Her kadın farklıdır. Hamilelik deneyimleri de, her kadının bir gebeliği diğerine benzemez ve aynı semptomları yaşamazlar.
Ayrıca, ilk hamilelik belirtileri kaçırdığınız adet dönemine kadar anlaşılmaz ve hissettiklerinizi anlamanız belirli bir zaman alacağından hamile olduğunuzu fark etmeyebilirsiniz.
Aşağıda, gebeliğin en yaygın görülen bazı semptomlarını okuyacaksınız. Bu semptomların hamilelik dışında başka şeylerden kaynaklanabileceğini de bilmelisiniz. Bu nedenle bu belirtilerin farkına varmanız hamile olduğunuz anlamına gelmez. Kesin olarak hamile olduğunuzu anlamanın tek yolu hamilelik testidir.
Hamilelik Kaç Günde Belli Olur?
Genellikle ilk ayda regl döneminizi atlayıncaya kadar hamile olduğunuzu anlamazsınız. Ayrıca regl dönemini kaçırdıktan sonra yaptıracağınız ya da evde yapacağınız gebelik testiyle hamile olduğunuzu anlarsınız. İdrarla yapılan hamilelik testi veya kan testi yaptırabilirsiniz.
Düzenli cinsel hayata sahip ve regl dönemini kaçıran her kadının hamile olma ihtimali vardır. Fakat her regl gecikmesi hamile olduğunuz anlamına gelmez. Ayrıca hamile olduğunuz halde “üstüne adet görme” denilen bir lekelenme ile regl döneminizi kaçırdığınızı anlamayabilirsiniz.
Spermin yumurtayı döllemesinden sonra oluşan embriyo rahime tutunmadan önce kanda ya da idrarda gebelik anlaşılmaz. İlk adet döneminin kaçırıldığı dönemde yapılacak bir gebelik testi sonucunda hamile olup olmadığınız anlaşılır. Ultrasonla gebelik 5. Haftadan önce belli olmayacaktır.
Aşağıda hamileliğin ilk belirtileri verilmiştir:
Lekelenme ve Kramp
Gebe kaldıktan sonra, döllenmiş yumurta kendini uterusun duvarına bağlar. Bu, en erken gebelik bulgularından ilkine neden olabilir; lekelenme ve bazen kramp. Buna implantasyon kanaması denir. Yumurtanın döllenmesinden 6 ila 12 gün sonra rahimde herhangi bir yere tutunur.
Kramplar menstrüel krampları andırır, bu nedenle bazı kadınlar dönemlerinin başlangıcı için sancıyı ve kanamayı regl semptomlarıyla karıştırırlar. Bununla birlikte, kanama ve kramplar hafiftir. Kanama yanında, bir kadın vajinasından beyaz bir akıntı fark edebilir. Bu, vajina duvarlarının kalınlaşmasıyla alakalı olup, vajinanın duvarları neredeyse doğumdan hemen sonra kalınlaşmaya başlar. Vajinayı astarlayan hücrelerin artan büyümesi boşalmaya neden olur. Gebelik boyunca devam edebilen bu akıntı genellikle zararsızdır ve tedavi gerektirmez. Ancak, akıntıya, yanma ve kaşınma hissinin yanında kötü koku da ekleniyorsa, doktorunuza söylemelisiniz, bir maya veya bakteri enfeksiyonunuz olup olmadığını kontrol edecektir.
Göğüs Değişiklikleri
Meme değişiklikleri gebeliğin çok erken bir işaretidir. Bir kadının hormon seviyeleri, gebelikten sonra hızla değişir. Değişiklikler nedeniyle göğüsleri bir hafta veya iki hafta sonra şişmiş, hassas ve ağrılı hale gelebilir. Ya da daha ağır veya daha dolgun hissedebilir. Meme başı etrafındaki alan, yani areola da koyulaşabilir.
Gebelik dışındaki şeyler de meme değişikliklerine neden olabilir. Ancak değişiklikler hamileliğin erken bir belirtisiyse yeni hormon seviyelerine alışmanın birkaç hafta süreceğini unutmayın.
Halsizlik
Çok yorgun hissetmek hamilelikte normaldir. Bir kadın, gebe kaldıktan bir hafta sonra olağan dışı yorgunluk hissetmeye başlayabilir.
Sebebi: Progesteron olarak adlandırılan yüksek bir hormon seviyesine sıklıkla bağlı olmakla birlikte, düşük kan şekeri seviyeleri, daha düşük kan basıncı ve kan üretiminde bir artış gibi diğer şeyler de katkıda bulunabilir. Yorgunluk hamileliğe bağlıysa, bol miktarda dinlenmek önemlidir. Protein ve demir bakımından zengin yiyecekler de yiyilebilir.
Bulantı (Sabah Bulantısı)
Sabah bulantısı, gebeliğin ünlü bir semptomudur. Ama her hamile kadın yaşamaz. Sabah hastalığının kesin nedeni bilinmemekle birlikte gebelik hormonları bu belirtiye katkıda bulunur. Hamilelik sırasında bulantı, günün her saatinde, ancak en sık sabah meydana gelebilir. Ayrıca, bazı kadınlar, hamile kaldıklarında belirli gıdaları çok istemekte ya da bazı gıdalara dayanamamaktadır. Bu da hormonal değişikliklerle ilgilidir. Etki o kadar güçlü olabilir ki, eskiden en çok sevilen yiyeceğin düşüncesi bile hamile bir kadının midesini bulandırabilir.
Bulantı, istek ve gıdalardan tiksinmenin tüm gebelik süresince devam etmesi mümkündür. Neyse ki, semptomlar çoğu kadın için gebeliğin 13. veya 14. haftalarında azalır.
Bu arada, sağlıklı bir diyetle beslenmeyi unutmayın ki siz ve gelişmekte olan bebeğinizin gerekli besin maddelerini alabilsin. Bu konuda tavsiye için doktorunuzla konuşabilirsiniz.
Adet Dönemi
Gebeliğin en belirgin erken belirtisi ve çoğu gebelik testinin yapılma sebebi geciken bir adet dönemdir. Ancak gecikmiş olan tüm dönemlere gebelik neden olmaz.
Ayrıca, kadınlar gebelik sırasında kanamalar yaşayabilir. Hamileyseniz, doktorunuza kanamayla ilgili gerekli soruları sorun. Örneğin, kanama ne zaman normal ve ne zaman bir acil durum işaretidir?
Gebelik dışında, adet gecikmesi için bazı nedenler vardır. Aşırı kilo almak veya vermek olabilir. Hormonal sorunlar, yorgunluk veya stres başka olasılıklardır. Bazı kadınlar doğum kontrol hapı almayı bıraktıklarında adet dönemlerini kaçırırlar. Fakat eğer bir süre geç kalmışsanız ve hamilelik ihtimali varsa, gebelik testi yapmak isteyebilirsiniz.
Hamileliğin Diğer İlk Belirtileri
Hamilelik, hormonal dengenizde değişikliklere neden olur. İşte aşağıdaki belirtiler bunlardan bazılarıdır:
- Sık idrara çıkma: Birçok kadın için, bu hamileliğin altıncı veya sekizinci haftasında başlar. Buna idrar yolu enfeksiyonu, şeker hastalığı veya aşırı dozda diüretik neden olabilmesine rağmen, hamile iseniz büyük olasılıkla hormonal seviyelere bağlıdır.
- Kabızlık: Hamilelik sırasında, progesteron hormonunun yüksek seviyeleri kabız yapabilir. Progesteron gıdaların bağırsaklardan daha yavaş geçmesine neden olur. Sorunu gidermek için bol su için, egzersiz yapın ve bol miktarda yüksek lifli gıdalar tüketin.
- Ruh hali: Bu belirtiler, özellikle birinci üç ayda (trimesterde) çok yaygındır. Bunlar aynı zamanda hormonlardaki değişikliklerle ilgilidir.
- Baş ağrısı ve bel ağrısı: Çoğu hamile kadın sıkça hafif baş ağrısı bildirir ve bazıları da kronik sırt ağrısı yaşarlar.
- Baş dönmesi ve bayılma: Bu belirtiler, kan damarlarının genişlemesi, düşük kan basıncı ve düşük kan şekeri ile ilişkili olabilir.
Hamile bir kadın bu semptomların hepsine sahip olabilir veya belki de yalnızca bir veya ikisine sahip olabilir. Bu semptomlardan herhangi biriyle alakalı rahatsızlık duyarsanız, durumla ilgili olarak doktorunuzla konuşun, böylece belirtileri dengelemek için bir plan yapabilirsiniz.
Hocam benim 27 gündür regılım geçti 4.günnde evde gebelik testi yaptim negatif çıktı 11. Günde hastanede kan ve idrar tesi verdim yine bisey cikmadi bu günle 27. Günüm geçti çok akıntılarım oluyor göğsümde çok agrilar var bi de kasiklarinda hafif hafif ağrı ve yanma oluyor son adetbtarihim de 10.eylül 2019