İnsan Koryonik Gonadotropini veya kısaca hCG, gebelik sırasında plasenta tarafından üretilen bir hormondur. Bu hormonun görevi, rahim duvarına tutunmuş olan embriyonun beslenmesini sağlamaktır.
Gebelikte hCG seviyelerinin normalden düşük olması, gebelikle ilgili yaşanan bir soruna işaret ediyor olabilir. Bu sorunlar arasında şunlar yer alabilmektedir:
- Düşük
- Dış gebelik
- Fetüsün ölümü
HCG seviyeleri kadından kadına ve hatta aynı kadının farklı gebelikleri sırasında büyük farklılıklar göstermektedir. Bununla birlikte sağlıklı ve komplikasyonsuz bir gebelikte hCG seviyelerine dair genel bir değer aralığı bulunmaktadır.
HCG seviyeleri genelde ilk trimesterde yükselmekte ve gebeliğin sonraki dönemlerinde daha sabit bir düzeyde kalmak üzere azalmaktadır. Yani gebelik ilerledikçe hCG takibi yapmak, gebeliği takip etmek için eskisi kadar önemli olmayacaktır. Bununla birlikte gebelik haftalarına göre hCG değerlerini merak ediyorsanız, bu değerlere aşağıda göz atabilirsiniz.
Normal hCG Değerleri
Normal hCG değerleri kadından kadına değiştiği için sizin için normal olan değer, vücudunuzun gebeliğe nasıl tepki verdiği ve kaç tane embriyo taşıdığınız gibi çeşitli faktörlere bağlı olarak belirlenecektir.
HCG seviyeleri her kadında farklı olsa da gebelik haftalarına göre genel olarak normal kabul edilen seviyeler şu şekilde olmaktadır:
Gebelik haftası | Normal hCG aralığı |
3. hafta | 5–50 mIU/mL |
4. hafta | 5–426 mIU/mL |
5. hafta | 18–7.340 mIU/mL |
6. hafta | 1.080–56.500 mIU/mL |
7-8 hafta | 7.650–229.000 mIU/mL |
9–12 hafta | 25.700–288.000 mIU/mL |
13–16 hafta | 13.300–254.000 mIU/mL |
17–24 hafta | 4.060–165.400 mIU/mL |
25–40 hafta | 3.640–117.000 mIU/mL |
HCG seviyeleri genelde gebeliğin 10. ila 12. haftalarına kadar düzenli bir şekilde artarken ardından düşmeye başlar. HCG seviyelerini ilk trimesterde daha yüksek olduğu için çoğu kadında gebelik belirtileri genelde bu dönemde görülür ve sonrasında azalmaya başlar.
HCG seviyeleriniz normal aralığın altında yer alıyorsa doktorunuz, hCG seviyelerinizin yükseldiğinden emin olmak için 2-3 günde bir test yapmak isteyebilir. HCG testi tek başına bir ölçüt olmadığı için üst üste test yapıp sonuçları karşılaştırmak gerekebilir.
HCG Neden Düşer?
HCG seviyelerinin normalin altında olması, ortada daima endişe verici bir neden olduğunu göstermez. HCG seviyeleri düşük olan çok sayıda kadın, sağlıklı gebelik sürecinden geçmekte ve bebeklerini sağlıkla kucaklarına almaktadır.
Bununla birlikte bazı durumlarda hCG seviyelerinin düşük olması altta yatan bir nedenle ilişkili olmaktadır. Bu nedenlerden bazıları şu şekildedir:
Gebelik haftasının yanlış hesaplanması
Gebelik haftası hesaplanırken genelde en son adet gördüğünüz gün esas alınır. Özellikle adet düzensizliği olan ya da son adet gördüğü tarihi net olarak hatırlamayan kadınlarda bu hesaplama yanlış yapılabilmektedir.
HCG seviyelerinin düşük olması genelde gebeliğin normalde hesaplandığı haftada olmamasından kaynaklanmaktadır. Ultrasonla ve diğer testlerle birlikte gebelik yaşı daha doğru hesaplanabilir.
Düşük
Düşük, gebeliğin 20. haftasından önce bebeğin anne karnında kaybedilmesidir. HCG seviyelerinin düşük olması bazen düşük yapıldığını ya da düşük yapılacağını gösteriyor olabilir. Gebelikte plasenta oluşamaması durumunda başlarda hCG seviyesi normal olsa da ilerleyen zamanlarda yükselemeyecektir. Düşük yapıyor olabileceğinizi gösteren belirtilerden bazıları şu şekildedir:
- Vajinal kanama
- Karında sancı
- Doku ya da pıhtı gelmesi
- Gebelik belirtilerinin kesilmesi
- Beyaz/pembe renkli mukus şeklinde akıntı
Boş gebelik
Boş gebelikte döllenen yumurta rahim duvarına tutunsa da gelişmeye devam etmez. Amniyon kesesinin oluşmasıyla hCG üretilmeye başlansa da yumurta gelişmediği için hCG seviyesi yükselemez.
Boş gebelik, gerçekleşmesi durumunda gebeliğin başlarında görülür. Hatta bazı kadınlar bu durumun farkına varmayıp normal adet belirtileri ve adet kanaması yaşadıklarını düşünebilir. Ancak hamile kalmaya uğraştığınız için düzenli olarak gebelik testi yapıyorsanız, boş gebelik durumunda kanınızdaki hCG’yi tespit edebilirsiniz.
Dış gebelik
Dış gebelik, döllenmiş yumurtanın fallop tüplerinde kalması ve burada gelişmeye devam etmesiyle meydana gelir. Oldukça tehlikeli olan ve hayati tehlike yaratan bu komplikasyon, fallop tüpünün yırtılmasına ve aşırı kanamaya yol açabilir. Düşük hCG seviyeleri, dış gebeliğe işaret ediyor olabilir.
Dış gebeliğin ilk belirtileri normal gebelik belirtileriyle benzer olmakla birlikte zaman ilerledikçe aşağıdaki belirtiler görülebilir:
- Hareket etmeyle birlikte kötüleşen karın ya da pelvik ağrısı
- Ağır vajinal kanama
- İç kanama nedeniyle meydana gelen omuz ağrısı
- Cinsel ilişki sırasında ağrı
- Pelvik muayene sırasında ağrı
- İç kanamaya bağlı olarak görülen baş dönmesi ya da bayılma
- Şok belirtileri
HCG Seviyesi Düşüklüğünde Tedavi
HCG seviyelerinin düşük olması ne yazık ki tedavi edilebilen bir durum değildir.
Düşük hCG seviyelerinin nedeni düşükten kaynaklanıyorsa rahim içerisinde doku kalmış olabileceği için tedavi görmek gerekebilir. Rahim içerisinde doku kalmadıysa tedavi gerekmeyebilse de doku olması durumunda aşağıdaki tedaviler uygulanabilir:
- Dokunun kendi kendine geçmesi beklenebilir
- Dokunun geçmesine yardımcı olmak için ilaç kullanılabilir
Doku ameliyat ile alınabilir
Doktorunuz, hangi tedavinin size uygun olacağına sizinle birlikte karar verecektir.
Dış gebelik tedavisi de yine benzer şekilde gerçekleştirilecektir. Dış gebelik tedavisinde kullanılacak ilaçlar ile gebeliğin ilerlemesi engellenecek ve gerekli olması durumunda ameliyat uygulanacaktır.
Sonuç Olarak
Düşük hCG seviyeleri, her zaman ortada endişelenmeniz gereken bir neden olduğunu göstermez. HCG seviyelerini etkileyebilen çeşitli faktörler bulunmakta ve normal hCG değerleri her kadında farklı olabilmektedir. Bu nedenle endişe verici bir durum olması halinde doktorunuz hCG seviyelerinizi takip edecektir.
HCG seviyeleriniz düşük yaptığınız için azaldıysa bu durum ileride sağlıklı bir gebelik süreci yaşamayacağınız anlamına gelmez. Veya dış gebelik nedeniyle fallop tüplerinizden birini kaybetmeniz durumunda diğer tüpünüz zarar görmemişse doğurganlığınızda ciddi bir azalma olmayacaktır. Doğurganlığınız azalsa dahi tüp bebek gibi yardımcı üreme teknikleri ile bebek sahibi olmanız mümkün olabilecektir.