Doğal yolla çocuk sahibi olamayan kısırlık sorunu yaşayan çiftler, yardımcı üreme yöntemlerinden destek alırlar. Tüp bebek tedavisi de annelik ve babalık duygunu tatmak isteyen çiftler için umut kaynağı olan bir üreme tedavisi yöntemidir.
Tüp bebek tedavisindeki başarı oranınızı hesaplama aracımızdan hesaplayabilirsiniz.
https://www.bulenttiras.com/tup-bebek-basari-orani-hesaplama
Kısırlık vakasına rastlanan çiftlerde bebek sahibi olmaları adına uygulanan tüp bebek tedavisinde başarı oranı, yaş faktöründen kaynaklı olarak değişkenlik göstermektedir.
30 yaşın altı %60
35 yaş civarı %40
40’lı yaşlarda ise %15 yasa göre değişen tüp bebek tedavisi başarı oranlarıdır. Tüp bebek tedavisini 4 defa uygulanan çiftlerde bu basari oranı %90 üzerine çıkmaktadır.
Tüp bebek tedavisinin başarılı sonuçlanması kadar başarısız sonuçlanması da doğaldır. Tüp bebek tedavisinin uygulandığı kadın ya da erkeğe bağlı türlü nedenlerden kaynaklı olarak tüp bebek tedavisi başarısızlıkla neticelenebilir. Başarısız tüp bebek sebepleri:
- Embriyonun genetik yapısının bozulması
- Yumurta gelişimi esnasında kullanılan ilaç protokollerinin uygun olmaması
- Embriyonun geliştiği kültür ortamlarının gelişim için yeterli düzeyde olmaması
- Embriyonun dış zarının kalınlığının artması
- Doğumsal rahim bozuklukları
- Embriyonun tutunması konusunda engel teşkil eden polip, miyom
- Daha önce geçirilen bir enfeksiyon ya da kürtajdan dolayı görülen yapışıklıklar
- Embriyonun büyümesini engelleyen pıhtılaşma işlev bozuklukları
- Kadında genetik veya sonradan meydana gelen immunolojik bozukluklar
- Çikolata kisti hastalığıdır.
Yukarıda bahsi geçen sebeplerden dolayı tüp bebek tedavisi başarısız sonuçlanabilir. Ancak başarısız tüp bebek tedavisi ardından tüm bu nedenler kapsamlı olarak analiz edilmelidir. Bu konuda başvurulan testler ise
- Ultrasonografi
- HSG
- Histeroskopi
- Preimplantasyondur.
- Tüp bebek tedavisinde tedavi yöntemleri izlenirken yanı sıra
- Paternal lenfosit aşısı
- Yardımcı tomurcuklanma laserte
- Yapay rahim uygulamaları
- Blastosist transferi
- Akupunktur
- Reiki
Antioksidanlar gibi bazı destek yöntemlere de başvurulmaktadır.
Tüp bebek tedavisindeki yenilikler; gelişen tıp teknolojisi ile aynı paralelde devam etmektedir. Tüp bebek tedavisindeki yeniliklerin hedefi ise tüp bebek tedavisi neticesindeki başarı oranlarını yükseltmeye yöneliktir.
Tüp bebek tedavisinin başarı oranı ile ilgili olarak net bir rakam vermek uygun olmaz. Çünkü tüp bebek tedavilerinin başarı oranları tedavinin uygulandığı çiftlere göre değişim gösterebildiği gibi uygulama yöntemlerine göre de farklılaşmaktadır. Ülkemizde uygulanan tüp bebek tedavisinin başarı oranı hakkında ortalama bir bilgi vermek gerekirse; her üç çiftten bir tanesinin ilk tüp bebek tedavisi uygulamasında bebek sahibi olabilmektedir.
Tüp bebek tedavisi dünyanın pek çok ülkesinde uygulanmaktadır. 1989 yılında Ege Üniversitesi’nde ilk tüp bebek doğumunun gerçekleştiği ülkemizde de tüp bebek tedavisi uygulanmakta, yeterli sayıda kaliteli tüp bebek merkezleri bulunmakta ve ülkemizde uygulanan tüp bebek tedavisi oldukça gelişim kaydetmektedir.
Dünyada tüp bebek tedavileri bazında en yüksek başarı oranına sahip olan ülke Amerika’dır. Amerika’daki tüp bebek tedavi başarı oranı %35’tir. Türkiye; Avrupa’da tüp bebek başarı oranları sıralamasında 5.; dünya çapında ise 7. sırada yer almaktadır. Tüp bebek tedavilerindeki yenilikler ile bu başarı oranının 2027 yılına kadar %100’e yakın bir orana yükselmesi hedefleniyor.
Tüp bebek merkezi sayısı ülkemizde gittikçe artmaya devam ediyor. Ülkemizin hemen hemen her bölgesinde tüp bebek merkezi bulunmaktadır. Türkiye’de tüp bebek tedavilerinin uygulandığı merkez sayısındaki yıl tabanlı artış hakkında bilgi almak için Sağlık Bakanlığı’nın hazırladığı verilere göz gezdirmek gerekirse;
Ülkemizde,
2002 yılında 39,
2003 yılında 49,
2004 yılında 54,
2005 yılında 61,
2006 yılında 77,
2007 yılında 93,
2008 yılında 107,
2009 yılında ise 112 tüp bebek merkezi bulunmaktadır.
Yine Sağlık Bakanlığı’ndan elde edilen bilgilere göre;
Ülkemizde 2003 yılında uygulanan tüp bebek tedavilerinde elde edilen 5055 gebelikten 797 canlı doğum gerçekleşti.
2004 yılında ise, 7648 gebelikten 2721 canlı doğum gerçekleşti,
2006 yılında da 12 bin 9 gebelikten 3 bin 628 canlı gebelik elde edildi.
Sağlık Bakanlığı’nın verileri ışığında ülkemizin tüp bebek tedavisindeki başarı oranını yıldan yıla artış gösterdiği izlenimini alabiliriz ancak bu ülke geneli bazındaki başarı oranlarıdır. Tüp bebek tedavisindeki başarı oranı uygulanan merkezlere göre değişim göstermektedir. Çünkü her tüp bebek tedavisinin uygulandığı merkezin kendine göre bir başarı ortalaması bulunmaktadır. Her tüp bebek merkezinin başarı ortalaması türlü etkenlerden kaynaklı olarak değişmektedir. Bazı tüp bebek merkezleri başarı oranlarına elde edilen gebelik oranlarını da dahil etmektedir. Oysa tüp bebek merkezlerinin başarı oranındaki en önemli unsur elde edilen gebelik değil canlı doğum görülmesidir. Bu bağlamda tüp bebek tedavisinin uygulandığı bazı merkezlerin başarı oranları yanıltıcı olabilir.
Günümüzde ise artan teknolojik olanaklar ve geliştirilen tedavi yöntemleri ile tüp bebek tedavilerindeki canlı doğum sonuçları da artmaktadır. Ülkemizdeki tüp bebek tedavilerinin oranlarından yer verdiğimiz yazımızda dünyadaki tüp bebek tedavisinin başarı grafiğinden de bahsetmek isteriz.
Dünyada tüp bebek tedavisine en çok İsrail’de başvuruluyor. İkinci sırada da Fransa yer alıyor. İsrail ve Fransa’yı; İspanya, İngiltere, Amerika ve Almanya takip ediyor. Tüp bebek tedavisindeki başarı oranlarına göre dünya listesindeki ilk sırada Amerika’da bulunuyor. Ülkemizde bu listesinin 5. sırasında görülüyor.