Kabızlık ve ishal gibi sindirim güçlükleri gebelik sırasında sıklıkla ortaya çıkabilir. Değişen hormonlar, diyetteki değişiklikler ve stres artışları hamilelikte sindirim sorunlarına neden olabilir. Gerçek şu ki, hamile kadınlar ishal ile oldukça ilgilidir ve temkinli olmazlarsa sorunlara neden olabilir. Hamileyken yaşayabileceğiniz rahatsızlığı hafifletmek için neler yapabileceğinizi öğrenin.
Hamilelikte İshal Neden Sıkça Görülür?
Bir günde üç veya daha fazla gevşek bağırsak hareketi yaşarsanız, sonuç ishal olabilir. Hamilelikte ishal yaygındır. Bununla birlikte ishal olmak, mutlaka doğrudan hamileliğinizle alakalı olduğu anlamına gelmez. Hamilelikten başka nedenler aşağıdadır:
- Virüs
- Bakteriler
- Mideyi üşütmek
- Bağırsak parazitleri
- Gıda zehirlenmesi
- İlaçlar
Belirli sorunlar da ishalin daha yaygın hale gelmesine neden olur. Bunlara, irritabl bağırsak sendromu, Crohn hastalığı, çölyak hastalığı ve ülseratif kolit dahildir.
Hamilelikte İshal Neden Olur?
Hamilelik sırasında ishal olursanız şaşırmayın. İlk hamile olduğunuzu öğrendiğinizde bebeğinizin ihtiyaç duyduğu besin maddelerini aldığınızdan emin olmak için diyetinizde ani değişiklikler yapabilirsiniz.
İshalin bir diğer nedeni, bazı gebe kadınların belirli gıdalara duyarlı olmasıdır. Bunlar daha önce sıklıkla yediğiniz gıdalar olabilir, ancak hamile olduğunuzda mide ve bağırsak farklı tepkiler verebilir. Gebelikte ishale neden olan diğer bir neden de hormonal değişikliklerdir.
Bazen hormonlar sindirim sürecinizin yavaşlamasına neden olabilir ve bu ishale neden olabilir. Her hamile kadın bu hormonal değişikliğe sahiptir, ancak bazıları bu değişikliklerin sonucunda gebeliğinin başlarında ishal sorunu yaşar. İshaliniz varsa, aynı zamanda bakteriyel veya viral bir enfeksiyona bağlı olabilir. Hamilelikte sık sık ishal olma nedenleri genel olarak şunlardır:
- Beslenme (Diyet) değişiklikleri: Birçok kadın, hamile olduklarını öğrendikten sonra dramatik bir diyet değişikliği yaparlar. Yemek düzeninizdeki bu ani değişim, midenizi üzebilir ve muhtemelen ishale neden olabilir.
- Yeni gıda hassasiyetleri: Gıdalardaki hassasiyetler, gebelik sırasında yaşadığınız birçok değişikliklerden biri olabilir. Hamile kalmadan önce sizi asla üzmeyen gıdalar hamile kaldıktan sonra size gaz, mide bulantısı ve ishal olarak etki edebilir.
- Prenatal vitaminler, takviyeler: Prenatal vitaminlerin alınması, büyüyen bebeğinizin sağlığı kadar sizin sağlığınız için de gereklidir. Bununla birlikte, bu vitaminler midenizi bozabilir ve ishale neden olabilir.
- Hormon değişikleri: Hormonlar sindirim sisteminizi yavaşlatabilir, bu yüzden kabızlık gibi bir sorun yaşayabilirsiniz. Hormonlar sindirim sistemini hızlandırabilir ve bu da ishal sorunlarına neden olabilir.
İshal Üçüncü Trimesterde (Üç Aylık Dönemde) Daha Sık Görülür
Son aylarınıza yaklaştıkça ishalin daha yaygın hale geldiğini görebilirsiniz. Bunun nedeni vücudunuzun kendisini doğum için hazırlamasıdır. İshal mutlaka doğumun yalnızca birkaç gün uzakta olduğu anlamına gelmez, bu nedenle artan ishal sizi rahatsız etmesin. Bazı kadınlar üçüncü trimesterinde (3 aylık dönemde) sıklıkla ishal olmayabilir ve bazıları kabız da olabilir. Her kişinin deneyimi farklı olacaktır.
Hamilelikte İshal İçin Çareler
Hamileyken ilaç kullanma konusunda kararsızsanız, iyi haberler var. İshalinizi tedavi etmek için ek ilaç almanız gerekmeyebilir. Aslında, ishal vakalarının çoğu tedavi olmadan temizlenir. Bununla birlikte, başka bir şeye ihtiyacınız varsa, birkaç tedavi mevcuttur.
Hamilelikte ishal tedavisi:
- Zaman verin: Birçok vakada ishal birkaç gün içinde giderilecektir. İshal gıda zehirlenmesinin, böcek, virüs veya bakterilerin sonucudur. Sulu kalmaya devam edin.
- İlaçlarınızı düşünün: Aldığınız bir ilaç ishale neden oluyorsa, vücudunuz ona göre ayarlanabilir ve ishal durdurulabilir. Değilse, doktorunuzla konuşun.
- Bir doktora gidin: İshaliniz iki ya da üç gün sonra bitmezse doktorunuzdan randevu alın. Doktorunuz fizik muayene yapacak ve ishale neyin neden olduğunu belirlemek için kan tahlili yapacaktır.
- Sorunlu gıdalardan kaçının: Bazı gıda grupları ishali daha da kötüleştirebilir. Yüksek yağ içeren gıdalar, kızarmış ve baharatlı yiyecekler, süt ve süt ürünlerinden ve yüksek lifli gıdalardan uzak durun.
Doktorunuza danışmadan reçeteli ishal ilaçları almayın. Belirli koşullar bu ilaçlar tarafından kötüleştirilebilir. Buna ek olarak, herkes için güvenli değildir.
Vücudun Su Miktarını Korumaya Özen Gösterin: Sulu Kalın
İshalseniz, susuz kalmamanız önemlidir. Sulu ve gevşek bağırsak hareketleri vücudunuzdan çok fazla sıvı atılmasına sebep olur. Dehidrasyon hızlı olabilir ve özellikle hamile kadınlar için bu çok ciddi olabilir. Sindirim problemleri yaşadıklarında, hamile kadınlar herkesten daha fazla suya ihtiyaç duyar.
Kaybettiğiniz sıvıları takviye etmek için su için. Vücudunuzun kaybettiği bazı elektrolitler, vitaminler ve minerallerin yerini alması için su hayati önem taşır.
Ne Zaman Tedaviye İhtiyaç Duyulur?
Uzun süreli ishal dehidrasyona neden olabilir. İshaliniz iki veya üç günden fazla sürüyorsa, doktorunuzu arayın. Ağır dehidrasyon gebelik komplikasyonlarına neden olur. Dehidrasyon belirtileri şunları içerir:
- Koyu sarı idrar
- Ağız kuruluğu
- Susuzluk
- Azalmış idrar çıkışı
- Baş ağrısı
- Baş dönmesi
- Halsizlik
Her gün en az 2.5 litre su içerek gebelik sırasında dehidrasyonu önleyebilirsiniz.