Adet düzensizliğiniz varsa, altta yatan problemi belirlemek için test yaptırmanız gerekebilir.
Anormal adet kanaması geçiriyorsanız, doktorunuz muhtemelen bazı testlerden geçmenizi tavsiye edecektir. Kan ve idrar örnekleri toplanabilir ve pelvik organlarınız incelenebilir. Testin neleri içerdiğini bilmek, duyacağınız endişenin azalmasına yardımcı olabilir.
Aşağıdaki listede yer alan testlerin hepsinin yapılmasına gerek olmayabilir. Özellikle kan testleri ve fizik muayene ile başlanır, daha sonra görüntüleme, radyoloji ve biyopsi ile devam edilir. Bilinen bir kanama bozukluğunuz varsa, doktorunuza söylemeniz önemlidir, böylece bir testten kaynaklanan kanamanın özellikle biyopsi durumunda iyi kontrol edilmesini sağlamak için uygun önlem alınır.
Pelvik muayene
Pelvik muayene, doktorunuzun pelvik organlarınızı muayene etmesini sağlar. Rahim, yumurtalık ve serviksin konumu ve büyüklüğü de değerlendirilebilir. Vulvayı, vajinayı ve serviksinizi görsel olarak inceledikten sonra, doktorunuz vajinanın içine parmak ile bakabilir, diğer elini ise karnınızın alt kısmına basmak için kullanır. Doktor rahim ve yumurtalıklarınızı bulabilir ve hissedebilir. Herhangi bir sıra dışı olgu veya ağrılı kanama tanımlanabilir.
Rektal-vajinal muayene
Yumurtalıklarınızı ve rahminizin bağlarını hissetmek için bir rekto-vajinal muayene kullanılabilir. Pelvisinizdeki derin dokuları hissetmek için rektumunuza ve vajinanıza parmak ile bakılır. Bu, doktorun uterusun arkasındaki ve vajinanın alt duvarlarındaki anormallikleri hissetmesini sağlar.
Pelvik ultrason
Pelvik ultrason uterus, serviks, fallop tüpleri, yumurtalıklar ve mesane dahil olmak üzere alt pelvisteki organları görmek için kullanılır. Prosedür, karnınıza yerleştirilen küçük bir cihazdan yayılan ses dalgalarını kullanır. Ses dalgalarının daha iyi ilerlemesine yardımcı olmak için cildinize bir jel uygulanır. Bazen rahim daha iyi görülsün diye vajina (transvajinal ultrason) veya rektum (rektal ultrason) içerden bakılır. Pelvik ultrason adet düzensizliği tanısında yardımcı olabilir ve uterusun çeperini görüntülemek için kullanılabilir. Ultrasonda radyasyon yoktur.
Transvajinal ultrason
Transvajinal ultrason uterus, serviks, yumurtalık, fallop tüpleri ve pelvik alan dahil olmak üzere dişi üreme organlarının görüntülerini sağlamak için ses dalgalarını kullanır. Vajinaya yaklaşık 5 cm’lik bir aparat yerleştirilir.
Histeroskopi
Bu prosedür doktorunuzun rahmin içini, histeroskop adı verilen bir alet kullanarak görmesini sağlar. Histeroskop, vajinanın içine, rahim ağzına ve rahminize yerleştirilen bir kamera ve ucunda ışık bulunan ince bir alettir. Görüntü, ekrana iletilir ve doktorunuzun rahmin zarını görmesini ve biyopsi almasını veya küçük polipleri çıkarmasını sağlar. Bu işlem genellikle bir muayenehanede veya ameliyathanede yapılır.
Histerosalpingografi (HSG)
Uterus ve fallop tüplerinize özel bir boya verilip daha sonra bir röntgen çekilmesini içeren testtir. Boya, vajinanın içine, rahim ağzından ve rahminize yerleştirilen küçük bir tüpten geçirilir. Bu test, rahim içinde yapısal anormallikler (örneğin; fibroidler, polipler) olup olmadığını gösterebilir. Ayrıca fallop tüplerinin açık mı yoksa tıkalı mı olduğunu görmek için kullanılır.
Sonohisterografi (SHG)
Bu prosedür aynı zamanda salin infüzyon sonografi olarak da adlandırılır. Transvajinal ultrasona çok benzerdir, ancak doktor ultrason işleminden önce rahminize az miktarda steril salin solüsyonu verecektir. Bu, uterus astarının daha iyi görüntülenmesine izin verir.
Manyetik rezonans görüntüleme (MRG-MRI)
MRI, vücudun iç yapılarının son derece ayrıntılı görüntülerini üretmek için güçlü bir manyetik alan kullanan, manyetik rezonans görüntülemedir. MRI, fibroid, polip, endometriyoz ve adenomyoz gibi ağır adet kanamasının yapısal nedenlerinin birçoğunun teşhis edilmesine yardımcı olmak için kullanılabilir.
Pap smear
Bu testte, servikal hücrelerden bir örnek alınır ve potansiyel olarak kanserli hücrelerin varlığı için incelenir. Doktorunuz vajinayı spekulum adı verilen bir cihazla açacak ve serviksinizden bir hücre örneği almak için küçük bir plastik spatula ve küçük bir fırça kullanacaktır. Bu işlem sırasında kramp yaşayabilirsiniz.
Endometrial biyopsi
Bu prosedür, endometriyumun sağlığını değerlendirmek için küçük bir doku numunesinin uterusun zarından çıkarılmasını içerir. Bunu yapmak için doktorunuz küçük bir emme tüpü kullanacaktır. Prosedür 10-15 dakika sürer ve bazen kramplara neden olabilir. Prosedürden sonra ayrıca vajinal kanama da görülebilir.
Kolonoskopi
Kolonoskop ince ve esnek bir hortumdur, kamerası ve ucunda bir ışık vardır. Rektumunuza yerleştirilir ve kolon ve ince bağırsağı görüntülemek için kullanılır. Görüntüler bir ekrana iletilir, böylece doktorunuz bağırsakların iç kısmını görebilir. Doktorunuz, kolonunuzda endometrial doku olup olmadığını görebilir. Bu işlem, nadiren de olsa, adet düzensizliğini teşhis etmek için kullanılabilir.
Sistoskopi
Sistoskop, ucunda kamera ve ışık bulunan incecik bir hortumdur. İdrar yolunuzdan girer mesanenize kadar yerleştirilir ve mesanenizin içinden aldığı görüntüyü, doktorunuzun görmesi için bir ekrana iletir. Doktorunuz mesanenizin içinde endometriyal doku olup olmadığını görebilir. Adet düzensizliği için nadiren gereklidir.
Adet döngünüzde herhangi bir şey değiştiyse, akış miktarı ve büyük kan pıhtıları gelip gelmediği de dahil olmak üzere, adet döneminizin başladığı ve bittiği zamanı kesin bir şekilde not almalısınız. Doktorunuz, ayrıca aşağıdakileri de içeren belirli testler isteyecektir:
- Anemi veya diğer tıbbi sorunları anlamak için kan testleri
- Enfeksiyon belirtisi aramak için vajinal kültür
- Rahim fibroidlerini, polip veya yumurtalık kistini kontrol etmek için pelvik ultrason muayenesi
Yapılan tüm testlerden elde edilen bulgular, farklı testlere gereksinim duyulmasına neden olabilir. Dolayısıyla, doktorunuz yukarıda belirtilmeyen testler de isteyebilir. Adet düzensizliği çok çeşitli nedenlerden meydana gelebilir. Bu nedenle, geniş bir tarama yaptırmanız gerekecektir. Bazen, adet düzensizliği yanında, varsa diğer belirtileri de doktorunuza bildirmeniz, sorunun erkenden teşhis edilmesine yardımcı olur. Bu nedenle, yaşadığınız her semptomu veya sorunu doktorunuza bildirdiğinizden emin olun.