Adet geciktirici ilaçlar, zaman zaman kadınlar tarafından bilhassa tatil ve önemli günler öncesinde kullanılabiliyor. Çünkü adet döneminin istenmeyen anlara denk gelmesi, günlük hayatta zorluk yaratabiliyor ve bunların üstesinden gelmek için her zaman olmasa da bazen bu ilaçlara gerek duyulabiliyor. Adet geciktirici ilaçların yan etkileri var mı sorusunun cevabı ise bu noktada büyük bir önem taşıyor. Bu ilaçların yapısı ve yan etkileri, zararları hususunda sizlere biraz daha detaylı bilgiler vermeye çalışalım.
Adet Geciktirici İlaçların Çalışma Prensibi
Kadınlarda adet dönemi, ortalama olarak her 28 günde bir meydana gelir ve rahmi bu konuda uyaran en önemli etken, vücutta hakim olan progesteron hormonu salgısının kesilmesi. Progesteronun kesilmesinin ardından bir kaç gün içinde adet dönemi başlar ve rahim kendisini yeni bir potansiyel gebelik dönemi için hazırlar.Ancak adet geciktirici ilaçların içerisinde bulunan progesteron hormonu, rahme sinyal gitmesine engel olur ve dolayısıyla rahim kendisini temizlemek üzere adet dönemini başlatmaz. Dolayısıyla ilaç bitene kadar kadının adet görmesi de mümkün olmaz.Teoride oldukça güzel çalışan ve gerçekten de adeti geciktirici olan bu ilaçlar, her ne kadar olabildiğince güvenli bir şekilde üretilseler de, en nihayetinde hormon düzeylerini etkiledikleri için bilhassa uzun dönemli kullanımlarda yan etkilere sebep olabilir, kısa dönemli kullanımlarda ise beklenmedik etkilerde bulunabilirler.
Adet Geciktirici İlaçların Yan Etkileri
Adet geciktirici ilaçlar, sanılanın aksine kalıcı bir hormon düzensizliği yaratabilecek kapasitede ilaçlar değillerdir ve en büyük yan etkileri kullanım sırasında yaşanan ruhani dengesizlikler, baş ağrısı, gergin olma hali, kabızlık ve bilhassa göğüslerde şişkinlik, hassaslık gibi durumlardır. Fakat bu yan etkilerin kalıcı olmamaları ve ilaç kullanımının sona ermesiyle birlikte ortadan kalkmaları, onları çok tehlikeli olmayan bir hale getiriyor.Ancak bilhassa kilolu kadınlar, karaciğer rahatsızlıkları olanlar ve bir paket yahut daha fazla sigara içen kadınlar, adet geciktirici ilaçlardan biraz daha zarar görme eğilimi içerisindedirler. Bunun yanında, doğum kontrol hapı kullananların da hali hazırda hormonlu olan bu ilaçlar sebebiyle adet geciktirici ilaçlara pek dokunmamaları öneriliyor. Yılda 1-2 defa kullanmak ciddi anlamda bir sıkıntıya sebep olmasa da, daha fazlası hem bu rahatsızlıklara sebep olanlar hem de normal kadınlar için biraz tehlikeli.Adet Geciktirici İlaçlar Gebeliğe Engel midir?
Bazı hastalar, adet geciktirici ilaçların gebeliğe engel olabileceğini düşünüyorlar ancak maalesef bu pek de doğru değil. Herhangi bir doğum kontrol yöntemi olmamaları sebebiyle, bu ilaçların gebelikten korunma gibi bir etkileri bulunmuyor. Lakin rahimde bulunan yumurtanın artık oldukça eskimiş olması sebebiyle gebelik ihtimalinin adet dönemi öncesindeki kadar yüksek olmadığı varsayılsa da, maalesef hamile kalınmayacağının herhangi bir garantisi yok. Dolayısıyla adet geciktirici ilaç alsanız dahi diğer doğum kontrol yöntemlerini kullanmaya devam etmelisiniz.
Adet Geciktirici İlaçların Vücuda Zararı Var mı?
Adet geciktirici ilaçlar, çok sık bir şekilde kullanılmadıkları durumda herhangi bir kalıcı zarara sebep olmuyorlar. Ancak vücudun doğal dengesi üzerinde değişiklikler yaptıkları için, sık kullanımlarda adet döneminin düzensizleşmesine neden olabilir, ayrıca kadın hastalıklarına vücudu açık hale getirebilirler. Bu nedenle gerekli haller haricinde bu ilaçlara doktordan izinsiz başvurmamak gerekiyor.İlacın hastalık tedavisinde kullanılması durumunda uzmanlar ultrason ile rahim incelemesi de gerçekleştirebiliyor, kişide hangi hormonun daha yaygın olduğunu değerlendirerek hangi ilacın kullanılacağını belirliyorlar. Fakat tedavi amaçlı olan bu kullanımlarda, daha sık ve yoğun bir ilaç alımı da doktorun görüşlerine göre gerekli olabilmektedir.
Hocam.benim tüplerim tıkalı olduğu için tüp bebek yapmak istiyoruz.yanliz eşim yurt dışında çalıştığı için izin tarihi adetin ikinci gününe denk gelmiyor.oyuzden denk gelmesi için bı önceki ay adet geciktirici kullanabilirmiyim