Sıcak yaz havası bazı insanları diğerlerinden daha fazla etkileyebilmektedir. Yaz sıcaklığından daha fazla etkilenen insanlar arasında hamileler de bulunmaktadır.
Hamilelikte vücudunuz sizi ve bebeğinizi sağlıklı tutmak için çalışıp durmaktadır. Bu nedenle hamileliğiniz yaz aylarına denk geliyorsa vücudunuzun bu sıkı çalışmasının üzerine bir de kendini serin tutmaya çalışması eklenmektedir.
Yaz aylarında yaşanan hamileliklerde sıcak çarpması görülebilmektedir. Sıcak çarpması belirtileri arasında ciltte sıcaklık, baş ağrısı, baş dönmesi, kas krampları ve mide bulantısı yer almaktadır. Vücut sıcaklığı 39°C’nin üzerinde olan hamileler sıcak çarpması, sıcak yorgunluğu ve susuzluk bakımından yüksek risk altındadır.
Yaz sıcağının neden olabileceği bir diğer sorun ise susuzluktur. Susuzluk, Braxton-Hicks kasılmalarının nedenlerinden bir tanesidir. Aynı zamanda baş dönmesine ve bayılmaya da neden olabilir. Hamilelikte bayılma ve düşme durumunda ise erken doğum ya da plasental abrupsiyon gibi önemli komplikasyonlar meydana gelebilir.
Yaz aylarında dışarıda uzun süreler egzersiz yapmayı planlıyorsanız, bol sıvı almayı ihmal etmemeli, rahat kıyafetler giymeli ve yüksek sıcaklıklar ile nemden uzak durmalısınız. Tüm bu önlemler arasında en önemli olanı susuz kalmamanız olacaktır. Bkz: Hamilelikte giyim nasıl olmalı?
Bununla birlikte vücudun aşırı ısınmasıyla ortaya çıkan tek risk susuzluk olmamaktadır. Hamileliğin ilk trimesterinde yüksek ateş ya da sıcak banyo gibi şeyler, fetüsün kalp yapısında değişiklikler ve nöral tüp defektleri gibi sorunlarla ilişkilendirilmektedir.
Yaz Aylarında Hamilelikte Beslenme
Hamileyken, özellikle de yaz aylarında yemek konusu sıkıntılı olabilmektedir. Sıcak yaz günlerinde yemek yemek zor olabilse de bu aylarda tüketebileceğiniz bol miktarda meyve ve sebze bulunmaktadır. Meyve ve sebzeler, sizin ve bebeğinizin sağlığı için gerekli olan besinleri bulundurmaktadır. Ayrıca vücudunuzun su ihtiyacını daha fazla karşılamasına da yardımcı olurlar. Yaz aylarında yiyebileceğiniz şeyler genelde şu şekilde olmaktadır:
- Mikro yeşillikler oldukça lezzetli, çeşitli ve besleyici gıdalardır. Mikro yeşilliklerde bulunan C ve E vitaminleri hamileliğiniz sırasında bağışıklık sisteminizi desteklemeye yardımcı olacaktır. Mikro yeşillikleri tüketmenin en basit yolu bunları yemeklerinizin üzerine eklemek olacaktır. Ayrıca sandviç, omlet ya da dürüm gibi şeylerin içerisine de oldukça yakışmaktadırlar.
- Karpuz, yaz aylarında yenilebilecek en iyi meyvelerden bir tanesidir. Karpuz sayesinde hem su ihtiyacınızı karşılayabilir hem de serinleyebilirsiniz. Özellikle egzersiz sonrası ya da dışarıdan geldikten sonra karpuz yemek, kendinizi yenilenmiş hissetmenize yardımcı olacaktır.
- Haşlanmış yumurta, protein almanın en kolay yollarından bir tanesidir. Özellikle de hamile olunduğunda omlet gibi zaman alacak şeyler hazırlamak zor gelebileceği için yumurtayı haşlanmış olarak tercih edebilirsiniz. Haşlanmış yumurtayı tek başına tüketebileceğiniz gibi sandviçe ya da salataya da ekleyebilirsiniz.
- Üzümsü meyveler, yazın smoothie içerisinde ya da yoğurdun içine ekleyerek yiyebileceğiniz meyvelerdir. Üzümsü meyveler arasında çilek, böğürtlen, yaban mersini ve turna yemişi gibi çok sayıda meyve bulunmaktadır. Bu meyveler antioksidanlar ve lif bakımından zengindir ve bu sayede hamileliğe bağlı yaşadığınız kabızlıkla mücadele etmenize de yardımcı olurlar.
- Yoğurt yemek, güne başlamanın en iyi yollarından bir tanesidir. Yoğurt, protein bakımından zengin ve besleyici olduğu kadar serinletici bir tercih olacaktır. Ayrıca yoğurdun içerisinde bulunan sağlıklı yağlar kendinizi daha uzun süreler tok hissetmenize yardımcı olacaktır.
- Salatalık, su bakımından zengin bir sebzedir ve vücudunuzu serinletici etkisi bulunmaktadır. Ayrıca gebeliğin sonlarına doğru alerjiden ya da uykusuzluktan dolayı gözleriniz yorulduysa ve etkilendiyse gözlerinizi rahatlatmak için de birkaç dilim salatalık kullanabilirsiniz.
- Domates, oldukça lezzetli olan ve pek çok şeyde kullanılabilen bir yaz sebzesidir. Domates yaz aylarında serinlemenize yardımcı olurken içeriğindeki likopen ile güneş yanıklarını önlemeye de yardımcı olacaktır. Bununla birlikte domates yemeniz, güneşin altında uzun saatler geçirebileceğiniz anlamına gelmemektedir. Hamilelik sırasında güneşe maruz kalmayı sınırlandırmalı ve güneşe çıktığınızda güneş kremi kullanmalısınız.
- Vişne, yaz mevsiminde bulunan ve pek çok faydası bulunan bir meyvedir. Vişnenin içerisinde vitaminler, mineraller, protein, demir ve kalsiyum bulunmaktadır. Bunlar bağışıklık sisteminizi ve bebeğinizin beyin sağlığını destekleyebilir, şişkinliği ve inflamasyonu azaltabilir ve daha iyi uyumanızı sağlayabilir.
- Kabak, vücudunuzun sıvı almasını sağlayan ve salatalardan makarnalara pek çok tarifte kullanılabilen bir sebzedir. Ayrıca anne sağlığı bakımından önemli olan folat, potasyum ve A ile C vitaminleri bakımından mükemmel bir kaynaktır.
Bkz: Hamilelikte beslenme rehberi
Yaz Hamileliğinin Zorlukları
Sıcaklık ve nem, pek çok insan için rahatsız edici şeyler olsa da hamileleri daha da fazla etkileyebilmektedir. Çünkü hamilelikte vücut sıcaklığı zaten normalden biraz daha yüksektir ve dış sıcaklığın da yüksek olması, daha fazla rahatsızlık hissine yol açabilir.
Hamilelerde halihazırda bir ölçüde sıcaklık intoleransı bulunmaktadır. Bu nedenle hissedilen sıcaklığın çok yüksek olduğu günlerde mümkün olduğunca kapalı mekanlarda olmak ve klima açık oturmak gerekir. Vücut sıcaklığınızı düşük tutmak için boynunuza, alnınıza ve başınızın üstüne ıslak ve serin bir bez koymayı da deneyebilirsiniz.
Sıcaklık yüzünden aşırı terliyorsanız, bol miktarda sıvı tükettiğinizden emin olun. Bol sıvı tüketmek için su iyi bir seçenek olsa da meyve suyu, süt ve terle birlikte attığınız elektrolitleri almanızı sağlayacak sporcu içecekleri de içebilirsiniz.
Hamilelikte aşırı sıcaklarda kendinizi serin tutmak için şunları yapabilirsiniz:
- İmkanınız varsa yüzün. Yüzmek yalnızca serinlemenizi sağlamaz, aynı zamanda siyatik sinirdeki ağırlığında azalmasına yardımcı olur.
- Terlememenizi sağlayacak hava alabilen kumaşlar giyin. Bu sayede vücudunuz daha serin olacak ve isilik yaşama sorununuz azalacaktır.
- Dışarıdayken yanınıza su püskürtmek için ufak bir şişe alın. Bu sayede sıcaklığınızda su püskürterek rahatlayabilirsiniz.
- Günün daha serin zamanlarında egzersiz yapın ve aşırı sıcaklamanıza neden olacak egzersizlerden kaçının.
- Vücudun serin kalması konusunda nefes almak da önemli bir etkendir. Çok hızlı ya da çok yavaş nefes almak gibi şeyler yapmadığınızdan emin olun ve alerji ya da astım nedeniyle nefes alma sorunları yaşıyorsanız, iç mekanlarda zaman geçirin.
Hamilelikte kendinizi serin tutmak için yapabileceğiniz diğer şeyler arasında şunlar bulunmaktadır:
- Hamileler, güneş yanıkları yaşamaya daha eğilimli oldukları için gün ortasında direkt gün ışığına maruz kalmaktan kaçının.
- Sıcak havalarda dışarıda olduğunuz zaman her saat başı 250 ml kadar su için ya da elektrolit kaybınızı yerine koyacak sıvılar tüketin.
- Günün sıcak saatlerinde hareketli aktivitelerde bulunmayın.
- Yüksek SPF’li bir güneş kremi kullanın. Açık tenliyseniz, SPF 30 ya da SPF 45 güneş kremi kullanın.
- Güçsüzlük, yorgunluk, baş dönmesi ya da aşırı susuzluk belirtileri gördüğünüz zaman kapalı bir mekana geçin. Uzanın ve soğuk su için. Kendinizi kısa süre içinde iyi hissetmeye başlamazsanız doktorunuzu arayın.
Yaz hamileliklerinde yaygın olarak görülen sorunlardan bir diğeri bacakta şişkinlik olmaktadır. Hamileliğin ikinci yarısı yaz aylarına denk geliyorsa bacaktaki şişkinlik önemli ölçüde artabilir.
Hamileliğiniz sırasında bacağınızda şişkinlik yaşıyorsanız, yapabileceğiniz şeyler şunlar olmaktadır:
- Günde 30-60 dakika kadar işten sonra ya da öğle molanızda uzanın.
- Uyurken yatağın ucuna rulo haline getirdiğiniz bir havlu ya da battaniye koyarak bacaklarınızın yukarıda kalmasını sağlayın.
- Rahat ayakkabılar giyin. Mümkünse normal ayak bedeninizden yarım numara büyük ayakkabılar tercih edin.
- Gün ortası sıcağında olmamak üzere günün diğer saatlerinde haftada 2-3 kez yürüyün.
Bacak şişkinliği konusunda yapmamanız gereken şeyler arasında ise şunlar bulunmaktadır:
- Özellikle bel kısmını sıkacak kısıtlayıcı kıyafetler giymeyin.
- Bir yerde çok uzun süre boyunca durmayın.
- Tuzu beslenme düzeninizden tamamen çıkarmayın, ancak azaltın. Tuzdaki iyot, fetüsün gelişimi bakımından önemli bir elementtir.
- İdrar söktürücü şeyler almayın. İdrar söktürücüler, elektrolit kaybına neden olabileceği için fetüs bakımından tehlikeli olabilir.
Son Olarak
Sıcak yaz günlerinde hamile olmak bazı açılardan zor olmakla birlikte gerekli önlemleri alarak yüksek sıcaklıklardan ve nemden korunabilirsiniz. Dikkat edeceğiniz basit şeyler sayesinde kendinizi daha iyi hissedebilir, daha enerjik olabilir ve yaz hamileliğinin tadını çıkarabilirsiniz.