Yerleşme Kanamasından Kaç Gün Sonra Test Yapmak Gerekir?
Yerleşme kanaması, döllenen yumurtanın rahim duvarına tutunmasıyla birlikte görülen bir kanamadır. Bu kanaması gebeliğin doğal bir parçası olmakla birlikte bazen adet kanaması ile karıştırılabilmektedir. Bununla birlikte yerleşme kanaması, adet kanamasına göre çok daha hafif olmaktadır.
Gebeliğin en erken belirtilerinden biri olan yerleşme kanamasının tam olarak ne olduğunu, nasıl olduğunu, kaç gün sürdüğünü, kaç gün sonra test yapmanız gerektiğini ve yerleşme kanamasına dair merak ettiğiniz diğer soruların tüm cevaplarını bu yazıda okuyabilirsiniz.
Yerleşme Kanaması Nedir?
Yerleşme kanaması, döllenmeden sonra 7 ila 14 gün sonra gerçekleşen bir kanamadır. Bu kanamanın nedeni, döllenmiş yumurtanın rahim duvarına tutunmasından kaynaklanmaktadır.
Adet döngüsü içerisinde yumurtlama gerçekleştikten sonra yumurta ve spermin fallop tüplerinden birinde bir araya gelmesiyle birlikte embriyo oluşur. Embriyo bölünmeye ve gelişmeye başladıktan sonra rahim içi tabaka değişmeye başlar. Adet döngüsü boyunca kalınlaşan bu tabaka, embriyonun oluşmasıyla birlikte gelişmeye devam eder.
Döllenme gerçekleştikten 5-6 gün sonra embriyo fallop tüpünden aşağı inerek rahme ulaşır. Bu aşamada embriyo daha fazla besine ihtiyaç duyar ve rahim içi tabakaya tutunur. Embriyonun tutunmasıyla birlikte kan damarlarında ufak hasarlar meydana gelebilir. Bu durum gebelikle ilgili herhangi bir soruna yol açmamakla birlikte bazı kadınlarda yerleşme kanamasına neden olabilir.
Yerleşme Kanaması Nasıl Olur?
Yerleşme kanaması, gebeliğin ilk belirtilerinden bir tanesidir. Yerleşme kanaması, kısa süreli bir kanama olmakla birlikte beraberinde şu belirtiler görülebilir:
- Baş ağrısı
- Göğüslerde hassasiyet
- Şişkinlik veya mide bulantısı
- Yorgunluk
Yerleşme kanamasının rengi, pembe ila koyu kahverengi olabilir. Adet kanaması gibi yoğun olmayan bu kanama genelde lekelenme şeklindedir. Yerleşme kanaması, adet kanamasından çok vajinal akıntıya benzediği için kanın rengi açık kırmızıysa veya içerisinde kan pıhtıları varsa kanamanın nedeni adet dönemi veya başka bir sorun olabilir.
Yerleşme Kanaması Ne Kadar Sürer?
Yerleşme kanaması genellikle birkaç saat ila birkaç gün sürmektedir. Ancak bazı kadınlarda bu kanama yedi güne kadar lekelenme şeklinde devam edebilmektedir.
Yerleşme sırasında karında hafif sancı ve ağrı olabildiği için yerleşme kanaması, adet kanaması ile karıştırılabilmektedir. Ancak yerleşme kanaması, adet kanaması kadar uzun sürmediği gibi şiddeti de fazla olmamaktadır.
Gebeliğin erken dönemlerinde görülen bu kanama çoğunlukla endişe verici bir nedenden kaynaklanmamaktadır. Bununla birlikte gebelikteki kanama ve lekelenmelere dikkat etmek gerekmektedir. Özellikle şiddeti artan bir kanama ile karşılaşmanız durumunda bir an önce doktora gitmeniz önemlidir.
Yerleşme Kanamasından Kaç Gün Sonra Test Yapılır?
Gebelik testi genelde yerleşme kanamasından sonra değil, adet geciktikten sonra yapılmaktadır. Kadınların hepsinde yerleşme kanaması görülmediği için gebelik testini yapmak için en doğru zaman, adet geciktikten birkaç gün sonrasıdır.
Adetiniz geciktikten sonra eczaneden satın alabileceğiniz idrarda gebelik testlerini yapabilirsiniz. Bu testler, kandaki hCG hormonunu tespit ederek çalıştığı için gebeliğin erken dönemlerinde test yapılması, yalancı negatif sonuç alınmasına neden olabilir. Bu nedenle gebelik testini adet geciktikten sonra yapmak gerekir. Adetiniz geciktikten sonra test yaptığınızda negatif sonuç almanıza rağmen gebe olabileceğinizi düşünüyorsanız, birkaç gün sonra testi tekrarlayabilirsiniz.
Gebeliği tespit etmenin bir diğer yolu ise kanda gebelik testi yaptırmaktır. Kanda gebelik testleri, idrarda gebelik testlerine göre daha erken doğru sonuç vermektedir. Hastanelerde yaptırabileceğiniz kanda gebelik testinden en doğru sonucu elde etmek için adetiniz gecikene kadar beklemeniz önerilmektedir.
Yerleşme Kanamasından Önce Test Yapılır mı?
Gebelik testini yerleşme kanaması görüldükten hemen sonra yapmak dahi yalancı negatif sonuç almaya neden olabileceği için yerleşme kanamasından önce test yapmamak gerekir. Bu nedenle yerleşme kanamasının üstünden birkaç gün geçtikten sonra test yapmanız daha iyi olacaktır. Bununla birlikte bazı kadınlarda yerleşme kanaması görülmediği için gebelik testini adet geciktikten sonra yapmak en iyisidir.
Gebe kalındıysa yumurtlamadan yaklaşık bir hafta sonrası kandaki hCG seviyesi 5 mUI/ML’den daha düşük olabilir. Normalde adet görülmesi gereken tarihte ise hCG seviyeleri 10 ila 700 mUI/ML arasında olabilir. Evde yapılan gebelik testleri hCG’yi genelde 20 mUI/ML’nin üzerine ulaştığında tespit edebilmektedir.
Gebelik testini ne kadar erken yaparsanız, yanlış sonuç alma ihtimaliniz o kadar artacaktır. Bu nedenle vücudunuzda gebelik testinin tespit edebileceği seviyelerde hCG üretilmesi için beklemeniz gerekir. Adetinizin gecikmesini beklemeyip test yaptıysanız ve negatif sonuç aldıysanız, adetiniz geciktikten sonra birkaç gün aralıklarla tekrar test yapmayı ihmal etmeyin.
Yerleşme Kanamasından Sonra Ne Olur?
Yerleşme kanaması genelde birkaç gün süren hafif bir kanamadır ve kendi kendine geçtiği için bir şey yapmanızı gerektirmemektedir. Yerleşme kanamasıyla birlikte veya daha sonrasında ise diğer gebelik belirtilerini yaşamaya başlayabilirsiniz.
Gebeliğin başlarında görülen belirtiler arasında şunlar bulunmaktadır:
Adet gecikmesi
Adet kanaması, gebelik için hazırlanan rahim içi tabakanın atılması için gerçekleştiğinden dolayı gebelik boyunca adet görülmez. Bu nedenle gebe kaldıysanız karşılaşacağınız ilk belirtilerden biri, adet gecikmesi olacaktır.
Göğüslerde hassasiyet
Gebelikle birlikte hormonlarda yaşanan değişimler, göğüslerin daha hassas ve daha şişkin hale gelmesine neden olabilir. Vücudun hormonal değişimlere uyum sağlamasıyla birlikte göğüslerdeki hassasiyet genellikle azalma gösterir.
Mide bulantısı
Gebelikte en sık karşılaşılan belirtilerden bir tanesi mide bulantısıdır. Ancak mide bulantısı genellikle gebe kaldıktan birkaç ay sonra başlamaktadır. Bununla birlikte bazı kadınlar daha erken dönemde mide bulantısı yaşayabildiği gibi bazıları ise hiç mide bulantısı hissetmemektedir.
İdrara çıkma sıklığında artış
Gebelikte idrara çıkma sıklığında artış olması normaldir. Gebelik sırasında vücuttaki kan hacmi arttığından dolayı böbreklerin daha fazla sıvı işlemesi nedeniyle mesane daha sık bir şekilde dolmaktadır.
Yorgunluk
Gebelikte yorgunluğun nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte hormonlarda meydana gelen değişimlerin yorgunluğa neden olduğu düşünülmektedir. Özellikle ilk trimesterde artış gösteren yorgunluk genellikle ikinci trimesterde geçmektedir.
Gebelikte en sık rastlanan belirtiler yukarıdakiler olmakla birlikte ruh halinde değişimler, şişkinlik, sancı, kabızlık, aşerme ve burun tıkanıklığı gibi belirtilere de rastlanabilmektedir.