaz veya açık sarımsı renkteki az miktardaki akıntının gebelikte zararlı değil, yararlı olduğu bilinmektedir. Şöyle ki; hamilelikte akıntı, doğum kanalını enfeksiyonlardan korur, vajinada sağlıklı bir bakteri dengesinin oluşmasını sağlar, akıntıdaki yüksek asit oranı, zararlı bakterilerin üremesini engelleyebilir.
Hamilelikte enfeksiyon riskini azaltmak için neler yapılmalı?
- Vajinadaki mikroorganizma dengesini bozmamak için vajinaya su tutulmamalı,
- Dar, sıkı pantolonlardan ve taytlardan uzak durmalı; rahat ve bol giysiler giyilmeli,
- Vajinaya kokulu parfümler, deodorant sıkılmamalı, kokulu sabunlarla vajina yıkanmamalı,
- İç çamaşırı ve günlük pedler sık sık değiştirilmelidir.
Hamilelikte vajinal akıntıda hangi durumlarda doktora başvurmak gerekir?
- Akıntıyla birlikte karın ağrısı ve ateş olması durumunda,
- Peynirimsi, yeşile yakın renkte ve kötü kokulu olması durumunda,
- Akıntıyla birlikte ağrı, acı, kızarıklık, kaşınma olması durumunda,
- Akıntının sürekli ve yoğun olması durumunda,
- Kısa süre önce amniyosentez yaptırılması ve sonrasında vajinal akıntında artış olması durumunda,
- Akıntının kokusunun kötü olması durumunda,
- Başın dönmesi, mide bulantısı ve kusma olması durumunda,
- 2 saat içinde pedin çok ıslanması değiştirmek zorunda kalınması durumunda,
- Akıntıda kan pıhtısı olması durumunda vakit kaybetmeden doktora başvurulmalıdır.
5hafta+5 günlük gebeyim bugün yumurta akı gibi akıntım geldi sizce neden kaynaklı
Doktor bey merhaba. 24+1 gunluk hamileyim ancak cok fazla akintim geliyor ve sümüksü bir yapida geliyor. Nadiren karin agrisida oluyor ancak hergun degil. Ne yapmam gerekir. Yardimci olabilir misiniz
Merhaba doktor bey 2 gundur adetim geçmiş cok şişmişim sizce neyden olabilir
Merhaba reglime 5 gün var. Kasıklarımda ağrı ve şişlik mevcut. Ayrıca süt gibi akıntım var. Göğüslerimde de hafif ağrı oluyor. Gebe olma ihtimali nedir? Teşekürler