Aşılama bir yardımcı üreme yöntemidir. Aşılama yöntemine karar vermek için önce kısırlık sebepleri ve diğer faktörler değerlendirilmelidir. Şayet çiftin aşılama yöntemine uygun olduğu tespit edilirse, tedavi planlanır ve aşılama yöntemine başlanır.
Aşılama yönteminden önce:
- İlk olarak, anne adayını muayene edilir ve vajinal ultrason ile rahim ve yumurtalıkların durumuna bakılır. Ardından hormon tetkikleri yapılır.
- Tüplerin tıkalı olup olmadığını tespit etmek için aşılamadan önce HSG ya da histeroskopi yapılabilir. Bunun dışında laparoskopik yöntemlere de başvurulabilir.
- Aşılamadan önce en az 3 gün cinsel perhiz yapılmalıdır. Ancak bu süre bir haftaya çıkarılmamalıdır. Bu durumda sperm sayısı ve kalitesi azalabilir.
- Anne adayı psikolojik olarak rahat ve stressiz olmalıdır. Stres, aşılama yöntemlerinde başarıyı etkileyen en önemli faktörlerden biridir.
- Çift, tedavinin fiziksel açıdan herhangi bir zorluğu olmadığını bilmelidir. Aşılama yöntemi, psikolojik açıdan çifti yoruyor ise profesyonel destek almaktan çekinilmemelidir.
- Çift tedavi süresince birbirine destek vermelidir. Bu aşamada seçilen merkezin ilgisi, deneyimi ve çifte yaklaşımı oldukça önemlidir.
- Tedaviden en az 3 ay önce ağır egzersizler yapılıyorsa bırakılmalıdır.
- Baba ve anne adayı tedaviden en az 3 ay önce hamam, sauna gibi aşırı sıcak ortamlara girmekten vazgeçmelidir.
- Baba adayı, tedavinin her aşamasında bulunmak durumunda değildir fakat anne adayına destek olması açısından her muayene gelmeye çalışmalıdır. Böylece anne adayı daha az stres yaşayacak ve tedavide başarı şansı artacaktır.
- Aşılamadan önce bu yöntemle ilgili merak edilen her konu doktora yöneltilmelidir.
Aşılamadan sonra dikkat edilmesi gerekenler ise:
- Aşılama yönteminden sonra anne adayı bir süre merkezde dinlenmelidir.
- Aşılama yönteminden sonra ağız fiziksel eylemlerden, cinsel ilişkiden ve stresten uzak durulmalıdır.
- Beslenme düzeni protein ağırlıklı olmalı ve anne adayı alması gereken mineral, vitamin ve kalsiyum ögelerini karşılamalıdır.
- Enfeksiyon kapabileceği ortamlardan uzak durulmalıdır.
Aşılama sonrasında progesteron hormonu kullanılır mı?
Bu durum çiftin durumuna göre değişmektedir. Ancak her çifte aşılamadan önce ya da sonra rutin olarak progesteron hormonu önerilmez. Çeşitli durumlarda, doktor gerekli görürse kullanılabilir.
Aşılama yapıldıktan sonra ne zaman cinsel ilişkiye girilebilir?
Bu duruma doktor karar vermektedir. Şayet çiftin cinsel ilişkide bulunmasında herhangi bir sakınca mevcut değilse, doktor gerekli bilgileri verecektir. Tüp bebek uzmanı, hastanın durumuna ve cinsel ilişkinin risklerine göre çifte gerekli bilgileri verecektir.
Aşılamadan ne kadar süre sonra hamilelik testi yaptırmak gerekir?
Aşılama yönteminden sonra hamilelik testi, normal hamilelik testleri gibi yapılmaktadır. Tedavi tamamlandıktan 14 gün sonra anne adayı kanda gebelik testi yaptırabilir.
Aşılama yapıldıktan sonra, hamilelik belirtileri ne zaman ortaya çıkar?
Aşılama tedavisinden sonra, şayet anne adayı gebe kalmış ise, bu aşamadan sonraki süreç, normal gebeliklerdeki gibi olmaktadır. Klasik gebelik belirtileri dışında, her hamile kendine özgü belirtiler yaşamaya başlar. Bazı anne adayları ciddi belirtiler fark etmezken, bazı anne adayları ilk haftalarda dahi gebelik belirtisi yaşamaya başlayabilir.
Aşılama yöntemi uygulandıktan sonra negatif bir sonuç sonrasında kişi ilk adetini ne zaman görür?
Anne adayı, şayet tedavi başarısız olmuş ise adet görmesi gereken zamanda adet görecektir. Bu durumda stres ve diğer etkenler sebebiyle adet gecikebilir. Ancak adet uzun süre gecikmiş ise bu durumda annenin mutlaka bir uzmana başvurması gerekmektedir.
Aşılamadan ne kadar süre sonra hamilelik ultrasonda görülebilir?
Gebelik oluştuktan bir ay sonra ultrasonda görülebilmektedir. Bu aşamalar, normal gebeliklerle aynı olmaktadır.
Aşılamadan sonra kan lekesi veya akıntı söz konusu olur mu?
Aşılama yönteminden sonra hafif lekelenme tarzı kanamalar görülebilir. Akıntının kokulu ve çok olması halinde anne adayı zaman kaybetmeden bir uzmana başvurmalıdır.