Aylarca adet görmeden hamile kalabilir misiniz? Evet, mümkün ama ihtimalli değil. Eğer adet görmüyorsanız bu, jinekologunuzu görmek için iyi bir sebep olabilir. Bunun olabilmesi için bazı normal ve normal olmayan sebepler var. Adet görmemenizin sebebi ne olabilir? Hamile olup bunu fark etmeme ihtimaliniz var mı?
Adet görmenin hamilelikle ilgisi ne? Ve hamile kalmak istiyorsanız, doktor adet görmemenize rağmen gebe kalmanız için size nasıl yardımcı olabilir?
Adet ve Hamile Kalmak
Adet görmek bedeninizin üreme sisteminin en azından işlev göstermek için çaba gösterdiğinin görünür bir işaretidir. Bir adet döngüsünün sonunu işaret eder. Kadın üreme sistemi karmaşıktır ancak her ay olan bitenlere dair hızlı ve basit bir açıklama var:
- Aylık döngünün başında belli hormonlar yumurtalıklarınıza yumurta geliştirme emri verirler. Yumurta veya oosit, bir folikül içindedir. Folikül küçük bir baloncuk gibidir. İçinde sıvı, besinler ve olgunlaşmamış yumurta vardır.
- Döngünüzün ilk yarısında (12-14 gün civarı) hormonlar folikülü uyarırlar ve yumurta gelişir. Zamanla yumurta olgunluğa ulaşır.
- Döngünün orta yerinde (14. gün gibi) folikül yırtılır ve içindeki yumurta salınır. Buna yumurtlama denilir. Yumurta sadece 12-24 saat yaşar.
- Döngünüzün ikinci yarısında yumurtlamadan sonra progesteron hormonu rahim dokusunu döllenmiş yumurta için hazırlamayı tetikler. Rahmin dokusuna endometriyum adı verilir. Bu zamanda endometriyum yapılır, kalınlaşır ve fizyolojik yapısını embriyo için ayarlar.
Sonrasında olacaklar yumurtlamanın olduğu beş gün içinde cinsel ilişkiye girip girmemenize göre değişir. Eğer girdiyseniz, üreme sisteminde bekleyen bir sperm olabilir. Sperm kadın üreme sisteminde beş güne kadar yaşayabilir. Tam yumurtlama gününe denk gelen ilişki ve hatta bir gün sonrası bile gebeliğe yol açabilir. Sperm yumurtayı döllerse hamile kalırsınız.
Hamile kaldığınızda yumurta kendini yumurtlamadan 7-10 gün sonra rahim dokusuna yerleştirir. Bu bedeninizi gebeliğe hazırlamak üzere çeşitli hormonları tetikler.
Eğer gebe kalmazsanız, progesteron hormonu düşmeye başlar. Düşen düzeyler endometriyuma parçalanma ve kendini atma sinyali gönderir. İşte bu adet kanamanızdır.
Endometriyum atılırken, bedeniniz gelecek ayın yumurtlamasını tetikleyecek hormonlar salgılamaya başlar ama bunun için düzenli adet görmelisiniz. Adet bir döngünün sonunu ifade eder.
Eğer adet görürseniz, geçmiş iki haftada yumurtlamış olma ihtimaliniz yüksek ama kesin değil. Yumurtlamak, hamile kalmak için gereklidir. Eğer düzenli olarak adet görüyorsanız, muhtemelen düzenli olarak yumurtluyorsunuzdur.
Adet Görmeden Yumurtlamak
Eğer adet görmüyorsanız, muhtemelen düzenli olarak yumurtlamıyorsunuz. Bunun olmasının pek çok sebebi var. Ancak bu, önce adet görmeden aniden yumurtlayabileceğiniz anlamına gelmiyor.
Yukarıda dediğimiz gibi, adet bir döngünün sonudur. Eğer yumurtlama olursa ve gebe kalmazsanız adet görürsünüz. Fakat şu anda düzenli adet görmediğinizi varsayalım. Düzenli olarak adet görmeme sebebinize bağlı olarak bir anda adet döngünüz başlayabilir.
Döngünüzün sonu adet kanaması ile başlar ancak bedenin bir döngüye başladığını gösteren kesin bir işaret yoktur. Yumurtlayıp bunun farkında olmama ihtimaliniz var.
Sadece adet görürseniz veya doğurganlık aralığında cinsel ilişkiye girip hamile kalırsanız yumurtladığınızı bilebilirsiniz. Hamile olduğunuzu bir süre fark etmeyebilirsiniz ama adet de görmezsiniz.
Adet Görmüyor Olmanızın Sebepleri
Adet görmemeye tıpta amenore adı verilir. Pek çok sebebi olabilir.
Gebelik
Eğer geçmişte düzenli adetleriniz olduysa ama birden durdularsa gebe olabilirsiniz. Bu adet gecikmesinde aklınıza gelen muhtemelen ilk şey ve şimdiye çoktan gebelik testi yapmış olabilirsiniz.
Fakat gebelik testi negatif çıkarsa ne olur? Hala hamile olabilir misiniz? Evet. Bu sıradışı ancak hamile olup gebelik testinde negatif çıkmak mümkün. Onay için doktorunuzla görüşün ve aksi ispatlanana kadar hamileymişsiniz gibi davranın. (Örneğin alkollü içeceklerden uzak durun).
Emzirme
Bebek emzirmek adetin gelmesine engel olabilir. Emzirme sırasında adetsiz ne kadar zaman geçer? Bu ne kadar sık emzirdiğinize ve kişisel biyolojinize bağlı.
Doğum Kontrolü
Bazı doğum kontrol yöntemleri adetleri durdurabilirler. Doktorunuz ilacı yazarken muhtemelen bunun mümkün olduğunu söylemiştir.
Eğer gebe kalmak istiyorsanız, doğum kontrol ilacını almayı bıraktıktan ne kadar süre sonra adetlerin geri döneceği ilaç tercihine ve bedeninize bağlı. Bazı iğnelerde bu süre altı ayı bulabiliyor.
Diğer İlaçlar
Adetleri durdurabilen sadece doğum kontrol ilaçları değil. Psikiyatrik ilaçlar, kemoterapi, alerji ilaçları ve tansiyon hapları da adetleri durdurabilirler.
Obezite
Obezite en yaygın kısırlık sebeplerinden birisidir. Obez olan kadınlarda düzensiz adet görülebilir ve bazı vakalarda adetleri tamamen kesilebilir. Kilo vermek döngüyü tekrar başlatabilir.
Düşük Kilo
Obezitede çok fazla yağ hormon dengesini bozar. Çok az kiloya sahip olunduğunda ise az yağlanma döngüyü bozabilir. Eğer sorun buysa döngüyü başlatmak için kilo almak gerekir.
Egzersiz veya Beden Yağlarının Düşük Olması
Kilosu normal olan bir sporcu olabilirsiniz ancak üreme döngüsünü kilo değil, yağ miktarı etkiler.
Sporcularda kas yüzdesi yüksektir ve beden yağlanması azdır. Bu da adet döngüsünün düzensiz olmasına sebep olabilir veya onu tamamen durdurabilir. Aşırı spor da adetlerin durmasına veya düzensizleşmesine sebep olabilir.
Stres
Stres bir iki adetin gecikmesine sebep olabilir ancak döngünün aylar boyunca durmasına sebep olma ihtimali düşüktür.
Polikistik Over Sendromu
Bu sendrom kadın kısırlığının en yaygın sebepleri arasındadır. POS’un primer belirtilerinden birisi düzensiz adetler veya adet yoksunluğudur.
Primer Over Yetersizliği
Düzensiz adetlere veya adet kesilmesine sebep olabilir. Bazen POY sahibi bireyler adet görmeden aylar ve yıllar geçirebilirler ve bir anda adet döngüsü tekrar başlayabilir. Buna erken menopoz adı da veriliyor ama doğru değil. Menopozdan sonra adet döngüsü tekrar başlamaz.
Hormonal Dengesizlikler
POS ve POY yumurtlama sorunlarına yol açabilirken, diğer hormonal dengesizlikler de bunu yapabilirler. Tiroid dengesizlikleri, endometriyoz, diyabet gibi başka hastalıklar ve hiperprolaktinemi adet sorunlarına yol açabilir.
Rahim Problemleri
Rahimde yapısal problemler veya rahim dokusu yaraları adetlerin düzensiz olmasına veya tamamen durmasına sebep olabilir. Bu kürtaj veya rahim ameliyatlarından sonra da olabilir.
Menopoz
Bu bazen adeti duran kadınların henüz daha yılları olsa da ilk korkuları arasındadır. Erken menopoz mümkün olsa da 45 yaşına gelene kadar menopozun bir sebep olma ihtimali düşük.
Hamile Kalmak İstiyorsanız
Doktorlar genelde bir yıl boyunca gebelik için çalışmanızı (35 yaşın üstündeyseniz 6 ay), ardından doğurganlık değerlendirmesine gelmenizi isterler. Fakat bu doğurganlık problemlerine dair işaret ve belirtileriniz varsa geçerli değildir. Buna amenore de dahil.
Eğer adet görmüyorsanız, kısırlıkla mücadele ediyor olabilirsiniz. Hem siz hem de partneriniz değerlendirilmelidir. Gebe kalmamanızın birden fazla sebebi olabilir ve erkek kısırlığı sandığınızdan daha yaygın.
Neden yumurtlamadığınıza ve diğer doğurganlık sorunlarının olup olmadığına bağlı olarak tedavi seçenekleri arasında yaşam tarzı değişiklikleri, kilo kaybı veya alımı veya ilaç değişimi uygulanabilir. Ayrıca doğurganlık tedavileri ve diğer hastalıkların tedavileri de gerekli olabilir.
Hamile Kalmak İstemiyorsanız
Eğer hamile kalmak istemiyorsanız, doğum kontrolü olarak adet görmemeye bakmamalısınız. Geçmişte kısırlık tanısı aldıysanız bile bu geçerli (doktor aksini söylemediği müddetçe).
Yukarıda bahsedildiği gibi, neden adet görmediğinize bağlı olarak yumurtlamanıza rağmen adet görmemeniz mümkün. En uygun doğum kontrolü için doktorunuza danışın.