Ara Kanama Nedir?
Adet dönemleri arasında görülen kanamalar ara kanama, lekelenme ya da metroraji olarak isimlendirilmektedir. Ara kanamalara neden olan çeşitli sebepler olabilmektedir. Bu nedenlerden bazılarının tedavisi kolay olabilmekle birlikte bazıları ise altta yatan ciddi bir soruna işaret etmektedir. Adet dönemleriniz arasında lekelenme ya da kanama gibi durumlar yaşıyorsanız, sorunun teşhis edilmesi için doktora gitmelisiniz.
Ara Kanama Neden Olur?
Adet dönemleri arasında görülen kanamalar genelde önemli bir sorundan kaynaklanmamaktadır. Yaşanan bu kanama hafif ise lekelenme olarak isimlendirilir. Ara kanamanın hormonlarda değişiklik, yaralanma ve altta yatan sağlık sorunları dahil olmak üzere çeşitli nedenleri olabilmektedir. Ara kanamanın nedenleri arasında genellikle şunlar yer almaktadır:
- Hormonlu doğum kontrol yöntemleri
- Acil korunma yöntemleri
- Yerleşme kanaması
- Düşük
- Kürtaj
- Cinsel yolla bulaşan hastalıklar
- Yaralanma
- Menopoz ya da perimenopoz
- Rahim ağzı ya da vajinada polipler
- Bazı kanserler
- Polikistik over sendromu
- Endometriozis ya da adenomyozis
Ara Kanama Sebepleri
Adet döngüsü, adetin başladığı ilk gün ile sonraki adetin başladığı ilk gün arasında geçen süreyi ifade eder. Adet döngüsü genelde 25-30 gün sürse de bu süre daha uzun ya da daha kısa olabilmektedir. Adet ise her ay kanamanın gerçekleştiği zamanı ifade etmekle birlikte 2-7 gün arasında sürmektedir. Bir adet döngüsü içerisinde bir kez kanama yaşamak normal olmaktadır ve adet kanaması dışında yaşanan kanamalar normal olarak kabul edilmemektedir.
İki adet dönemi arasında yaşanan ara kanamaların nedenleri arasında şunlar bulunmaktadır:
- Hormonlu doğum kontrol yöntemleri
Hormonlu doğum kontrol yöntemleri, adet dönemleri arasında yaşanan kanamanın en yaygın olarak rastlanan nedenleri arasında yer almaktadır. Bu yöntemler adet döngülerinde düzensizliğe neden olursa bu durum genelde yöntem kullanılmaya başlandıktan sonra yalnızca ilk 3 ay görülmektedir.
Hormonlu doğum kontrol yöntemleri arasında şunlar bulunmaktadır:
- Rahim içi cihazlar (spiral)
- Doğum kontrol bantları
- Vajinal halka
- Doğum kontrol hapı
- Doğum kontrol implantı
Adet dönemleri arasında görülen kanama çok yoğunsa ya da bu kanamalar 3 aydan uzun süredir devam ediyorsa doktorunuzu ziyaret etmeniz faydalı olabilir. Başka bir doğum kontrol yöntemine geçmek, ara kanamaların durmasına genelde yardımcı olmaktadır.
Ara kanamalar, hormonlu doğum kontrol yöntemlerinin talimatlara göre alınmaması durumunda da gerçekleşebilir. Örneğin, doğum kontrol hapı kullanırken hap atlanırsa lekelenme tarzı kanama görülebilir.
- Acil korunma yöntemleri
Acil korunma yöntemleri de kanamaya neden olabilmektedir. Acil korunma yöntemleri arasında bakır spiral ve ertesi gün hapı bulunmaktadır ve bunların ikisi de ara kanamaya yol açabilmektedir.
- Yerleşme kanaması
Bazı kadınlar, gebe kaldıktan kısa bir süre sonra lekelenme yaşar. Bu lekelenme, döllenmiş yumurtanın rahim içi tabakaya tutunduğu anlamına gelir ve yerleşme kanaması olarak isimlendirilir. Yerleşme kanaması aynı zamanda rahimde hafif bir sancıya neden olabilir.
- Düşük
Adet dönemleri arasında görülen kanama, düşükte yaşanan erken belirtilerden bir tanesidir. Düşük, gebeliğin herhangi bir zamanında meydana gelebilir ve hatta kadın gebe kaldığının farkında olmadan önce bile gerçekleşebilir.
- Kürtaj
Kürtajdan sonra pek çok kadın vajinal kanama deneyimlemektedir. Kürtaj sonrası yaşanan lekelenme, prosedür gerçekleştikten sonra birkaç hafta sürebilmektedir. Kanama çok yoğun geliyorsa doktora gitmek faydalı olacaktır.
- Cinsel yolla bulaşan hastalıklar
Cinsel yolla bulaşan bazı hastalıklar, vajinal kanamaya neden olabilmektedir. Bu hastalıklara örnek olarak klamidya gösterilebilir. Klamidya, adet dönemleri arasında kanamaya neden olabileceği gibi cinsel ilişki sırasında ve sonrasında da kanama görülebilir.
- Yaralanma
Vajinadaki deri ya da doku zarar görürse kanayabilir. Bunun görülmesinin en yaygın nedenleri arasında vajinal ilişki yer almakta ve genellikle vajina kuru olduğunda meydana gelmektedir. Vücut, vajinayı cinsel ilişkiye hazırlamak için doğal kayganlaştırıcı üretir. Vajinal kuruluk ise uyarılmanın az olması ve menopoz, diyabet ya da kanser tedavisi gibi nedenlerden dolayı hormon seviyelerinin değişmesi sebebiyle meydana gelebilir.
- Menopoz ya da perimenopoz
Menopoz genellikle 45-55 yaşları arasında gerçekleşir ve kadının bir yıl süreyle adet görmemesiyle başlar. Perimenopoz ise menopoz öncesi dönem olmaktadır. Bu dönem, vücuttaki hormon seviyelerinin değişimine bağlı olarak 10 yıl kadar sürebilir. Hormon seviyeleri perimenopoz sırasında genelde dengesiz olduğu için düzensiz adet dönemleri, lekelenmeler ve yoğun kanamalar görülebilir.
- Rahim ağzı ya da vajinada polipler
Polipler, küçük tümörlerdir. Bunlar, rahim ya da rahim ve vajina arasında bulunan yapı olan rahim ağzında gelişebilir. Polipler bazı durumlarda kanamaya neden olabilir ve alınmaları gerekebilir.
- Bazı kanserler
Ara kanamalar çoğunlukla endişe verici bir nedenden kaynaklanmamaktadır. Bununla birlikte adet dönemleri arasında görülen kanamalar bazı kanser türlerine işaret ediyor olabilir. Rahim ağzı kanseri, her yaştan kadını etkileyen bir kanser türüdür. Genellikle 30-45 yaş arasında ve cinsel açıdan aktif olan kadınlarda görülür.
Ara kanamalar ya da cinsel ilişki sonrası kanama, rahim ağzı kanserinin ilk belirtileri arasında yer almaktadır. Kanserin ilk belirtileri arasında cinsel ilişki sırasında ağrı ya da rahatsızlık ya da kötü kokulu vajinal akıntı da bulunabilmektedir.
Rahim kanseri ise genellikle 50 yaş üstü kadınlarda görülmektedir. Vajinal kanama, özellikle de menopoz sonrası görüldüğünde bu kanser türünde de rastlanan ilk belirtilerden olmaktadır. Rahim kanseri genelde menopoza girmiş kadınları etkilemektedir. Bu nedenle menopoz sonrası yaşanan tüm vajinal kanamaların dikkate alınması gerekir.
Menopoza girmemiş kadınlarda ise rahim kanseri olması durumunda adet dönemleri arasında kanama görülebilir. Bu kanamalar bazen her zamankinden daha yoğun olur. Daha az rastlanan belirtiler arasında ise cinsel ilişki sırasında ağrı ya da karında ağrı yer almaktadır.
- Polikistik over sendromu
Polikistik over sendromu (PKOS), adet düzensizliğine neden olduğu kadar ara kanamalara da neden olabilen bir sağlık sorunudur. PKOS’un diğer belirtileri arasında kısırlık sorunları, kilo artışı, yağlı cilt ve sivilce yer alabilmektedir.
- Endometriozis ya da adenomyozis
Endometriozis ya da adenomyozis gibi rahmi etkileyen kronik sorunlar adet dönemleri arasında kanama ya da lekelenme görülmesine neden olabilir. Bu sorunlar aynı zamanda ağır ya da ağrılı adet dönemleri ile adet dönemleri arasında kramplara neden olabilmektedir.
Ara Kanama Rengi
Bazı kadınlar yumurtlamaya bağlı olarak lekelenme yaşayabilmektedir. Ara kanamanın nedeni yumurtlamadan kaynaklanıyorsa bu kanamanın rengi genelde açık pembe ya da kırmızı olur ve adet döngüsünün ortasında 1-2 gün devam eder.
Ara kanama, döllenmiş yumurtanın rahme tutunmasından kaynaklanıyorsa kanamanın rengi açık pembeden koyu kahverengiye kadar çeşitli renklerde olabilir. Yerleşme kanaması genelde bir sonraki adet döneminden birkaç gün önce gerçekleşir ve normal adet kanamasından çok daha hafif olur ve normal adet dönemi kadar uzun sürmez.
Ara kanama ve adet kanaması arasındaki farklılık genel olarak şu şekilde olmaktadır:
- Ara kanama, adet kanamasından daha hafiftir
- Ara kanamanın rengi pembe, kırmızı ve kahverengi olabilir
- Ara kanama birkaç günden uzun sürmez.
Ara Kanama Ne Kadar Sürer?
Normal adet kanaması 2-7 gün arası sürer. Adet döngüsü ise ortalama olarak 28 gün sürmekle birlikte 21-35 gün süren döngülerin normal olduğu kabul edilmektedir. Adetiniz başladıktan 14 gün sonra yumurtlama gerçekleşir ve yumurtalıklardan yumurta salınır. Bazı kadınlar yumurtlama sırasında lekelenme yaşadıklarını söylemektedir. Yaşanan bu lekelenme normal olmakla birlikte genelde 1-2 gün sürer. Ancak yaşadığınız kanama, lekelenmeden daha yoğun oluyor ve birkaç günden uzun sürüyorsa doktorunuzu ziyaret etmeniz gerekecektir. Adet dönemleriniz arasında yaşadığınız kanama ağırsa veya bu kanamaya ağrı, ateş, baş dönmesi, üşüme, mide bulantısı ya da kusma eşlik ediyorsa bir an önce hastaneye gitmelisiniz.
Ara Kanama Sonrası Adet Gecikmesi
Adet dönemleri, östrojen ve progesteron hormonları arasındaki karmaşık dengenin bir sonucu olarak ortaya çıkar. Bu dengeyi bozan pek çok etken olabildiği için bazı durumlarda adet görmek yerine lekelenme yaşayabilirsiniz.
Adet dönemleri arasında ara kanama yaşamak bazı durumlarda normal olmakla birlikte ara kanama yaşadıktan sonra adetiniz gecikiyorsa doktorunuzu ziyaret etmeniz gerekir.
Bir adet döngüsü içerisinde adet görmek yerine lekelenme yaşıyorsanız, bu duruma neden olan faktörler arasında şunlar bulunabilir:
- Gebelik
- Cinsel yolla bulaşan hastalıklar
- Pelvik inflamatuar hastalık
- Yaş
- Kilo
- Yumurtlama olmaması
- Polikistik over sendromu
- Tiroit sorunları
- Stres
- Hormonlu doğum kontrol yöntemleri
- Kanser
Sonuç Olarak
Ara kanama yaşıyorsanız, bunun tedavi edilmesi ve önlenmesi altta yatan nedene bağlı olarak değişiklik gösterecektir. Bununla birlikte ara kanamaları önleme konusunda sağlıklı bir yaşam sürdürmek ve normal kiloda olmak işe yarayabilir. Çünkü aşırı kilolu olmak, adet dönemlerinde sorunlara yol açabilmektedir. Bunun yanı sıra hormon dengesizliklerinden kaçınmak istiyorsanız, doğum kontrol yöntemlerini talimatlarına tamamen uyarak kullanmalısınız. Orta seviyede egzersiz yapmak da sağlığınızı korumanız ve stresinizi azaltmanız noktasında yardımcı olacaktır.
Merhaba
Ben doğum kontrol hapı kullanıyorum belki beş kutu bitirmiş olabilir 5 ay olmuştur
Yanlız geçen ay ara ara kahverengi akıntılarım olmuştu
Bu ay adet olduğum günden irtibaren ilk önce kahve rengi akıntılarım vardı şimdi kana dönüştü ve artış gösterdi bu ayın 3 ünde adet oldum bugün ayın 17 si kahverengi lekelerle 14 gündür kanama görüyorum ve son 4 gündür artış gösterdi diğer adet olmama 12 gün var aceba şuan gördüğüm adet mi ara kanamamı kendi doktorumu aradım o bana ara kanama normal sancım oluyor dedim iki ay daha kullan iki ay sonra gel dedi benim de içim hiç rahat değil bana yardımcı olabilir misiniz
Merhaba bir önceki adet başlangıcın dan itibaren20.günümde az kanama başladı iki gü dür devam ediyor yaşım 47. Son birkaç aydır menstürasyon dönemleri bir hafta önce başlıyordu. Ama bu defa 20.günümdeyim tekrar bu ara kanamamı yada adet dönemi mi mi?
Merhaba hocam ben geçen nisanin18 inde plesanta previa ameliyatı oldum 5.sezeryanima hamileydim bebeği almak zorunda kaldılar fakat o günden bugüne tam günümde adet görüyorum 6 gün sürüyor bittikten iki gün sonra siyah kanamam oluyor ve bu süreç diğer adet günüme kadar devam ediyor ve adet sancısı gibi sancılarım var kasıkta beni bu konuda aydinlatirsaniz çok sevinirim
Merhaba. Adetim bittikten 9 gun sonra tekrar adet oldum. Normal adetime gore miktari az ama yerlesme kanamasina gore fazla. Bugun 5. Gun ve hala devam ediyor. Normalde adetim hic erken olmazdi. 1 2 gun gecikirdi. Antibiyotik aliyordum grip icin. Ondan olabilir mi. Hic adet sancim olmadi.
Mrb evliyim 2 cocugum var. 2 sene pnce sprial takmistim bu sene her adetten1 hafta sonra hafif kan lekesi goruyorum . Sebebi sprial olabilir mi
Mrb evliyim 2 cocugum var. 2 sene pnce sprial takmistim bu sene her adetten1 hafta sonra hafif kan lekesi goruyorum . Sebebi sprial olabilir mi
Mrb evliyim 2 cocugum var. 2 sene pnce sprial takmistim bu sene her adetten1 hafta sonra hafif kan lekesi goruyorum . Sebebi sprial olabilir mi
Hocam merhaba bn adetlerimi düzgün görüyordum ve son 3 aydır düzensizleşti 37 günde adet oldum 23 günde kahve rengi lekelenme oldu sonra kırmızı kana dönüştü ama kan içinde kalıyor hiç akmıyor hiç Pet kirlenmedi yani hocam böbrek imde taş var onun için idrar söktürücü ve antibiyotik ve ağrı kesici verdi Dr acaba bu ilaçlardan böyle olmuş olabilirmiyim yaşım 33 bir çocuk um var
İyi günler 8 aydır evliyim eşim tarafından korunuyoruz normal şartlarda 28 şubat 2 mart tarihleri arasında regl olmam gerekirken 22 şubatta kahverengi lekelenmem oldu ertesi gün kasık ağrım ve kırmızı regl tarzı kanamam oldu yaklaşık 4 gündür az az dönem dönem kahverengi ve kırmızı çokk az kanamam oluyor kadın doğuma gitmelimiyim dip not olarak 10 gün influenza a pozitif olduğu için enfluvir kullandım 5 gün bu yapmış olabilr mi
Merhabalar benim iki aydır adet olmadan önce yaklaşık regıl olmama 10 gün kala lekelenme şeklinde ya da peceteye sümüksü kirmız kan gelmekte. Endişlenecek bisey var mi? Bu daha ònce hic olmadı ilk defa boyle lekenme seklinde akinti görüyorum.
Hocam merhaba
Ben 17 Ocakta düşük sonucu kürtaj oldum. Şubatın 13 nde ilk adet kanamam çok az ve kısa sürede oldu. Martın 11 nde tekrar adet oldum 18 n de bitti. İki gündür leke şeklinde geliyor. Bu Kürtaj sonrası normal midir? Hastaneye gitmem gerekir mi bu dönemde.
Merhaba hocam,
Son adet kanamamın üstünden 10 gün civarı geçti ve önce pembemsi lekelenme sonrasındaysa adet kanı şeklinde ama daha az olacak şekilde düzensiz kanamam başladı ve 3 gündür devam ediyor. Henüz 15 yaşındayım çoğu sebebi kendime uyarlayamadım. Anneme sorunca oruç tutunca vücudumun kendini arındırmak amacıyla bunları atarak bir temizlik yaptığını söyledi fakat ben yine de endişeleniyorum. Daha önceden de çok hafif sebeplerle herhangi bir tiroid bezi hastalığına sahip olabileceğim söylenmişti fakat öyle bir tanı konmadı. Karantina sebebiyle de doktora kolayca gidemiyorum. Sizce sebebi ne olabilir?
Merhaba hocam ben 2 aylık evliyim geçen ay adet gördüm bu Ay olmadı yaklaşık 9 gün kadar geçti bundan 2 hfta önce Bi yerleşme kanaması geçirdim ağrılı Bi şekilde Bi takım hamilelik belirtileri yaşıyorum nedir bunun sebebi gebelik belirtisi olablr mi
Nisan ayında 3 aylık koruyucu olan depo provera iğne yaptırmıştım fakat ara kanamaya neden oldu ne yapanilirm
Hocam henüz 18 yaşımdayım vajinal vajinal bölgemde zaman sızlamalar yaşıyorum ve regl olmama kısa bir zaman kaldı yaklaşık dört, beş gün önce pembemsi leke gördüm bugün yeniden daha koyu kahverengi bi leke gördüm sebebi nedir ne yapmalıyım?
Hocam henüz 18 yaşımdayım vajinal bölgemde
zaman zaman sızlamalar yaşıyorum ve regl olmama kısa bir zaman kaldı yaklaşık dört, beş gün önce pembemsi leke gördüm bugün yeniden daha koyu kahverengi bi leke gördüm sebebi nedir ne yapmalıyım?
Merhaba hocam, bende son 1;5 2 aydır ara kanamalar oluyor.sevgilimle sex yaptığımız sırada bı kanama oluştu. Ağrı yok sadexe kanama oldu ara ara da devam etti . Ayrıca ıkınma sonrasi da kanama oluyor. Yardımcı olabilir misiniz?
Merhaba hocam su an 30 yasindayim 18 yasindsn beri adetten bir hafta sonra ara kanamalarim oluyor bunun icin birkac kes doktora gittim bisey çıkmadı. hatta snear testi de yaptirmistim.26 yasinda normal dogun yaptim fakat dogumdan sonra hic kontrole gitmedim. adetim cok duzenli fakat ozellikle bu evde kalinan dönemde ve ramazandan sonra yine ara kanamam oldu bu sefer 25 gun surdu ayni zamanda kizim ameliyat olduğu icin cok fazla stres yaptim. stres ve mevsim degisikligi bu kanamalari etkiler mi? sanki stres yapınca hissediyorim direk kanama olmaya basliyor ama asla fazla degil mormal az az geliyor.
Merhaba hocam 39 yasindayim genital sigillerim vardi yaktirdim ama sanirim rahim agzinda da oluşmuş normalde adetlerim düzenli olur ama ilk defa ara kanamsm oldu adetimin bitiminden 12 gun sonra tekrar kanamam basladi normal oldugunu düsunmuyorum sizin gorusunuz nedir?
Merhaba hocam Benim evvelki ay adet oldum ongun sonra arakanamasi oldu doktora gittim hersey normal dedi aradan zaman gecti ongun knce adetim oldu esim yanimda degil o geldikten ucgun sonra tekrar arakanamam oldu simdi yine ayni sekilde cok yogun acaba neden oluyor ne yapmam lazim