Hamilelik, vücudun dışında oluşan bir durum gibi hissedilebilir. Bebeğiniz geliştikçe vücudunuz pek çok değişikliğe uğrayacaktır. Kilo alırsınız ve daha önce hiç sevmediğini bir yemeğe aş erebilirsiniz. Ayrıca mide ekşimesi, ayak bileklerinde şişlik ve yorgunluk yaşayabilirsiniz.
Vücudunuz bu değişikliklerden geçtiği için kendinizi her zaman iyi hissetmeyebilirsiniz. Gerçekleşen tüm fiziksel değişiklikler üzerinde kontrol sahibi olamazsınız. Fakat kontrolünüz altında olan şeylerden biri saç renginizdir.
Hamileyken yeni bir saç rengi ruh halinizi değiştirebilir. Ancak hamileyken saç boyası kullanmaktan çekinebilirsiniz. Birçok saç boyası çeşitli kimyasallar içerir, bu nedenle bebeğinizi toksinlere maruz bırakacağınızdan endişelenebilirsiniz. Endişelerinizde haklısınız.
Neyse ki, hamileyken saç boyamanın güvenli olup olmadığına karar vermenize yardımcı olacak birçok bilgi var.
Hamilelikte Saç Boyanır Mı?
Bebek bekleyen bir anne olarak, güvenli ve sağlıklı bir hamilelik yaşayıp yaşamadığınıza dair endişe duymak en doğal hakkınızdır. Yaptığınız her şey ve yediğiniz her yiyecek bebeğiniz üzerinde etkili olabilir.
Örneğin, hamile iken yüksek kurşun seviyesine maruz kalma, erken doğum, düşük doğum ağırlığı ve düşük gibi sorunlara neden olabilir. Hamileyken çok fazla balık yerseniz yüksek civa seviyesinden dolayı bebeğiniz sinir sistemi ile ilgili sorun yaşayabilir.
Hamileyken bu toksinlere maruz kalma durumunu sınırlamanın önemini zaten biliyorsanız, bu tavsiyelerin saç boyaları için geçerli olup olmadığını merak edebilirsiniz.
İyi haber şu ki; saç boyaları tehlikeli derecede zehirli değildir, bu nedenle hamileyken saçınıza boya uygulanması güvenlidir. Bu durum, yarı kalıcı veya kalıcı bir boya seçseniz de geçerlidir.
Boyama işlemi sırasında az miktarda saç boyası cildinize girebilir. Boya, alnınızla veya kafa derinizle temasa girse de, cildinize yalnızca az miktarda kimyasal emilir. Bu küçük bir miktardır, bu nedenle kimyasalın bebeğinizin gelişmekte olan vücudu üzerinde herhangi bir zararlı etkisi yoktur.
Hamilelikte Güvenli Şekilde Saç Boyamak Mümkündür
Genel olarak, hamileyken saç boyamak güvenlidir. Ancak bebeğinize zarar verme riskini en aza indirgemek için önlemler almalısınız. Bu önlemler aşağıda belirtilmiştir.
1. İkinci Üç Aylık Döneme Kadar Bekleyin
Hamileyken saçlarınız daha hızlı uzayabilir, bu nedenle bu dokuz ay boyunca daha fazla dip boyaya ihtiyaç duyabileceğiniz anlamına gelmektedir. Gelişmekte olan bir fetüs için oluşabilecek zararları en aza indirgemelisiniz. Bazı uzmanlar gebeliğin ilk 12 haftasına kadar saç boyamaya temkinli yaklaşıyor.
Saçınızı boyamak için ikinci üç aylık döneminize kadar beklemelisiniz. Hızlı büyüme ve gelişme, ilk üç aylık dönemde gerçekleşir. Bu süre boyunca bebeğiniz için koruyucu bir ortam sağlamak önemlidir.
2. Alternatif Saç Boyama Yöntemlerini Seçebilirsiniz
Saç boyası genellikle gebelik sırasında güvenlidir, ancak temkinli olmanızın da herhangi bir zararı yoktur. Olası zararlı etkilerden endişe duyuyorsanız, kimyasallara maruz kalmayı en aza indirgemek için nazik saç bakımı yöntemlerini tercih edin.
Saçınızı tamamen boyamak yerine doğrudan doğruya kafa derinize veya cildinize uygulanmasını önlemek için ombre, röfle veya gölge yaptırabilirsiniz.
3. Daha Güvenli Bir Saç Rengi Seçebilirsiniz
Kalıcı saç rengi uygulamaları en iyi sonuçları verebilir, ancak saç rengini değiştirmek için tek seçenek bunlar değildir. Gebelik sırasında daha güvenli bir uygulama için amonyak içermeyen veya ağartıcı içermeyen yarı kalıcı bir saç boyası seçin.
Yarı kalıcı bir renk kalıcı bir saç rengi kadar uzun süre dayanmaz ancak kimyasallara ve toksinlere maruz kalmanızı azaltabilir. Hamileyken huzurlu olmanızı sağlayabilir. Diğer daha güvenli seçenekler bitkisel saç boyaları veya kınadır.
Saç Boyasından Kimyasal Emilimini Azaltmanın Diğer Yolları Nelerdir?
Emniyetli, nazik bir saç boyası seçmek bebeğinizi kimyasal maruziyetten korumanın bir yoludur. Rengi uygularken de önlem almalısınız.
Saç boyası toksik dumanlar oluşturabilir. İyi havalandırılmış bir alanda saç boyası uyguladığınızdan emin olun ve nefes aldığınızda içinize çektiğiniz dumanı sınırlandırmak için bir camın mutlaka açık olduğundan emin olun. Saç boyasını uygularken eldiven giymek de önemlidir. Bu önlem cildinizle temas eden ve emilen kimyasalların miktarını azaltır.
Talimatları dikkatli bir şekilde okuyun ve saçınızda gerektiği kadardan uzun süre kimyasal bırakmayın. Bir saç boyama işlemini tamamladıktan sonra, derinizdeki boya izlerini yok etmek için kafa derinizi ve alnınızı iyice durulayın.
Hamile bir kuaförseniz kimyasal maruziyetiniz sınırlandırmak zordur. Ancak, amonyak ve ağartıcı saç ürünlerine çok fazla maruz kalmak, düşük yapma riskini artırabileceğinden, saç kimyasallarını uygularken daha fazla dikkat etmeniz gerekir.
Hamile kuaförler aşağıdaki önlemleri almalıdır:
- Taktığınız koruyucu eldivenleri sık sık değiştirin
- Boya yaptığınız alanın çevresinde yemek yemeyin
- Kimyasal ürünleri uygularken bir yüz maskesi takın
- Cildinizden saç boyası kalıntılarını ve lekelerini mutlaka temizleyin
Sonuç Olarak;
Saç renginizi değiştirmek kendinizi daha iyi hissetmeniz için yardımcı olur. Hamileyken saç boyamak veya saç bakımı yaptırmak bebeğinize zarar vermez. Fakat bir uyarı olarak belirtmeliyim ki; kafanızın ya da saç derinizin tümüne saç boyası uygulamayın.
Önce istediğiniz rengi aldığınızdan emin olmak için boyayı birkaç saç teli üzerinde test edin. Hamilelik dönemindeki hormonal değişiklikler, saçınızın boyaya tepki verme biçimini etkileyebilir ya da saçınız boyayı tutmayabilir. Bu nedenle en doğru tercih uçlarında ya da bölgesel renk değişiklikleri yapmaktır.
Hamilelikte Saç Boyamak: Kına
Kimyasal boyalara doğal bir alternatif olduğu için popülerlik kazanan bitki kökenli kına hakkında birkaç şey duymuş olabilirsiniz. Bazı uzmanlar hamile kadınlar için kına kullanımını önerir.
Kınanın hamile kadınlar üzerindeki etkileri üzerine çok az araştırma yapılmasına rağmen, bazı uzmanlar doğal bir kına olduğu sürece güvenli olduğunu söylüyor. Genel olarak, siyah kına olmadığından emin olmalısınız.
Çünkü siyah kınada para-fenilendiamin (PPD) adı verilen ve şiddetli alerjik reaksiyonlara ve dermatite neden olduğu bildirilen bir boya bulunur. Bu yüzden lütfen siyah kına gibi hazır kına ürünleri almaktan kaçının.
Kına kullanacaksanız, doğal kına olup olmadığını kontrol edin. Kahverengi kına olmalı, siyah olmamalıdır. Herhangi bir şüphe varsa, kullanmayın. Kına boyası uygulamak daha zordur ve bu yüzden kına kullanmaya karar verirseniz bir arkadaşınızın yardımını almak isteyebilirsiniz.
2 aylık hamileyim sacıma röfle yaptırmam sakıncalı mı sacıma dipden yaptırmıyorum röfle işlemini.Tesekkürler simdiden