Hamilelikte diş ve diş etlerine iyi bakmak sizin için çok önemli. Gebelik hormonal değişimlere sebep olur ve bunlar diş hastalıkları geliştirme riskini arttırırlar ve bunun sonucunda gelişen bebeğin sağlığı etkilenebilir.
Aşağıda gebelikten önce, gebelik sırasında ve sonrasında ağız sağlığını korumaya yardımcı olacak bazı ipuçları var.
Hamile Kalmadan Önce
Hamile kalmadan önce diş doktorunuzdan randevu almaya çalışın. Böylece dişleriniz profesyonel olarak temizlenebilir, diş eti dokusu dikkatle incelenebilir ve ağız sağlığı problemleriniz gebelikten önce tedavi edilebilirler.
Hamilelikte Ağız Bakımı
- Diş hekiminize hamile olduğunuzu söyleyin. Rutin ağız bakımı gebelikte herhangi bir anda yapılabilir. Acil işlemler de yapılabilirler. Ancak opsiyonel diş işlemleri doğum sonrasına kadar ertelenmeliler. Diş randevusu almadan önce doğum uzmanınıza bilgi verin ve size özel uyarıları-talimatları var mı bakın.
- Diş doktorunuza aldığınız tüm ilaçların adlarını ve dozlarını söyleyin. Buna doktorun yazdığı ilaç ve vitaminler ile doktorunuzun size özel verdiği bazı ilaçlar da dahildir. Diş hekiminiz bu bilgilere bağlı olarak diş tedavinizi düzenleyebilir.
- Diş röntgeni gebelikte uygulanabilir. Diş hekimi sizi ve bebeğinizi korumak için karın ve tiroid bölgesini korumak gibi önlemler alacaktır. Teknolojideki gelişimler röntgeni günümüzde geçmişe göre çok daha güvenli hale getirdiler.
- Hamile olduğunuz için diş hekimi randevunuzu atlamayın. Şimdi eskisinden daha fazla diş muayenesi gerekli çünkü gebelikteki hormonal değişimler sizi diş hastalıklarına daha yatkın hale getiriyor ve hassas hale gelen diş etleri daha kolayca kanayabilir hale geliyorlar. Gebelikte diş etlerinizdeki tüm değişimlere dikkat edin. Eğer diş etlerinde hassasiyet, kanama veya şişkinlik olursa, hemen diş hekiminizle görüşün.
- Ağız problemlerini önlemek için iyi bir ağız hijyenine sahip olmalısınız.
Sabah Bulantıları ile Başa Çıkmak
- Eğer sabah bulantıları dişlerinizi fırçalamanıza engel oluyorlarsa, gebelikte tatsız diş macunlarına geçiş yapın. Diş hekiminiz marka önerebilir.
- Eğer sabah bulantılarınız varsa ve sık sık kusuyorsanız, ağzınızı suyla yıkayın.
Dişleriniz ve Bebeğiniz İçin Doğru Beslenme
- Şekerli atıştırmalıklardan uzak durun. Tatlı isteği gebelikte yaygındır. Ancak ne kadar sık atıştırırsanız dişlerinizin o kadar bozulacağını unutmayın.
- Sağlıklı, dengeli bir beslenmeye sahip olun. Bebeğinizin ilk dişleri gebeliğinizin üçüncü ayında gelişmeye başlayacaktır. Sağlıklı beslenmede süt ürünleri, peynir ve yoğurt da bulunur ve bunlar temel mineraller için iyi kaynaklardır ve bebeğin gelişen dişlerine, diş etlerine ve kemiklerine iyi gelirler.
Bebeğiniz Olduktan Sonra
Eğer gebeliğinizde diş eti problemleri yaşadıysanız, doğumdan sonra hemen diş hekiminize görünün ve böylece tüm ağzınız muayene edilebilir ve gerekli tedaviler uygulanabilir.