Hamileliğinizde bazı hamilelerde görülen cilt ışıltısıyla karşılaşmayı beklemiş olabilirsiniz. Ancak bunun yerine cilt ve dudak kuruluğu ile karşılaşmış olabilirsiniz. Tıpkı gebelik ışıltısı gibi cilt kuruluğu da normal bir süreçtir ve endişelenmenizi gerektirmemektedir.
Hamilelikte vücudunuzda çeşitli değişiklikler meydana gelir. Bu değişikliklerden bir kısmı mide bulantısı, aşerme ve karnın büyümesi gibi hamilelikte beklenen şeyler olabilir.
Bununla birlikte hamilelikte cilt ve dudak kuruluğu yaşayacağınızı tahmin etmediğiniz için ne yapacağınızı bilmiyor olabilirsiniz. Bazı kadınlarda kuru ve çatlamış dudaklar ile cilt kaşıntısı ilk trimester gibi erken dönemlerde ortaya çıkabilmekte ve hamilelik boyunca devam edebilmektedir.
Cilt kuruluğuna neden olan çeşitli faktörler olabilir. Ancak bu sorun genelde alacağınız bazı önlemlerle kolayca çözülebilmektedir. Hamilelikte cilt ve dudak kuruluğunun nedenlerini ve bunun için ne yapabileceğinizi bu yazıda okuyabilirsiniz.
Hamilelikte Dudak ve Cilt Kuruluğu Neden Olur?
Hamilelikte dudak ve cilt kuruluğu genelde vücudunuzun susuz olduğu anlamına gelir. Az su içmekten kan hacminin fazla olmasına kadar çeşitli çeşitli faktörler cildinizin ve dudaklarınızın kurumasına yol açabilir. Hamilelikte dudak ve cilt kuruluğuna neden olan faktörler genel olarak şu şekildedir:
Yeteri kadar su içmemek: Hamilelikte vücudunuzun daha fazla sıvıya ihtiyacı vardır ve bebeğiniz büyüdükçe sıvı ihtiyacınız daha da artmaktadır. Sıvı alımınızı arttırmazsanız, cilt ve dudak kuruluğu gibi susuzluk belirtileriyle karşılaşabilirsiniz.
Hamilelikte sıkça rastlanan kusma ve ishal gibi sorunlar da susuzluğa yol açabilmektedir. Şiddetli mide bulantısı yaşayan hamilelerin vücutları yeteri kadar sıvı alamayabilir ve bu da ciltte ve dudaklarda kuruluğa yol açabilir.
Kan hacminin artması: Kan hacminde görülen artış, hamilelikte cildinizin kuru olmasına yol açan nedenlerden biri olabilir. Kan hacmindeki ve kan şekeri seviyelerindeki artış ile böbrekler her zamankinden fazla çalışabilir, daha sık idrara çıkma ihtiyacı duyulabilir ve sonuç olarak cilt ve dudaklarda kuruluk görülebilir.
Artan han hacmi ve ödem de cildin esnemesine yol açarak cildin çatlamasına ve kurumasına neden olabilir.
Vücuttaki kan hacmindeki artış, gelişmekte olan bebeğin ihtiyaçlarını karşılamak için gerçekleşir. Bu süreçte cildin esnemesiyle cilt bariyeri zarar görebilir ve nemin ciltte daha az tutulmasına neden olabilir.
Vücudun su tutması: Vücudun su tutması, susuzluk ile zıt şeyler gibi görünse de bu durum da cilt kuruluğuna neden olabilir. Hamilelik sırasında vazopressin hormonunun seviyelerinin artmasıyla vücudunuz su tutabilir. Bu da vücutta şişkinliğe yol açabilir. Aşırı şişkinlik cildin esneyerek kurumasına ve çatlamasına neden olabilir.
Üçüncü trimesterde meydana gelen ve ödem olarak isimlendirilen bu sorunu yaşayan kadınlarda kırmızı kaşıntılı şişlikler de görülebilir.
Vücut ölçülerindeki ve şeklindeki değişiklikler: Hamilelik sırasında vücudunuzda pek çok değişiklik meydana gelir. Anne karnındaki bebeğin büyümesiyle birlikte cilt elastikiyetini ve nemini kaybeder. Sonuç olarak cilt daha kuru ve ince hale gelir. Ciltte görülen pullanma, kaşıntı ve kuruluk gibi sorunlar, cildin elastikiyetini kaybetmesiyle meydana gelir.
Hamilelikte Cilt Kuruluğuna Ne İyi Gelir?
Cilt kuruluğunu tedavi etmek ve önlemek için yapabileceğiniz en önemli şey, cildinizi nemli tutmak olacaktır. Nemi cildinize hapsetmek için bazı önlemler alabilir ve cildinizi kurutacak bazı şeyleri yapmaktan kaçınabilirsiniz.
Öncelikle duş alırken sıcak ya da soğuk su kullanmak yerine ılık su tercih etmelisiniz. Su sıcaklığının soğuk ya da sıcak olması cildinizdeki nemi alabileceği için hassas cildinize uygun sıcaklıkta ılık suyla duş alın.
Ilık suyla duş aldıktan sonra yumuşak bir havlu ile cildinizi nazik bir şekilde kurulayın. Havluyu cildinize sert bir şekilde sürmeniz, cildinizin tahriş olmasına ya da cilt kuruluğunuzun artmasına neden olabilir.
Cilt kuruluğunuzun geçmesi için dışarıdan müdahale etmek isterseniz, nemlendirici kullanabilirsiniz. Cildinizi sabah ve akşam olmak üzere günde iki kez nemlendirebilirsiniz.
Nemlendiriciler yalnızca nemi cildinizde tutmaya değil, aynı zamanda hava gibi cildi kurutan etkenlere karşı bariyer görevi görür. Nemlendiriciler ve yağlar aynı zamanda çatlakların görünümünün azalmasına yardımcı olabilir.
Hamilelikte kuru cildi tedavi etmek içim kullanımı güvenli olan içeriklerden bazıları şu şekildedir:
- Kakao yağı, cilt üzerinde bariyer oluşturarak nemi ciltte tutar.
- Hindistancevizi yağının çok kuru ciltleri etkin bir şekilde nemlendirdiği bilinmektedir.
- Peptitler, kolajen üretimini tetiklemektedir.
- Cilt üzerine uygulanan hyaluronik asit, cildi nemlendirmek için su moleküllerine tutunur.
Çok kuru bir iklimde yaşıyorsanız, bulunduğunuz ortamı nemli tutmanız işe yarayabilir. Bunun için evinizde hava nemlendirici cihazlar kullanabilirsiniz.
Cilt kuruluğunuz varsa sert kumaşlar kullanmaktan kaçınmalısınız. Cildinize değecek kumaşların yumuşak ve nefes alabilir olmasına dikkat edin ve cildinizde pullanmış bölgeler varsa buralara yün ve kot kumaşın temas etmesinden kaçının.
Son olarak güneş ışınlarının cildi kurutucu ve cilde zarar verici etkileri olabileceği için hamilelikte kullanımı güvenli olan bir güneş kremi kullanın. Ancak sağlıklı bir cilt için dışarıdan yapacağınız müdahalelerin yeterli olmayacağını unutmayın ve hamileliğiniz boyunca bol su için ve sağlıklı beslenin.
Ne Zaman Doktora Gitmek Gerekir?
Hamilelikte cilt kuruluğu normal bir durum olabilse de bazen daha ciddi sağlık sorunlarına işaret edebilmektedir. Cilt kuruluğunuz çok fazlaysa ya da sizi rahatsız ediyorsa kuruluğa neden olan sorunun tespit edilmesi için doktora gitmelisiniz. Gebelik diyabeti ve demir eksikliği anemisi, cilt kuruluğuna neden olan sorunlardan bazılarıdır.
Örneğin, ilk trimesterden sonra da devam eden kusma ve ishal yaşıyorsanız, hiperemezis gravidarum yaşıyor olabilirsiniz. Hiperemezis gravidarum, mide bulantılarının şiddetli halini ifade etmektedir. Şiddetli kusmalarınız oluyorsa doktorunuzu ziyaret etmeniz önemlidir.
Üçüncü trimesterde ise aşırı kaşıntılı kuru cilde neden olan ve safranın düzgün bir şekilde çalışmasını engelleyen bir karaciğer rahatsızlığı olan kolestaz yaşıyor olabilirsiniz. Kolestaz erken doğum ve fetal distres dahil olmak üzere çeşitli komplikasyonlara neden olabilmektedir.
Aile üyelerinizden kolestaz yaşayan olduysa doktorunuza bu durumu haber vermeyi unutmayın. Aşırı kaşıntılı cildin yanı sıra uyumada zorluk, yorgunluk, iştahta azalma, kilo kaybı ve koyu renkli idrar gibi belirtilerde de doktorunuzu bilgilendirmeyi ihmal etmeyin.
Sonuç Olarak
Cilt kuruluğu rahatsız edici bir sorun olmakla birlikte hamileliğin doğal bir parçasıdır. Cilt kuruluğu yaşıyorsanız, cildinize dikkat edebilir ve nemi cildinizde tutacak önlemler alabilirsiniz.
Cildiniz kurumaya devam eder ve gittikçe kötüleşirse doktorunuzla konuşmayı ihmal etmeyin. Bu durumda cilt kuruluğuna neden olan altta yatan başka bir sağlık sorunu olabilir.