Bebek sahibi olmak isteyen kadınlar için en önemli olan öncelikle sağlıklı ve huzurlu bir gebelik dönemi geçirmektir. Bebeğin gelişiminin çok iyi olduğu bir gebeliğin ardından sağlıklı bir bebek dünyaya getirebilmek tüm anne adaylarının hayalidir. Çünkü bebek sağlıklı doğduktan sonrası hem anne hem de bebek için çok kolay olacaktır.
Bebeğini kucağına alan yeni anneler bir an önce emzirmek ister. Zaten doğumdan hemen sonra gelen ilk süt, bebeğin gelişimi ve bağışıklık sisteminin sağlığı için çok önemlidir. Bu sebeple de doktorlar, doğumdan sonra mümkün olan en kısa süre içinde anne ve bebeği buluşturur, bebeğin emzirilebilmesi için anneyi yönlendirir.
O andan itibaren ta ki bebek 6 aylık oluncaya kadar da bebeğin tüm beslenmesi, gelişimi bu anne sütünün miktarı, kalitesi ve annenin sıklıkla emzirmesine bağlıdır. Çünkü bebek zaten emme refleksi ile doğar ve çok önemli bir sorun olmadığı sürece doğar doğmaz emmeye hazırdır. Annelere sütün miktarını ve kalitesini artırmak için çok önemli görevler düşer.
Hangi besinler süt yapar?
Anne sütünün ilk 6 aylık dönemde bebeğin tek besin kaynağı olduğu, 2 yaşına kadar da en önemli besin maddesi olduğu herkes tarafından biliniyor. Hal böyle olunca da anneler, ablalar, teyzeler, anneanneler, babaanneler, hatta komşular, arkadaşlar bile emzirme dönemindeki kadınları baklavalar, böreklerle beslemek istiyor.
Peki, bu normal mi ya da süt üretimi için bunlara mı ihtiyaç var? Kesinlikle hayır, süt üretimini artırmak için ekstra bir yeme çabasına, yemeyi, içmeyi abartmaya hiç de gerek yok. Sağlıklı ve yeterli beslenmek anne sütünü artırmak için yapılabilecek en doğru şey olacak ve sağlıklı bazı besinlere ağırlık vermek yeterli olacaktır.
Bol bol su için süt olsun!
Anne sütü üretimini artırmanın en doğru ve en basit yolu bol bol su içmektir. Hayat kaynağı olan suyu günde en az 2 buçuk litre, hatta 3 litre kadar içen annelerin sütü kesinlikle artacaktır.
Genel olarak zaten sütü artırmak için sıvı odaklı beslenme önerilir. Ancak bu sıvının çay, kahve, şekerli şerbetler, hazır içeceklerden değil, bolca sudan, ayrandan, sütten, kefirden oluşması doğru olur. Bebeğini beslemek için yeterince sütü olsun isteyen anneler bir litrelik bir cam şişe edinsin, gün içinde onu en görünür yerde, her daim yanında bulundursun ve gün içinde ondan tam 3 tane içsin.
Rezene çayı içerek süt yapın, lohusa sendromundan kurtulun!
Rezene çayının iyileştirici ve sakinleştirici özellikleri zaten biliniyor. Bir de sütü artırıcı etkisi yeni anneler için çok faydalı olacaktır. Özellikle kış ve sonbaharda doğum yapanların mevsimsel hastalıklardan korunması için günde ılık 2 – 3 bardak rezene çayı içmek iyi olurken, bir de sütün miktarı da artacaktır.
Ayrıca rezene bitkisinin anne ve bebekteki sindirim sorunlarına iyi gelmesi, ruhsal açıdan rahatlatıcı etkisi ile bebeğin daha kolay uyumasını sağlarken, annenin de lohusa depresyonunu hafifletiyor olması rezene çayını emzirme dönemi için bir numaralı bitki çayı yapıyor.
Yaz, kış her salataya bir tutam dereotu atın sütünüz artsın!
Anne sütünü artırmak için sağlıklı beslenmek, sağlıklı beslenmek içinse yeşillikleri hemen her gün beslenme programımıza katmak gerekiyor. Ama özellikle de anne sütü artırıcı etkisi ile tanınan dereotuna burada daha geniş bir yer ayırmak gerekiyor. İyice yıkanmış bir tutam dereotu her öğle, her akşam salatanın içinde mutlaka olmalı ya da sabah kahvaltılarda çok da iyi olur.
Arpayı yesek mi, içsek mi?
Arpanın anne sütünü artırıcı etkisi biliniyor. Hatta sütü artsın diye satılan alkolsüz biralar ve malt içecekler arpanın bu etkisine dayanıyor. Çünkü arpanın memede bulunan prolaktin hormonunun salınımını artırarak süt üretimini desteklediği bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Madem öyle arpa unu tüketmek de mantıklı bir seçenek olabilir değil mi?
Yulaf hem hamilelikte hem de emzirme döneminde çok önemli!
Yulaf, çok güçlü ve kaliteli bir demir kaynağıdır. Demir ise hem gebelik süresince hem de emzirme döneminde annenin en çok ihtiyaç duyduğu minerallerden birisidir.
Emziren annelerin ihtiyaç duyduğu demiri yulaftan karşılamaları önerilirken, bu öneride yulafın süt artırıcı etkisi de göz önünde bulundurulmaktadır. Çünkü yulaf sağlıklı seviyede süt üretimini destekleyen, sindirim sisteminin de fonksiyonlarını düzenleyerek anneyi rahatlatan bir besin maddesidir.
Bu sebeple de kahvaltılarda ve ara öğünlerde yulaf ezmesi yemek çok doğru bir tercih olur.
Havuç olmazsa olmaz!
Havuç sağlıklı beslenme programlarının en önde gelen besin maddelerinden birisidir. Çünkü havuç içerdiği sayısız vitamin ile vücudun ihtiyaçlarını sağlıklı bir şekilde karşılamaktadır. Havucun içinde bulunan fitoöstrojen adlı madde ise süt üretimini artırırken süt kanallarını da geliştiriyor. Bu sebeple de kadınlar hem gebelik hem de emzirme dönemlerinde çok iyi yıkanmış havuçları günde bir, iki tane yemeye özen göstermeliler.
Yeşil yapraklı sebzelere yer açın!
Hayatın hangi döneminde olursa olsun, vücudun ihtiyaç duyduğu vitaminler ve bazı mineraller için yeşil yapraklı sebzelere, günde iki öğün koca kase dolusu salataya ihtiyaç var. Özellikle de hamilelik ve emzirme dönemlerinde yeşil yapraklı sebzeler olmadan olmaz.
Az pişmiş ya da çiğ olarak tüketilen ıspanak, ısırgan, kara lahana, marul, roka, maydanoz ve tüm yeşil yapraklılar şifa deposu olduğu kadar, anne sütü artırıcı da rol oynar. Çünkü içinde bolca kalsiyum, demir, folat ve A vitaminleri bulunmaktadır.
Baklagiller tüketimine aman dikkat!
Baklagiller bitkisel protein kaynağı olarak özellikle et tüketmeyen anneler için çok önemli besinlerdir. Baklagillerin anne sütünü artırıcı etkisi çok yüksektir. Ancak kuru fasulye, nohut, barbunya, mercimek gibi baklagiller hem annede hem de bebekte gaz yapabiliyor. Bu sebeple de başlangıçta kontrollü olarak tüketilmeli ve eğer ekstra bir gaza sebep olmuyorsa bolca tüketilmelidir.
Her salataya biraz susam serpelim!
Susam, süt üretimini destekleyen, süt kanallarını açan bir besin maddesidir. Zaten tahinin de emzirme döneminde önerilen besinlerden birisi olmasının temel sebebi de ana maddesi olan susamdır. Emzirme döneminde fazla kilo almamaya, hatta kilo vermeye özen göstermek gerektiğinden ve de susam kalorisi yüksek bir besin olduğundan kesinlikle tahin de, susam da kontrollü bir şekilde tüketilmeli, ama mutlaka tüketilmelidir.
Süt kaynağı olan susamı elbette ki hamur işlerinin üzerine serperek değil, salataların üzerine serperek tüketmek çok daha faydalı olur. Her salataya bir tatlı kaşığı susam serpmek, bir bardak süte 1 tatlı kaşığı tahin eklemek anne sütünü artırmaya yeter.
Ceviz yiyerek anne sütünün hem miktarını hem de kalitesini artırın!
Ceviz, fındık ve badem tüm vücut sağlığını desteklerken, cevizin anne sütünün kalitesini ve miktarını artırdığı da bir gerçektir. Emziren kadınlar gün içinde ara sıra tüketmek için bir kaseye 2 tam ceviz içi, 5 – 6 tane fındık, 5 – 6 tane badem koyup yanlarında bulundurabilirler.