Aşırı Kilolu Olmak Tüp Bebek Başarısını Azaltır Mı?
İnsanların tüm vücut sistemlerinin gerektiği gibi işlev gösterebilmesi, sağlıklı bir yaşam sürebilmesi için vücut kitle indeksinin normal sınırlar içinde olması gerekmektedir. Boyuna göre uygun kiloda olmak tüm vücut sağlığı için çok önemlidir. Örneğin, aşırı kilolu ya da aşırı zayıf olmak böbrekler, ciğerler, kalp, bağırsaklar gibi tüm iç organlarını, sindirim sistemi, sinir sistemi, üreme sistemi gibi tüm sistemlerin fonksiyonlarını olumsuz etkilemektedir.
Tüp bebek tedavisindeki başarı oranınızı hesaplama aracımızdan hesaplayabilirsiniz.
https://www.bulenttiras.com/tup-bebek-basari-orani-hesaplama
Aşırı kilolu, obez olan kişilerin en sık olarak yaşadığı sorunlardan birisi olan kısırlık çok ciddi bir problemdir. Vücut ağırlığı normal sınırların üzerinde olan kişilerin doğal yolla bebek sahibi olabilmeleri çok zor olmaktadır. Çünkü aşırı kilo sperm ve yumurta üretimini, kalitesini ve dolayısıyla da üreme yetisini azaltmaktadır. Hal böyle olunca da kısırlık ve bunun sonucunda üremeye yardımcı tedavilere ihtiyaç ortaya çıkmaktadır. Bu bağlamda aşırı kilo sebebiyle tüp bebek tedavisine başvuran çiftler için de durum biraz zorlu olabilmektedir.
Aşırı kilo doğurganlığı ve tüp bebek tedavisinde başarı şansını olumsuz etkiler!
- Aşırı kilo ve Polikistik Over Sendromu arasında yakın bir ilişki olduğu bilindiğinden aşırı kilo adet dönemlerinin düzensiz olmasına sebep olarak yumurtlamayı bozar ve dolayısıyla da doğurganlığı olumsuz etkiler. Aslında kısırlık tedavisi gören çiftlerin yaklaşık % 30’unda kadında Polikistik Over Sendromu bulunmaktadır. Hatta bazı kaynaklara göre Polikistik Over Sendromlu kadınların % 80’i obezdir.
- Araştırmalar aşırı kilolu olmanın yumurta kalitesini olumsuz etkilediğini ve de tüp bebek başarısını düşürdüğünü gösteriyor.
- Obez olan kadınların tüp bebek tedavisinde yumurtalarının büyümesini teşvik etmek için daha yüksek dozda ilaç alması gerekebilmektedir.
- Obez kadınlara uygulanan tüp bebek tedavisinde embriyo implantasyon hızının, embriyonun rahim duvarına tutunma şansının daha az olduğunu gösteren çalışmalar bulunmaktadır.
- Obez kadınlara uygulanan tüp bebek tedavilerinde sağlıklı bir gebelik elde edebilme, eve canlı bir bebek götürebilme şansı evde daha azdır. Bu konuda yapılan bir araştırma aşırı kilolu kadınların, kilosu normal olan kadınlara göre tüp bebek tedavisi ile canlı bebek doğurabilme şansının % 10 daha az olduğunu göstermiştir.
- Aşırı kilolu kadınlara uygulanan tüp bebek tedavisi ile elde edilen gebelikler; erken doğum, preeklampsi ve gestasyonel diyabet gibi gebelikle ilgili komplikasyonlar açısından daha yüksek risk altındadır.
Biraz fazla kilo bile tüp bebek tedavisinde başarı şansını düşürebilir!
Aşırı kilolu olmak ve üreme yetisi, özellikle de tüp bebek tedavisi arasındaki ilişkiye dair çok sayıda araştırma yapılmıştır. Bu konuda yapılan araştırmalar genel olarak kilo arttıkça, tüp bebek başarı şansının düştüğünü gösteriyor. Araştırmalardan elde edilen sonuçların bazıları şu şekilde sıralanabilir:
- Aşırı kilolu olmak, tüp bebek yoluyla gebe kalmaya çalışan kadınlar için hayatı daha da zorlaştırabilir.
- Obezite; hem düşük yapma riski hem de yardımcı üreme tekniklerinde başarısızlık riski ile yakından ilişkilidir.
- Aşırı kilolu olmak, vücutta yumurtayı ve çevresini etkileyen hormon düzeylerini değiştirebilir.
- Aşırı kilolu olmak kesinlikle gebe kalmayı zorlaştırırken, vücut kitle indeksinin 30’un üzerinde olması durumunda gebelik şansı yardımcı üreme teknikleriyle bile imkansıza yakındır.
- Aşırı kilolu olan kadınlara üremeye yardımcı tedavi teknikleri uygulanmaya başlamadan önce mutlaka doğurganlık tedavisinin bir parçası olarak kilo verme programlarını kullanmak, sağlıklı kiloya gelmesini sağlamak gerekmektedir.
- Obezite, tüp bebek tedavisi ile elde edilen gebeliklerde düşük yapma riskinde önemli bir faktördür. Tüp bebek tedavisi görmek isteyen kadınların öncelikli olarak ideal kiloya kavuşmaya çalışmaları önemlidir.
Tüp bebek tedavisinde başarıyı olumsuz etkileyen faktörler nelerdir?
Obezite (aşırı şişmanlık)
Çağımızın hastalığı olan obezite, yani tedavi gerektiren aşırı şişmanlık, tüm vücut fonksiyonlarını olumsuz etkilemektedir. Hareketsiz yaşam ve sağlıksız beslenmeye dayalı olarak ortaya çıkan aşrı şişmanlık sorunu, sadece estetik bir problemmiş gibi algılansa da, tüm organlarının çalışma düzenini bozmaktadır. Bu paralelde gebelik için en önemli faktör olan yumurtlama düzeni de obeziteden olumsuz etkilenmektedir. Zira aşırı şişman kadınların adet dönemleri düzensizdir, yumurta sayıları, kaliteleri düşüktür. Bununla birlikte obezite kadının vücudundaki testosteron hormonunu da artırdığından, kadınlık fonksiyonlarında gerileme görülür. Bu bakımdan aşırı şişman olan kadınlara tüp bebek tedavisi öncesinde obezite tedavisi görmeleri önerilir. Zira obez kadınlara tüp bebek tedavisi uygulansa ve gebelik elde edebilme konusunda başarılı olunsa bile düşük riski çok yüksektir. Aşırı şişmanlık sorunu kadın için ne büyük bir problemse, erkek için de aynı oranda sağlıksız bir durumdur. Erkekten kaynaklanan en önemli kısırlık sebeplerinden birisi olan sperm sayısı ve kalitesizliğinin yetersizliği, obez erkeklerde sıklıkla görülür. Hatta obez erkeklerin sperm sayılarının diğer erkeklerden yaklaşık % 20 oranında az olduğu bilinmektedir. Elbette ki sperm sayısı düşük, kalitesi yetersiz olduğunda tüp bebek tedavisinin başarılı olma şansı çok azalır. Tüp bebek tedavisini olumsuz etkilediği bilimsel olarak kanıtlanan obezite, bu tedavide yumurtaları güçlendirmek ve artırmak için kadının daha fazla ilaç kullanmasına da ortam hazırlanmaktadır. Tüm bunlara rağmen obez hastalara uygulanan tüp bebek tedavisinde geliştirilen foliküller yetersiz, yumurta gelişimi zayıf olur.
Hareketsiz yaşam
Hareketsiz bir günlük yaşam süren bireyler, daha kilolu, kasları zayıf yağ oranı fazla olan kişilerdir. Kadınlarda yumurtalık fonksiyonlarının düzenli olarak çalışması insülin duyarlılığı ile ilgilidir. Hareketsizlik de insülin duyarlılığını düşürmektedir. Bu bakımdan hareketsiz bir yaşam süren kadınlarda insülin duyarlılığı düşmesi sebebiyle yumurtalıklar az çalışır ve gebelik elde edebilme olanağı azalır. Bundan dolayı günlük yaşamı hareketsiz geçen kişiler tüp bebek tedavisi istiyorlarsa, tedaviden 3-5 ay öncesinden başlamak üzere her gün yürüyüş, plates gibi hafif sporlar, egzersizler yaparak insülin duyarlılıklarını artırmalıdırlar.
Sigara bağımlılığı
Bağımlılarının tüm yaşamını olumsuz etkileyen, organlarının işlevlerini zayıflatan sigara, elbette ki üreme kabiliyetine de zarar vermektedir. Zira sigara bağımlılığı olan çiftlerin hem doğal yolla hem de üremeye yardımcı tekniklerle bebek sahibi olabilme şansları düşüktür. Sigara kullanan erkeklerin sperm sayısı ve kalitesi, kadınların ise yumurta sayısı ve canlılığı düşüktür. Bu şartlarda uygulanan tüp bebek tedavisi ile başarı elde edilebilme ihtimali de normalden daha azdır.
Stres ve psikolojik sorunlar
Doğal yolla gebelik elde edememe durumu, yani kısırlık çiftler için başlı başına stres ve duygusal travma sebebi olabilmektedir. Stres, üreme sisteminde işlevsel bozukluklara sebep olabilirken, gebelik elde edememe de aynı şekilde strese yol açabilir. Yani aslında stres ve kısırlık birbirini tetikleyen, doğru orantılı olarak ilerleyen sorunlardır. Bu bakımdan doğurganlık tedavisi görmek isteyen çiftlerin ihtiyaç durumunda psikolojik açıdan da tedavi görmeleri gerekmektedir. Bu sayede üremeye yardımcı tedavilerin de daha başarılı olma şansı doğmaktadır.