Kadınların büyük bir çoğunluğu adet döngüsünden birkaç gün öncesinde aşırı yorgunluk, hassasiyet, stres, asabiyet, göğüs bölgesinde ağrı, karın bölgesinde şişme, kabızlık, sivilce oluşumu gibi rahatsızlık verici problemler yaşarlar.
Aşırı yorgunluk, hassasiyet, stres, asabiyet, göğüs bölgesinde ağrı, karın bölgesinde şişme, kabızlık, sivilce oluşumu gibi belirtilerin adet döneminde yaşanması olasıdır fakat kısa bir süre için dahi olsa bu belirtilerin varlığı kadınların yaşam kalitelerini olumsuz yönde etkilemektedir.
Doğurganlık çağındaki kadınlarda her ay yaşanılan bu adet döngüsünde bazı değişimler meydana gelmektedir. Bu değişiklikleri yakından tanımak gerekirse;
1.Vücutta sıvı birikimi sebebiyle vücut ağırlığının artmasıdır. Ancak bu durum adet döneminin sonlanmasının ardından normale dönmektedir.
2.Kandaki magnezyum seviyesinin azalmasına bağlı olarak tatlı gıdalara karşı olan istek artmaktadır.
3.Asabiyet meydana gelmektedir.
4.Adet döneminde fazla kanama olan kadınlarda demir yetersizliğine bağlı olarak anemi gelişebilmektedir.
Tüm bunlar adet döneminde kadınların sıkça karşılaştığı sorunlardır ve geçici de olsa bu sorunlar nedeniyle kadınlar adet döneminde gündelik yaşamlarında gerçekleştirdiği pek çok aktivite konusunda temkinli yaklaşmaktadır. Cinsel ilişki konusu da adet döneminde çoğu kadın tarafından sakıncalı olup olmadığı bilinmediği nedeniyle temkinli yaklaşılan durumların başında gelmektedir.
Peki,adet döneminde ilişkiye girmek zararlı mıdır?
Kadınlar tarafından adet dönemi ile ilgili pek çok merak edilen konu vardır. Bunlar adet döneminde yaşanan şikayetler ve adet dönemindeki dikkat edilmesi gerekenler ile ilgilidir.
Kadınların adet döneminde cinsellik ile ilgili pek çok konuyu merak etmektedir. Adet döneminde cinsellik ile ilgili sıkça yönelttiği başlıca sorular ise; adet döneminde cinsel ilişki zararlı mıdır?, adet dönemi içerisinde ilişkiye girilmesi esnasında hamile kalabilir miyim? ve adet döneminde cinsel ilişkiye girmek kısırlık yapar mı? gibi sorulardır.
Adet dönemi içerisinde cinsel ilişkiye girmenin, hem kadın açısından, hem de erkek açısından tıbbi olarak herhangi bir zararı söz konusu değildir. Adet döneminde çiftler cinsel ilişkiyi prezervatif kullanarak veya kullanmayarak da gerçekleşebilir. Ancak adet kanaması görüldüğü nedeniyle, prezervatifsiz bir cinsel ilişkiye girmek biraz zor olabilir. Bu nedenden ötürü adet dönemi içerisinde prezervatif kullanılarak çiftlerin cinsel ilişkiye girmesi tavsiye edilmektedir.
Regl ya da mens olarak da adlandırılan adet döneminde kadınlarda genel olarak cinsel istek yani libido artmaktadır. Ancak bazı kadınlar adet dönemi içerisinde adet kanaması görüldüğünden dolayı cinsel ilişkinin iyi bir şekilde gerçekleşmeyeceğini düşünür ve hatta adet kanaması yüzünden karşılıklı olarak rahatsızlık duyabilirler.
Kadınlar adet dönemi içerisinde cinsel ilişkiye girdiği takdirde gebelik gerçekleşir mi?
Adet dönemi içerisinde cinsel ilişkiye giren kadının gebe kalması çok zor bir olasılıktır ve bu durumla nadiren karşılaşılmaktadır. Ancak bu durum teorik bakımdan olanaksız olarak kabul görmemektedir.
Bunun dışında belirtmek de fayda var; her kanama, adet kanaması olarak düşünülmemektedir. Kimi kanama gerçekleştiği durumlarda kadınlar adet dönemine girdiğini zannedebilmektedir. Ancak gerçekleşen bu kanamanın, adet dönemine girildiği haricinde farklı bir nedeni de olabilir. Adet dönemi kanaması değil ancak farklı bir nedene bağlı bir kanamanın gerçekleşmesi durumunda girilen cinsel ilişkide, gebe kalma ihtimali elbette ki söz konusudur.
Gebeliğin gerçekleşip gerçekleşmeyeceği dışında adet döneminde cinsel ilişkiye girilmesi halinde, kısırlık olması söz konusu olur mu? Sorusu da kadınlarda adet döneminde cinsellik hakkında merak edilen bir diğer konudur.
Toplum arasında adet olarak ifade edilen regl dönemi içerisinde cinsel ilişkiye girmek kısırlık yapar gibi bir söylem kesinlikle doğruyu yansıtmayan bir düşüncedir. Bunun dışında halk arasında adet kanının pis kan olduğu ile ilgili bir kanı da söz konusudur. Bu kanı da yanlıştır. Adet kanı, rahim içerisinde bulunan dokunun dökülmesi ile meydana gelmektedir ve bu doku da pis değildir. Doğal olarak adet kanı da pis kan değildir. Rahim içi dokusu tamamı ile temiz ve normal bir dokudur. Bu doku hormonal faktörler ile meydana gelerek her ay kadınlarda rutin olarak dökülür ve böylelikle adet kanaması gerçekleşir.
Adet dönemindeki değişiklikler ve dikkat edilmesi gerekenler
- Adet döneminde kadınların cinsellik dışında dikkat etmesi gerekenlerin başlıcaları ise şunlardır:
- Yeterli ve dengeli beslenmeye dikkat edilmelidir.
- Stresten ve stresli ortamlardan uzak durulmasında fayda vardır.
- Adet döneminde alkol, sigara gibi zararlı alışkanlıkların tüketimi en aza indirilmelidir. Kahve ve çay ise aşırı olmamak kaydıyla az tüketilmeye özen gösterilmelidir.
- Adet dönemi nedeniyle vücut zaten su topladığı için tüketilen gıdalardaki tuz miktarının az olmasına dikkat edilmelidir.
- Şayet adet görmeden önce içinde bol miktarda B6 vitamini yer alan besinler ve lifli gıdalar ile beslenip, tuz ve kafeinden uzak durulursa adet dönemi daha rahat geçirilir. Sinir sistemini olumlu yönde etkilemesi sebebiyle B grubu vitaminlerin yeterli miktarda tüketimine özen gösterilmelidir.
- Aşırı tatlı gıdalar ve karbonhidrat tüketmemeye özen gösterilmelidir. Demir bakımından zengin besinlerin tüketimine dikkat edilmelidir. Magnezyum yönünden zengin gıdaların tüketimi ise artırılmalıdır.
- Adet dönemi öncesi 1 hafta süreli olarak, metabolik hızda artış olmakta, bu yüzden günlük enerjiye ek olarak kalorisi çok fazla yüksek olmayan gıdalar tüketilmelidir.
- Adet döneminde, vücutta su toplanması ve ağırlık artışına bağlı kilo alındığı hissi oluşabilir. Bu yüzden enerjisi az diyet tüketimi yaygındır. Adet döneminde asla katı bir diyet uygulanmamalı ve hatta ek enerji tüketilmelidir.
- Adet öncesi şayet idrar kesilme sorunu yaşanıyorsa tuz ve tuzlu yiyecekler tüketilmemelidir.
- Adet olmadan önceki günlerde bal, reçel, pekmez, çikolata, pasta, dondurma, tatlı gibi basit karbonhidrat içerikli gıdalardan kaçınmalıdır. Bu gıdaların yerine ekmek, pilav, makarna, patates gibi kompleks karbonhidrat içeren besinler tüketilmelidir.
- Adet dönemindeki magnezyum eksikliği sinirlere zarar verir, cilt sorunları, kas güçsüzlüğü ve kas ağrısı sebebiyet var. Yine adet dönemindeki demir eksikliğine bağlı olarak halsizlik, yorgunluk, isteksizlik, enfeksiyonlara dirençsizlik, konsantrasyon zorluğu ile karşılaşılır. Bu nedenle döneminde et, karaciğer, balık, yağlı tohumlar (fındık, yerfıstığı, badem ve ceviz), yumurta, süt, kurubaklagiller, yeşil yapraklı sebzeler ve kuru meyvelerin tüketimi artırılmalıdır.
- Ayrıca adet döneminde kan dolaşımını etkileyen içeceklerden de uzak durulmalıdır. Adaçayı içmek adet dönemini daha rahat geçirmek açısından sağlayacaktır.
Mrb ben adet bitiminin ikinci günü korunmasız ilişkiye girdim. 3 gün sonra ella kullandım. Hiçbir yan etkisini de yaşamadım şu an ilişkinin üzerinden 11gün geçti. Hamile kalma ihtimalim olabilir mi
Merhaba adetimin 2. Günü ilişkiye girdim birden kanamam kesildi neden?
Aynı durum bende de oldu yağmur hanım . 2. Gün ilişkiye girdim kanamam kesildi. Nedeni nedir ?
Adetimin 4. Günü ilişkiye girdim ve adetim kesildi sebebi sizce ne olabilir
Adetimin 4.günü ilişkiye girdim ve biraz kanama olduktan sonra kesildi nedeni nedir ve her hangi bir probleme yol acar mi acaba?
Bende ilişkiye girdim ve spermim kan oldu aksam karanlikti diye farkedemedim
Ben adetimi aydan aya okiyodum adetime 2 gun kala iliskiye girdim kesildi neden?