Aşılama Nedir?
Aşılama yöntemi sırasında, doktorunuz seçilen ve yıkanmış spermleri yumurtlama sırasında rahime (uterus) ve yumurtanın yakınına yerleştirecektir. Bu prosedür bazen gebelik şansınızı arttırmak için doğurganlık ilaçları ile kombine edilir. Yani döllenmeyi kolaylaştırmak için kadının rahimine sperm yerleştirilmesini içeren bir doğurganlık tedavisidir. Aşılamanın amacı; fallop tüplerine ulaşan sperm sayısını artırmak ve daha sonra da döllenme şansını artırmaktır. Aşılama; spermlere ulaşmak için bir avantaj ancak yine de yumurtaya tek başına erişmesi ve döllemesi için bir sperm gerekir. Aşılama yöntemi, tüp bebeğe kıyasla daha az karışık ve daha ucuz bir seçenektir.
Aşılama Yöntemi Hamile Kalmaya Yardım Eder mi?
Aşılama genellikle basittir ve ağrısızdır, ancak artık birinci basamakta doğurganlık tedavisi olarak önerilmemektedir. Aşağıdaki durumlarda çift olarak size yardımcı olabilir:
- Siz ve eşiniz, engellilik, yaralanma veya psikoseksüel bir sorun yüzünden bunu çok zor buluyor veya cinsel ilişki kuramıyorsa
- Örneğin eşinizde cinsel yolla bulaşan bir viral enfeksiyonu olup olmadığını ve sizi ve potansiyel çocuğunuzu hastalığınızdan korumak için sperm yıkamaya ihtiyacı olup olmadığını anlamak için ekstra yardıma ihtiyacınız varsa
- Eşcinsel bir ilişki içinde ve bebek sahibi olmak için bağışlanmış sperm kullanmak istiyorsanız
Endometriozis (çikolata kisti), hafif derecede düşük sperm sayısı veya sperm kalitesi ve açıklanamayan infertilite gibi bazı doğurganlık sorunları aşılama ile tedavi edilir. İki yıllık bir aşılama deneyiminden sonra gebe kalmadıysanız, doktorunuz muhtemelen tüp bebek önerir. Tüp bebek için herhangi bir kültürel veya dini itirazınız varsa, yine de aşılama önerilebilir.
Aşılama yönteminin çalışabilmesi için, fallop tüplerinizin açık ve sağlıklı olması gerekir. Doktorunuz tüp hasarından şüpheleniyorsa veya aşılama denedikten sonra hamile kalmazsanız, tüp açıklığı testi denen tetkikin yapılmasını önerebilir. Bu, fallop tüplerinizdeki herhangi bir sorun veya tıkanıklığı belirlemenize yardımcı olur.
Aşılama Yöntemi Uygulandıktan Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler
Gebelik belirtileri için iki haftalık bekleme süresi herhangi bir gerilim filminden daha gergin olabilir. Ancak, aşılama yöntemi uygulandıktan sonra ne olur? Nelere dikkat etmelisiniz?
Aşılama yöntemi çok karmaşık değil, fakat aşılamadan sonra hamile kalma şansınız birçok farklı faktöre bağlıdır. Yöntem uygulandıktan sonra dikkat etmeniz gereken bazı şeyler vardır.
Aşılama yöntemi sonrasında genellikle kadınların yaklaşık % 10 ila 20’si hamile kalır. Bununla birlikte, bazı önlemler alarak başarı oranını artırabilirsiniz.
1. Stresten Uzak Durun
Uzmanlar, stresin kısırlığa neden olup olamayacağını teyit etmek için somut bir kanıt arıyor ancak çoğu, stres altındaki kişilerin hamilelik şansında azalma olabileceğine inanıyor. Bu nedenle, stresi azaltmak için gerekli önlemleri almak mantıklı olur. Dikkate alınması gereken bazı ipuçları:
- Meditasyon yapmayı deneyin. Bir meditasyon dersi almak stresin daha iyi yönetilmesinin yollarını anlamanıza yardımcı olabilir. En azından günde birkaç kez derin nefes alma öğrenin ve uygulayın. Tek yapmanız gereken gözlerinizi kapatmanız, burundan soluk alıp ağzınızdan bırakmanızdır. Derin nefes aldığınızdan ve yavaşça nefes aldığınızdan emin olun.
- Sizi en çok rahatsız eden şeyleri takip edin. Bu şeyleri günün sonunda yazmanız rahat hissetmenizi sağlayabilir ve huzurlu bir gece geçirmenize yardımcı olabilir.
- Diğer ipuçları: Stres atmanıza yardımcı olmak için sakinleştirici müzik dinlemeyi tercih edin. Aktif kalmak ve hoşunuza giden şeyleri yapmak, iyi hormonların salınmasını tetikleyebilir ve stresin azalmasına yardımcı olabilir.
2. Beslenmenize Dikkat Edin
Beslenmenize dikkat etmek aşılamadan sonra almanız gereken önlemlerden biridir. Tıpkı stres gibi, sağlıklı bir diyetle beslenmemek sizin otomatik olarak doğurganlığınızı etkilemez ancak dengeli beslenmek hamile olma şansınızı artırabilir. Vücudunuz kendisini bir bebek için hazırlamak için bazı vitamin ve besin maddelerine ihtiyaç duyar ve bu nedenle diyetinize dikkat etmek gerçekten yardımcı olabilir.
- Balık, tavuk, fındık ve fasulye gibi yalın protein alımını artırmayı düşünün.
- Günlük bol miktarda sebze ve meyve yiyin ve karbonhidratlarınızı kepekli tahıllardan almayı düşünün.
- Diyetinize tam yağlı süt dahil edin. Günde iki porsiyon peynir, yoğurt veya süt tüketin.
- Bir folik asit takviyesi alın. Günde en az 400 mikrogram aldığınızdan emin olun.
- Kafein alımınızı sınırlayın ve günde 200 mg’dan fazla tüketmekten kaçının.
- Sigarayı bırakın ve alkolü hayatınızdan tamamen çıkarın. Sulu kalmak için bol su için.
3. Görselleştirmeyi Deneyin
Çoğu kişi görselleştirme gücünü hafife alır. Kendinizi hamileliğe adapte etmek, vücudunuzu bebeğe hazırlamakla kalmaz aynı zamanda kendinizi iyi hissedecek hormonlar salarak stresin azalmasına yardımcı olur. Bu nedenle, görselleştirme tekniklerini günde en az iki kez denemek gerçekten mantıklıdır. Karnınızın genişlediğini ve bebeğinizin içinde aktif olduğunu, hamile kalacağınızı düşünebilirsiniz.
4. Sigara İçmekten Kaçının
Aşılama olduktan sonra sigarayı bırakmazsanız, hamilelik şansınızı düşürürsünüz. Hamilelik, kendinizi motive etmek ve sigarayı bırakmak için büyük bir neden oluşturuyor. Eşinizden ayrıca sigarayı bırakmasını veya en azından sigara içmek için dışarı çıkmasını isteyin, çünkü pasif içicilik de eşit derecede hasar verir ve hamile olma şansınızı düşürür.
5. Ekspektoran Kullanabilirsiniz
Aşılamadan sonra denemek isteyebileceğiniz bir şey de ekspektoran almaktır. Doğurganlık ilaçları almak, servikal mukusun spermlerin hayatta kalmasına izin vermek için çok kalın olmasına neden olabilir, ancak rahim ağzı mukusunu ince tutmaya yardımcı olması için her zaman bir ekspektoran alabilirsiniz. Doktorunuza danışmayı unutmayın.
6. Yorucu Etkinliklerden Kaçının
Birçok önemli önlemden biri yorucu fiziksel aktivitelerden kaçınmaktır. Bu önemlidir çünkü yorucu aktiviteler implantasyonu etkileyebilecek uterus kontraksiyonlarına neden olabilir. Hafif aerobik egzersizlerine katılabilirsiniz. Yürüyüş, yüzme, eliptik, yoga, vb. etkinlikler bazı güzel seçeneklerdendir. Bununla birlikte, döllemeden hemen sonra herhangi bir şey yapmaktan kaçınmak ve prosedürden birkaç gün sonra vücudunuzu biraz dinlendirmek daha iyi bir fikirdir. Vücudunuzu rahatlatmak hamilelik şansınızı önemli ölçüde artırır.
Aklınızda bulundurmanız gereken bir diğer husus: Aşılamadan hemen sonra kramp veya lekelenme yaşayabilmenizdir ve bunlar oldukça normaldir. Bununla birlikte, aşılama yapılan her kadın şiddetli kramp veya lekelenme yaşamaz. Durum ne olursa olsun, birkaç gün içinde kendinizi daha iyi hissedeceksiniz. Ağrı ve kanama aşılamadan birkaç gün sonra yine de devam ederse doktorunuzla konuşun.
Merhaba ben aşılama için iğnelerimi yaptırdım çatlatma iğnesi yapmam gerekiyor bu akşam ama aşılamadan vazgeçtim yumurtalar büyümüş ne gibi zararı olur
19 temmuz aşılama yapıldim ne zamn belli olur hamile.olup olmadigim
Mrhb ben 7 gun once asilama yapildi otobus seyahate cikabilirmiyim
Ben cumartesi öğlen aşılama olacağım akşamına yola çıkıyorum doktorum sorun olmaz dedi
asilama ile hamile kalan varmi lütfen cevaplayabilir misiniz bende yarin olacagim?
Bende 27 eylülde aşılama oldum. Keşke tutsa.
Mrb asilamadan bir gün sonra koşmak başarı şansını azaltır mi istemeden de olsa koşmak zorunda kaldım