Normal vajinal kanama uterustan periyodik kan akımıdır. Normal vajinal kanama menorene de denir. Menoreye neden olan süreç menstruasyon olarak adlandırılır. Kanamanın anormal olup olmadığını ve sebebini belirlemek için doktor 3 soruyu cevaplamalıdır:
- Kadın hamile midir?
- Kanamanın şekli nedir?
- Ovulasyon var mı?
Düzenli olarak yumurtlayan kadınlarda anormal vajinal kanama, aşırı, sık görülen, düzensiz veya azalan kanamayı içerir. Düzensiz ovulasyon ile ilişkili anormal vajinal kanamanın birçok nedeni vardır. Adet düzensizliği olan bir kadın tiroid, göğüs ve pelvik organlara özel ağırlık veren fizik muayene gerektirir. Düzensiz vajinal kanama tedavisi alttaki nedene bağlıdır. Neden belirlendikten sonra, doktor tedavinin gerçekten gerekli olup olmadığına karar verir.
Normal vajinal kanama nedir?
Normal vajinal kanama kadının uterusundan bir akıntı olarak akan periyodik kan. Normal (menstrüel) vajinal kanama menorası olarak da adlandırılır. Menoreye neden olan süreç menstruasyon olarak adlandırılır.
Normal vajinal kanama, siklik hormonal değişiklikler sonucunda ortaya çıkar. Yumurtalıklar, göğüsler, vücut şekli ve vücut tüyleri gibi kadın vücut özelliklerinin gelişmesini kontrol altına alan kadın hormonlarının ana kaynağıdır. Hormonlar ayrıca adet döngüsünü düzenler. Yumurtalık ya da kadın gonadu, kadınlarda üreme bezlerinden biridir. Pelviste bulunurlar, biri uterusun her bir tarafındadır. Her yumurta, badem boyut ve şekli ile ilgilidir. Yumurtalıklar yumurta (oosit) ve kadın hormonları üretir. Her aylık adet döngüsü sırasında, bir yumurta bir yumurtalıktan salınır. Yumurta, yumurtalıktan bir Fallop tüpü vasıtasıyla uterusa gider.
Hamilelik olmadıkça, döngü uterusun iç astarının parçalanması ile sona erer ve menstruasyona neden olur. Gerçekten fiziksel döngünün sonu olmasına rağmen menstrüel kanamanın ilk günü tıbbi jargonun adet döngüsünün “1. günü” olarak belirlenmiştir.
Menstruasyonun meydana geldiği döngünün zamanına adet olarak geçilir. Adolesan adet döngüsünü temsil eden yaklaşık dört haftalık aralıklarla oluşur. Menarş, menstrüasyon ilk başladığında bir kız hayatında geçen zamandır. Menopoz, bir kadının hayatında yumurtalıkların fonksiyonu sona erdiği ve menstrüel dönemlerin durduğu zamandır. Menopoz, 12 ay boyunca menstrüel periyotların olmaması olarak tanımlanır. Menopoz yaş ortalaması 51’dir.
Anormal vajinal kanama nedir?
Anormal vajinal kanama, ay boyunca yanlış zamanda ya da uygun olmayan miktarlarda ortaya çıkan, vajinadaki kan akışıdır. Kanamanın anormal olup olmadığını ve nedeni belirlemek için doktor üç soruyu düşünmelidir:
- Kadın hamile mi?
- Kanamanın şekli nedir?
- Ovulasyon var mı?
Düzensiz menstrüel kanama modelinin bulunduğunu düşünen her kadın, doktorunun durumunu değerlendirmesine yardımcı olmak için vajinal kanamanın spesifik özelliklerini dikkatle düşünmelidir. Doktoru menstrüel geçmişi hakkında ayrıntıları isteyecektir. Menstrüel rahatsızlıkların her kategorisinde belirli nedenler listesi, gerekli testler ve tedavi vardır. Her anormallik türü aşağıda ayrı ayrı ele alınmaktadır.
1. Hamilelik sırasında kadının anormal vajinal kanaması var mı?
Hamilelik sırasında anormal vajinal kanamanın çoğu, gebeliğin çok erken döneminde gerçekleşir; kadın hamile olduğunu fark etmez. Bu nedenle, yeni olan düzensiz kanamalar, bir kadının durumundan haberdar edilmeden önce bile, çok erken hamilelik belirtisi olabilir. Hamilelik sırasında vajinal kanama, düşük veya ektopik gebelik gibi gebelik komplikasyonları ile de ilişkilendirilebilir.
2. Anormal vajinal kanamanın şekli nedir?
Vaginal kanamanın süresi, aralığı ve miktarı, kanamanın hangi tip anormallikten sorumlu olduğunu gösterebilir. Menstrüel kanamanın anormal bir süresi ya çok uzun süre bir kanama (hipermenor) veya bir dönemden çok kısa (hipomenore) olabilir.
Kanama aralığı çeşitli şekillerde anormal olabilir. Bir kadının menstrüel periyotları çok sık ortaya çıkabilir (polmenorrhea) veya çok nadiren (oligomenore) olabilir. Ek olarak, süre dolaşıma göre aşırı derecede değişebilir (metroraji).
Kanama miktarı (hacim) de anormal olabilir. Bir kadın çok fazla kanama (menoraji) ya da çok düşük hacim (hipomenore) gösterebilir. Aşırı kanamanın, beklenen menstruasyon zamanının dışındaki kanamayla kombine olarak menometrorrhagia adı verilir.
3. Kadın yumurtluyor mu?
Genellikle yumurtalık ovülasyon denilen bir süreçte her ay bir yumurta bırakır. Normal adet dönemleri için normal ovülasyon gereklidir. Bir kadının normal adet döngüsü aralıkları, adet döngüsü arasında yarım vajinal mukus deşarjı ve göğüs hassasiyeti, sıvı tutulumu, adet krampları, sırtüstü ağrı ve ruh hali değişiklikleri gibi aylık belirtileri içeren belirli bir ipucu vardır. Gerekirse, doktorlar bir kadının normal yumurtlama olup olmadığını belirlemek için hormon kan testleri (progesteron seviyesi), günlük evde vücut ısısı testleri veya nadiren rahim astarının bir örneği (endometriyal biyopsi) emri verecektir.
Diğer taraftan, bir kadının düzenli olarak ovulmadığına dair işaretler, aylarca menstrüel bir süre geçirmeden düzensiz aralıklarla uzun kanamayı, adet döngüsünün ikinci yarısında kan progesteron seviyesini aşırı düşük seviyeye düşürmeyi ve normal vücut sıcaklığının eksikliğini içerir Beklenen ovülasyon süresi boyunca dalgalanma. Bazen bir doktor biyopsi ile endometriyal örneklem kullanarak bir kadının ovülasyon yapmadığını tespit eder.
Düzenli olarak yumurtlayan kadınlarda anormal vajinal kanama, genellikle aşırı, sık görülen, düzensiz veya kanamalı kanamayı içerir. Bu semptomların her birini üreten yaygın koşullardan bazıları aşağıda tartışılmaktadır.
Aşırı miktarda menstrual kanama (menoraji)
Menoraji adı verilen aşırı derecede menstrüel kanama ayda yaklaşık sekiz çorba kaşığı adet kanamasıdır (normal adet kanaması döngü başına iki ila sekiz yemek kaşığı arasında bulunur). Menorajinin en yaygın örneği, düzenli adet döngülerinde ve normal yumurtlamayla ortaya çıkan aşırı kanamadır.
Menorajinin bir doktor tarafından değerlendirilmesi gereken birçok önemli neden vardır. Birincisi, menoraji bir kadına ciddi duygusal sıkıntı ve ağır kramp gibi fiziksel belirtilere neden olabilir. İkincisi, kan kaybı o kadar ağır olabilir ki tehlikeli derecede düşürülmüş bir kan sayımına (anemi) neden olur ve bu da tıbbi komplikasyonlara ve baş dönmesi ve bayılma gibi belirtilere neden olabilir. Üçüncüsü, menorajinin daha acil tedavi gerektiren tehlikeli nedenleri olabilir.
Menorajinin benign (noncancerous) nedenleri şunları içerir:
- Uterin myomlar (yumuşak kası benign tümörler; bu tip tümör leiyomiyom olarak bilinir)
- Endometrial polipler (rahim içine çıkıntı yapan küçük iyi huylu büyüme)
- Adenomyozis (uterus kas duvarında uterin astar dokusu varlığı)
- İntrauterin cihazlar (RİA’lar)
- Yetersiz aktif tiroid fonksiyonu (hipotiroidizm)
- Otoimmün bozukluk sistemik lupus eritematosus
- Kalıtsal kanama bozuklukları gibi kan pıhtılaşma bozuklukları
- Bazı ilaçlar, özellikle kan pıhtılaşmasına müdahale edenler
Sık görülmese de, menoraji endometriyal kanser belirtisi olabilir. Endometrial hiperplazi diye bilinen kanser öncesi bir durum da anormal vajinal kanamalara neden olabilir. Bu durum, 40 yaşın üzerindeki kadınlarda daha sık görülür.
Her ne kadar menorajinin birçok nedeni olmasına rağmen, çoğu kadında menorajinin spesifik nedeni tam bir tıbbi değerlendirmeden sonra bile bulunmamaktadır. Bu kadınların işlevsiz uterin kanaması olduğu söyleniyor. Disfonksiyonel uterin kanamalı kadınlarda anormal vajinal kanamanın spesifik bir nedeni bulunmamasına rağmen, durumun ciddiyetini azaltmak için tedaviler mevcuttur.
Düzensiz vajinal kanama; Menstruel periyot çok sıktır (polmenorrhea)
Anormal derecede sıklıkla menstrüel dönemler (polmenorrhea), cinsel yolla bulaşan bazı hastalıklar (Klamidya veya gonore gibi) rahimde inflamasyona neden olabilir. Bu duruma pelvik inflamatuar hastalık adı verilir. Endometriozis, uterus dışındaki diğer bölgelerde uterin astar dokusunun varlığına neden olan bir nedeni bilinmeyen bir durumdur. Bu, pelvik ağrıya ve polimonefeye neden olabilir. Bazen, poli menorrenin nedeni açık değildir; bu durumda kadının işlevsiz uterin kanaması olduğu söylenir.
Adet düzensiz aralıklarla dönemleri (metroraji)
Düzensiz menstruel periyotlar (metroraji), servikal polipler gibi benign servikal büyümelerden kaynaklanabilir. Bu büyümelerin nedeni genellikle bilinmemektedir. Metrorragia aynı zamanda uterusun enfeksiyonları (endometritis) ve doğum kontrol haplarının (oral kontraseptif kullanımı) da oluşmasına neden olabilir. Bazen bir değerlendirmeden sonra, bir kadının doktoru, metrorajisinin tanımlanabilir bir nedeni olmadığını ve o anda daha fazla değerlendirmenin gerekli olmadığını belirleyebilir.
Perimenopoz, menopoza yaklaşan veya periyodun başlangıcıdır. Genellikle düzensiz aralıklarla adet kanamaları ve kan akış miktarındaki değişiklikler gibi düzensiz menstrüel sikluslar ile karakterizedir. Menstrüel düzensizlikler gerçek menopozun başlangıcından (bir yıl için dönemlerin bulunmaması olarak tanımlanır) birkaç yıl geçebilir.
Adet akışının miktarı veya süresi azalır (hipomenore)
Aşırı aktif bir tiroid fonksiyonu (hipertiroidi) veya bazı böbrek hastalıkları hipomenoreza neden olabilir. Oral kontraseptif haplar da hipomenoreza neden olabilir. Kadınlar için, oral kontraseptif hapların alınmasının bir sonucu olarak menstrüel periyotların hafif, kısa veya hatta bulunmamasının, oral kontraseptif hapların kontraseptif etkisinin yetersiz olduğunu göstermediği bilinmelidir. Aslında birçok kadın, oral kontraseptiflerin bu “yan etkisini” takdir ediyor.
Menstrüel dönemler arasında kanama (adet kanaması)
Normal ovulasyon yapan kadınlar adet kanamaları arasında hafif kanama (bazen “lekelenme” olarak anılır) yaşayabilirler. Doğum öncesi doğum kontrol yöntemleri (oral kontraseptif haplar veya yamalar) ve doğum kontrolü için RİA kullanımı bazen dönemler arasında hafif kanamaya neden olabilir. Psikolojik stres, antikoagülan ilaçlar gibi bazı ilaçlar ve hormon düzeylerindeki dalgalanmalar dönemler arasındaki hafif kanamaya neden olabilir. Anormal adet kanamasına veya kanamaya neden olan diğer koşullar düzenli olarak ovülasyona maruz kalmayan kadınlarda Bu yüzden menestrual kanamanın nedeni olabilir.
Düzenli olarak yumurtlamayan kadınlarda menopozdan sonra vajinal kanamalara neden olan veya anormal vajinal kanamalara neden olan koşullar nelerdir?
Birçok koşul, yumurtlama için gerekli olan kadın hormonlarının düzgün işleyişine müdahale edebilir. Örneğin, birçok koşul veya durum, oligomenoreya (menstrüel sürelerin ve / veya akışın normalden daha fazla azaltılmasına) neden olabilir:
- Eğer bir kadın kronik tıbbî hastalıklara sahipse veya önemli medikal veya duygusal stres altındaysa adet dönemlerini kaybetmeye başlayabilir.
- Hipotalamus olarak adlandırılan beynin belirli bir bölümünün arızalanması, oligomenore oluşturabilir.
- Anoreksiya nervoza, aşırı ciddi inceltme ile ilişkili, ciddi tıbbi sonuçların yanı sıra oligomenore ya da amenoreye (menstruel periyotların olmaması) neden olan bir yeme bozukluğudur.
- Polikistik yumurtalık sendromu (PCO, PCOS, POS) hormonal bir sorundur; kadınlarda adet düzensizlikleri, akne, obezite, infertilite ve aşırı saç büyümesi gibi çeşitli belirtilere neden olur.
Tamamıyla ovulasyon kaybı anovulasyon olarak adlandırılır. Ovülasyon, vücudun progesteron için yeterli miktarda beslenmesini sağladığı için, anovulasyon, bir kadının hormonal dengesinin aşırı miktarda östrojen ve yeterince progesterona yöneltildiği bir durumdur. Aşırı östrojen rahimin astarının büyümesini uyarır. Sonuç, uterusun astarının fazla kalınlaşması sonucunda, uzun yıllar boyunca uterus kanseri öncesi veya rahim kanseri riskinin artmasına neden olur. Progesteronun yerini almak ve uygun bir hormonal denge kurmak için doktorlar düzenli aralıklarla alınacak progesteronu veya progesteronu içeren oral kontraseptifleri reçete eder. Bu tür bir tedavi, yumurtlamayan kadınlarda uterus kanseri riskini önemli ölçüde azaltır. Uterin kanser uzun yıllar süren anovulasyondan kaynaklanır, çünkü uzun süren anovulasyona maruz kalan her kadının uterus kanseri oluşumunu önlemek için tedavi edilmesi gerekir.
Postmenapozal kadınlar (ard arda 12 ay veya daha fazla menstrual dönemi olmayan kadınlar) vajinal kanama yaşamamalıdır. Postmenopozal kadınlarda herhangi bir vajinal kanama anormal olarak kabul edilir. Kombine östrojen ve progesteron hormonu terapisi (HRT veya HT) kullanan kadınlar, tedavinin ilk altı ayında hafif, düzensiz vajinal kanama yaşayabilir. Benzer şekilde, siklik hormon rejimi (ayda 10-12 gün süreyle oral östrojen ve progestin) alan postmenapozal kadınlar, her ay birkaç gün menstruasyon dönemine benzeyen bazı vajinal kanamalar yaşayabilir.
Hormon tedavisi sırasında ağır veya uzun süreli vajinal kanama geçiren postmenopozal kadınlar, vaginal kanamanın daha ciddi nedenlerini ekarte edecek bir doktora görünmelidir. Postmenopozal kadınlarda vaginal kanamanın daha az sık görülen ancak ciddi nedenleri arasında endometriyal kanser veya hiperplazi (bazı durumlarda kanser öncesi rahim dokusunun aşırı büyümesi) bulunur.
Hamilelikte anormal vajinal kanamalara neden olan şey nedir?
Birçok kadının gebelik sırasında bir miktar vajinal kanaması var. Bazı çalışmalar, hamile kadınların% 30’una kadar hamile kaldıklarında bir miktar vajinal kanama yaşayacaklarını göstermektedir. Gebelik sırasında vajinal kanama, tekil gebeliklerden (bir fetüs ile gebelikten ziyade) ikizler ve diğer çoklu gebeliklerde daha sıktır. Bazen kadınlar gebeliğin ilk iki haftasında, genellikle menstruel periyodun beklendiği saatlerde çok az kanama yaşarlar. Bu hafif kanama bazen “implantasyon kanaması” olarak adlandırılır. Doktorlar bu kanamanın nedenini kesin olarak bilmemekle birlikte, döllenmiş yumurtanın uterus duvarına yerleştirilmesinin bir sonucu olarak ortaya çıkabilir.
Kanama miktarı, hamilelik evresi ve ilişkili semptomlar hamilelikte vajinal kanamanın nedeninin belirlenmesine yardımcı olabilir. Hamilelikte vajinal kanama her zaman gebelikle ilgili bir problem oluşturmazken, hamilelik sırasında kanaması olan kadınlar bir doktor tarafından değerlendirilmelidir.
Hamilelikte vajinal kanamanın nedenleri düşük, plasentanın anormal bir yeri, ektopik gebelik, servikal enfeksiyon veya polip ve erken doğum eylemidir. Kronik tıbbi durumlar ve ilaç kullanımı gebelik sırasında vajinal kanama ile ilişkili olabilir.
Cinsel ilişki sırasında veya sonrasında vajinal kanamanın nedeni nedir?
Cinsel ilişki sırasında veya sonrasında vajinal kanamalar meydana gelebilir; bunlar arasında aşağıdakiler de vardır:
- Cinsel ilişki sırasında vajina duvarı veya introitus (vajinaya açılan) yaralanmaları
- Enfeksiyonlar (örneğin, gonore, Klamidya, maya enfeksiyonları) cinsel ilişkiden sonra vajinal kanamaya neden olabilir.
Menopoz öncesi ya da menopoz sonrası kadınlarda östrojen düzeylerinin düşmesi, vajinanın astarlannın inceltilmesi ve kolayca iltihaplanması veya enfekte olmasına neden olabilir ve bu değişiklikler cinsel ilişkiden sonra vajinal kanama ile ilişkilendirilebilir.
Serviks veya vajinal duvar üzerindeki tümörler veya polipler gibi anatomik lezyonlar, cinsel ilişki sırasında veya sonrasında vajinal kanamaya neden olabilir.
Cinsel ilişki sırasında veya sonrasında vajinal kanama yaşayan kadınlar, kanamanın nedenini belirlemek için her zaman doktorlarını ziyaret etmelidir.
Benim adetim İlkkez bu ay 10 gün sürdü normalde 7-8 gün arası sürüyor kanamam. Ama bu ay hem yoğun hemde uzun sürdü. Başlangıç tarihi: 30.03.2019\r\nBitiş tarihi ise: 08.04.2019\r\nVe adetim bittikten sonra bugün saat 01:00’da bir kanama oluştu tekrar sildim devam ediyor mu diye peçete ile ama gelmedi. Uzayan bir akıntı içinde damar gibi bir kandı etrafı hafif pembe. Bu neden oldu acaba açıkcası korktum. Hamilelikle alakalı bir konu olabilir mi? Ve internetten baktım çok fazla birşey anladım diyemem. O yüzden bu konu hakkında sizden anlaşılır bir yorum bekliyorum. Şimdiden teşekkür ederim.
Meraba annem 7 yıl önce kist ameliyatı oldu ama rahim de alındı son 1 aydıeir 2 kere kanaması oldu neden olabir acaba
Merhaba, 26 yaşındayım evliyim son adet tarihim 13 mayıs iki gündür lekelenme görüyorum ama kırmızı kan değilde kahverengi tonlarında neyden kaynaklanabilir? Şimdiden teşekkürler
Benim adetim bittikten sonra bes gun sonra kan geldi tekrar su sn yine ara ara geliyo ne kan ne akinti seklinde pembemsi kana oldukca dönūk bir rengi var bu beni rshatsiz ediyor ped koymsktan biktim bir aydur bu sekilde acsba menopozami giriyorum yasim 40 alttan muayeneden cok korkuyorum doktora gitsem sllttan muayeneden haric muayene gerektirirmi cevabinizi bekliyorum tesrkkurler
Merhaba. 16 haziranda regli olmam gerekirken 4 gün gecikti ve 20 haziranda geldi. Regli olmadan yaklaşık 12 -13 gün önce ara ara lavaboda peçeteye az miktarda kırmızı lekeler geliyordu. Adetim yaklaşık 6-7 gün sürer. Ve adetim bittikten sonra da yine peçeteye ara ara az miktarda kırmızımsi lekeler geliyor. Nedeni ne olabilir? Teşekkür ederim.
Merhabalar ben daha hiç adet olmadım ama dün vajinal bölgem çok ağrıyordu ve sonra kusura bakmayın kaka kalıntısı gibi şeyler geldi vajinamdan ondan sonra ise pıhtılaşmış kan geldi bu ne olabilir şimdiden teşekkürler
Mrhb ben 1ve 5 agustos arası adetim oldu tekrrardan 16 ağustosta adetim oldu 28agustosta bitti . Tekrar 1eylul de adet oldum bunun sebebi ne olabilir
Merhaba benim en son aybasim ekim 18 geldi bitişi de 31kadim bitti ama tekrar kadim 11 geldi ve bugüne kadar durmyor devamlı kanama görüyorum nasıl yardımcı olabiliriz ne ilyc tavsiye edersiniz çünkü çok rahatsızım
Merhaba ,
En son 8 kasım 2019 da adet gördüm ve 12 kasım da bitti. 21 kasımda kahverengi renkte kanama geldi az miktarda . 21 kasım günü ilişkide eşim içime bosaldı. ertesi sabah kırmızı kan şeklinde avuc içi lekeleyecek kadar kanama geldi şu anda az az kanamam geliyor. adet düzensizliği hiç yaşamazdım bu durum hakkında ne yapmam gerekiyor hamilemiyim yoksa başka sebep midir
Benim her ay zamaninda olurum fakat adet olduktan bir hafta sonra tuvalete girip pecete kullandigimda vajinamdan kan geldigini gorurum adet kani gibi yogun degil. Sebebi ne ne olabilir . RİA taktirmistim. RİA sebep olabilir mi En yakin zamanda kadin doguma gitcem
Hocam merhaba, PKO hastasıyım ama adetlerim düzenli şekilde devam etmektedir . Son 1 yılda bebek tedavisi de gördüm, Ama benim adetim 18 Ekimde 2 hafta süren kahverengili pıhtlı şekilde geldi , daha sonra ara ara kanama devam etti ve hala şuanda da bu zamana kadar adetim devam etmektedir. Doktorum Duphaston verdi adet kesilsin diye bugün ilacım bitti henüz bir kesinti olmadı. Bir pedi dolduracak şekilde gün içinde gelmektedir. Rahime bakıldı herhangi bir şey yok temiz sökülmüş dedi. Kan testi de yapıldı hamilede değilim. Bu ara kanamalar neden kaynaklıdır. Doktorum dış gebelik olmuş olabilir dedi ama öyle ağrılı sancılı bir süreç geçirmedim. Size de danışmak istedim Teşekkürler,
Erkek arkadaşımla bir birliktelik yaşadık birlikteliğin sonunda kondom yırtılması oldu 27/11/2019 regl olduğum ilk gün birliktelik günü ise 02/12/2019 herhangi bişey olmasın diye o gün maydonoz suyu içtim aradan 2 saat sonra da aynı gün ertesi gün hapı kullandım 10/12/2019 sabah akşam olmak kaydıyla yine 4 kupa sabah 2 akşam 2 maydonoz suyu kaynattim içtim 11/12/2019 bugün ise saat 15:00 da hafif bı kanamam oldu ve ağrım var hamile olabilir miyim acaba
Meraba ben adet oldum 12gün sonra tekrar kanamam oldu 3 gündür devam ediyor nedeni ne olabilir hamilelik mi
10 gün adet oldum 2 gün aradan sonra ilişki sonrası kanamam başladı sebebi nedir
Merhaba benim adetim 6.12.2019 başladı 14.12.2019 da btii 10 gün adet gördüm adet kanamam ilk üç gün yoğun ve ağrılı oluyor şimdi bugün adetimin üstünden 5 gün geçmesine rağmen kan gördüm çok yoğun bi şekilde değil ama beni tedirgin etti açıkçası geçen ayda böyle olmuştu nedendir acaba
Merhaba ben 5 gün adet oldum ve yumurtlama dönemimin en yüksek olduğu günde tekrar kanamam oldu ama çok azdı bu iki gün sürdü. Şimdi ise birliktelik sonrasında eşimin penisinde kan görüyorum ama akıntım ve ya kanamam olmuyor. Bunun sebebi gebelik olabilir mi?
Teşekkür ederim.
İyi akşamlar 1 yıldır bazı zamanlar ilişki sonrası kanamalarım oluyo ,ben 46 yaşındayım Sımir yaptırdım temiz geldi ama agrılarımda var.Nereye bakılacagımı bilmiyorum tahlillerimde bir şey çıkmıyo her yıl rutun kontrollerimi yaptırıyorum.Bana nasıl yardımcı olabilirsiniz çok korkuyorum
Merhaba düzenli ama yoğun bir adet dönemim oluyor. İlk iki gün yoğun sonra azalarak 10 gün devam eder. Bu ay 14. Gün olmasına rağmen hafif renkte ama kan denilebilecek lekelenmeler oluyor. Peöeteye bazen geliyor bazen gelniyor. Ama günlük petde görülüyor. İlk defa oluyor … ne önerirsiniz . Yaşım 45 Teşekkür ederim .
19 yaşındayım 5 aydır 3 kez adetim bittikten 10 gün sonra pıhtı geliyor ve adet sancısı oluyor normalde de çok sancım oluyor ve 7 8 gün sürüyor bekarım 7 yıldır adet görüyorum düzensiz diyemem 3 4 gün erken oluyorum her ay bugün mesela 10 gün önce bitti adetim ama pıhtı geldi ve felaket karnım ağrıyor neden olabilir
Merhaba 32 yaşındayım.Regl dönemim yıllardır 3-5 gün arası erken oluyor.Son 2 aydır iki regl arasında çok hafif beyazla kahverengi arası lekelenme oluyor.Ne tam lekelenme diyebiliyorum ne de normal bir akıntı.Bu genelde reglime yakın bir günde bitiyor.Virüsten dolayı doktora da gidemiyorum.Ama son reglimde hormon testi yaptırmıştım.Sonuçlar normal değerlerdeydi.Sonuçlarımı gösteremedim ve muayene olamadım.Acil muayene olmam gereken bir durum var mı sizce? Neden oluyor olabilir?(Evliyim çocuk yok hamilelikte yok)
Merhaba 34 yaşındayım. Regl dönemim düzenli ve yoğun geçiyor. Yalnız bugün ilk defa adet dönemi dışında kanamam oldu. Ne yapmalıyım.
merhaba regl dönemim 28 martta bitti 5 gün sonra pembe leke gelmeye başladı arada ve çok az miktarda bir damla .Virüsten dolayı hastaneye gidemiyorum .Daha önce erkeklik hormonum biraz yüksekti endokrin bölümünde obeziteye bağlı tedavi görüyorum D vitamini ve thincal kullanıyorum.Hormonlarımda bu kullandığım ilaçların etkisi olmuş olabilir mi ?Adet düzensizliği olduğu için adet 3.gün hormon testi yapılamamıştı.Bekarım.
Hocam meraba 7 nisanda adetim bitti 2 gun sürdü zaten ardından kahverengi leke oldu onun ardindam yani ayin 11 ve 12 sinde kirmizi leke oldu adetlerim duzenli neden böyle oldu anlamasim doktorada gidemiyorum ortalik iyi degil diye
Merhaba, 21 yaşındayım reglim biteli yaklaşık beş gün oldu. Dün sadece leke, bugün ise pıhtı halinde koyu kahve akıntım oldu. Şimdiye kadar hiç böyle bir düzensizlik yaşamamıştım. Cilt tedavisi amacıyla Zoretanin kullanıyorum 2ay bir haftadır. Erkek arkadaşımla ilişkim üzerine regl gördüm. Virüs dolayısıyla hastaneye gitmeye korkuyorum.
Merhaba hocam Adetim hee ay düzenli gelir Bu ayda düzenli geldi Ve biteli 5 gün oldu ama günlük pedte cok hafif lekelenme görüyorum aynı zamanda hafifte yanma Sebebi nedir acaba ?
Merhaba Bülent bey Mart ayının başından bu yana 12-13 gün arayla kahverengi renkte lekelenme oluyor, ama kanama şeklinde değil.Ped kirlenmiyor bile.Malum salgın nedeniyle elim kolum bağlı.2-3 ay önce smear testi yaptırdım,enfeksiyon çıkmıştı.Dr’un verdiği ilaçları tamamen kullandım.Çok endişeleniyorum,ne yapmam gerekiyor? Yardımcı olursanız sevinirim??
Merhaba 12 yaşındayım yeni regl gördüm ama o kadar az geliyorki bir andan korkuyorum annem kanser kesermişim diye merak ediyorum
Merhaba bülent bey..ben 3 ay klomen kullandım Pco var 13 marta kontrole gittim ve 13 marttan bu yana adet kanamam var.salgindan dolayı hastaneye gidemedim.Kanamalarim genelde sabah ilk uyandığımda çok oluyo ama gün içerisinde de devam ediyo ilk defa böyle birşey yaşıyorum.ilaçtan dolayı bu kadar uzun sürmesi normal mi..lütfen cvplayin psikolojik olarak çok yıprandım
Merhaba hocam benim adet düzensizliğim vardı doktora gitim polikistover var bide yumurtaliklarim da tembelik olduğunu soledi bir vitamin verdi o vitamini kulandıktan sonra yaklaşık bir aydır adetliyim ne yapmam gerekiyor yardımcı olursanız çok sevinirim
Merhaba Bülent Bey adet dönemim 15 gün sonra,şu an soft pembeden daha koyu bir kanama var günde bir kez oluyor bu dün başladı.2 ay önce leep işlemi oldum onunla ilgisi olabilir mi
Merhaba ben nisan 26 da adet oldum 1 mayıstada bitti daha sonra 4 mayısta tekrar kahve rengi renklenmenyle başlayan bir kanamam oldu 3 gündürde sürüyor bu neden olabilir acaba
Adetim bittikten yaklaşık on gün sonra çok hafif bir kahverengi lekelenmem oldu. 2 gündür de idrarla birlikte kan pıhtısı geldi. Başta ürolojiye randevu alacaktım ancak virüs dolayısıyla hastaneler çok yoğun. Acaba idrarda kan pıhtısı ile hafif lekelenme bağlantılı mıdır? İkisi karışabilir mi? 17 yaşındayım.
merhaba doktor bey ben 24 mayıs cuma günü adet oldum.benim normalde beş altı gün sürer.ama 10 günü geçti.halen kanamam sürüyor.önce azdı.sonra normal adet kanaması gibi geliyor.ilk defa böyle birşey oldu. korkuyorum birşey çıkacak diye.
25 Nisan lekelenmeler başladı 2 mayısa kadar sürdü 2 Mayıs adet başladı bitiş tarihi 7 Mayıs bugün 13 Mayıs yine koyu renkli lekelenmeler başladı adet in son günü devlet hastanesine gittim üstten baktı spiral yerinde dedi toz verdi bi kutu birde ağrı kesici spiral takılalı 7 yıl oldu ondan olabilirmi lekelenmeler hormonlu spiral idi iki aydır düzensiz
Merhaba hocam mayısın 10nunda adet oldum 15inde bitti. 16 gecesi eşimle ilişki oldu. Bu sabah pıhtı geldi ve açık renk kan geldi. Ara ara devam ediyor. Doktora gidemiyorum. Ciddi bir sorunmudur acaba
Merhaba Bülent bey
Geçen ay ki adetim çok gecikti bende adet söktürücü ilaç içtim Tarlusal ve adetim geldi biteli 9 10 gün oluyor ve ilk koyu kahverengi bir akinti geldi daha sonra da kan gibi geldi 2 gündür böyle sizce sebebi nedir ?
İyi günler doktor bey ben yurt dışındayım bu covid hastalığından dolayı hastaneye gitmeye çekiniyorum size sorum şu benim adet düzensizliğim yok yani biriki gün sarkabiliyor bu sefer 14gün temiz kaldım sonra adet oldum bitikten 3gün sonra tekrar kanamam oldu suan iki gündür devam ediyor bana yardımcı olursanız sevinirim bu arada 42yaşındayım ve evliyim
Dr bey merhaba. En son geçen ayın 18 inde mens oldum.1 hafta önce iç çamaşırımda çok az pembe renkli kan vardı.yaklasik 4 gündür de karnım da kramplar var ama kan yok.mens öncesi hiç böyle olmazdım.evliyim
Merhaba
Benim adet dönemim bittikten 1 hafta sonrası tekrar kanama başladı siyah leke geldi ve devam ediyor gün içerisinde kanama gibi belirtisi nedir acaba ?
Merhaba 3 kizim var 22.06ayda kurtaj oldum adet olmadim daha surekli koyu kahve ve pembe lekelsnme oluyo test yaptim gebbelik yok .. simdiden tskler cevabiniz icin
Merhaba hocam adetimin 5. Günü hafif kahve eklenmelerim vardı. Tuvalete çıktığımda sıvı be kırmızı aşırı kanama oldu. Bir iki saat sonra tekrar tuvalete çıktım yine aynı şekilde sebebi be olabilir
İyi günler efendim benim sorum da her ay düzenli olarak 25 inde ve son zamanlarda 3-4 gün adet oluyorum adetli günlerim azalmasıyla beraber bir kaç gün sonra lekelenmeler olmaya başladı bu lekelenme kimi 2 gün kimi 3 gün sürüyor ilk lekelenme kahverengi pihtılı şekilde oluyor bir kaç aydır bu şekilde gidiyor endişe duyuyorum hastahaneye covid sebebiyle gitmeye çekiniyorum
Merhaba Doktor bey 19 yasindayim birkac gun oynasa da duzenli adet goruyorum 2 gundur kasintim var ve katı sari renkli bi akinti geliyor miktari bugun baya fazla geldi ve bugun fark ettim ki damlalar halinde kan geliyor(adetim biteli 10 gun oldu) sebebi ne olabilir?