Üçlü Tarama Testi Nedir?
Üçlü tarama testi olarak bilinen test; üçlü test, çoklu işaretleyici test, çoklu işaretleyici tarama ve AFP Plus olarak da bilinir. Doğmamış bir bebeğin belirli genetik bozukluklara sahip olma ihtimalini analiz eder. Test, plasentadaki üç önemli maddeyi ölçer:
- alfa-fetoprotein (AFP)
- İnsan koryonik gonadotropin (HCG)
- Estriol
Üçlü tarama kan testi olarak uygulanır. 15 ila 20 haftalık hamile kadınlar için kullanılır. Bu teste bir alternatif de, inhibitin A adı verilen bir maddeye bakan dörtlü tarama testidir.
Üçlü Tarama Testi Ne Yapar?
Üçlü tarama testinde bir kan örneği alınır ve içerisindeki AFP, HCG ve estriol seviyeleri tespit edilir.
- AFP: Fetüsün ürettiği bir proteindir. Bu proteinin yüksek seviyeleri, nöral tüp kusurları veya fetüsün karnının kapanması hatası gibi potansiyel bazı kusurları gösterebilir.
- HGC: Plasenta tarafından üretilen bir hormondur. Düşük düzeyler, olası düşük veya ektopik hamilelik dahil, gebelikle ilgili olası sorunları gösterebilir. Yüksek HGC seviyeleri, molar gebeliği veya iki veya daha fazla çocuğu olan çoklu gebeliği gösterebilir.
- Estriol: Hem fetüsten, hem de plasentadan çıkan bir östrojendir. Düşük estriol düzeyleri, özellikle düşük AFP seviyeleri ve yüksek HGC seviyeleri ile eşleştirildiğinde, Down sendromlu bir bebeğe sahip olma riskini gösterebilir.
Anormal Seviyeler
Bu maddelerin (Afp, hCG ve estriol) anormal seviyeleri aşağıdakilerin varlığına işaret edebilir:
- Spina bifida ve anensefali gibi nevral tüp defektleri
- Birden fazla bebek sahibi olma, örneğin ikizler veya üçüzler
- Hamileliğin daha ileri aşamada olduğu ya da hiç de düşünülmediği bir yerde, uygun olmayan bir zaman çizelgesi
- Anormal seviyeler Down sendromu veya Edwards sendromunu da gösterebilir. Down sendromu fetüs 21. kromozomun ek bir kopyasını çıkardığında oluşur. Tıbbi problemlere ve bazı durumlarda öğrenme güçlüklerine neden olabilir.
Edwards sendromu kapsamlı tıbbi komplikasyonlarla sonuçlanabilir. Bunlar doğumdan sonraki ilk aylarda ve yıllarda hayati tehlike oluşturuyor. Trisomi 18 Vakfı’na göre, bu durumdaki fetüslerin yalnızca yüzde 50’si doğumdan sonra sağ kalabiliyor.
Üçlü Tarama Testinden Kimler Yararlanabilir?
Üçlü tarama testleri, muhtemel ebeveynlerin seçenekleri hazırlamasına ve değerlendirmesine yardımcı olur. Ayrıca, doktorları, diğer komplikasyon bulguları için fetüsü daha yakından izlemeleri konusunda uyarırlar. Test çoğunlukla şu kadınlar için önerilir:
- 35 yaşında veya daha büyük anne adayları
- Bir ailede doğum kusurları geçmişi varsa
- Şeker hastalığınız varsa ve insülin kullanıyorsanız
- Anne adayı yüksek radyasyon seviyelerine maruz kalmışsa
- Anne hamilelik sırasında viral bir enfeksiyon geçirdiyse
Üçlü Tarama Testi İçin Ne Gibi Hazırlıklar Yapılmalıdır?
Genel olarak kadınların üçlü tarama testine hazırlanması gerekmez. Önceden yemek yememek ya da sıvı tüketmemek gibi gereksinimleri yoktur. Dahası, üçlü tarama testi ile ilgili herhangi bir risk yoktur.
Üçlü Tarama Testi Nasıl Uygulanır?
Üçlü tarama testi bir hastanede, klinikte, doktor ofisinde veya laboratuvarda yapılır. İşlem diğer kan testlerine benzer.
Bir doktor, hemşire veya laboratuvar teknisyeni, iğneyi sokacakları deriyi temizler. Bir damarı daha erişilebilir hale getirmek için kolunuza muhtemelen bir lastik bant veya başka bir sıkıştırma cihazı yerleştirirler. Sağlık uzmanı daha sonra kan çekmek için iğneyi batırır ve şişe dolduğunda çıkarır. O alanı bir pamuklu çubukla veya diğer steril maddelerle temizlerler ve yaranın üzerine bir bandaj koyarlar. Daha sonra kan, değerlendirilmesi için bir laboratuvara gönderilir. Üçlü tarama testleri için hiçbir yan etki yoktur. Kan almak için kullanılan iğne nedeniyle hafif rahatsızlık hissedebilirsiniz, ancak hızla azalacaktır.
Üçlü Tarama Testinin Faydaları Nelerdir?
Üçlü tarama testi, herhangi bir gebelikle ilgili olası komplikasyonları ve aynı zamanda birden fazla fetüsün varlığını gösterebilir. Bu ebeveynlerin doğum için hazırlanmasına yardımcı olur. Tüm test sonuçları normalse, anne ve baba, genetik bir bozukluğu olan bir çocuğa sahip olma olasılığının düşük olduğunu öğrenmiş olur.
Üçlü Tarama Testinin Sonuçları Nedir?
Üçlü tarama testinin sonuçları Down sendromu veya spina bifida gibi genetik bir bozukluğa sahip bir bebeğin olma ihtimalini gösterir. Test sonuçları sapmayacak diye bir kural yoktur. Sadece bir olasılığı gösterirler ve ek test için bir gösterge olabilirler.
Doktorlar sıklıkla test sonuçlarını etkileyebilecek birkaç başka faktörü düşünürler. Bunlar arasında şunlar bulunur:
- Anne adayının ağırlığı, kilosu
- Anne adayının etnik kökeni
- Annenin yaşı
- Annenin şeker hastalığı olup olmadığı
- Annenin hamilelik süresi
- Çoklu gebelik yaşamış olup olmadığı
Üçlü Tarama Testinden Sonraki Adımlar Nasıl Olacak?
Üçlü tarama testinde negatif göstergeler alan ebeveynler, daha sonra hangi eylemleri yapacaklarına karar vermelidir. Anormal sonuçlar söz konusuysa da, bunlar mutlaka endişelenilecek bir şey olduğu anlamına gelmez. Bunun yerine, endişeyle ilgili daha fazla test veya durumu izlemek gerekli teşhisler için iyi bir göstergedir.
Anormal sonuçlar olması durumunda amniyosentez testi yapılabilir. Bu testte, amniyotik sıvı örneği, uterustan ince, içi boş bir iğne ile alınır. Bu test, genetik durumları ve fetal enfeksiyonları tespit etmede yardımcı olabilir.
Sonuçlarınızda yüksek AFP seviyeleri gösteriyorsanız, doktorunuz muhtemelen fetal kafatası ve omurganın sinir tüpü kusurlarını incelemek için ayrıntılı ultrason çekilmesi talimatı verecektir. Ultrasonlar fetüsün yaşını ve bir kadının taşıdığı fetüs sayısını belirlemeye de yardımcı olabilir.
Doktor bey 3 lu tarama testi yaptirdim. Yalniz sonuclari henuz doktora gosteremedim. Ve aklima takildi\r\nUe3 1.141\r\nAfp 31. 8\r\nHcg 18262\r\nDegerlerim boyle ama internet arastrmamda bu sonuclarin ne anlama geldigini anlayamdm. Ilk gebelik yas 23 ve 18+1 haftalik hamileyim. Donus yaparsaniz cok mutlu olurum.