Sezaryen ile doğum, bir takım sağlık problemlerinden dolayı normal doğumunun gerçekleştirilememesi durumunda, bebeğin sağlıklı bir şekilde dünyaya getirilmesini amaçlayan cerrahi bir operasyondur.
Sezaryen ameliyatından sonra iyileşme süreci, diğer büyük karın ameliyatlarındaki gibi işlemektedir. Dikiş yerlerinde ve karın kaslarında ağrıların olması normal belirtilerdir. Oturup kalkarken zorlanmalar, gülerken ve ağlarken çekilen ağrılar, öksürürken ya da hapşırırken sızlayan dikiş yerleri ameliyattan geriye kalan geçici etkilerdir.
Hastalar bu yaralarının iyileşme sürecinde ağır işlerden kaçınmalıdırlar. Zorlamadan dolayı veya yanlış bir hareketten dolayı dikiş yerlerinde açılma söz konusu olabilir. Bu yüzden sezaryenden sonra ( dikiş yerlerinin iyileşmesi için ) ilk bir hafta daha dikkatli olmalısınız. İlk bir haftada yaralar kapanmaya başlar, 2- 3 hafta içerisinde ise tamamen iyileşmiş ve normal hayatınıza dönmüş olacaksınız.
Sezaryen ile doğumdan sonra cinsel ilişkinin riskli olup olmadığı, en merak edilen sorulardan bir tanesidir. Aslında normal doğum gibi sezaryen ile doğumla da cinsel ilişki tamamen psikolojik bir olgudan ibaret olmaktadır. Gebelikle beraber gelen bebeğe zarar verebilme korkusundan dolayı cinsellik arka plana atılmaktadır. Bu yüzden çoğu çift gebelik dönemi boyunca cinsel ilişkiye girmekten kaçınır. Ebeveynlik içgüdülerinin ağır basmasından dolayı bu isteği köreltirler. Oysaki ne gebelik boyunca ne de gebelikten sonra yaşanan cinsel ilişki hiçbir şekilde bebeğe zarar vermemektedir.
Normal doğumlar vajinal olduğu için iyileşme süreci biraz zaman alabilmektedir. Ayrıca annede bir takım hormonal değişimlerden dolayı isteksizlik olması da görülen durumlardan bir tanesidir. Ama sezaryen ile doğum cerrahi olarak anne karnından bebeğin alınması ile gerçekleştirildiği için iyileşme süreci sadece yara yerlerine bağlı olarak gelişir. Yani cinsel ilişkiden kaçınılması gereken bir durum yoktur. Tamamen çiftlerin psikolojik olarak kendilerini hazır hissetmeleri gerekmektedir.
Sezaryen ile doğumdan sonra ne zaman cinsel ilişkide bulunulabilir?
Eğer sezaryen ile doğum yaptıysanız, eşinizle cinsel ilişkiye girmek için en az 4- 6 hafta beklemeniz önerilmektedir. Bu süre, yaranızın iyileşmesi ve rahim ağzınızın normale dönmesi için gereklidir. Ama vajinal doğum yapanlara göre, cinsel ilişkiye başlamanız daha rahat olacaktır.
Sezaryenden sonra cinsel istekte azalma veya değişiklik olur mu?
Özellikle ilk bir ay annenin ameliyattan sonrası ağrı, yorgunluk ve bebekle ilgilenmesinden dolayı cinsellik konusunda isteğinde azalma olabilir ve bu normaldir. Ayrıca sezaryenden sonra 4-6 hafta azalarak devam eden kanama, lekelenme ve akıntı gibi durumlar, vajinanın doğal yapısını engellediği için cinsel ilişkinin elverişli olmamasından dolayı eşleri tatmin etmeyebilir.
Sezaryen sonrası cinsel ilişkinin riskleri var mı?
Söylediğimiz gibi yara yerlerinin açılma durumu söz konusu olduğu için annenin bazı hareketlerinin kısıtlanması çok normaldir. Bazı çiftler daha kısa sürede ilişkiye hazır hissedebilirler, bazı çiftlerde ise daha uzun süre gerekebilir. Genel olarak 4-6 hafta belirtilse de çiftler hazır hissettikleri ve istedikleri takdirde daha erken cinsel ilişkiye girilmesinin anneye veya ameliyat bölgesine, dikişlere bir zararı olmaz. Ancak doğumdan sonra ilk 2 hafta yaraların iyileşmesi açısından ertelemeniz daha doğru olacaktır. Yara yerlerinin iyileşmesinden sonra hiçbir riski bulunmamaktadır.
Sezaryen ile doğumdan sonra gebelikten korunmak gerekir mi?
Yeni bir gebelik istemeyen her çift cinsel ilişkiye hazır oldukları zaman, korunmaya başlamalıdır. Gebeliğin oluşacağına dair kesin bir bilgi veremeyiz. Her çiftin gebelik olasılığı farklıdır.
Hemen çocuk istense bile bir süre ara vermek gerekir. İki doğum arasında iki yıldan az olursa sağlık ve yaşam niteliği açısından iki çocuğun da olumsuz olarak etkilenebildiği, annenin de zorluklarla karşılaştığı bir gerçektir. Bu yüzden doğum ister sezaryen ister normal yolla olsun, çiftler en az bir yıl gebelikten korunmalıdır.
Hangi yöntemlerle korunmak uygun olur?
Doğum sonrası gebelikten korunmak için bütün yöntemler kullanılabilir. Kişinin ve yöntemin özellikleri bilinerek seçimin yapılması, istenmeyen yan etkilerin en aza indirilmesini sağlar.
Gebelikten korunmak için kullanılan hap, rahim içi araç, kılıf, diyafram, kola takılan çubuklar, kadında ve erkekte tüplerin bağlanması gibi pek çok yöntem vardır.
Kadın ve erkek kullanacak kişilerin farklılığına göre sağlığı etkileyebilir. Örneğin bebeğini emziren annelerin kullanabileceği doğum kontrol hapı farklıdır. Bu durumda östrojen hormonu bulunmayan türde haplar kullanılmalıdır. Aksi halde süt azalabilir. Doğru kullanılıp kullanılmadığına göre yöntemlerin koruyuculukları da değişir. Amaç istenmeyen gebeliklerin önüne geçebilmek olduğu için, bu konuda doktorunuza danışmanızda fayda var. Sizin için en uygun korunma yöntemini önerecektir.
Ben sezeryanla doğum yaptım doğum Yapalı 35 gün oldu biz eşimle beraber olduk benden kan geldi sizce doktora gitmelimiyim