Hamilelik süresi boyunca anne adayının vücudu, bebeğin gelişimi için uygun ortamı sağlamak zorundadır. Hormonlarla beraber vücut bir takım değişikliklere giderek, bebek için gerekli zemini hazırlar. Gebeliğin son aylarına yaklaşıldığında bebeğin büyüme hızının artması ve annenin hamilelikle hareketlerinin belirli oranda kısıtlanması sonucunda hızlı bir şekilde kilo artışı meydana gelir. Bir annenin gebelik dönemi bitinceye kadar ortalama 12,5 kilo kadar alması normal olarak kabul edilmektedir. Bunun yanı sıra annenin kökeni, yaşı, bireysel özellikleri gibi faktörlerde kilo artışını etkilemektedir.
Sezaryen ile doğum yapan çoğu kadın karın bölgesindeki yağların eritilememesinden dolayı şikâyetçiler. Bu yağların kalıcı olduğunun hatta erimesinin mümkün olmadığına dair yanlış inanışlar kabul edilmektedir. Oysaki özellikle düzenli olarak yapılan egzersiz hareketleri, biriken yağların eritilmesinde oldukça etkili olmaktadır.
Sezaryen ile doğumdan sonra geriye kalan karın bölgesindeki yağ tabakası nedeni ile rahatsız olan anneler, karın egzersizlerine yönelmektedir. Bu noktada bölgesel yağ yakma programının olmadığının bilinmesinde fayda var. Çünkü vücudun yalnızca bir bölgesindeki yağ erimesi, diğer bölgedeki yağlarda hiçbir etki sağlamamaktadır. Bu yüzden tüm vücudu kapsayan, egzersizler yapılmalı ve karın bölgesindeki yağlarında erimesi sağlanmalıdır.
Tüm vücudu çalıştıracak egzersizlerin yanında, karın bölgesindeki yağları eriterek ve kasları harekete geçiren bazı ek hareketlerinde bulunması gerekir. Bu egzersizlerin yapılması, karın bölgesinin eski haline dönmesini ve tekrar şekillenmesini kolaylaştırmaktadır. Bu yüzden halk arasında dolaşan yanlış inanışlara kulak vermeyin.
Sezaryen ile doğumdan sonra göbek sarkması kalıcı mı?
Normal doğum ile sezaryen doğumunun arasında hiçbir fark yoktur. Gebelik süreci aynı şekilde işler sadece doğum yöntemi farklıdır. Sezaryen veya bir başka karın ameliyatı, kalıcı yağ birikmesine ve sarkmalara neden olmaz. Bu durum tamamen hastanın kendisinden kaynaklanmaktadır. Düzenli beslenme, düzenli spor ve egzersizlerin yapılmaması yağların varlığını sürdürmesine neden olur.
Gerekli egzersizler ve doğru beslenme düzeni uygulanmadıktan sonra sezaryen olmayan hatta hiç doğum yapmayan bir kadında bile göbek yağlanması ve sarkması oluşabilmektedir. Sezaryen ile doğumdan sonra egzersiz yapan ve doğru beslenen hastaların karınları ve vücutları eski normal formuna rahatlıkla dönebilir, hatta hamilelikten önceki haline göre çok daha iyi bile olabilirler.
Sezaryen ile doğumdan sonra spora ne zaman başlanabilir?
Sezaryen operasyonları bir karın ameliyatı olduğu için, yaraların iyileşmesinden sonra yapılmasında hiçbir sakınca yoktur. Egzersiz ve spora sezaryenden bir ay sonra, eğer aksi bir durum yoksa doktorunuzun uygun gördüğü zaman başlayabilirsiniz. Eğer sağlık problemleriniz varsa ( tansiyon, şeker gibi ) mutlaka doktorunuza ve spor uzmanına danışmadan yapmamalısınız.
Karın bölgesi için korse, bant, titreşimli pedler gibi ürünler yarar sağlar mı?
Bu tür ürünlerin kesinlikle fayda sağlamadığınızı bilmelisiniz. Vücudun sistemimi harekete geçirmek için ihtiyaçlarını karşılamanız gerekir. Nedir bu ihtiyaçlar; sağlıklı beslenme, düzenli uyku saatleri ve spor yapmaktır. Bu ihtiyaçlar karşılanmadığı sürece hiçbir şekilde istediğiniz forma kavuşamazsınız.
Sezaryenden sonrası karın egzersizleri
Karın bölgesindeki yağlanmalar için en uygun egzersiz mekik hareketidir. Söylediğimiz gibi tek başına mekik bir fayda sağlamaz. Çünkü bölgesel yağ yakma veya bölgesel kilo verme gibi bir şey mümkün değildir. Bu yüzden bütün vücudu harekete geçirecek, yeterli düzeyde kalori yakılmasını sağlayacak egzersizler yapılmalıdır. Günde çekebildiğiniz kadar mekik çekmek, haftanın en az 3- 4 günü yarım saatlik yürüyüşler ya da yarım saat kadar koşu, bütün vücudunuzu forma sokarak göbek yağlarınızın erimesinde etkili olacaktır.
Bunun dışına yüzme, pilates gibi her türlü spor faydalı olacaktır. Vücudun şekillenmesi ve bölgesel yağların eritilmesinde oldukça etkili bir spor olan pilates, doğum kilolarının verilmesinde de oldukça etkilidir. Pilates egzersizleri arasında karın bölgesi için en verimli olan hareketlerden bir tanesi yerde uzanırken bir bacağın karna doğru dik bir şekilde kaldırılması hareketidir. Bu hareket sırayla iki bacak için de ortalama 15 kez yapılmalıdır. Basen bölgesi üzerinde de oldukça etkili olan bu hareket ile göbek bölgesindeki yağlardan daha kısa bir süre içerisinde kurtulmak mümkün olmaktadır. Bununla beraber yana doğru yatıp cenin pozisyonu alarak bacakları karın içerisine çekmek de etkili karın egzersizlerden bir tanesidir. Düzenli ve doğru beslenme kurallarına uyulmadığı sürece, egzersizler çoğunlukla fayda sağlamayacaktır.
Göbekte çatlakların oluşmaması için neler yapılabilir?
Özellikle gebelikle beraber anne adaylarını bu konuda uyarıyoruz. Bebeğiniz için kesinlikle beslenmenizi engellemeli ama sağlıklı ve yeterli besinler tüketmelisiniz. Az ve sık sık küçük porsiyonlarla doğru beslenme alışkanlıklarını kazanmanız gerekiyor. Bebeğinizin sağlığını tehlikeye atmadan küçük egzersizlerle vücudunuzun hareketsiz kalmasına engel olarak, sağlıklı kilo kontrolünüzü yapabilirsiniz. Ayrıca doktorunuza danışarak size uygun nemlendirici ve bakım yağlarını kullanmanız, gebelik sonrası oluşacak çatlakları hafifletecektir.
Hocam 77 günlük sezeryanla doğum yaptım karnında hareket eden bişey var
2ay once ikiz tup bebeklerimi kaybettim 28haftali sezaryan ile dogdular 3tane embriyom duruyor tekrar kac ay sonra gebelik olusturmam saglikli yas 41
Doğum sonrası çatlak öncesi krem kullanmaya devam edilmeli mi ?