Gebelik için kendinizi hazır hissediyorsunuz. O halde tebrikler! Bebek sahibi olmayı denemenin kararını vermek, hayatınızdaki önemli eşiklerden bir tanesidir. Peki ama vücudunuz gebelik için hazır mı? Önümüzdeki ay içerisinde kendinizi gebeliğe hazırlamak için yapabileceklerinizin bir listesini aşağıda bulabilirsiniz.
Vücudu Gebeliğe Hazırlamanın İlk Haftası
Birinci gün: Doğum kontrolünü bırakın
Gebe kalmak istiyorsanız, kullandığınız doğum kontrol yöntemlerini bırakmanız gerekir. Doğum kontrol hapı gibi bazı doğum kontrol yöntemlerini bıraktıktan hemen sonra gebe kalmanız mümkün olabilmektedir. Hatta kadınların çoğu, doğum kontrol hapı kullanmayı bıraktıktan sonra iki hafta içinde ilk adet dönemlerini yaşamaktadır. Adet görmeye başladıysanız, o halde gebe kalmak için denemelere başlayabilirsiniz. Bazı kadınların gebe kalması hemen gerçekleşirken bazılarında ise bu süre birkaç aya çıkabilmektedir.
İkinci gün: Multivitamin kullanmaya başlayın
Gebelikte, vücudun besin depoları kullanılır. Bu nedenle besin eksiklikleriniz varsa bunları tamamlamak için multivitamin takviyeleri almaya başlayabilirsiniz. Hatta gebelik boyunca ihtiyacınız olan besinlere sahip olmanız için tasarlanan prenatal vitaminler kullanmanız daha iyi olacaktır. Gebeliğin erken dönemlerinde besin açısından eksiklik yaşamamanız için prenatal vitaminleri şimdiden kullanmaya başlamalısınız. Ayrıca bu dönemde size en iyi gelen markaları deneme fırsatınız da olacaktır.
Üçüncü gün: Folik asit alın
Prenatal vitamine ek olarak folik asit ya da folat takviyesi almanız, gebeliğin erken dönemlerinde nöral tüp defektlerini önlemek açısından faydalı olacaktır. Günlük olarak en az 400 ila 800 mikrogram folik asit takviyesi aldığınızdan emin olun. Reçetesiz olarak satılan prenatal vitaminlerin çoğunda folik asit bulunmaktadır. Bu nedenle aldığınız vitaminin etiketini okumayı unutmayın. Gebe kaldığınız zaman ise doktorunuz, daha yüksek içeriğe sahip bir prenatal vitamin reçete edebilir.
Dördüncü gün: İyi beslenmeye başlayın
Sağlıklı ve dengeli bir beslenme düzenine sahip olarak da vitaminlerin ve minerallerin çoğunu alabilirsiniz. İşlenmiş gıdalar yerine işlenmemiş gıdalar tercih etmeyi ihmal etmeyin. Ekonomik durumunuz elveriyorsa toksinlere maruz kalmanızı azaltmak için daha fazla organik meyve ve sebze yemeyi düşünebilirsiniz.
Beşinci gün: Egzersiz yapın
Gebeliğe hazırlanmak için vücudunuzu en az 4-5 gün hareket ettirmeniz iyi olacaktır. En az 30 dakika orta düzeyde, haftada 150 dakika olacak şekilde egzersiz yapmayı hedefleyin. Evin hemen dışında yapabileceğiniz, hafif bir yürüyüş gibi bir egzersizle başlayabilirsiniz. Sadece 10-15 dakikayla başlayın ve gittikçe daha fazla dakika hedefleyin. Daha zorlayıcı bir şeyler istiyorsanız koşu, bisiklete binme ya da yokuş yukarı yürüyüş gibi şeyler yapabilirsiniz. Egzersizin, sağlık üzerinde sağladığı ek faydalardan da yararlanabilirsiniz. Halihazırda aktif bir insansanız, her hafta 150 ila 300 dakika arası hareket etmeyi deneyebilirsiniz.
Altıncı gün: Doktora gidin
Yıllık sağlık kontrolleri yaptırmanız, herhangi bir sağlık sorunu olması durumunda bu sorun ciddi bir hale gelmeden tespit edilmesini sağlar. Özellikle de gebelik için hazırlanırken bu kontroller önemli olmaktadır. Doktorunuz sizi muayene edecek ve kan testleri yaparak kolesterol seviyesi ve daha fazlasını kontrol edecektir. Doktor ziyaretiniz sırasında varsa diğer sağlık sorunlarınızla ilgili endişelerinizi de dile getirebilirsiniz.
Yedinci gün: Aşılarınızı kontrol ettirin
Doktorunuzu ziyaret ettiğinizde zamanını kaçırmış olabileceğiniz aşılarınızın kontrolünü de sağlayabilirsiniz. Aşılar, hem sizin sağlığınızı hem de bebeğinizin sağlığını korumaları açısından önemlidirler.
Vücudu Gebeliğe Hazırlamanın İkinci Haftası
Sekizinci gün: Gebelik öncesi ziyaretinizi planlayın
Çeşitli faktörlere bağlı olarak (yaş, doğurganlıkla ilgili geçmiş sorunlar vs.), gebe kalmadan önce jinekoloğunuzu ziyaret etmek isteyebilirsiniz. Bu muayenenin bazı yönleri, daha önce genel olarak yaptırdığınız kontrol ile bazı ortak noktalar taşıyabilir. Bu nedenle özellikle doğurganlıkla ilgili sorularınız varsa doktorunuza sormayı unutmayın. Doktorunuza, cinsel yolla bulaşan hastalıklardan gebeliğe hazırlıkta gerekli olan testlere kadar aklınızda olan tüm soruları sorabilirsiniz.
Dokuzuncu gün: Adet döngünüzü takip edin
İster doğum kontrol yöntemi kullanıyor ister de kullanmıyor olun, adet döneminizi yakından takip etmenizin zamanı geldi. En doğurgan olduğunuz zamanları belirlemek, daha hızlı gebe kalmanıza yardımcı olacaktır. Bununla birlikte adet döngülerinizi daha iyi anlamanız, yanlış olan bir şeyler varsa onları anlamanıza da yardımcı olacaktır. Adet döngünüzü anlamak için öncelikle ne zaman adet gördüğünüzü ve adetinizin ne zaman bittiğini takip ederek adet döngülerinizin uzunluğunu belirlemelisiniz. Ayrıca düzensiz kanamalar ve lekelenmeler varsa bunları da kaydedin. Ortalama bir adet döngüsünün uzunluğu 28 gün civarında olsa da 21-35 gün arasındaki uzunluklar da normal olarak kabul edilmektedir. Adet dönemlerinizi kendiniz kaydedebileceğiniz gibi yardımcı olacak çeşitli telefon uygulamaları da bulabilirsiniz.
Onuncu gün: Toksinlere maruz kalmanızı azaltın
Yüksek miktarda toksinlere maruz kalmak, gelişmekte olan bebek için tehlikeli olabilmektedir. Toksinlere daha az maruz kalmak için şunları yapabilirsiniz:
- Yapay kokulardan kaçının
- Bisfenol-A (BPA) içermeyen ürünler tercih edin
- Ev ve kişisel bakım ürünlerinin kimyasal bulundurmayanları tercih edin
- Bazı güzellik işlemlerini yaptırmayın
Bugünden başlayarak yapabileceğiniz şeyler arasında şunlar bulunmaktadır:
- Su ve sirke kullanarak kendi ev temizleyicinizi yapın
- Organik gıdalar tüketin
- Kokusuz çamaşır deterjanları kullanın
- Paraben, sodyum laureth sülfat ve cıva içeren makyaj malzemelerinizi atın
- BPA içerebilecek konserve gıdalar yerine taze gıdalar tercih edin
On birinci gün: Stresi azaltmayı deneyin
Stresi rahatlatma yollar bulmak, gebelik boyunca ve bebeğinizin yaşantısının ilk bir yılında çok önemlidir. Stresli mi hissediyorsunuz? Rahatlatıcı bir yürüyüş yapın, derin nefes alma egzersizleri uygulayın ya da sizi neşelendirecek başka şeyler yapın.
On ikinci gün: Yoga yapmayı deneyin
Yoganın, doğurganlık üzerinde çeşitli faydaları bulunmaktadır. Düzenli olarak yoga yapmak, gebe kalma sürecinizle ilgili duygularınız ve kaygılarınızda yardımcı olabilir. Ayrıca gebeliğe hazırlık için vücudunuzu güçlendirebilir ve esnetebilirsiniz.
On üçüncü gün: Dişçinizi ziyaret edin
Sağlık kontrollerinizi yaptırırken dişlerinizi ihmal etmemelisiniz. Gebelik sırasında salgılanan hormonlar, diş etlerinizi ve dişlerinizi etkileyebilir. Gebelikten önce iyi diş fırçalama alışkanlıklara sahip olmanız, gebelikte yaşanan diş eti iltihapları ile çürükleri önlemenize yardımcı olacaktır.
On dördüncü gün: Sigarayı, alkolü ve diğer maddeleri bırakın
Sigara içmek, madde kullanmak ve alkol tüketmek, doğmamış bebeği çeşitli şekillerde etkileyebilmektedir. Sigara içmek, bebeğinizin zararlı kimyasallara maruz kalmasına neden olur, kan akışını kısıtlar ve hatta erken doğuma yol açabilir. Alkol tüketimi ise bebeğin, fetal alkol sendromu açısından risk altında olmasına neden olacaktır. Yasa dışı maddelerin kullanımı ise doğum kusurlarına, düşüğe ve ölü doğuma neden olabilir.
On beşinci gün: İlişkiye girin
Gebe kalmak için ilişkiye girmeyi alışkanlık haline getirin. Cinsel ilişki, eşinizle aranızdaki ilişkiyi güçlendirmenize de yardımcı olacaktır. Doğurganlıkla ilgili sorunlarınız yoksa cinsel ilişkinin ne zaman gerçekleşmesi gerektiğiyle ilgili endişelenmenize gerek yoktur. Bunun yerine tüm adet döngünüz boyunca sık sık korunmasız cinsel ilişkiye girmeye çalışın.
Vücudu Gebeliğe Hazırlamanın Üçüncü Haftası
On altıncı gün: Sağlıklı kilonuza ulaşın
Vücut kitle indeksinizin kaç olduğunu biliyor musunuz? Doktorunuz, sağlık kontrolünüzü yaptırdığınız sırada vücut kitle indeksinizi hesaplamanıza yardımcı olacaktır. Vücut kitle indeksiniz, aşırı kilolu ya da obez kategorisinde yer alıyorsa doktorunuzla nasıl kilo verebileceğiniz hakkında konuşabilirsiniz. Vücut kitle indeksiniz, aşırı zayıf kategorisinde yer alıyorsa yine doktorunuzla konuşmanız gerekir.
On yedinci gün: Ailenizin sağlık geçmişini araştırın
Bebeğinizin sağlığı, ailenizde yer alan genetik faktörlerden de etkilenecektir. Gebe kalmadan önce ailenize ya da akrabalarınıza herhangi bir genetik sorun olup olmadıklarını sorun. Aynı şeyi, eşiniz için de yapmanız gerekir. Bir sağlık sorunu keşfetmeniz durumunda genetik danışmanla görüşerek endişelerinizi dile getirebilir ve gerekli testleri yaptırabilirsiniz.
On sekizinci gün: Doktorunuzla, aldığınız ilaçları konuşun
Almakta olduğunuz tedaviler, ilaçlar ve başka takviyeler varsa doktorunuzla konuşarak gebe kalmaya çalıştığınızı söylemelisiniz. Kullandığınız ilaçlardan bazıları, gebelik sırasında güvenli olmayabilir.
On dokuzuncu gün: Aile içi şiddet yaşıyorsanız yardım alın
Sizin sağlığınıza ve bebeğinizin sağlığına zarar verebilecek şiddet olayları ile karşı karşıyaysanız polisi ve ilgili diğer kurumları arayarak yardım istemeyi ihmal etmeyin.
Yirminci gün: İyi uyuyun
Pek çok ebeveyn, bebeklerini eve getirdikten sonra günlerce uyuyamayacakları hakkında endişelenir. Ancak gebelik sırasında da uyku çok önemlidir. Bu nedenle fırsat bulduğunuz zaman uyumayı deneyin.
Yirmi birinci gün: Kafein tüketiminizi kısıtlayın
Çok fazla kahve ya da kafein tüketiyor musunuz? Gebe kadınlar için ortalama olarak 350 ml kahve tüketimi önerilmektedir. Bu miktardan daha fazla kahve tüketiyorsanız, tüketiminizi yavaş yavaş azaltmayı deneyin.
Yirmi ikinci gün: Su için
Vücudunuzun yüzde 60’ı sudan oluşmaktadır. Sağlığınızın en iyi durumda olması için su içmeyi ihmal etmeyin. Kadınların her gün en az 9 bardak su içmeleri gerekir. Gebe kaldığınızda bu miktarı arttırmak isteyebilirsiniz. Tüketmeniz gereken su miktarından emin olmak için doktorunuzla konuşabilirsiniz.
Yirmi üçüncü gün: Nasıl gebe kalındığını anlayın
Gebe kalma şansınızı arttırmak için temel şeyler hakkında bilgiler edinin. Öncelikle doğurganlık penceresi sırasında ilişkiye girmelisiniz; bu sayede sperm ile yumurta bir araya gelebilir. Sperm ile yumurta bir araya geldikten sonra döllenmiş olan yumurta, fallop tüplerine ilerler ve gebeliğin gerçekleşmesi için rahme tutunması gerekir. Döllenmiş yumurtaların yarısı tutunmamakta ve adet kanaması ile birlikte atılmaktadır.
Vücudu Gebeliğe Hazırlamanın Dördüncü Haftası
Yirmi dördüncü gün: Eşinizin muayene olmasını sağlayın
Sağlıklı bir gebelik, genelde kadına bağlı olsa da erkeğin de kontrolden geçmesi faydalı olacaktır. Doğurganlık vakalarının yaklaşık yüzde 30’u, erkekten gelen kısırlık sorunlarından kaynaklanmaktadır. Bu nedenle eşinizin şunları yaptığından emin olun:
- Genel sağlık muayenesi
- İyi beslenme
- Egzersiz
- Sigarayı ve yasa dışı maddeleri bırakma
- Alkol kullanımını kısıtlama
Yirmi beşinci gün: Bağışıklık sisteminizi güçlendirin
Gebelik boyunca nezle, grip ve diğer hastalıklara yakalanma ihtimaliniz artar. Antioksidan, C vitamini ve diğer besinler yönünden zengin bir beslenme düzenine sahip olarak bağışıklık sisteminize yardımcı olabilirsiniz.
Yirmi altıncı gün: Yapmanız ve yapmamanız gerekenleri öğrenin
Gebelik sırasında yapılması güvenli olan ve olmayan pek çok şey duyacaksınız. Bunlardan bazılarının bilimsel dayanakları bulunmamaktadır. Bazıları ise gelişmekte olan bebeğinizin sağlığı için önemlidir. Örneğin, gebelikte kaçınmanız gereken bazı yiyecekler bulunmaktadır. Gebe kadınlar, diğer yetişkinlere kıyasla kirli gıdalardan listeria kapma riski daha fazla olmaktadır. Bu nedenle şu andan itibaren tükettiğiniz gıdaların etiketlerine bakarak pastörize edilmiş olduklarından emin olmalısınız.
Yirmi yedinci gün: İşinizde dikkatli olun
İşiniz, fiziksel aktiviteler ya da bazı riskli hareketler gerektiriyor olabilir. Ancak ağır kaldırmak, uzun süreler ayakta durmak ve eğilmek gibi şeyler adet dönemleriyle ilgili sorunlar, kısırlık sorunları ya da düşük gibi sorunlara yol açabilmektedir. Bu nedenle doktorunuzdan, işinizdeki durumlarla ilgili öneriler alın. Gebe kaldığınız zaman yerden ağır eşyalar kaldırmak, başınızın üstünde bir şey taşımak ve sürekli olarak eğilmek gibi şeylerden uzak durmak isteyebilirsiniz.
Yirmi sekizinci gün: Çılgın bir şeyler yapın
Gebe kaldığınız zaman siz ve bebeğiniz için güvenli olmayacak çok sayıda aktiviteden kaçınmanız gerekecektir. Dalış yapmak ya da hız trenine binmek istiyorsanız, bunları gebe kalmadan önce yapmalısınız. Ekstrem aktivitelerden kaynaklanan ani başlangıçlar, duraklamalar ya da diğer sarsıcı hareketler, plasental abrupsiyona neden olabilmektedir.
Yirmi dokuzuncu gün: Sağlık sigortanızı kontrol edin
Gebe kalmadan önce sağlık sigortanızın neleri karşıladığını bilmeniz önemlidir. Hem gebeliğiniz sırasında gerçekleştireceğiniz doktor ziyaretleri hem de doğum sırasında gerçekleşecek prosedürlerde olmak üzere sigortanızın neleri kapsadığını bilmeniz faydalı olacaktır.
Otuzuncu gün: İletişim kurun
Gebe kalmaya çalışırken ilk birkaç döngüde gebelik elde edebileceğiniz gibi gebelik için daha uzun süreler beklemeniz de gerekebilir. Gebe kalmadan önce eşinize karşı açık ve dürüst olduğunuzdan emin olun. Herhangi bir sorununuz varsa bunlar hakkında konuşmanız, bebeğinizi beklerken eşinizle olan ilişkinizin sağlıklı olmasına yardımcı olacaktır.
Sonuç Olarak
Ailenize yeni bir üye eklemek istiyorsanız, düşünmeniz gereken çok fazla şey bulunmaktadır. Ancak çok az bir hazırlık ile sağlıklı bir gebelik sürecine başlayabilirsiniz.