Hamile Olduğunuz İçin Neden Bu Kadar Çok Halsizsiniz?
Özellikle gebeliğin ilk 12 haftasında, yorgun hissetmek tamamen normaldir. Hamilelikle birlikte başlayan büyük değişiklikler neredeyse vücudunuzdaki her sistemde gerçekleşir ve kendinizi oldukça halsiz hissedersiniz.
Genellikle bir gece kuşu olsanız bile, bir kitap için uyanık kalamayacağınızı ya da en sevdiğiniz filmi seyretmenin neredeyse imkansız olduğunuzu göreceksiniz; artık hamilesiniz.
Hamilelik boyunca vücudunuz sıkı çalışır. Ancak en büyük eforu ilk üç ayda sarf edersiniz. Bebeğinizin ana organları oluşur ve bebeğinizin yaşam destek sistemi olan plasenta büyümeye başlar.
Kan şekeri ve kan basıncınız düşmeye eğilim gösterirken, hormon düzeyleriniz ve metabolizmanız hızla değişir.
Yüz üstü ya da sırt üstü uyumaya alışıksanız artık yan uyumaya alışmak için uğraşırsınız ve bu da uykuyu yeterince zorlaştırabilir. Ancak üçüncü üç aydaki yan uyku, ölü doğum riskini gerçekten azaltır, bu nedenle azimli olmaya değer. Yan yatış sizi sürekli yormayan bir pozisyon olabilir ve rahatlık hissi verir.
Hamilelikte Halsizlik Ne Zaman Bir Endişe Sebebi Olmalı?
Bazen yorgunluk ve düşük enerji seviyeleri, hamilelikte oldukça yaygın olan demir eksikliği (anemi) yaşadığınız anlamına gelebilir.
Rutin kan testlerinizin bir parçası olarak doktorunuz size kontrol ziyaretiniz sırasında ve daha sonraki gebelik döneminde düzenli olarak kan tahlili yapacaktır ve sonuçlarını kontrol edecektir.
Yorgun ve tükenmiş olmak sizi biraz daha bitkin hissettirebilir. Bazen, bitkin olmak ve uyku bozukluğu yaşamak depresyon belirtileri olabilir.
Umutsuzluk duygularınız varsa ve zevk aldığınız şeylere artık ilgi duymuyorsanız, doktorunuzla konuşun. Bebeğiniz doğduktan sonra depresyon yaşamamak için, en başından yardım almak önemlidir.
Hamilelikte Halsizlik Ne Kadar Sürer?
Her kadının annelik serüveni farklıdır, ancak ilk üç ayınızda ve üçüncü üç ayınızda çok yorgun hissedeceksiniz. Yani, diğer insanlara hamile olduğunuzu söylemeden önce bitkinlikle uğraştığınızdan bahsedecek ve yakınacaksınız.
İlk üç aylık döneminizde, halsizlik genellikle bulantı, iştahsızlık ve bazen kusma ile birlikte gebelik belirtilerinin semptomlarından biridir.
Halsizlik ve hasta hissetmek uykunuzu rahatsız ediyorsa, daha fazla yorgun ve sinirli hissedersiniz. Mümkün olduğu kadar dinlenmeye çalışın, çünkü yorgunluk bulantı ve kusmayı daha da kötüleştirebilir.
Hamileliğinizin 16. haftasına kadar azaldığını görebilirsiniz. Ancak, bazı kadınlar için değişen seviyelerde mide bulantısı 20 hafta veya daha uzun sürebilir.
Çoğu kadın ikinci üç aylık dönemde yorgun hissetmez, ancak bir süre sonra 28. haftada tekrar halsizlik hissedeceksiniz. Bu zamana kadar, tekmelemeler gittikçe artacak ve yatağınızda rahatça yatıp iyi bir uyku çekmeniz zorlaşmaya başlayacak.
Gebelikte her gün yavaş yavaş aldığınız ekstra kilo sizi gün boyunca yorgun hissettirir. Bununla birlikte, her kadın için veya her gebelik için aynı şey geçerli değildir. Hamileliğiniz boyunca yorgun hissedebilirsiniz. Birçok kadın ikinci veya daha sonraki gebeliklerde çok daha yorgun olduğunu söylüyor.
Hamilelikte Halsizlikle Baş Etmek İçin Ne Yapabilirim?
1. Vücudunuzun sinyallerini dinleyin. Mümkünse, gün içinde kestirin veya erken uyumaya özen gösterin. Gebeliğin ilk dönemlerinde daha fazla uykuya ihtiyacınız olacak, bu yüzden mümkün olduğunca dinlenin.
2. Programınızı ayarlamaya çalışın. Çalışma saatlerinizi düşürebilir ya da mümkün değilse, belki çalışma saatlerinizi ayarlayabilirsiniz. Ya da zaten bir anne iseniz yorulacağınız için kendinize şimdi bir mola verin ve çocuklarınızı büyükleriyle birlikte bırakın böylece uykunuzu takip edebilirsiniz. Ailenizden ve arkadaşlarınızdan destek isteyin ve yardım tekliflerini kabul edin.
3. İyi beslendiğinizden emin olmaya çalışın. Sağlıklı bir diyet, enerji seviyenizi yüksek tutar. Aşağıdaki tüm öğünleri tüketmeye özen gösterin:
- Kepekli ekmek ve makarna gibi kepekli karbonhidratlar ve kahverengi pirinç
- Meyve ve sebzeler, ideal olarak günde beş kere
- Günlük süt
- Bakliyat, mercimek, fasulye ve bezelye gibi
- Yumurtalar
- Balık
- Yağsız, iyi pişmiş et
Kendinizi hasta hissettiğiniz zaman yemek yemek çok kolay değil, ama az ve sık sık yemeye çalışın. Boş bir karın sizi daha da halsiz ve yorgun hissettirir. Gün boyunca az miktarda porsiyonlarla yemek yerseniz kan şekeri seviyenizi eşit bir seviyede tutarsınız. Ana yemekler ağır geliyorsa veya mideniz bulanıyorsa bir süre sağlıklı hamilelik aperatifleri deneyin.
4. Yapmanız gereken en son şey gibi hissetseniz dahi, hafif egzersiz yapın. Yürüyüşe ya da yüzmeye çıkmak size enerji artışı sağlayabilir ve daha az yorgun hissetmenize yardımcı olabilir.
5. Sakin olun, çünkü yakında ikinci üç aylık dönem gelecek ve kendinizi iyi hissedeceksiniz. Hatta bebeğiniz doğmadan önce bir film izlemek ya da hafta sonu molası vermek isterseniz en uygun dönemleriniz olabilir, nasıl olsa yakında uykusuz geceler tekrar başlayacak.
Halsizlik hissetmek size veya bebeğinize zarar vermeyecektir, ancak sinir bozucu olabilir. Mümkün olduğu kadar dinlenmeye çalışın, elinizden geldiğince ağır iş yapmaktan kaçının.
Hamileliğin İlk Üç Ayında Halsizlik (1. Trimester)
Gebeliğin ilk üç aylık dönemi sırasında, hormonal değişiklikler yorgunluğa neden olabilir. Bedeniniz büyüyen bebeğinize besin maddeleri taşımak için daha fazla kan üretmektedir. Kan şekeri seviyeniz ve tansiyonunuz da daha düşüktür. Hormonlar, özellikle artmış progesteron seviyeleri, sizi uykulu hale getirmekten sorumludur. Vücudunuzda meydana gelen fiziksel değişikliklere ek olarak, duygusal değişiklikler azalmış enerjiye katkıda bulunabilir.
Gebelik planlanmış veya planlanmamış olsa da, annelik kaygısı, bebeğin sağlığı hakkında endişe, hatta hamileliğinizle ilgili çelişkili duygular yaşayabilirsiniz. Duygularınızın fiziksel olarak nasıl hissettiğiniz konusunda rol oynadığını anlamak önemlidir ve bunların hepsi gebeliğin doğal ve normal bir parçasıdır.
Hamileliğin İkinci Üç Ayında Halsizlik (2. Trimester)
İkinci üç aylık döneminiz boyunca, enerji seviyeniz artacak ve daha fazla enerjik hissetmeye başlayacaksınız. Birçok kadın, hamilelik sırasında önemli görevleri yerine getirmek için bu sürecin avantajlarından yararlanır; çünkü enerji seviyeleri üçüncü üç aylık dönemde tekrar düşecektir. İkinci üç ayda da yorgunluk yaşarsanız endişelenmeyin. Muhtemelen daha nadir görülür ancak maalesef hamilelik sırasında yorgunluk ikinci üç aylık dönemde de mümkündür.
Hamileliğin Üçüncü Üç Ayında Halsizlik (3. Trimester)
Hamileliğin sonlarında büyük olasılıkla tekrar yorgun hissetmeye başlayacaksınız. Bu noktada bebek için fazladan kilo alacaksınız, uyku bozukluğu yaşarsınız ve sık idrara çıkma ile daha sık uğraşırsınız. Daha çok dinlenmeye ve ağır ya da ani hareketlerden kaçınmaya çalışın.
Mrhb hocam ben suan 6haftalik hamileyim ama cok halsiz ve yorgunlugum var ayakta zor dueuyorum ne yapnaliyim neden bu kadar halsizim ve ne zamana kadar surecek bu
bende çok halsizim.25 hafta 1 günlük hamileyim\r\nsürekli uykum var,nasil iyi hissedebilirim 6 yasinda oglum var onunla ilgilenemiyorum
20+6 gunluk hamıleyım ve cok halsızım sureklı uyku cökuyor
37 haftalık hamileyim hocam yaklaşık iki aydır özellikle sabah uyandıktan sonra kahvaltı yaptıktan bir saat sonra tamamen kendimden geçiyorum gözümü açacak halim olmuyor bir düşük bir normal doğumum var buda 3. Gebelik sizde neden dir bu
Bende 19+4 günlük hamileyim ve devamlı uyku hali yorgunluk var
Selam hocam ben turkmenistandan yaziyorum ben 5hafta 5gunluk hamileyim cok yorgunum halsizim bide grip oldum burun tikanikliği ve damak alinğanlik var ne yapicağimi bilmiyorum isdahim Bile yok ne olur Yardim edin?
10 haftalık hamileyim çok halsizim ayakta duramıyorum ağzımda tatsızlık var ne yapabilirim