Hamilelikte acı ve baharatlı yiyecekler yemenizde siz ve bebeğiniz açısından bir sakınca yoktur. Pek çok insan hamilelikte baharatlı yiyecekler yemenin tehlikeli olabileceğini düşünse de bu doğru değildir. Bununla birlikte acı yemek, dilinizin tadı algılayan kısmı ya da sindirim sisteminiz için her zaman iyi olmayabilir.
Hamilelik sırasında acı ve baharatlı yediğinizde istenmeyen bazı etkilerle karşılaşmanız mümkün. Özellikle de hamile olmadığınız dönemde baharatlı ve acı yiyecekler sindirim sisteminizde sorun yaratıyorsa, bu sorunları hamilelikte de yaşamanız mümkündür.
Hamilelikte Acı Yeme İsteği
Hamilelikte acı ve baharatlı yiyecekler aşeriyor olabilirsiniz. Hamilelik sırasında normalde canınızın çekmediği şeyler istemeniz normaldir. Bu durum genelde hormonlarda meydana gelen değişikliklerden kaynaklanmaktadır.
Hamilelikte aşerilen yiyeceklerin başka şeylerle ilgisi bulunmamaktadır. Hamilelik sırasında ve sonrasında tat tomurcuklarında değişimler meydana gelebileceği için canınız birden acı ve baharatlı yiyecekler çekmeye başlarsa endişelenmeniz gerekmez.
Hamilelikte Acı Yemenin Etkileri
Hamilelikte acı ve baharatlı yemekler yemenin hem siz hem de bebeğiniz açısından iyi ve kötü etkileri olabilir. Bu etkiler arasında şunlar yer alabilir:
- Mide yanması riskini arttırır. Hamilelikte çoğu kadın mide yanması sorunu yaşamaktadır. Baharatlı ve acı yiyecekler, mide yanmasının artmasına yol açabilir. Hamilelik hormonlarının yemek borusu ve mide arasındaki geçidi gevşetmesiyle birlikte midedeki asit yemek borusuna çıkabilir ve mide yanmasına yol açabilir.
- Karın ağrısını tetikleyebilir. Baharatlı ve acı yiyecekler mide ülserine neden olmaz. Ancak Crohn hastalığı ya da ülseratif kolit teşhisi almış olan kişilerde baharatlı yiyecekler inflamatuar bağırsak hastalığını tetikleyebilir.
- Genel sağlığınız üzerinde olumlu etkilere sahiptir. Acı biberde bulunan kapsaisin isimli kimyasalın anti-inflamatuar özellikleri bulunmaktadır. Bu nedenle bazı araştırmacılara göre baharatlı yiyecekler bağışıklık sistemini ve kalp sağlığını desteklemektedir.
- Bebeğin gelecekte sahip olacağı tat duyularını arttırır. Hamilelik sırasında yediğiniz her şeyi bebeğiniz de yemektedir. Tükettiğiniz aromalar amniyon sıvısı aracılığı ile bebeğinize geçmektedir. Anne karnındaki bebeklerin tat tomurcukları 15. hafta gibi erken bir sürede tamamen oluşmaktadır. Yani bebeğiniz bu dönemde yedikleriniz tadını alabilmektedir. Hamilelikte annenin çeşitli aromalar ve baharatlar tüketmesinin, bebeğin ilerde farklı tatlar deneme konusunda istekli ola0000,000bileceğini gösteren araştırmalar bulunmaktadır.
Doğumu Başlatmak için Acı Yemek Gerekir mi
Doğumu başlatmak için baharatlı ve acı yemek gerektiğine inanan kişiler olsa da bunun, doğumun başlamasına yardımcı olabileceğini gösteren kanıtlar bulunmamaktadır.
Acı ve baharatlı yemenin doğumu başlatmaya yardımcı olabileceği, baharatlı yiyeceklerin sindirim sistemini uyararak sancılara neden olabileceği düşüncesinden kaynaklanmaktadır. Bir diğer düşünceye göre ise baharatlı yiyecekler prostaglandin üretimini arttırarak doğumu başlatabilmektedir. Bununla birlikte yapılan araştırmalara göre baharatlı ve acı yiyeceklerin doğumu başlatma gibi bir etkisi bulunmamaktadır.
Hamilelikte Acı Yemenin Trimesterlere Göre Etkisi
Baharatlı ve acı yiyecekler ilk trimesterde çok fazla soruna yol açmasa da mide bulantılarını arttırabilir. Bu nedenle gün boyunca mide bulantıları yaşıyorsanız, baharatlı yiyeceklerden uzak durmanız iyi olabilir.
Baharatlı yiyeceklerin ikinci ve üçüncü trimesterdeki etkileri ise şu şekilde olabilmektedir:
- Büyümekte olan rahmin mideye baskı yaparak mide asidinin yükselmesine neden olmasıyla mide yanması
- Hazımsızlık
- Mide bulantısı
- İshal, gaz ve şişkinlik
- Gastroözofageal reflü hastalığı belirtilerinde artış
Hamilelikte Mide Yanması için Ne Yapılmalı?
Hamilelikte pek çok kadın mide yanması yaşamaktadır. Hamilelikte sıkça karşılaşılan bu sorunu engellemek için yapabileceğiniz bazı şeyler bulunmaktadır:
- Mide yanmasını tetikleyen yiyeceklerden uzak durun. Baharatlı ve acı yiyecekler dahil olmak üzere kızartmalar, yağlı yiyecekler, işlenmiş etler, çikolata ve kahve gibi şeyler mide yanmasına neden olabilmektedir.
- Aynı anda yiyip içmeyin. Midenizde çok fazla sıvı ve katı olduğunda mide yanmanız artabilir. Bu nedenle günlük sıvı ihtiyacınızı öğünlerinizin arasında karşılamaya dikkat edin.
- Yatmadan en az iki saat önce büyük öğünler tüketmeyin. Bu sayede mideniz yediklerinizi sindirecek zamana sahip olabilir.
- Çok fazla yemekten kaçının. Büyük öğünler yerine küçük öğünler yemek, mide yanmasının azalmasına yardımcı olabilmektedir.
- Yavaş yiyin. Yemek sırasında yiyeceklerinizi iyi bir şekilde çiğneyin. Bu sayede midenizin sindirim için daha az çalışmasına yardımcı olursunuz.
Acı Tüketirken Dikkat Etmeniz Gerekenler
Baharatlı ve acı yiyecekler aşeriyorsanız, mide yanmasını çok fazla umursamıyor olabilirsiniz. Ancak hamilelikte mide yanmasından kurtulmanın kolay olmadığını unutmayın.
Hamilelikte acı ve baharatlı şeyler yemenizde genel olarak bir sakınca olmasa da bazı konularda dikkatli olmanız gerekmektedir:
- Acı ve baharatlı yiyeceklere alışkın değilseniz, bunları büyük miktarlarda tüketmeden önce alışmayı deneyin. Bu yiyecekleri çok fazla tüketmeniz halinde ishal, mide yanması ve mide-bağırsak ile ilgili başka rahatsızlıklar yaşayabilirsiniz.
- Su için. Acı ve baharatlı yiyecekler yediğinizde terleyebilirsiniz. Özellikle de yaz aylarında yeteri kadar su içmeniz önemlidir. Her gün yeteri kadar su içtiğinizden emin olun. Hazımsızlık yaşıyorsanız, öğünlerinizle birlikte değil, öğünler arasında su içmeyi deneyebilirsiniz.
Mide yanması, hazımsızlık ve mide bulantısı için kullanılan tüm ilaçlar hamilelik sırasında kullanılamamaktadır. Bu nedenle aşağıdakiler gibi mide-bağırsak sorunları yaşıyorsanız, herhangi bir ilaç kullanmadan önce doktorunuzla iletişime geçin:
- İshal
- Yakıcı bir ağrı
- Gaz
- Kramp
- Şişkinlik
Sonuç Olarak
Mide bulantısı ya da mide yanması gibi şikayetleriniz yoksa hamileliğiniz sırasında baharatlı ve acı yiyecekler yiyebilirsiniz. Bu yiyecekler, bebeğinize zarar vermeyecektir.
Bununla birlikte baharata ve acıya alışık değilseniz, bazı istenmeyen yan etkilerle karşılaşabilirsiniz. Bu nedenle yemeklere kattığınız baharat ve acıyı kısıtlamayı unutmayın.