Hamilelikte çalışmak her zaman kolay değildir. Belirtilerle nasıl savaşacağınızı öğrenin ve işinizi yaparken sağlıklı kalın.
Pek çok kadın hamilelikte çalışmaya devam ediyor. Ancak hamile olmak işyerinde belli zorlukların ortaya çıkmasına sebep olabiliyor. İşte sağlıklı ve üretken kalabilmek için yaygın hamilelik rahatsızlıklarını nasıl hafifletebileceğinizi öğrenmek ve bir işin gebeliğinizi nasıl riske sokabileceğini bilmek önemli.
Bulantı ve Kusmayı Hafifletmek
Sabah bulantıları dense de gebelikteki bulantılar herhangi bir zamanda gelebilirler. İşyerinde bulantıyı hafifletmek için şunlara dikkat etmek gerekli:
- Bulantıyı tetikleyecek şeylerden kaçının: Hamilelikte önce her sabah içtiğiniz latte veya mikrodalgada ısıttığınız artmış yemekler artık midenizi bulandırabilirler. Bulantıyı tetikleyen ne varsa ondan uzak durun.
- Sık atıştırın: Krakerler ve diğer tadı yavan gıdalar bulantılarda hayatınızı kurtarabilirler. İşyerinizde biraz stok yapıp arada bir atıştırın. Zencefil çayının da faydası olabilir.
Yorgunlukla Başa Çıkmak
Bedeniniz gebeliği desteklemeye çalışırken yorgun hissedebilirsiniz ve iş gününde dinlenmek zor olabilir. Şunlar yardımcı olabilirler:
- Demir ve protein zengini gıdalar tüketin: Yorgunluk demir eksikliği anemisinin bir sonucu olabilir ancak beslenmenizi düzenlemenin faydası olabilir. Kırmızı et, beyaz et, deniz ürünleri, yeşil yapraklı sebzeler ve demir takviyeli gevrekler ve baklagiller faydalı olabilirler.
- Kısa, sık aralar verin: Ayağa kalkmak ve bir kaç dakika dolaşmak sizi canlandırabilir. Işıkları kapatıp, gözlerinizi kapatıp ve ayaklarınızı yukarı kaldırıp durarak biraz şarj olabilirsiniz.
- Bol sıvı için: Masanızda bir şişe su dursun ve gün içerisinde yudumlar alın.
- Aktiviteyi azaltın: İş günü sona ererken eve çekilmek fayda sağlayabilir. Alışverişleri internetten yapmayı veya evi bir temizlikçi ile temizlemeyi tercih edin.
- Spor rutininize devam edin: Uzun bir günün ardından aklınızdaki son şey spor olabilir ancak fiziksel aktivite enerji düzeylerinizi özellikle de tüm gün masada oturuyorsanız arttırabilir. İşten sonra biraz yürüyün veya bir gebelik spor kursuna yazılın ama önce doktorunuza danışmayı unutmayın.
- Yatağa erkenden girin: Her gece en az 8 saat uyku hedefleyin. Sol tarafınıza yatmak bebeğinize giden kan akışını arttıracaktır ve şişkinlikleri azaltacaktır. Biraz daha konfor için belinizin altına ve bacaklarınızın altına bir yastık koyabilirsiniz.
Rahat Kalmak
Hamileliğiniz ilerlerken, oturma ve ayakta durma gibi günlük aktiviteler daha rahatsızlık verici olacaklar. Yorgunluk ile savaşmak için kısa, sık dinlenme aralarını hatırladınız mı? Bir kaç saatte bir hareket etmek kas gerilimini azaltabilir ve bacak ile ayaklarda sıvı birikimini de hafifletebilir. Aşağıdaki stratejileri de deneyebilirsiniz:
- Oturmak: İyi bir bel desteği olan ayarlanabilir bir sandalye kullanın çünkü ağırlığınız ve duruşunuz değişiyor. Eğer sandalye ayarlanabilri değilse, belinize küçük bir minder koyun. Ödemleri azaltmak için bacaklarınızı yukarı kaldırın.
- Ayakta durmak: Eğer uzun süre ayakta durmanız gerekiyorsa, bir ayağınızı bir kutu üstüne koyun. Sık sık ayak değiştirin ve ara verin. İyi bir desteği olan konforlu ayakkabılar giyin. Kompresli çorap da giyebilirsiniz.
- Bükülme ve kaldırma: Hafif bir şeyi kaldırırken bile, doğru şekilde kaldırmak bele fayda sağlar. Belinizden değil dizlerinizden bükülün. Ağırlığı bedeninize yakın tutun ve belinizle değil bacaklarınızla kaldırın. Kaldırırken bedeninizi bükmekten kaçının.
Stresi Kontrol Altında Tutmak
İşyerinde stres kendiniz ve bebeğiniz için gerekli olan enerjiyi ortadan kaldırabilir. İşyerinde stresi azaltmak için şunlara dikkat edin:
- Kontrolü ele alın: Günlük yapılacaklar listeleri hazırlayın ve işlerinizi sıralayın. Başka birisine verebileceğiniz işleri düşünün.
- Konuşun: Destekleyici meslektaşlarınız, arkadaşlarınız ile sizi çileden çıkaran şeyleri konuşun.
- Rahatlayın: Yavaşça nefes alma veya kendinizi sakin bir yerde hayal etme gibi rahatlama tekniklerini kullanın. Gebelik yogası gibi şeylere de katılabilirsiniz ancak önce doktorunuzla konuşun.
İşyerinde Gerekli Önlemleri Alın
Bazı işyeri koşulları gebelikteki komplikasyonların riskini arttırabilir ve özellikle erken doğum riskiniz varsa aşağıdakilere dikkat edin:
- zararlı maddelere maruz kalma
- uzun süre ayakta kalma
- ağırlık kaldırma, tırmanma veya taşıma
- aşırı ses
- ağır titreşimler
- aşırı sıcaklıklar
Eğer bu konulara dair endişeleriniz varsa bundan doktorunuza bahsedin. Birlikte alabileceğiniz ekstra önlemleri konuşabilirsiniz.