Evde yapılan gebelik testlerini uygulamak biraz sinir bozucu olabilir, özellikle de sonuçlara güvenip güvenemeyeceğinizi bilmiyorken. Bu testleri nasıl ve ne zaman uygulayacağınızı bilmek önemli ve ayrıca evde test yapmanın bazı handikapları da var.
Evde Gebelik Testini ne Zaman Olmalı?
Pek çok gebelik testi, geciken adetin ilk günü kadar erken bir dönemde veya daha da erkenden sonuç verdiğini iddia ediyor. Fakat geciken adetin ilk gününden sonrasına kadar beklerseniz daha doğru sonuçlar alabilirsiniz.
Peki bu bekleyiş neden? Döllenmiş olan yumurta rahme yerleştikten sonra, plasenta oluşur ve HCG hormonunu salgılamaya başlar. Bu hormon kanınıza ve idrarınıza geçer.
Erken dönem gebelikte, HCG konsantrasyonu hızlıca artar, hatta iki üç günde bir iki katına çıkar. Evde gebelik testini ne kadar erken alırsanız, HCG’nin tespit edilmesi o kadar zor olur.
Ayrıca yumurtlama döneminizin de aydan aya değişebileceğini ve döllenmiş yumurtanın rahme farklı zamanlarda yerleşebileceğini de unutmamalısınız. Bu da HCG üretiminin zamanlamasını ve onun tespit zamanını değiştirebilir. Eğer adetleriniz düzensizse, ne zaman gelmesi gerektiğini yanlış hesaplama ihtimaliniz doğar.
Eğer gebelikte ne kadar ilerlemiş olduğunuzu bilmeniz gerektiği için en kısa sürede onu tespit etmeniz gerekiyorsa, sağlık kuruluşları ultrason, idrar testi veya kan testi ile HCG düzeylerinizin ölçümünü sağlayabilirler.
Evde Gebelik Testlerinin Farklı Türleri Var mı?
Çoğu testte idrar akışınıza bir çubuk tutarsınız veya idrarı biriktirip çubuğu içine yerleştirirsiniz. Bir kaç dakika sonra çubuk sonucu verir ve genelde artı veya eksi işareti, bir veya iki çizgi veya hamile/hamile değil yazısı vardır.
Sonuçları kontrol etmeden önce ne kadar beklemeniz gerektiğini testin talimatlarında görebilirsiniz ve bu genelde bir iki dakika olur. Çoğu testte bir kontrol işareti de vardır ve bu işaret sonuç kısmında görünür. Eğer işaret ortaya çıkmazsa, test doğru çalışmıyordur ve başka bir testi denemeniz gerekir.
Bazı evde hamilelik testleri diğerlerinden daha hassaslar. Yani positif sonuç için idrarda tespit edilmesi gereken HCG düzeyi bazılarında daha düşüktür.
Ayrıca testin son kullanma tarihini ve talimatlarını daima kontrol edin.
Evde Gebelik Testleri Ne Kadar Doğru Sonuç Veriyorlar?
Pek çok evde gebelik testi %99 doğru olduğunu iddia ediyor. Ancak yakın zamanda adeti gecikmiş olan kadınlarda bunların gebeliği tespit etme oranları değişiyor. Eğer negatif sonuç aldıysanız ancak hamile olduğunuzu düşünüyorsanız, adet gecikmesinden bir hafta sonra testi tekrar edin veya doktorunuzla görüşün.
İlaçlar Test Sonuçlarını Etkiler mi?
Doğurganlık ilaçları ve HCG içeren bazı diğer ilaçlar gebelik testinin sonucu etkileyebilirler. Ancak antibiyotikler ve doğum kontrol hapları gibi pek çok ilaç sonuçların doğruluğu üzerinde etkide bulunmaz.
Pozitif Sonuç Yanlış Olabilir mi?
Nadiren de olsa hamile olmadığınız halde yanlışlıkla pozitif sonuç alma ihtimaliniz var. Buna false pozitif adı verilir.
Eğer yakın zamanda döllenmiş yumurta rahim dokusuna yerleştikten sonra düştüyse veya HCG içeren bir doğurganlık ilacını aldıktan hemen sonra test olursanız bu yanlış pozitifler ortaya çıkabilirler. Ayrıca dış gebelik, menopoz ve yumurtalıklardaki problemler de yanlış sonuçlara sebep olabilirler.
Negatif Sonuçlar Yanlış Olabilirler mi?
Aslında hamile olmanıza rağmen evde gebelik testinden negatif sonuç almanız muhtemel. Buna false negatif adı veriliyor. Eğer şu koşullar varsa bu yanlış negatif sonuçları alabilirsiniz:
- Testi çok erken yapmak: Geciken adetten sonra ne kadar erken test yaparsanız, testin HCG’yi kontrol etmesi o kadar zorlaşır. En doğru sonuçlar için testi geciken adetten bir hafta sonra tekrar edin. Eğer o kadar zaman bekleyemiyorsanız, kan testi yaptırabilirsiniz.
- Sonuçları çok erken kontrol etmek: Testin işe yaraması için biraz bekleyin. Paketteki talimatlarda ne kadar beklemeniz gerektiği yazacaktır.
- Seyrek idrar kullanımı: En doğru sonuçlar için testi sabah ilk idrar üzerinde uygulayın. Sabah idrar en konsantre halinde olur.
Sonrasında Ne Olur?
Test sonuçlarınıza bağlı olarak aşağıdaki adımları atmayı düşünebilirsiniz:
- Test pozitif veya birden fazla test yapıp karma sonuçlar aldınız: Doktorunuzdan randevu alın. Gebeliğin onayı için kan testi veya ultrason uygulanabilir. Gebelik ne kadar erken onaylanırsa, o kadar erken kontrollere başlayabilirsiniz.
- Test negatif: Eğer adetiniz gelmiyorsa, bir kaç gün veya bir hafta içinde testi tekrarlayın. Özellikle de testi çok erken yaptıysanız buna dikkat edin.
- Negatif sonuç alıyorsunuz ancak adet gelmiyor veya hala hamile olduğunuzu düşünüyorsunuz: Doktorunuzla görüşün. Amenore, tiroid bozuklukları, düşük beden ağırlığı, yumurtalık problemleri, aşırı spor ve stres gibi pek çok faktör adet gecikmesine sebep olabilir. Eğer hamile değilseniz, doktorunuz adet döngünüzün normal döndürülmesine yardımcı olabilir.