Zencefil Çin, Afrika ve Karayipler gibi tropikal iklimlerde yetişen bir bitkidir. Zencefil, yiyeceklere ve içeceklere aroma katmak için kullanılan baharat olmasıyla daha çok bilinmekle birlikte çeşitli kültürlerde bazı hastalıkları iyileştirmek amacıyla binlerce yıldır kullanılmaktadır.
Hamilelikte yaşanan bazı belirtilerde zencefil kullanılması önerilse de hamile kadınların zencefil konusunda dikkatli olmaları gerekir. Hamilelikte zencefilin ne kadar tüketilmesi gerektiğini ve fazla tüketilmesi durumunda hangi sorunlara yol açabileceğini aşağıda okuyabilirsiniz.
Hamilelikte Zencefil Neye İyi Gelir?
Hamile kadınların yüzde 80’e yakını özellikle de ilk trimesterde mide bulantısı ve kusma yaşamaktadır.
Zencefil kökünde bulunan çeşitli bitkisel bileşenler, hamilelikte yaşanan rahatsızlıkların hafifletilmesinde fayda sağlayabilmektedir.
Zencefilde bulunan iki bileşenin, sindirim sistemindeki reseptörleri harekete geçirdiği ve midenin boşalmasını hızlandırdığı düşünülmektedir. Gingerol ve shogaol adındaki bu bileşenlerin gösterdiği etkiler, mide bulantısının azalmasını sağlayabilir.
Gingerol, çiğ zencefilde bol miktarda bulunurken shogaol ise daha çok kurutulmuş zencefilde bulunmaktadır.
Mide Bulantısı için Zencefil Çayı
Zencefil, mide rahatsızlıklarında kullanılmasıyla ünlü bir bitkidir. Şimdiye kadar yapılan pek çok araştırma zencefilin, mideyi rahatlatma konusunda etkili olduğunu desteklemektedir.
Çeşitli hastalıkların neden olduğu mide bulantısı ve kusmanın tedavisinde zencefilin faydalı olduğunu gösteren araştırmalar bulunmaktadır. Hamileler üzerinde yapılan araştırmalara göre hamile kadınların zencefil tüketmesi, mide bulantısı ve kusmayı önemli ölçüde azaltabilmektedir.
Zencefil çayının mide bulantısını rahatlatma konusunda yapılan araştırmalar, 1 yemek kaşığı (5 gram) kadar rendelenmiş zencefilin sıcak suyun içerisinde demlenmeye bırakılmasıyla etkili olabileceğini göstermektedir.
Bununla birlikte hamile kadınların zencefil çayı tüketimi konusunda dikkatli olmaları gerekir. Mide bulantılarını rahatlatmak için önerilen belli bir doz bulunmasa da günlük 5 grama kadar zencefil tüketilmesinin hamilelikte güvenli olduğu düşünülmektedir.
Zencefil tüketimi ve hamilelik arasında yapılan araştırmalar, zencefilin hamilelikte erken doğuma, ölü doğuma, düşük doğum ağırlığına ve diğer komplikasyonlarda artışa neden olabileceği konusunda bir sonuca varmamıştır. Bkz: Hamilelikte beslenme rehberi
Bununla birlikte zencefil, kanama riskini arttırabileceği için zencefil çayının doğum yakınken tüketilmemesi gerektiğini gösteren bazı bulgular bulunmaktadır. Düşük geçmişi olan, vajinal kanama ya da kan pıhtılaşması yaşayan kadınların da zencefil içeren ürünlerden kaçınmaları iyi olacaktır.
Çok fazla ve çok sık zencefil çayı içmek, bazı rahatsız edici yan etkiler görülmesine de neden olabilir. Bu yan etkiler arasında mide yanması ve gaz gibi sorunlar yer alabilir. Bkz: Hamilelikte gaz ve şişkinlik hissi neden artar?
Hamilelikte Zencefil Çayı
Zencefil çayı, taze ya da kurutulmuş zencefilin sıcak suda bekletilmesiyle elde edilir.
Zencefil çayının mide bulantısı ve kusmayı rahatlattığı düşünüldüğü için gebelikte yaşanan mide bulantılarına karşı doğal ve etkili bir çözüm olduğu düşünülür.
Hamilelikte zencefil genelde çay şeklinde tüketildiği için bu noktada zencefil çayının nasıl tüketilebileceğinden bahsetmek faydalı olacaktır.
Gingerol daha çok çiğ zencefilde, shogaol ise kurutulmuş zencefilde bulunduğundan hamilelikte yaşadığınız mide bulantılarını azaltmak için hem kuru hem de taze zencefil kullanabilirsiniz.
Zencefilin, bazı kadınların ilk trimesterde yaşadıkları rahim kasılmaları nedeniyle oluşan ağrıyı rahatlatmaya yardımcı olabileceğini gösteren bir araştırma da bulunmaktadır. Ancak bu araştırmanın özellikle hamile kadınların yaşadıkları kramplar üzerinde yapılmadığını belirtmek gerekir.
Zencefil Çayı Nasıl Yapılır?
Kurutulmuş ya da taze zencefil ile çayınızı kendiniz hazırlayabilirsiniz.
Bir yemek kaşığı kadar dilimlenmiş ya da rendelenmiş çiğ zencefil kökünü sıcak suya bırakabilir ve damak zevkinize göre istediğiniz zaman zencefilleri çıkararak çayınızı içebilirsiniz.
Taze zencefilin yanı sıra kurutulmuş zencefilin üzerine sıcak su döküp birkaç dakika bekleterek de zencefil çayınızı hazırlayabilirsiniz.
Hamilelikte Zencefilli Ihlamur
Bazı bitki çaylarını hamilelikte güvenle tüketebilirsiniz. Bununla birlikte günlük 2-3 bardaktan fazla bitki çayı tüketmemeye dikkat edin.
Hamilelik sırasında bazı bitki çaylarından ise uzak durulması faydalı olacaktır. Nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte bazı bitki çaylarının hamilelikte zararlı etkilere yol açabileceği düşünülmektedir.
Zencefil ve ıhlamur çaylarını tüketmenin hamilelikte güvenli olduğu düşünülmektedir. Zencefil çayı, mide bulantısına iyi gelebilirken ıhlamur çayı ise mide yanmasına iyi gelebilmektedir. Bununla birlikte iki çayı karıştırarak içmenin etkileri tam olarak bilinmediği için tüketmeden önce dikkatli olmalı ve doktorunuza danışmalısınız.
Hamilelikte Zencefil Zararlı mı?
Zencefil, az miktarlarda tüketildiğinde genellikle yan etkiye neden olmaz. Bununla birlikte günde 5 gramdan fazla zencefil tüketmek bazı yan etkiler görülmesine neden olabilir.
Günde 5 gramdan fazla zencefil yemek ya da içmek aşağıdaki yan etkilere yol açabilir:
- Gaz
- Mide yanması
- Mide bulantısı
- Ağızda tahriş
Zencefil, kanama riskini de arttırabilmektedir. Bu nedenle kanama bozukluğunuz varsa ya da hamilelikte vajinal kanamanız varsa, zencefil tüketmeniz güvenli olmayabilir.
Düzenli olarak kullandığınız ilaçlar varsa bitkisel de olsa herhangi bir takviyeye başlamadan önce doktorunuzla konuşmanız gerekir. Zencefil, kan sulandırıcı ilaçlarla ve yüksek tansiyon ile diyabette kullanılan ilaçlarla etkileşime girebileceği için bu ilaçları kullanıyorsanız dikkatli olmalısınız.
Hamilelikte Zencefil-Bal Zararlı mı?
Hamilelikte bal yemenizde hiçbir sakınca yoktur. Ancak yiyeceğiniz balın pastörize ve sertifikalı olmasına dikkat etmeniz gerekir. Bkz: Hamilelikte bal yemek zararlı mı?
Zencefilin ise günde 5 grama kadar tüketilmesinin zararlı olduğu düşünülmektedir. Bu nedenle bal ve zencefil, tükettiğiniz miktara dikkat ettiğiniz sürece zararlı olmayacaktır.
Bununla birlikte bal yemek ya da zencefil tüketmek konusunda endişeleriniz varsa mutlaka doktorunuza danışın. Hatta bal ile birlikte tüketeceğiniz tüm bitkiler ile ilgili olarak öncesinde doktorunuza danışmanız en iyisi olacaktır.