HPV (İnsan Papilloma Virüsü), cinsel yolla bulaşan enfeksiyonların bir türüdür. Çoğu HPV tipi oral, vajinal ya da anal seks ile bulaşmaktadır.
HPV oldukça yaygın olarak görülmektedir. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri’ne (CDC) göre insanların yüzde 80’i hayatlarının bir döneminde HPV kapmaktadır. Bunun nedeni, HPV’nin 150’den fazla tipi olmasından kaynaklanmaktadır. Bunların çoğu bir soruna yol açmaz ve tedavi olmaksızın kendi kendilerine kaybolur.
HPV tiplerinden yaklaşık 40’ı genital bölgeyi enfekte edebilmektedir. Genital bölgenin enfekte olması sonucu vücudun şu bölgelerinde genital siğiller ve kanser meydana gelebilmektedir:
- Rahim ağzı
- Vajina
- Vulva
- Penis
- Anüs

HPV’ye bağlı olarak görülebilecek rahim ağzı kanseri riskini azaltmak için kullanılan HPV aşısı, rahim ağzı kanseriyle ilgili olan HPV tiplerini hedeflemektedir. Ancak gebelik döneminde bu aşının yapılması tavsiye edilmemektedir.
HPV, gebelikte genelde soruna yol açmaz. Ancak gebeyseniz ve HPV’niz varsa nadir olarak da olsa görülebilen bazı komplikasyonlar hakkında bilgi sahibi olmanız faydalı olacaktır.
HPV Belirtileri
HPV’de hiçbir belirti ortaya çıkmayabilir. Ancak en yaygın olarak görülen belirti siğil olmaktadır. Siğiller, ten ile aynı renkte olan ve tek başına büyüyen ya da birden fazlasının oluşmasıyla kümelenen çıkıntılardır.
HPV tipine bağlı olarak siğilin çıktığı bölge değişiklik gösterecektir:
Genital siğiller kadınlarda vajina, vulva, rahim ağzı ya da anüste görülebilirken erkeklerde ise peniste, skrotumda ya da anüste görülebilmektedir.
Yaygın siğiller, ellerde ya da dirseklerde görülebilmektedir.
Ayak tabanı siğilleri tabanda, ayak parmaklarının bittiği kısımda ya da topuk kısmında görülebilmektedir.
Düz siğiller, genelde çocukların ve erkeklerin yüzünde ve kadınların bacaklarında görülür.
Siğilin varlığını normalde hissetmezsiniz, ancak bazen kaşınma ya da yanma hissi duyabilirsiniz.

Gebelik, HPV belirtilerini nasıl etkiler?
Gebelik boyunca hormon seviyelerinde yaşanan değişiklikler, siğillerin normalden daha hızlı büyümesine yol açabilir. Ayrıca gebeyken vajinal akıntıda artış olduğu için bu da siğiller için gereken sıcak ve ıslak ortamın hazırlanmasına katkıda bulunur.
Bazı HPV tipleri, rahim ağzı kanseri riskini arttırabilmektedir. Rahim ağzı kanseri, yayılmaya başlayana kadar belirti vermemektedir. Yayıldıktan sonra görülen belirtiler ise şu şekilde olmaktadır:
- Adet döneminden bağımsız olarak görülen anormal vajinal kanama
- İçinde kan da bulunabilen vajinal akıntı
- Cinsel ilişki sırasında ağrı
- Gebelikte HPV Tanısı
Gebelikte normalde HPV için test yapılmaz. HPV’nin teşhisi genelde Pap smear testi yapılmasıyla gerçekleşir. Pap smear sırasında doktorunuz bir çubuk yardımıyla rahim ağzından az miktarda hücre örneği alır. Sonrasında alınan bu örnek, kanser öncesi hücre olup olmadığının değerlendirilmesi amacıyla laboratuvara gönderilir. Kanser öncesi hücre olması durumunda bu, HPV’niz olduğu anlamına gelebilmektedir.
Gebelikte HPV Tedavisi
HPV için gebelikte genelde tedaviye ihtiyaç duyulmamaktadır. Zaten virüsün kendisine etki edecek bir ilaç da bulunmamaktadır. Bunun yerine tedavide HPV’nin neden olduğu belirtiler kontrol altına alınmaya çalışılır.
HPV, bebeğiniz açısından risk teşkil etmemektedir.
Ayrıca çok büyük değillerse ya da rahatsızlık vermiyorlarsa siğillerin de tedavi edilmesi gerekmemektedir. Ancak bir rahatsızlık söz konusuysa aşağıdaki yöntemlerle siğiller yok edilebilir:
- Likit nitrojenle siğilleri dondurmak (kriyoterapi)
- Lazer tedavisi
- Yakma tedavisi (Koterizasyon)
- Ameliyat ya da keserek çıkarma
- Gebelik Sonrası HPV Tedavisi
Pap smear testi sonuçlarında rahim ağzında kanser öncesi hücrelerin bulunması durumunda doktorunuz, tedaviniz için doğumu beklemek isteyebilir. Bebek doğduktan sonra tekrar Pap testi yaptırmanız gerekir.
HPV genelde tedaviye ihtiyaç olmadan kendi kendine geçmektedir. Ancak doğumdan sonra hala anormal hücreler bulunuyorsa aşağıdaki yöntemlerle anormal dokular yok edilebilir:
Kriyocerrahi: Anormal hücreler, aşırı soğuk kullanılarak dondurulur.
Konizasyon: Doku, kesilerek koni şeklinde çıkarılır.
LEEP: Anormal doku, elektrik enerjisiyle çalışan halka şeklindeki bir cerrahi alet ile gerçekleştirilmektedir.
HPV ve Doğum
Genital siğillerin olması, doğumu etkilememektedir.
Ancak bazen büyük siğiller, doğum sırasında kanamaya neden olabilmektedir. Nadir olarak ise doğum kanalını kapatarak doğumu zor hale getirebilmektedir. Böyle bir durum söz konusu olduğu takdirde doktorunuz sezaryen doğum tavsiye edecektir.
HPV bebeğe geçer mi?
Gebelikte HPV’nizin olması, bebeğinizin sağlığını etkilemez. Gebelikte ya da doğum sırasında bebeğe HPV geçebilmesi mümkündür ancak düşük bir olasılığa sahiptir.
Rahimdeyken HPV geçen bebeklerin çoğunda virüs kendi kendine yok olacak ve uzun dönemde sağlık sorunlarına yol açmayacaktır.
Nadir olarak görülen durumlarda siğiller bebeğe geçebilmektedir. Siğiller, bebeğin gırtlağında ya da ses tellerinde gelişebilir. Bu durum, rekürren respiratuar papillomatozis olarak isimlendirilir. Tedavi için bu oluşumların ameliyatla alınması gerekir.
HPV emzirme ile bulaşır mı?
HPV’niz olması, bebeğinizi emzirmenizi engellememelidir. Anne sütünde bulunan antikorlar, bebeğinizi çeşitli hastalıklardan ve sağlık komplikasyonlarından koruyabilir. Bununla birlikte virüsler, anne sütü ile bebeğe geçebilse de bu tarz bir bulaşıcılık oldukça nadir olarak görülmektedir.
Gebelikte HPV Aşısı
HPV’den kaçınmanın en iyi iki yolu korunmalı cinsel ilişki yaşamak ve aşı olmaktadır.
HPV aşısı, iki ya da üç doz şeklinde uygulanmaktadır. Yaş grubunuza göre olmanız gereken dozlar konusunda doktorunuz yardımcı olacaktır. Tam koruma sağlanması için gereken tüm dozların yapılması gerekir.
Gebe kalmadan önce HPV aşısı olmadıysanız ya da olmaya başladıysanız ancak dozları bitirmediyseniz sıradaki doz için öncelikle doğumun gerçekleşmesini beklemelisiniz. HPV aşısı, gebelik döneminde önerilmemektedir.
Sonuç Olarak
30 yaşın üzerindeyseniz doktorunuzdan Pap smear testiyle birlikte HPV testi yapmasını da isteyebilirsiniz. Bu şekilde HPV’niz olması durumunda doktorunuz, gebeliğiniz boyunca sağlığınızı yakından takip edebilir.
Cinsel açıdan aktif olan yetişkinlerin çoğunun hayatlarının bir döneminde HPV ile karşılaştıklarını unutmayın. Korunmalı cinsel ilişki tercih etmeniz ve test yaptırmanız, cinsel yolla bulaşan hastalıkları önlemeniz konusunda yardımcı olacaktır.
28 günde bir adet oluyorum,13 mayıs da adet oldum.1 haziranda kanda beta hcg yaptırdım sonuç negatif.8 haziranda adet olmayı bekliyoru. .Sizce hamile olma şansım var mı?
Hocam merhaba. Eşim doğum yaptı bir kaç gün önce. Ben kendimde hpv şüphesiyle test yaptım ancak nehatif çikti. Fakat belirtilerim devam ediyor. Şüphem geçmiş değil. Ola ki eşimde hpv ise, normal doğum ile Çocuğuma bulaşmiş olur mu?\r\nBulaşmışsa erken tanı mümkün mü? \r\nBulaşmışsa Komplikasyonlar ne zaman başlar ? \r\nBulaşmışsa çocuğumda başkalarına bulaştırır mi? \r\nBulaşmışsa Bu virüsü çocuğumun vicudundan atabilir miyiz.?\r\nBulaşmışsa annenin emzirmesi doğru mu? Besleme ile ilgili Dogru olan nedir.? \r\nCevaplarınız benim için çok önemli. şimdiden teşekkür ederim. Iyi çalışmalar.
Hocam merhaba bnim hpv gecmisim var ama suan genital sigillerim yok. Normal dogum yapmama engelmi cok istiyorum