Adetimi geciktirmek istiyorum diyen kadınların pek çoğu maalesef bu adet ertelemesi için doğru bir yöntemi takip etmediğiden dolayı başarısız olabiliyor ve bir yandan da kendi sağlığını tehlikeye atabiliyor. Halbuki doğru bir şekilde adeti geciktirmek için dikkat edilmesi gereken bazı kurallar mevcut. Pek çok uzman, bazı istisnalar haricinde kişilerin bu işi kendi kendilerine yapmalarını pek önermiyorlar. Dolayısıyla adet geciktirme ile ilgili detaylara kısaca bir göz atalım.
Adet Geciktirme İlaçları Nasıl Çalışırlar?
Kadınlarda adetin gerçekleşebilmesi için, yumurtlama ile adet dönemi arasında salgılanan progesteron hormonunun kesilmesi gerekmektedir ve normalde bu süreç kendi kendine işler. Genelde 28. günden bir kaç gün önce progesteron hormonu üretimi durur ve rahim iç dokusu kendini parçalamaya, adet gününde ise dışarı atmaya başlar. Adet bittikten sonra da yumurtlama dönemine değin östrojen baskın hale gelir, yumurtlamadan sonra da progesteron yeniden ortaya çıkarak bu döngüyü devamlı hale getirir.
Adet geciktirici ilaçların içeriğinde ise progesteron hormonu bulunur ve adet dönemini başlatmak için kesilmesi gereken bu hormonu kadınların vücudunda barındırmaya devam ederler. Dolayısıyla adetin başlaması için sinyal almayan rahim, varlığını olduğu gibi sürdürür ve adet ertelenmiş olur.
Fakat bu ilaçlar vücudun doğal hormon döngüsünü bozarlar ve bunun yanında rahmin kendini temizleme imkanını da ortadan kaldırırlar. Dolayısıyla kısa vadeli kullanımlarda ciddi bir zararları olmasa da, sürekli tercih edilmeleri halinde jinekolojik olarak sorunların baş göstermesi kaçınılmazdır.
Adet Ertelemesi Nasıl Yapılır?
Adetini geciktirmek isteyen kadınların bunu yapabilecekleri bir kaç farklı yöntem var. Bunlara kısaca göz atalım ancak bir kaç tanesinin kesinlikle uygulanmaması gerektiğini aklınızdan çıkarmayın.
Doğum Kontrol Hapı Kullananlar
Doğum kontrol haplarının bir kısmı plasebo ilaçlardır ve bu hapları düzenli kullanan kadınlar, hormonsuz haplara geçtiklerinde normal adetlerini yaşarlar. Fakat boş olan bu kısmı atlayarak normal doğum kontrol haplarına devam etmek, adetin o hafta için geciktirilmesini sağlar. Gecikme yaşandıktan sonra boş hapları yeniden almaya başlamanız, bir kaç gün içerisinde adet kanamasını başlatacaktır. Ancak yıl içinde bunu bir kaç defadan fazla yapacaksanız ve iki haftalık bir erteleme istiyorsanız bu konuda doktorunuza danışmalısınız.
Doktor Kontrolü ile Adeti Geciktirme
Doktorunuz normal jinekolojik muayenenizi yaptıktan sonra size progesteron içeren adet geciktirici ilaçlar yazacaktır ve bunları beklenen adet gününden 5 gün önce kullanmaya başlamanız gerekli. Pek çok kadın adetinin olacağı gün bu hapları bilinçsizce alıyor ve maalesef bu durum adete engel olamıyor. En geç 3 gün kala almanız gerektiğini aklınızdan çıkarmayın.
Adet Söktürücü İlaçlar
Kesinlikle kendinizin el atmaması gereken bu ilaçlar, sanıldığının aksine esas adet kanamasına neden olmazlar ve ara kanama adı verilen bir kanamaya sebep olurlar. Çoğu durumda ara kanamaya rağmen bir de adet kanaması yaşamak da kaçınılmaz hale gelir. Doktorunuz bir rahatsızlığınız için bu ilaçları kesinlikle önermedikçe kendiniz kullanmayınız.
Geciktirici İğneler
Haplar gibi geciktirici iğnelere ulaşmak da oldukça kolay ancak direkt olarak vücuda enjekte edilen hormonları barındıran bu iğneler, doktor önerisi haricinde kullanılmamalılar. Zira vücudun hormon dengesinde hızlı bir şekilde yaşanacak değişiklikler, beklenmedik ağrılar, sızılar ve değişken ruh hallerine sebep olabiliyorlar.
Adet geciktirici ilaçların temelde herhangi bir zararlarının olmamasına karşın genelde hassas kadınlarda değişken ruh hali, göğüs uçlarında hassaslık, huzursuzluk, sızılar ve ağrılı kanamalar gibi etkilere sahip olabildikleri biliniyor. Bu nedenle doktor kontrolünde olmayan ilaç kullanımlarını hiç bir koşul altında sizlere önermiyoruz.
Hayırlı Günler Hocam, 35 yaşındayım 3 yıllık evliyim çikolata kisti sebebiyle ameliyat oldum tüp bebek tedavisine başlamadan önce 3+4 şeklinde toplam yedi tane lukrin depot kullandım ama adet görmemem gerekirken düzensiz şekilde adet gördüm.\r\n son iğneyi mart ayında yaptırdıktan sonra mart 31 de adet gördüm nisan randevusunda doktor rahim içinde kalınlık olduğunu ve tekrar adet olduktan sonra tüp bebek tedavisine başlayabileceğimizi söyledi ama ben 1 aydır adet görmüyorum doktor beta hcg testi istedi ama gebelik yok Tarlusal adında bir ilaç kullandım hala adet görmedim sizin görüşlerinizi de öğrenmek isterim lütfen.TEŞEKKÜRLER
merhaba 9 aydir duzenli olarak yasmin kullaniyorum yeni dogum yaptim yani 11 ay oldu emzirmiyorum ve bugun ilk defa esimle iliskiye girdigimizde esim kendini tutamadi ve biraz bende kaldi hamile kalir miyim acaba 9 aydir kullanmama ragmen korkuyorduk
Mrb hocam polikistik over hastasıyım 1 aşılama denememiz olumsuz sonuçlandı ve 2 ay sonra mucize gibi kendiliğinden hamile kaldım.suan 5 haftalik gebeyim fakat gittiğim kadın doğum doktoru en son muayenede ilk önce boş kese dedi sonra bebek var ama kalbi oluşmamıs gebeliği sonlandirabiliriz dedi aynı gün hemen başka bir kadın doğum a gittim oda hersey yolunda daha bebeğin çok küçük dedi lütfen yardımcı olabilirmisiniz ayrıca her iki doktor da beni vajinal muayene etti.kilolu ve pco olduğum içinmiş
Meehabalar bende 38 yasindayim bebek istiyorum fakat esimin isi dolasyisiyla surekli yanimda bulunmuyor ben ayin 9unda adet goruyorum esim 11 12 si gibi gelmis olacak adet geciktirici kullanarak donguyu degstirebilirmiyim yumurrlama donemini nasil ayarlamam gerekir
Merhabalar,\r\nbenim bir sorum olacakti.\r\nYurtdisinda yasiyorum ve türkiyeye tatil yapmaya gidecegim fakat aybasim cok sancili gectigi icin aybasimi ertelemek istiyorum. Suan dogum kontröl hapini kullanmiyorum ve son 10 gün önce aybasi oldum. Benim bildigim aybasinin ilk gününde aliniyor. Mesela bugün baslasam hapi yutmaya , 2 hafta sonra gelecek olan aybasimi erteleyebilirmiyim?
Merhabalar regl döngüm düğün tarihime denk geliyor yaklaşık 3 hafta veçiktirmek için ne yapmalıyım
Merhaba hocam adetime 9 gün var geciktirmek istiyorum 2 gün tarusal aldım geciktirirmi nasıl kullanmalıyım