NonStres Test (NST) Nedir?
Bu basit, ağrısız prosedür bebeğinizin durumunu değerlendirmek için gebelik sırasında yapılır. Test sırasında, doktorunuz veya teknisyen bebeğinizin kalp atışlarını bebek dinlenirken ve hareket halindeyken dinler. Aktifken sizin de kalbinizin daha hızlı atması gibi, hareket halindeyken veya tekmelerken bebeğinizin kalp hızı yükselmelidir.
Test, genellikle doğum zamanını geçtiyseniz ya da yüksek riskli bir gebelik yaşıyorsanız yapılır. Nonstres test yapılmasının bazı nedenleri şunlardır:
- İlaç, yüksek tansiyon veya gebeliğinizi etkileyebilecek başka tıbbi durumlarla tedavi edilen şeker hastalığınız varsa
- Gestasyonel hipertansiyonunuz varsa
- Bebeğiniz küçük veya düzgün büyümüyor gibi görünüyorsa
- Bebeğiniz normalden daha az aktifse
- Çok fazla veya çok az miktarda amniyotik sıvı varsa
- Üçüncü trimesterde amniyosentez (bebeğinizin ciğerlerinin doğum için yeterli olgunluğa sahip olup olmadığını veya uterus enfeksiyonunu ekarte etmek için) gibi bir prosedür uygulanmışsa. Daha sonra, doktorunuz bebeğinizin iyi iş çıkardığından emin olmak için nonstres testi yapmayacaktır.
- Doğum yapmanız gereken tarih geçmişse ve doktorunuz bebeğinizin rahimdeki uzun süreli kalış boyunca nasıl olduğunu görmek istiyorsa
- Hamileliğin ikinci yarısında nedeni bilinmeyen bir şey yaşandıysa veya bu gebelikte bir daha meydana gelebilecek bir sorun yüzünden. Bu durumda, nonstres testler 28 haftaya kadar başlayabilir.
- Bebeğinizin sağlığını tehlikeye atabilecek tıbbi bir sorununuz varsa
- Bebeğiniz bir anormallik veya doğum kusuru teşhisi konmuş ve izlenmesi gerekiyorsa
Nonstres Test (NST) İçin Gerekli Prosedür Nedir?
Bebeğinizin daha fazla hareket etmesini sağlayacağını ümit ederek testten hemen önce bir öğün yemek yemeniz önerilebilir. Bunun işe yaradığına dair kesin bir kanıt olmamasına rağmen, ne de olsa canınız yanmaz, deneyebilirsiniz. Testten önce banyoyu kullanmanız da iyi bir fikirdir, zira bir monitöre bir saate kadar bağlı kalabilirsiniz.
Prosedür esnasında, muhtemelen sırtınızın arkasına bir destek konulacak ve sol tarafınıza yatacaksınız. Doktor karnınıza iki aygıt bağlar: Biri bebeğinizin kalp atışını ve hareketini izler; diğeri uterustaki kasılmaları kaydeder. Doktor kasılmaları kağıda kaydederken bebeğinizin kalp atışını elektronik bir ekranda dinler ve izler.
Bebeğiniz hareket etmiyorsa uykuda olabilir. Onu uyarmak için biraz su, meyve suyu veya soda içmeniz istenebilir; ancak doktorunuz bebeği karın yoluyla hafifçe itebilir veya onu bir zil ile uyandırmaya çalışabilir. Bazı durumlarda, bebeğin hareketini hissettiğinizde bir düğmeye basmanız istenir. Test genellikle 20 ila 60 dakika sürer.
Nonstres Test (NST) Sonuçları Ne Anlama Geliyor?
Bebeğinizin kalp atışı 20 dakika süresinde en az 2 kere 15 vuruş ve 15 saniye süren hızlılık oluyorsa bu test reaktif yani sonuçlar güzel olarak değerlendirilir. 20 dakika süresince fetüsün kalbinde 2 kez hızlanma olmazsa test uzar ve 40 dakikaya çıkartılır. Sonuçlar normal veya “reaktiftir”. Normal bir sonuç, bebeğinizin muhtemelen şu anda iyi durumda olduğu anlamına gelir. Doktor bebeğiniz doğana kadar testi her hafta tekrarlamak isteyebilir.
Bebeğinizin kalbi hareket halindeyken daha hızlı atmazsa veya yaklaşık 90 dakika sonra bebeğiniz hareket etmezse sonuç “nonreaktif” olur. Nonreaktif bir sonuç mutlaka bir şeylerin yanlış olduğu anlamına gelmez. Bu, testin yeterli bilgi vermediği anlamına gelir ve bir saat içinde tekrar test edilmeniz veya biyofizik profil veya daralma stres testi gibi diğer testleri yaptırmanız gerekebilir.
Bununla birlikte, nonreaktif bir sonuç, bebeğinizin yeterli miktarda oksijen almadığını veya plasentada bir sorun olduğunu da gösterebilir. Doktor bebeğinizin artık rahimde iyi olmadığına karar verdiyse, muhtemelen doğumu başlatacaktır.
Test Kalp Atışını Nasıl Ölçer ve Bu Nonstres Testini Neden Yaptıyorsunuz?
Cevap basittir: Birkaç nedenden dolayı. İlk olarak, gebeliğinizin bu noktasında kasılmalara uğramış olabilirsiniz veya olmayabilirsiniz. Öyleyse bu, genellikle hafif, düzensiz ve rasgele olan Braxton-Hicks kasılmaları olabilir. Bunlar üçüncü trimesterde zararsızdır ve yaygındır. Ancak en az 37 haftalık hamile iseniz ve sürekli, tekrarlayan ve düzenli kasılmalara sahipseniz, preterm (erken) doğum belirtisi olabilir ve doktorunuz serviksin genişlemiş olup olmadığını görmek için durumu bu testle değerlendirmek isteyecektir.
Kasılmaları izlemek için bir başka sebep, bebeğinizin kalp atım hızının kasılmalar sırasında değişip değişmediğini görmektir. Bir daralma sırasında kalp hızı düşerse, plasentanızda bir sorun olduğunun ve bebeğinizin oksijen arzının tehlikeye atıldığının işareti olabilir.
Fetal Taşikardi Kalp Atış Hızını Etkiler
Bebeğin kalp vuruşunun beklenilenin üzerinde seyretmesidir. 160 ila 180 vuruş arası hafif taşikardi, 180 ila 200 vuruş arası orta taşikardi ve 200’ün üstündeki vuruş sayısı şiddetli taşikardidir. Fetal taşikardi aşağıdaki sebeplerden dolayı gelişebilir:
- Anne adayının yüksek ateş geçirmesi
- Gebelik zarının iltihaplanması
- Fetal distres
- Annenin hipertiroidizm olması
- Annede ve fetüste anemi
- Parasempatolitik etkisi olan ilaçlar
- Sempatomimetik etkisi olan ilaçlar
- Fetüste kalp sorunları
Merhaba Bülent Bey. 28 haftalık gebeyim. 21 haftada çok seyrek olarak başlayan kasılmalarım var. Düzensiz oluyor. Bazı günler hiç olmaKen bazı günler 3 kez olabildiği de oluyor. Bebek büyüdükçe tek tarafa toplanıyor , gözle görülür şekilde. Gece uyurken ya da hareket halindeyken hiç olmadı. Akşam saatlerinde uzandığımda oluyor ve ayağa kalkınca geçiyor. Çok kısa sürüyor. Bu kasılmalardan dolayı 4 kez nsty girdim. Sadece bir kez tek sancı çıktı. Herhangi bir açılma yok. Herşey yolunda. Doktorum nidicard ilaç başlattı. Araştırdığımda braxton hicks kasılmaları ile bire bir aynı şeyi yaşıyorum fakat o tek sancı beni çok korkuttu. Size sorum yalancı kasılmalar nst de sancı olarak çıkar mı? Cevaplarsanız çok sevinirim.
32+5 günlük hamileyim doktorum nst de sancın çıkmış dedi ve progestan verdi vajinal kullanım için o günden beri tedirginim erken doğum olursa diye sizce bu tedavi yeterlimi