Vajinal kanama, genellikle gebelikte bir sorunun işareti olarak kabul edilen yaygın bir ilk üç aylık komplikasyondur. Kanama preterm doğum, düşük doğum ağırlığı ve gestasyonel yaşı küçük bebekler ile ilişkilendirilmiştir. Kanama ile ilgili tutarsız çalışma sonuçları bildirilmiştir. Bu çalışmalar, klinik önemi olan kanama olaylarına veya gebelik sonlarında veya doğumdan sonra bildirilen kanama bölümlerine odaklanır.
Kanamayla düşük arasında ilişkiyi özellikle inceleyen çalışmalar genellikle hastanelerden veya acil servislerden gelen bilgiler ışığında yapılır. Acil tıbbi müdahale gerektiren kanama olaylarının çoğu, gerçek bir düşük olayına neden olur.
Bununla birlikte, düşüklerin çoğunun birinci trimesterde görülmesi ve bu sonucun araştırılması, erken düşüklerin tespit edilebilmesi için gebeliğin erken döneminde kayıt yapılmasını gerektirir.
Hamilelik sırasında kanama veya lekelenme normal mi?
Hamilelik sırasında hafif lekelenme veya hafif kanama görülür, özellikle gebeliğin erken dönemlerinde. Hamile kadınların yaklaşık %25’inde ilk 3 ayda kanama görülebilir. Ancak kanama durmuş gibi görünse bile, hemen her şeyin yolunda gittiğinden emin olmak için doktorunuza gitmelisiniz. Damla damla veya hafif kanama muhtemelen küçük bir şey değil, aynı zamanda ektopik gebelik, düşük veya plasentada görülen problemler gibi ciddi bir sorunun işareti olabilir.
Doktorunuz sizin ve bebeğinizin ne kadar iyi durumda olduğunu kontrol etmek ve komplikasyonları ortadan kaldırmak için fizik muayene, ultrason ve kan testleri gibi kapsamlı bir değerlendirme yapmak isteyebilir.
Eğer aktif kanama yaşıyorsanız veya şiddetli acı çekiyorsanız ve doktorunuza erişemiyorsanız, hemen acil servise gitmelisiniz.
Lekelenme düzenli kanamadan farklı mı?
Lekelenme, döneminizin başlangıcında veya sonunda olduğu gibi çok hafif kanamadır. Pembeden kırmızıya veya kahverengiye (kurumuş kan rengine) dönük renkte değişiklik gösterebilir ve genellikle sadece birkaç noktadır. Kanama ise yeterince ağırdır ve bir ped giymenizi gerektirebilir.
Gebeliğin ilk 3 ayında (ilk trimester döneminde) lekelenme veya kanamanın nedeni nedir?
Erken gebelikte hafif lekelenme veya kanamanın en yaygın nedenleri şunlardır:
İmplantasyon kanaması: Bazı kadınlar, yumurtlamadan yaklaşık bir hafta kadar önce hamile olduklarını bilmeden böyle bir kanama yaşayabilirler. Buna “implantasyon kanaması” denir çünkü döllenmiş yumurta döllenmeden sadece altı gün sonra başlayan, uterusun kan bakımından zengin astarında oyuklar oluşturur ve implante olur, yerleşir.
Regl döneminizden bir hafta önce kanama görülmesi oluyorsa evde bir hamilelik testi yapın. Sonuç negatifse, birkaç gün veya bir hafta bekleyin. Regl başlamazsa, tekrar test yapmayı deneyin.
Düşük: İlk trimesterde (ilk 3 ayda) lekelenme ya da kanama, özellikle karın ağrısı ya da kramp eşlik etmesi durumunda düşüğün erken bir işareti olabilir. (Hamileliğin erken evresinde kanaması olan kadınların yaklaşık yarısında düşük gerçekleşmektedir) Ancak 7 ila 11 hafta arasında normal bir kalp atışı gösteren bir ultrasonunuz varsa, gebeliği sürdürme şansınız %90’ın üzerindedir.
Dış gebelik (Ektopik gebelik): Kanama, bir ektopik hamilelik belirtisi olabilir; embriyo uterusun dışına, genellikle fallop tüplerinden birinde implant edilir, yerleşir. Bazen kanama dış gebelik için tek işarettir, ancak diğer yaygın semptomlar abdominal, pelvik veya omuz ağrısıdır. Ektopik hamilelik hayati tehlike oluşturabilir, bu nedenle hamileliğinizin ilk üç ayında kanama veya ağrı olup olmadığını hemen doktorunuza bildirmelisiniz.
Enfeksiyon: Lekelenme, aynı zamanda hamileliğe bağlı olmayan koşullardan da kaynaklanabilir. Vajinal enfeksiyon (maya enfeksiyonu veya bakteriyel vajinoz gibi) veya cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyon (trikomoniaz, gonore, klamidya veya herpes gibi) rahim yolunuzun tahriş olması veya iltihaplanmasına neden olur ve kanamaya yatkın hale gelmesine yol açar.
2. veya 3. trimesterde (ilk 3 aydan sonra) kanamalara ne neden olur?
Hamilelik ilerledikçe, kanamanın endişe verici bir işaret olması muhtemeldir. İkinci veya üçüncü trimesterde herhangi bir kanama varsa hemen doktorunuzu arayın. O sırada oluşabilecek kanamanın yaygın nedenleri şunlardır:
Plasental problemler: İlk trimesterden sonra kanama veya lekelenme oluşuyorsa, plasentanın kısmen veya tamamen serviksi kaplaması “plasenta previa” ve “plasenta akreata” veya “ablasyo plasenta” (plasentanın uterusdan erken ayrılması) gibi ciddi bir durumun işareti olabilir.
Geç düşük: Çoğu düşükler birinci 3 ayda görülür, ancak kanama geç düşük yapma belirtisi olabilir (13 hafta ve sonrasında).
Erken doğum: Erken doğum eyleminin bir işaretidir (doğumlar 37 haftadan önce başlar). Erken doğum eyleminin diğer belirtileri arasında, vajinal akıntı, pelvis ya da alt karında basınç, alt sırt ağrısı ve karın ağrısı, kramp ya da kasılmalardaki değişiklikler bulunur.
Hamilelik sırasında cinsel ilişki kurma veya pelvik muayene sonucu lekelenme veya kanama olabilir mi?
Evet, cinsel ilişki veya pelvik muayene sonrasında hafif lekelenme veya kanama görülebilir. Hamilelik sırasında servikse daha fazla kan akar, bu yüzden cinsel ilişkiden sonra lekelenmek veya bir iç akıntı alışılmadık bir şey değildir. Vajinal bir polip (serviks üzerinde iyi huylu bir kitle oluşumu) aynı zamanda cinsel ilişkiyi veya muayeneyi takiben lekelenme veya kanamaya neden olabilir.
Merhaba 11 haftalık gebeyim ve 2 gün önce bir badem büyüklüğünde kan pıhtısı geldi peçeteye de birazcık kan hemen acile gittim tahliller verdim ve herşeyim temiz çıktı bebekte de herhangi bir sorun yok ertesi gün sabaha karşı defa kanamam oldu koyu renkli tekrar acile giderek kadın doğuma gittim yine bebekte hiç bir şeyin olmadığı her tahlilin iyi olduğu söylendi progestan iğnesi verildi alttan muayene olamıyorum kızlık zarım kalın olduğu için bozulmadı vajinusmusum doktorlar neden kaynaklı olduğunu bu yüzden saptayamadı size sorum bu kanamanın nedeni nedir iğneye başladığımdan beri alan bir kanım da yok sadece peçeteye akıntıyla bazen pembe şeklinde leke geliyor şimdiden teşekkürler