Çay, tüm dünyada en fazla tüketilen içeceklerin başında gelmektedir. Bu nedenle hamilelikte çay içmenin zararlı olup olmadığı en çok merak edilen konulardan bir tanesidir.
Hamilelikte çay içmek genel olarak güvenli olsa da siyah ve yeşil çay gibi önemli miktarda kafein içeren çaylara dikkat etmeniz ve bunları çok fazla miktarlarda tüketmemeniz gerekir.
Çay içmeyi seviyorsanız, hamileliğiniz sırasında da bu alışkanlığınızı sürdürebilirsiniz. Ayrıca çay içerek su ihtiyacınızı karşılayabilir ve çayda bulunan antioksidanlar sayesinde bağışıklık sisteminizi destekleyebilirsiniz.
Hamilelikte kafein tüketiminize dikkat etmeniz gerektiği için sabahları kahve içmek yerine çay içmeyi tercih edebilirsiniz. Ayrıca canınız tatlı bir şeyler çektiğinde aromalı bitki çayları sayesinde bu isteğinizi biraz da olsa köreltebilirsiniz.
Hamilelikte Hangi Çaylar İçilir?
Hamilelikte bazı bitki çaylarını içmeniz güvenli olsa da bazılarından uzak durmanız gerekir.
Hamilelik ve emzirme döneminde nane ve zencefil çaylarının tüketilmesinin güvenli olduğu düşünülmektedir. Bununla birlikte bu bitkiler içilerek tüketildiğinde daha konsantre halde oldukları için hangi bitki çaylarının güvenli olduğu konusunda doktorunuza danışmanız faydalı olacaktır.
Hamilelik sırasında aşırı miktarlarda tüketilmedikleri sürece zararlı olmadığı düşünülen çaylardan bazıları şunlardır:
Zencefil çayı: Zencefil çayı genelde hamilelikte görülen mide bulantılarını yatıştırmak için kullanılsa da bunu destekleyen bilimsel kanıtlar bulunmamaktadır. Ancak her bitki çayı gibi zencefil çayı da fazla miktarlarda tüketildiğinde zararlı olabilmektedir. Bu nedenle zencefil çayı içmeden önce doktorunuza danışmanız gerekir.
Nane çayı: Nane çayı genelde mideyi yatıştırmak için kullanılmakta ve hamilelik sırasında tüketiminin güvenli olduğu düşünülmektedir. Nane çayı bazı kişilerde mide yanması ve mide bulantısında fayda sağlayabilmektedir.
Yeşil çay: Yeşil çayın genel olarak güvenli olduğu düşünülmektedir. Yeşil çaydaki kafein miktarı siyah çaya göre çok daha düşük olmaktadır. Ancak bu çayda da kafein bulunduğu için tüketimi konusunda dikkatli olmanız gerekir. Yeşil çayda bol miktarda bulunan kateşin, folik asidin tamamen emilmesini engelleyebilir Folik asit, bebekte nöral tüp defektlerini önleme konusunda önemli olduğu için yeşil çay tüketiminizi sınırlamanız gerekir.
Siyah ya da beyaz çay: Hamilelikte yeşil ve beyaz çay da içebilirsiniz. Ancak bunları belli bir miktarın üzerinde içtiğinizde günlük kafein dozunuzu aşabileceğiniz için dikkatli olmanız gerekir.
Hamilelik Çayları Güvenli midir?
Marketlerde hamilelik çayı adı altında satılan çaylar görebilirsiniz. Bunların hamileler için özel olarak tasarlandığı ve faydalı oldukları söylenir.
Hamilelik çaylarının içerisinde genelde yonca, rezene tohumu, limon otu yaprağı, ısırgan yarağı, kırmızı ahududu yaprağı, kuşburnu ve çilek yaprağı gibi bitkiler bulunmaktadır. Bu bitkilerin bazılarının hamilelikte tüketilmesi güvenli olmayabileceği için çay karışımları içmek yerine kendi çayınızı hazırlamanız ve aklınızda soru işareti kalan noktalarda bilgi almak için doktorunuza danışmanız önemlidir.
Hamilelikte Hangi Çaylar İçilmez?
Hamileyken bazı bitki çaylarından uzak durmanız gerekir. Örneğin, diyet, arınma ve detoks çaylarını hamilelikte tüketmemeniz gerekir. Ayrıca içeceğiniz bitki çayının güvenilirliği bakımından aklınızda soru işaretleri olursa bunları mutlaka doktorunuza danışmalısınız.
Hamilelikte uzak durulması gereken bir diğer bitkisel ürün, bitkisel laktasifler olmaktadır. Bunlar idrara çıkmayı arttırabildiği ve ishale neden olabildikleri için susuzluğa yol açabilirler. Barut ağacı ve senna gibi bitkiler, müshil etkisi yaratabileceği için elektrolitlerde değişikliklere neden olabilir. Elektrolitler arasında klorür, sodyum ve potasyum yer almaktadır ve bunlar, hücrelerin ve organların normal bir şekilde işleyebilmesi için önemlidir. Bu tür bitkisel çaylardan doğum yapana kadar ve emzirme dönemi sonlanana kadar kaçınmak gerekir.
Hamilelik sırasında hiçbir çayı çok fazla tüketmemeye dikkat edin. Günde 3 fincanı aşacak şekilde çok fazla çay tüketmenin, bebekte nöral tüp defektlerini önlemek için önemli olan folik asidin emilimini engelleyebileceğini gösteren araştırmalar bulunmaktadır. Bu nedenle tüm yiyecek ve içeceklerde olduğu gibi çay tüketiminde de ölçülü olmanız önemlidir.
Siyah Çayın Besin Değerleri
Ülkemizde siyah çayın çok tüketildiğini göz önüne alırsak siyah çaya ayrıca değinmek faydalı olacaktır.
Hamileliğinizden önce siyah çayı severek tüketiyorsanız, hamileliğiniz sırasında siyah çaydan tamamen uzak durmak yerine tüketiminizi azaltmayı deneyebilirsiniz.
Siyah çayın besin değerleri şu şekildedir (1 bardak ya da 240 ml)
- Karbonhidratlar: 0,7 gram
- Folat: 11,9 mcg
- Magnezyum: 7,1 mg
- Fosfor: 2,4 mg
- Potasyum: 87,7 mg
- Florür: 884 mcg
- Sodyum: 7,1 mg
- Kafein: 47,4 mg
- Teobromin: 4,7 mg
Siyah çayın antioksidan etkisi, içerisinde polifenol bulunmasından kaynaklanmaktadır. Polifenoller, bitkileri UV radyasyonundan ve zararlı patojenlerden koruyan kimyasal maddelerdir. Çayda bulunan antioksidanlar, vücudun hastalıklara karşı korunmasına yardımcı olabilir.
Hamilelikte Siyah Çay İçilir mi?
Bitki çaylarında genelde 0,4 mg kafein bulunurken siyah çay ya da yeşil çayda fincan başına yaklaşık 40-50 mg kafein bulunur. Yani günde 4-5 fincan çay içmeniz durumunda günde 200 mg kafein almış olursunuz. Hamilelikte günde 200 mg’dan fazla kafein tüketilmesinin önerilmediği düşünülürse bu miktarın fazla olduğu görülebilir.
Hamilelikte 200 mg’ın üzerinde kafein tüketilmesinin hamilelik üzerinde zararları olabileceği düşünüldüğü için günde 200 mg’dan fazla kafein tüketmemeniz iyi olacaktır. Kafeini hangi formda alırsanız alın, bu maddenin fazla tüketimi hamilelik sırasında fazla uyarıcı olabilir. Kafein aynı zamanda halihazırda hamilelik hormonlarıyla meşgul olan karaciğere de yük bindirebilir. Bu nedenle hamilelikte kahve tüketiminizi kısıtlamış olsanız da çayda da kafein bulunduğu için çay tüketiminizi de sınırlamanız gerekir.
Siyah Çaydaki Kafein Nasıl Azaltılır?
Hamileliğiniz sırasında siyah çayı bırakmak istemiyorsanız, çayın içerisindeki kafeini azaltmayı deneyebilirsiniz. Bunun için çayınızı demledikten sonra suyu süzüp çayların üzerine tekrar su ekleyebilirsiniz.
Sallama çay kullanıyorsanız, çay poşetini sıcak suya koyun ve 30 saniye kadar demlenmeye bırakın. Sonrasında suyu dökün ve tekrar su ekleyerek kafeini azaltılmış çayınızın tadını çıkarın.