Yumurtalar ister sahanda ister haşlanmış olsun, kahvaltıda yemek için ideal yiyeceklerdir. Sabahları kahvaltıda yumurta yemek normalde sağlıklı olsa da hamilelik sırasında beslenmeye daha çok dikkat etmek gerektiği için yumurta tüketip tüketemeyeceğinizi merak ediyor olabilirsiniz.
Hamilelikte yumurta yemenin zararları olup olmadığına ve yumurtanın nasıl yenmesi gerektiğine dair her şeyi bu yazıda okuyabilirsiniz.
Hamilelikte Yumurta Yemek Zararlı mı?
Bebek bekliyorsanız, doktorunuz muhtemelen hamilelik sırasında yememeniz gereken şeylerden bahsetmiştir. Hamilelik sırasında tüketmemeniz gereken besinler arasında çiğ ya da az pişmiş yiyeceklerle birlikte pastörize edilmemiş yiyecekler gibi gıdalar yer almaktadır.
Pastörize etme ve pişirme işlemleri sırasında yiyeceklerde bulunan listeria gibi zararlı olması muhtemel bakteriler yok edilmiş olur. Vücudumuz normalde bu bakterilerle hasta olmadan başa çıkabilmektedir. Ancak hamilelikte bağışıklık sistemi daha zayıf hale geldiği için pastörize edilmemiş ya da pişirilmemiş yiyeceklerin hem bebeğinize hem size zararı olabilir.
Kısaca söylemek gerekirse hamilelikte pastörize edildiği ya da pişirildiği sürece yumurta tüketebilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken en önemli şey yumurtanızı güvenli bir şekilde hazırlamanızdır.
Hamilelikte Yumurta Nasıl Yenmeli?
Yumurtada siz ve bebeğiniz için tehlikeli olabilecek salmonella gibi bakterilerin olabileceğini biliyorsunuzdur.
Yumurtaları çeşitli yiyeceklerin içerisinde çeşitli şekillerde tüketmek mümkün. İçerisinde yumurta içeren yiyeceklerin bir kısmı tamamen pişirilmediği için içerisinde çiğ yumurta kalan tariflerden kaçınmanız gerekir. Bunun yanı sıra az haşlanmış ya da tavada az pişirilmiş yumurta tüketmekten de kaçınmalısınız.
Az pişmiş yumurta nedeniyle gıda zehirlenmesi yaşamanız durumunda yaşadığınız enfeksiyon bebeğinize geçebilir ve amniyon sıvısında enfeksiyona neden olabilir. Bu nedenle her durumda dikkatli olmanız en iyisi olacaktır.
Bu nedenle yumurta yemeden önce yumurtanın iyice pişmesinden emin olarak kendinizi ve bebeğinizi enfeksiyon riskinden koruyabilirsiniz.
Yumurtanın iyice piştiğini gösteren işaretler yumurta sarısının ve akının sert yapıda olmasıdır. Yumurta iyice piştiyse ortasında akıcı bir kısım kalmış olmalıdır. Benzer bir şekilde sahanda yumurta yaparken de yumurtaların artık akışkan bir yapıda olmamalarına dikkat etmeniz gerekir.
Haşlanmış yumurta tüketecekseniz öncesinde yumurtayı iyice kontrol etmeyi unutmayın. Bunun için yumurtayı ortasından ikiye bölün ve kontrol edin. Yumurtanın tamamen haşlanması için gereken süre genelde 10-12 dakika olmaktadır.
Hamilelikte Yumurta Yemenin Faydaları
Hamilelikte yumurtanın sağladığı pek çok fayda bulunduğu için yumurtayı nasıl düzgün bir şekilde pişirebileceğinizi bilmeniz ve sonrasında beslenme düzeninize dahil etmeniz önemlidir.
Yumurtanın çoğunluğu yağ ve proteinden oluşur ve yumurtada çok az karbonhidrat bulunur. Protein ve sağlıklı yağlar bakımından zengin yiyecekler yemek, kan şekerinizin sağlıklı bir seviyede olmasını sağlayarak gebelik diyabeti riskinizi azaltmanıza yardımcı olabilir.
Bazı yumurta türleri D vitamini açısından zengindir. Örneğin, araştırmalara göre serbest dolaşan ve organik olarak yetiştirilmiş tavuklardan elde edilen yumurtalarda daha fazla D vitamini bulunmaktadır.
Yumurtada bulunan D vitamini daha çok sarısında bulunduğu için yumurtayı yalnızca beyazını yiyerek değil, bütün halinde tüketmeniz önemlidir.
D vitamini bazı gıdalarda az miktarda bulunmakla birlikte hem hamileler hem de emziren kadınlar için oldukça önemli olduğundan dolayı hamileliğiniz sırasında ve sonrasında D vitamini seviyelerinizi kontrol ettirmeyi ihmal etmeyin. D vitamini eksikliğiniz varsa doktorunuz buna göre bir takviye kullanmanızı önerecektir.
Hamile ve emziren kadınların, hamile olmayan kadınlara göre daha fazla D vitaminine ihtiyaç duymalarının nedenleri arasında şunlar yer almaktadır:
- Kemiklerin sağlıklı ve güçlü kalmasını sağlamak
- Bağışıklık fonksiyonunu desteklemek
- Fetüsün gelişimini desteklemek
Yumurtada yalnızca D vitamini değil, başka önemli besinler de bulunmaktadır. Yumurtada, hamileliğin sağlıklı bir şekilde devam ettirilebilmesi için önemli olan B12 vitamini, kolin ve protein gibi besinler vardır. Hamilelik sırasında kilo kontrolüne de yardımcı olabilen yumurta, sağlıklı ve dengeli bir beslenme düzeninin önemli bir parçasıdır.
Yumurta aynı zamanda iyi bir demir kaynağıdır. Hamileliğiniz sırasında vücudunuzun demire her zamankinden çok ihtiyacı vardır. Demir, enerji seviyenizi korumanız bakımından önemlidir.
Hamilelikte önemli olan bir diğer besin ise proteindir. Hamilelikte vücudun protein ihtiyacı artar. Hatta bazı araştırmalara göre gebeliğin erken dönemlerinde kadın, ağırlığının her kilogramına karşılık 1,2 gram protein tüketmeli ve bu miktar hamileliğin ilerleyen dönemlerinde 1,52 grama kadar çıkmalıdır.
Bununla birlikte kişinin protein ihtiyacı, vücut ölçüleri ve aktivite seviyesi gibi çeşitli faktörlere göre değişiklik gösterebileceği için beslenme düzeninize ne miktarda protein tüketmeniz gerektiğini doktorunuza danışmanız gerekir.
Yumurta, protein açısından da zengin bir kaynaktır. 50 gramlık büyük bir yumurtanın içerisinde vücut tarafından iyi bir şekilde emilebilen yaklaşık 6 gram protein bulunmaktadır.
Hamilelikte Yumurtanın Bebeğe Faydaları
Yumurta, bebeğinizin büyümesini ve gelişimini desteklemek için de oldukça faydalı besinler içermektedir. Yumurta, B12 ve kolin gibi besinler bakımından zengin olduğu için bebeğin beyin gelişimi sağlığını destekleyebilir.
Yumurta aynı zamanda iyi bir protein kaynağıdır. Protein tüketildiği zaman vücut proteini amino asitlere dönüştürür. Amino asitler, proteinin yapıtaşı olduğu gibi yaşamın da yapıtaşıdır.
Ciltte, kıllarda, kaslarda ve kemiklerde protein bulunmaktadır. Ayrıca hücrelerinizin de düzgün bir şekilde çalışabilmeleri için proteine ihtiyaçları vardır. Bu nedenle protein, anne karnındaki bebeğin büyümesi ve gelişimi bakımından oldukça önemlidir.
Sonuç Olarak
Hamileliğinizde dengeli bir beslenme düzenine sahip olmanız, hem kendi sağlığınız hem de bebeğinizin sağlığı bakımından çok önemlidir. Yumurtayı düzgün bir şekilde pişirdiğinizde hamilelikte yumurta tüketmenizde hiçbir sakınca olmayacaktır.